Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Мотоспорт
| Оновлено 23 лютого 2024, 01:27
373
1

WorldSBK. Назустріч новій ері: сезон 2024 у світовій серії супербайків

Sport.ua представляє новий сезон WorldSBK

| Оновлено 23 лютого 2024, 01:27
373
1
WorldSBK. Назустріч новій ері: сезон 2024 у світовій серії супербайків
WorldSBK

«No way to limit our goals
You'll find a reason to believe
Facing Nova Era». (Angra
«Nova Era»)

В останній вікенд лютого вже традиційно починається новий сезон у світовій серії супербайків WorldSBK, який стане новою ерою в історії серії. Ще минулого року було анонсовано суттєві зміни до правил, відбулися кілька гучних переходів, а також дебютують новий клас та дві нові траси.

Нові правила

Ще в середині жовтня минулого сезону виконавчий директор WorldSBK Грегоріо Лавілья анонсував кілька глобальних змін у правилах на сезон 2024. Насамперед — на мотоцикли легших райдерів ставитимуть баласт. Вага баласту розраховуватиметься, як половина різниці між 80 кг та вагою райдера в екіпіруванні. Наприклад, на байк райдера вагою 70 кг встановлюватиметься 5 кг баласту. Однак вага баласту не може перевищувати 10 кг.

Ще одна зміна стосується палива – об'єм бака обмежений до 21 літра, а 40% складу палива має бути з невикопних джерел.

І третя зміна, яка буде помітно візуально – новий принцип визначення стартового порядку на другу гонку вікенду для легких класів. Тепер він визначатиметься найшвидшими колами в першій гонці (у ній стартовий порядок визначатиметься, як і раніше, суперпоулом п'ятниці). Дев'ять володарів найшвидших кіл займуть перші дев'ять позицій на стартовому полі, а решта за результатами суперпоулу.

Новий партнер для чемпіона

Чемпіон світу 2023 року у класі Supersport (WorldSSP) Ніколо Булега не захищатиме цей титул. Молодий італієць із програми Дукаті перейшов у команду в прем'єрному класі Superbike (власне, WorldSBK) і в міжсезонних тестах показав, що здатний одразу ввійти у боротьбу за чемпіонський титул.

Заяви про готовність Булеги боротися за чемпіонство у найпотужнішому класі робили й представники керівництва Дукаті. І ці претензії є небезпідставними та підтверджені чудовими результатами чемпіона WorldSSP на тестах. У Хересі та в перший день в Портімані він був беззастережно першим і часто – з серйозним відривом. А в другий день тестів у Португалії та в Австралії випередити Булегу зміг лише Топрак Разгатлиолу.

WorldSBK. Ніколо Булега

Але в заводській програмі Дукаті WorldSBK виступає і чинний чемпіон світу в класі Superbike Альваро Баутиста. Минулого сезону іспанець абсолютно домінував і встановив кілька сезонних рекордів, але з появою сильного та здатного боротися за титул колеги ситуація всередині команди може змінитися.

Перезавантаження: Топрак у BMW та Рей у Ямаха

Відразу два гучні переходи відбулися у нинішнє міжсезоння, причому пов'язані між собою. Шестиразовий чемпіон світу Джонатан Рей перейшов із Кавасакі до Ямаха на місце Топрака Разгатлиолу, який виступатиме за BMW.

Перехід Рея був несподіваний і прогнозований одночасно. Співпраця північноірландця з Кавасакі – одна з найуспішніших в історії мотогонок. У складі «зелених ніндзя» Рей виграв усі свої титули в WorldSBK, встановив безліч рекордів, унікальних та історичних досягнень, у тому числі став першим і поки що єдиним гонщиком, який виграв 100 гонок у найпотужнішому класі кільцевих мотогонок на світовому рівні. Навіть у мотогонках Гран-прі за всю їхню 75-річну історію ніхто не зміг підкорити цю позначку. Минулого року довгий час були розмови, що Рей продовжить контракт з Кавасакі, але ближче до кінця сезону він ухвалив рішення про перехід до Ямахи.

WorldSBK. Джонатан Рей

У принципі – наскільки цей перехід був несподіваним, настільки він і читався. В останні півтора сезони було очевидно, що зірковий альянс забуксував: минулого сезону Рей виграв лише одну гонку – і ту в Чехії під дощем завдяки найкращій тактиці зміни коліс. Кавасакі так і не змогли повернути свій темп і нав'язати боротьбу Дукаті та Ямасі. Тому перезавантаження кар'єри для Рея – рішення нормальне, хоча на тестах поки що все не дуже гладко – північноірландцю належить звикнути до нового байка.

