Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 20 лютого 2024, 19:29
3148
0

Як врятувати зірковий вікенд НБА

Оглядач Sport.ua розмірковує над проблемою, що давно назріла

| Оновлено 20 лютого 2024, 19:29
3148
0
Як врятувати зірковий вікенд НБА
Getty Images/Global Images Ukraine

Менш ніж дві доби тому завершився 73-й Зірковий вікенд НБА. В Індіанаполісі зібралися топові гравці Ліги, які знову виблискували своєю майстерністю і створили неповторну ауру однієї з найбільш яскравих баскетбольних подій у всьому світі.

Проте за зовнішнім хайпом, пафосом і лоском зіркових подій ховаються проблеми, які вже неможливо приховувати, а кожен наступний сезон лише збільшує масштаби очевидних складнощів. Вже котрий рік Зірковий вікенд НБА дедалі більше втрачає фундаментальну основу всіх спортивних заходів – дух суперництва і все більше скочується у шоу-програму в чистому вигляді. Звичайно, Адам Сільвер та фронткорт НБА бадьоро рапортують про чергові успіхи та рекордні прибутки, але вже ні для кого не секрет, що серед справжніх шанувальників спорту цінність та значущість цього заходу постійно падає і свої прибутки Зірковий вікенд збирає переважно завдяки саме любителям шоу.

Очевидно, що в одній із головних подій світу НБА необхідно щось терміново змінювати. Що саме і як? Тут варіанти подальшого розвитку можуть бути різними. Спробуємо ж зупинитися на деяких із них і оцінити, що несе в собі окремо кожна з основних складових частин дводенного заходу.

Конкурсна програма

Конкурс умінь

На даний момент цей вид шоу-програми викликає найменшу суперечку. Цей конкурс з'явився в розкладі Зіркового вікенду лише в 2003 році і з того часу ще не встиг сильно приїстись і набриднути глядачам. Певною мірою це сталося завдяки вдалому формату, який передбачає можливість як індивідуальних, так і командних змагань.

А у колективних баталіях можливо практично все. Команди можна створити найрізноманітніші: збірні зірок конференцій (дивізіонів), команда господарів, збірна перших номерів драфту (привіт організаторам програми в Індіанаполісі), збірна ветеранів, команда із зірками шоу-бізнесу/кінематографу, змішані чоловічі та жіночі колективи, команда маленьких проти збірної бігменів тощо. Тут простір фантазії майже не обмежений. Смугу перешкод на майданчику можна постійно видозмінювати, що не дасть цьому івенту набриднути в найближчому майбутньому. Єдине зауваження відносно цього року – ворота (або отвори) для точних кидків/передач могли б бути трохи меншими. Адже в їхні нинішні розміри можна було б просунути якщо не Шакіла О'Ніла, то самих учасників конкурсів так точно.

Конкурс триочкових

Попри те, що цей івент проводиться з 1986 року, він завжди залишається актуальним і не втратить свого шарму. Оскільки переважна більшість найкращих шутерів світового баскетболу зібрана саме в НБА, і їм є що доводити один одному, дуель снайперів є чи не єдиним елементом Зіркового вікенду, де є реальний спортивний інтерес. Формат конкурсу, якщо не ідеальний, то близький до такого. Варіації з більш значущими м'ячами (money ball) та стійками додають змаганню невеликої новизни, а приблизно рівний рівень опонентів сприяє ефекту непередбачуваності.

Однак кардинально нові ідеї конкурсу триочкових також потрібні. І цього року офіс НБА впорався на відмінно. Окрема баталія між одним із найкращих далекобійників в історії Ліги Стефом Каррі та топовою снайпершою WNBA Сабріною Іонеску стала найяскравішою родзинкою вечора в Індіанаполісі. Дуель вийшла на славу, а перемога на тоненького більш маститого Стефа над Сабріною лише підігріла інтерес до розвитку цієї сюжетної лінії. І тепер шанувальники баскетболу мають повне право чекати продовження. Як варіанти, тут можуть бути командні змагання (наприклад, три на три) або повноцінний конкурс триочкових де з восьми учасників половина буде жіночої статі.

Конкурс данків

Найпроблемніший елемент івент-програми. Конкурс по кидках згори вже давно по-справжньому не запалював і всі розмови про нього, як правило, йдуть у порівняннях з останніми роками, а точніше, наскільки він вийшов кращим чи гіршим. Якщо вийшов більш цікавіший, ніж минулорічний, то вже добре. Схоже, часи дивовижних (для свого часу) польотів Домініка Вілкінса, Майкла Джордана, Вінса Картера безповоротно минули.

Тут причин дві. Перша – за майже сорокарічну історію конкурсу (на регулярній основі він почав проводитись з 1984 року) баскетболісти показали практично все, на що здатна людина на нинішньому етапі свого фізичного розвитку. Наразі конкурс часто виграє той спортсмен, який зміг здивувати, показати такий данк, який ще ніхто не бачив. Але, логічно, що з кожним роком поле для фантазії все зменшується.

