Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 19 лютого 2024, 22:04
12176
12

Перший бразилець нанівець. Чому Аріельсон залишає Полісся

19-річний форвард не розкрив, мабуть, й половини свого ігрового потенціалу в УПЛ

| Оновлено 19 лютого 2024, 22:04
12176
12
Перший бразилець нанівець. Чому Аріельсон залишає Полісся
ФК Полісся. Аріельсон

У серпні минулого року амбітний новачок української Прем'єр-ліги «Полісся» здивував багатьох трансфером бразильського форварда Аріельсона. Цей нападник є вихованцем академії «Крузейро», і за молодіжку «лис» проявив себе досить непогано, після чого, як очікувалося, йому відкриється шлях до першої команди, проте Аріельсон прийняв інше кар'єрне рішення та вирушив до України.

Для «Полісся» Аріельсон став першим бразильським легіонером у клубній історії. Не сказати, щоб цей статус до чогось зобов'язував, але все-таки першопрохідник є першопрохідником. Та й дебют юного таланта в УПЛ видався більш ніж успішним: Аріельсон з'явився у стартовому складі «Полісся» на гостьовий матч четвертого туру проти ЛНЗ, і на 51-й хвилині відзначився першим забитим м'ячем у турнірі, а за кілька хвилин з усмішкою на обличчі вирушив відпочивати, коли був замінений на Богдана Кушніренка.

Однак, незважаючи на чудовий дебют, відвоювати статус ключового форварда «Полісся» у Пилипа Будківського Аріельсон не зумів. В наступних поєдинках бразилець почав проводити на полі все менше й менше ігрового часу, остаточно перетворившись на гравця ротації ближче до зимової паузи. Начебто б нічого страшного не сталося, враховуючи молодий вік і притаманну цьому нестабільність гравців, однак в розумінні самого Аріельсона ситуація у «Поліссі» складалася зовсім не так, як мала.

До зимової паузи Аріельсон прийшов із вельми скромними показниками результативності. В 13 поєдинках української Прем'єр-ліги за «Полісся» бразилець відзначився лишень 1 забитим м'ячем та 2 асистами. Втім, решта статистики легіонера виглядала цілком пристойною: він демонстрував непогану залученість у командні дії, був націлений на ворота суперників, активно боровся за м'яч та вдавався до цілком успішно використання своєї вельми непоганої техніки.

Загалом Аріельсон виглядав для «Полісся», як мінімум за мірками УПЛ, дуже гідним гравцем на найближче майбутнє, навіть без урахування ймовірного прогресу, а з останнім бразилець й зовсім був прихованим лідером атаки житомирської команди. Але в зимову паузу у таборі «вовків» відбулися певні процеси, за результатами яких подальші шляхи Аріельсона та житомирського клубу, вочевидь, розійдуться…

Починалося все дуже повсякденно: Аріельсон із групою інших легіонерів «Полісся» приєднався до першої команди безпосередньо у Іспанії, де «вовки» проводили тренувальні збори та готувалися до відновлення сезону-2023/24 в УПЛ. Бразилець навіть встиг взяти участь у перших товариських поєдинках української команди проти іспанської «Мурсії» (2:1) та польської «Сталі» Мелець (1:1), хоча гольовими діями в них і не відзначався. А потім… Потім Аріельсон на полі у спарингах більше не з'являвся, а «Полісся» здійснило трансфери двох інших молодих форвардів – з молодіжки «Дніпра-1» до клубу з Житомира перебрався бразилець Венделл Габріел, а з друголігового «Звягеля» на підвищення в УПЛ вирушив найкращий снайпер дивізіону Денис Ндукве.

Вже тоді ці підписання виглядали своєрідними «дзвіночками» про ймовірні майбутні кадрові пертурбації у першій команді «Полісся». Все-таки, як би не хотілося головному тренеру «вовків» Юрію Калітвінцеву мати по кілька футболістів на кожну позицію, а за номінальної схеми 4-2-3-1 три чи навіть чотири центрфорварди у першій команді – це свого роду перебір, враховуючи не таку вже й високу інтенсивність поєдинків, яка загалом притаманна нинішньому українському футболу.