Топрак Разгатлиолу виграв титул чемпіона світу 2021 року на Ямасі, але з того часу також почав пробуксовувати. Якщо у 2022-му році турок ще конкурував з Баутистою та Дукаті, то минулого сезону – всього сім перемог, з яких три – після сходів чи проблем в іспанця. Тож і тут перезавантаження назріло. Тим більше, що Топрак, на відміну від Рея, швидко звикає до нового байка BMW і на передсезонних тестах або був кращим, або показував час, близький до кращого.

«Маніяк» повертається на велику дорогу

У сезоні 2024 на трасу повертається триразовий третій призер чемпіонату світу в класі Moto2 Андреа Янноне на прізвисько «Маніяк», який у 2019 році отримав чотирирічну дискваліфікацію за допінг. Речовина потрапила в організм італійця, який на той час виступав у MotoGP, нібито через їжу в Малайзії. Спочатку його усунули на 18 місяців, але після апеляції WADA бан продовжили до чотирьох років.

Повертається в гонки Янноне на мотоциклі Дукаті приватної команди GoEeleven, до якої прийшов на місце німця Філіппа Еттля. Передсезонні тести доволі обнадійливі. Звичайно, за чотири роки дискваліфікації форма пішла, проте на передсезонних тестах «Маніяк» був переконливий – сьомий та п'ятий результати у Хересі, четвертий – у Філіп Айленді. У Портімані, звичайно, у частині цифр все було не так добре, але там Янноне працював на запасних байках.

WorldSBK. Андреа Янноне

Альянс Андреа Янноне та мотоцикла Дукаті може піднести не один сюрприз у нинішньому сезоні. Згадаймо, що це поєднання вже було успішним – у 2016 році саме на Дукаті Янноне виграв свою єдину гонку в класі MotoGP, а за сезон до того став п'ятим у заліку чемпіонату світу всього з трьома подіумами. А якщо «Маніяк» зберіг або відновить свою стабільність (у 2015 році він лише тричі фінішував за межами топ-5, а за сезони 2014-2016 лише раз завершив гонку за межами топ-10), то сюрпризи будуть практично напевно.

Близнюки-суперники Алекс та Сем Лоуси

Сем Лоус, який довгий час виступав у класі Moto2 у структурі MotoGP і навіть став у ньому третім за підсумками сезону 2020, через 11 років повертається у гонки супербайків, звідки пішов після закінчення сезону 2013 у ранзі чемпіона світу у класі Supersport. А в сезоні 2024 він виступатиме в найпотужнішому класі – Superbike, у якому вже давно виступає брат-близнюк Сема Алекс Лоус.

На відміну від брата, Сем Лоус у WorldSBK виступатиме у складі незалежної команди Marc VDS, з якою п'ять років виступав у Moto2, на мотоциклі Дукаті – новій техніці і для британця, і для команди. Зрозуміло, що потрібен якийсь час для звикання, хоч на тестах у Портімані вже був проблиск у вигляді шостого результату першого дня на другому запасному байку, але не варто забувати – це такий же чемпіонський мотоцикл, як і в Альваро Баутисти.

WorldSBK. Сем Лоус

Алекс Лоус після відходу Джонатана Рея отримав у партнери по заводській команді Кавасакі 25-річного італійця Акселя Бассані. Молодого, стабільного, але зірок з неба він не хапає, хоч і час від часу приїжджав на подіум на приватному Дукаті команди Motocorsa.

Втім, ті ж слова можна сказати й про самого Алекса, з тією лише різницею, що у нього все-таки є чемпіонський титул у британській серії супербайків BSB та третє місце за підсумками сезону 2019 року у складі Ямаха. Після нього він перейшов до Кавасакі, де весь час був другим номером під Джонатаном Реєм. І ось тепер у нього з'явився шанс довести, що він і сам здатний бути лідером та повернути «зелених ніндзя» на вершину. Тим більше, що на передсезонних тестах все було дуже непогано, хоч поки що й нестабільно.

Ірина Надєєва та дебют жіночого чемпіонату світу

Ще одне нове нововведення сезону WorldSBK 2024 – жіночий чемпіонат світу WorldWCR. Ідея прекрасна, яка давно була лише справою часу – жінок у мотоспорті стає все більше і вже давно успішно проводяться жіночі світові серії у мотокросі та тріалі. У першому сезоні WorldWCR буде моносерією – усі спортсменки виступатимуть на ідентичних мотоциклах Yamaha YZF-R7.

До того, запрошення у перший сезон WorldWCR отримала українська спортсменка Ірина Надєєва, ексчемпіонка України у різних класах, яка виступатиме у складі української команди MPS.RT. Як вона виступить, складно прогнозувати через те, що серія нова.