Друга причина – у змаганні найкращих данкерів не беруть участь ті гравці, яких найбільше хотіли би бачити вболівальники та фахівці (Леброн, Янніс та інші). Хтось не хоче зайвий раз напружуватися, комусь ці містечкові розбірки нецікаві, а хтось, можливо, не бажає, щоб його слава як сильного данкера похитнулася. До речі, у цьому конкурсі реально можна отримати багато критичних стріл, які згадуватимуться ще довго. Так, цьогорічного Зіркового вікенду власник найбільшого контракту в НБА Джейлен Браун вирішив взяти участь в заході, але, чесне слово, краще б він цим не займався.

Що робити? Схоже, що рано чи пізно НБА доведеться піти шляхом інших прогресивних баскетбольних країн, наприклад, України (це іронія, якщо що) і запросити на цей конкурс професійних данкерів. Дуель між найкращими у цьому компоненті баскетболістами та людьми, які конкретно займаються кидками згори, може вдихнути багато нового у цей конкурс. А там уже й визнані зірки можуть підтягнутися, так би мовити, постояти за честь Ліги.

І ще. З оцінкою данків треба щось робити (можливо, онлайн-голосування глядачів). Бачити, як Джейлен Браун отримує 47,6 балів за данк через невисокого репера, що сидить на стільці – це вже перебір.

Турнір висхідних зірок/Матч зірок G-ліги

Такі матчі (або матч) однозначно мають бути, оскільки у них показує себе майбутнє НБА. Можна не сумніватися, що мінімум третина з учасників баталій 2024 року незабаром зіграє на основному Матчі Усіх Зірок. А вдалий формат турніру з чотирма командами на чолі із зірковими тренерами, безумовно, додає родзинки тому, що відбувається. Та й баланс між спортивним інтересом і шоу тут ще більш-менш дотримується.

Матч Зірок НБА

Нарешті, головний момент всього вікенду. І найсуперечливіший одночасно. Побачити разом на майданчику два з половиною десятки найкращих гравців НБА – це максимально круто, але при цьому спостерігати, як вони без кінця кидають триочкові в тренувальному режимі (всього було виконано 168 дальніх, просто божевільний показник) і данкують без захисту, багато любителів баскетболу не готові.

На даний момент один із головних івентів у світі НБА абсолютно втратив свою спортивну складову. Гравці явно не горять бажанням боротися за перемогу в ньому і включати бодай підвищену передачу, не кажучи вже про максимальні оберти. В атаці баскетболісти хочуть порадувати глядачів та закидають красиві кидки, але те, що вони витворяють в захисті, навіть імітацією не назвеш. А багато баскетболістів взагалі відбувають номер на майданчику, принаймні така думка виникає після перегляду хоча б частини даної дії. Назвати це спортивною грою дуже складно. Гравцям потрібна мотивація. Мотивувати перемогою над найкращими опонентами вже не виходить. Виграш певної суми для команди-переможниці виглядає смішно для гравців, які отримують за сезон десятки мільйонів доларів. Різні рекорди та титул МВП цікаві також далеко не всім.

Насамперед, необхідний реальний та цінний приз для переможців. Вже давно мусується ідея, щоб команда з конференції, що перемогла, мала перевагу свого майданчика у фінальній серії. Чудова ідея. Оскільки більшість зірок у повсякденному житті грає за команди-контендери, їм це має бути цікаво.

По-друге, можна експериментувати з форматами команд. Схід проти Заходу вже не має такої принциповості протистояння. Команди Янніса, Леброна, Каррі, Дончича та інших себе не виправдали. А ось Зірки США проти Зірок Європи або Світових Зірок можуть видати чудову зарубу. Так, деякі заслужені гравці сюди не пройдуть, а дехто, навпаки, просочиться (додаємо одного японця або китайця для фан-бази в Азії), але загальний градус поєдинку, принаймні, в перші роки, буде високим.

По-третє, можна створити неортодоксальні команди. Наприклад, використовувати той же формат у чотири неповні команди по шість-вісім осіб (у стилі Матчу Всіх Зірок НХЛ або того ж Турніру висхідних зірок), які вже у форматі плей-оф чи маленького групового турніру з окремим фіналом розіграють титул. Звичайно, все це має бути в укороченому ігровому часі або до певної кількості очок.

Також можна використовувати інші важелі впливу, основним з яких є фінансовий. Наприклад, гравці команди, що програла, перераховують умовно половину своєї лютневої зарплатні (сама гра відбувається завжди в останній місяць зими) до заздалегідь визначеного благодійного фонду. Ось тоді й подивимося, чи будуть топи халтурити в захисті? Втім, чи захочуть такого самі баскетболісти?

***

Варіантів оновлення Зіркового вікенду і саме Матчу Всіх Зірок може бути багато. З одного боку, вони змінять одну з найвідоміших подій у світі баскетболу, але з іншого, якщо нічого не робити, то гра між найкращими баскетболістами Ліги дуже скоро перетвориться на справжній цирк. Хоча, перші кроки в цьому напрямі вже зроблено. Залишається дочекатися мудрих рішень від фронтофісу НБА, а самим зіркам нагадати, що вони грають для глядачів, а ті, в свою чергу, хочуть бачити на майданчику якісний баскетбол та напружену боротьбу, а не тренувальний матч без захисту.

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.