Здавалося б, «Полісся» може відпустити Будківського, який перебуває у такому віці, що ще можна встигнути вхопитися за останній шанс знову спробувати сили десь у Європі (раніше Пилип на правах оренди з «Шахтаря» виступав за бельгійський «Кортрейк» та французький «Сошо»), проте на практиці сталося непередбачене – очевидно, що в Житомирі вирішили позбутися саме Аріельсона.

За інформацією наших джерел, в Аріельсона у «Поліссі» з'явилися проблеми з дисципліною. Футболіст виявляв невдоволення тим, що не має стабільної ігрової практики в основному складі, тоді як тренерський штаб дав чітко зрозуміти, що ставити гравців із перших хвилин буде виключно за заслуги та старанність, виявлені в ході тренувального процесу, а не просто через те, як і кому із виконавців цього хочеться.

За даними інших наших колег, Аріельсон банально не витримав випробування у «Поліссі» грошима. В Україні форвард отримав значний додаток до зарплатні, на тлі того, що раніше він мав у молодіжній команді «Крузейро», і на цьому фоні вирішив, що сам факт такого контракту стане для нього мало не автоматичною «перепусткою» до основного складу. Більше того, легіонер нібито навіть не виявляв банальної зацікавленості у спортивних результатах команди, та здивував клубний менеджмент питанням про те, на якому місці у турнірній таблиці УПЛ наразі перебувають «вовки».

ФК Полісся. Аріельсон

Не дивно, що після подібного у Житомирі спершу всерйоз замислилися про доцільність подальшого продовження співпраці з Аріельсоном, а потім вирішили перервати її прямо зараз. Із самого початку оренда форварда з «Крузейро» була розрахована на один сезон, і тепер український клуб працює над достроковим поверненням легіонера назад на батьківщину, причому це питання виглядає вирішеним фактично і поки що не має лише юридичного підтвердження.

Є інформація, що на місце Аріельсона «Полісся» може все-таки підписати ще одного виконавця, адже молодому Венделлу та абсолютно недосвідченому на рівні УПЛ Ндукве, ймовірно, знадобиться певний час, щоб нав'язати серйозну конкуренцію за місце в основі для Пилипа Будківського, що й викликає певні побоювання у тренерського штабу.

Щодо самого Аріельсона, то для нього вояж в Україну можна вважати перегорнутою сторінкою у кар'єрі. Бразилець мав хорошу нагоду закріпитися у вельми амбітній команді УПЛ із перспективою через рік чи два поїхати за непогані гроші до Європи, але тепер, вочевидь, буде змушений знову грати за молодіжку «Крузейро», або ж поїде в умовну «Іпатінгу» чи «Альверку», із якими у «лис» останніми роками непогано налагоджений «трансферний орендний трафік». Не виключено, що про цього виконавця на серйозному рівні ми ніколи більше нічого й не почуємо…

Таким чином, для «Полісся» перший трансфер бразильця зійшов нанівець. Це зовсім не означає, що решта виявиться такими ж, адже клуб з Житомира продовжує дуже активно моніторити заокеанський ринок і вже у зимове вікно оформив дороге придбання центрхава «Сан-Паулу» Таллеса Кости, проте сама по собі історія з приїздом Аріельсона завершується також заплутано й незрозуміло, як і починалася. Нагадаємо, що про підписання вихованця академії «Крузейро» житомирський клуб влітку минулого року де-факто офіційно відрапортував двічі – спочатку 10 серпня, а після раптового видалення тієї новини, продублював інформацію вже 12 серпня. Можливо, вже тоді це був якийсь знак?

Оцініть матеріал
(40)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Iigor6583
Пилип повільний, рухається наче на ходулях.
Gargantua
чуткий анус у мальчика, тут как раз начинается
CheMP
скажу больше - это Полесье покидает Ариэльсона 
Андрій Шевченко
Якщо ти програв конкуренцію дебілу будківському.....то пора закінчувати з футболом.