Єдиний прогноз, який можна зробити – іспанка Ана Карраско, яка має чемпіонський титул у класі Supersport 300, буде серед фаворитів.

Легкі класи – WorldSSP та Supersport 300

Оскільки чемпіон світу 2023 у класі Supersport (WorldSSP) Ніколо Булега виступатиме у класі Superbike (WorldSBK), цього сезону у Supersport буде новий чемпіон. І претендентів на цей титул одразу кілька. Насамперед – Стефано Манці із програми Ямаха, який минулого сезону став другим, а на передсезонних тестах показував стабільно високі результати. Крім нього – Ярі Монтелла (Barni Ducati), який став найкращим на тестах в Австралії, єдиний «приватник» на MV Agusta Федеріко Карікасуло, новачок програми Дукаті Адріан Уертас (а італійці вміють розвивати молодих райдерів – Булега та райдери MotoGP тому підтвердження), Джан Онджу на Кавасакі команди Puccetti. Крім того, у пелотоні багато новачків, які здатні на сюрпризи.

WorldSBK. Стефано Манці

У класі Supersport 300 чемпіон світу 2023 року Джеффрі Баюс залишився і буде захищати свій другий чемпіонський титул у цьому класі. Перший раз, 2021-го, йому це не вдалося, після чого він без особливого успіху провів сезон у класі Supersport, звідки минулого року повернувся до Supersport 300 і став дворазовим чемпіоном світу. Цього сезону нідерландець виступатиме на КТМ команди Paligo Racing, а його місце в чемпіонській MTM Kawasaki зайняв італієць Мірко Дженнаі, один з головних конкурентів Баюса минулого сезону. А другий конкурент Баюса Хосе Луїс Перес Гонсалес, який був близьким до того, щоб залишити нідерландця без титулу, поки що не може знайти команду на нинішній сезон. Однак час в іспанця ще є – сезон у Supersport 300 починається 23-24 березня.

Календар сезону WorldSBK 2024

У календарі світової серії супербайків у сезоні 2024 року дебютують одразу дві нові траси — угорський Балатон-Парк та італійська Кремона.

Балатон-Парк – нова траса, яка була побудована в травні 2023 року і планується, що в сезоні 2025 там пройде Гран-прі Угорщини серії MotoGP (на сезон 2024 цей Гран-прі включений як резервний). Мотоцикли на цю трасу ще не виїжджали. Траса в Кремоні побудована у 2011 році, проте етап WorldSBK стане першою подією світового рівня, яку прийме ця траса. Раніше, у 2021 та 2022 роках, Кремона приймала етап регіональної серії супербайків AAIMC.

  • 24-25 лютого -– Раунд Австралії – Філіп-Айленд
  • 23-24 березня – Раунд Каталонії – Барселона
  • 20-21 квітня – Раунд Нідерландів – Ассен
  • 15-16 червня – Раунд Емілії-Романьї – Мізано
  • 13-14 липня – Раунд Великобританії – Доннінгтон-Парк
  • 20-21 липня – Раунд Чехії – Мост
  • 10-11 серпня – Раунд Португалії – Портіман
  • 24-25 серпня – Раунд Угорщини – Балатон-Парк
  • 7-8 вересня – Раунд Франції – Маньї-Кур
  • 21-22 вересня – Раунд Італії – Кремона
  • 28-29 вересня – Раунд Арагона – Моторланд Арагон
  • 19-20 жовтня – Раунд Іспанії – Херес
Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Німеччина буде представлена 5 клубами у ЛЧ. Чи потрапить Шахтар в основу?
Футбол | 02 травня 2024, 06:40 59
Німеччина буде представлена 5 клубами у ЛЧ. Чи потрапить Шахтар в основу?

Вже відомі всі 5 клубів: Байєр, Баварія, Штутгарт, РБ Лейпциг, Боруссія Д

ФОТО. Пишногруда дружина гравця Шахтаря похвалилася сексуальною фігурою
Футбол | 01 травня 2024, 22:46 13
ФОТО. Пишногруда дружина гравця Шахтаря похвалилася сексуальною фігурою

Анна Зубкова поділилася гарячими знімками у своєму Instagram

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Антон Корзун
Не хочу видатися олдфагом але раніше гонки даної серії веселіше було дивитися . Були гонщики зі своїми родзинками  а не оці бройлери вирощені на завдських птахофабриках. Макс Б'яджі, Марко Меландрі,Бен Спіс, Леон Ка'мє, показували веселі перформанси в гонках серії. Найбільш запамяталась гонка на німецькій трасі Нюрбургрингу де події змінювались з великою швидкістю що було доволі нетипово для монотонних заїздів.