Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 19 лютого 2024, 12:52
3491
0

Хвороба Костюк, травма Цуренко, титули Свьонтек і Сіннера, де той Карлітос?

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 19 лютого 2024, 12:52
3491
0
Хвороба Костюк, травма Цуренко, титули Свьонтек і Сіннера, де той Карлітос?
Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек

Завершився черговий тенісний тиждень, на якому дівчата розіграли трофей тисячника в Досі, а чоловіки змагалися одразу на трьох турнірах: у Роттердамі, Буенос-Айресі та Делрей-Біч. Представники України зуміли порадувати лише в поодиноких випадках, титули нашим спортсменам та спортсменкам здобути не вдалося.

WTA 1000 Доха

Центральний турнір тижня нарівні з чоловічим Роттердамом пройшов у Катарі, а точніше – у Досі.

Представництво України було досить непоганим: Леся Цуренко, Марта Костюк, Ангеліна Калініна, Надія та Людмила Кіченок. Щодо одиночного розряду, то, на диво, далі за всіх пройшла Цуренко, а в парному (ще більше здивування) – Калініна.

Найбільші надії у Досі були на Костюк. Прохідні Доулхайд та Павлюченкова у перших двох раундах, далі безформена Вондроушова, і лише у чвертьфіналі можлива зустріч із Коко Гофф, куди американка так і не дісталася.

Але в результаті, після не найвпевненішої перемоги над Керолайн, Марта захворіла. І, щиро кажучи, краще хвороба, ніж травма, немає ризику вилетіти надовго принаймні. Костюк не зуміла продовжити поєдинок проти Анастасії Павлюченкової після трьох геймів та у сльозах знялася з гри. За тиждень українці одужати не вдалося. Марта була заявлена і в Дубаї, але відмовилася від участі перед стартом через ту саму хворобу.

У коментарі Sport.ua Костюк заявила, що намагатиметься відновитися до змагань у Сан-Дієго, які розпочнуться 26 лютого. Що ж, сподіватимемося, бо швидше хочеться побачити її гру після вдалого Australian Open 2024.


Getty Images/Global Images Ukraine.

Калініна... Ну, Ангеліна виступила і несподівано, і очікувано, якщо так можна висловитися... У першому раунді українка сенсаційно (?) обіграла Емму Радукану. Чому сенсаційно? Ну, є кілька факторів, які вказують на це.

По-перше, це була лише друга перемога Ангеліни у 2024 році. По-друге, незважаючи на свій низький рейтинг, Емма таки є переможницею турніру Grand Slam. По-третє, Ангеліна любить ґрунт, а Емма – хардова спеціалістка. По-четверте, британка потихеньку відновлюється від зіркової хвороби після перемоги на US Open 2021 (так-так, 2.5 року, але все ж таки), а Ангеліна після... Фінал топового турніру в Римі навряд чи можна назвати зірковою хворобою, але результатів після того тисячника в українки немає.

Далі Калініна зіграла проти Альони Остапеко, яка тепер, використовуємо слово очікувано, розгромила українську тенісистку 6:0, 6:3.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна та Емма Радукану

До речі, Альона на цьому турнірі запам'яталася не лише перемогою над Ангеліною. На старті парного розряду, де вона грала разом із Кіченок, вона посварилася з Людмилою під час поєдинку, і в результаті українсько-латвійський тандем несподівано вилетів уже в 1-му раунді.

А ось у одиночному розряді Остапенко зробила те, що сподобалася українським уболівальникам. Латвійка не потиснула руку білорусці Вікторії Азаренко після поразки. Чи це було спонтанним проявом проукраїнської позиції? Навряд чи, тільки якщо перед стартом матчу Альона випадково не знайшла паспорт свого батька... Швидше за все, це просто емоції, адже вона програла всього 3 матчі в 2024 році, і всі 3 поразки – від Азаренко (0:5 у особистих зустрічах за кар'єру). А так вона має 14 перемог у сезоні і вже два титули, тому висновки нехай кожен робить самостійно, але в будь-якому випадку це було приємно.

Цуренко здивувала у Дубаї. Точніше дивуватися було чому до дня закоханих. Спочатку 34-річна українка закрила Зейнеп Сонмез у непростому матчі, а потім сенсаційно обіграла Онс Жабер, причому розгромно. Можна говорити, що у Онс були проблеми зі здоров'ям, але й Леся не бик все-таки... Тому підтвердження відмова від матчу з Наомі Осакою в 1/8 фіналу через травму ліктя.

Наша пісня гарна й нова, починаймо її знову. Знову лікоть, знову проблема у м'ячах... Але ці 33 відмови. Чесно, багатьох українських уболівальників це дратує. Щось по-типу: вболіваєш, радієш за суперперемоги, а потім облом. Але Лесі вже 34, брати довгу паузу означає поставити хрест на кар'єрі. Потрібно грати та заробляти на життя, питання лише в тому, чи надовго вистачить здоров'я. Найшвидшого одужання однієї з найкращих тенісисток в історії України!


Getty Images/Global Images Ukraine. Леся Цуренко

Окремо у Досі варто відзначити виступи Кароліни Плішкової. Чешка провела неймовірні 2 тижні, вигравши титул у Клуж-Напоці 11-го лютого, а вже 12-го успішно стартувавши у Катарі. Ще приємніше те, що на своєму шляху до півфіналу (!) вона вибила двох кацапок (Калінську та Потапову). На жаль, битви проти Іги Свьонтек у півфіналі ми так не побачили, Кароліна знялася до матчу. Сподіваємося, просто втома та мінімальні проблеми зі здоров'ям, бо форма колишньої першої ракетки вражає.

Трофей тисячника третій рік поспіль завоювала Свьонтек. Про крутість польки багато говорити не потрібно, але 3 роки поспіль вигравати титул у не найслабшому складі... Таке востаннє робила Серена Вільямс. Легендарна американка перемагала у Майамі з 2013 по 2015 рік.

У фіналі тисячника в Катарі Свьонтек у двох сетах обіграла Єлену Рибакіну, яка перебувала у чудовій формі з непоганим вінстріком із 9 матчів. До старту турніру в Досі Рибакіна виграла в Абу-Дабі. Іга завоювала 18 трофей у кар'єрі та 7-й (!) тисячник, а також перший титул у сезоні.


Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек та Єлена Рибакіна

Щодо парного розряду, то сестри Кіченок Людмила та Надія програли свої матчі в 1-му раунді, а Ангеліна Калініна в тандемі з колишньою сьомою ракеткою в парі Сюй Іфань дійшла до півфіналу.

Там українсько-китайський дует у двох сетах поступився Керолайн Доулхайд та Дезіре Кравчик. Ангеліна в Катарі заробила більше за парний розряд, ніж за одиночний: 23 285 і 20 650 доларів відповідно.

АТР 500 Роттердам

Головним питанням перед Роттердамом було: що покаже Сіннер? Титул, ось яка відповідь. Італієць після Australian Open не зменшив обертів і впевнено став переможцем змагань у Нідерландах, зігравши другий рік поспіль у фіналі.

На своєму шляху італієць віддав лише один сет – Гаелю Монфісу. Був близьким і до фіаско у першій партії проти Мілоша Раонича, коли горів 4:5 (15:40) на подачі, але врятував сетболи, взяв сет на тай-брейку, а після ветеран-канадець знявся з матчу.

Далі були впевнені перемоги над Грікспором і де Мінауром. У Янніка 12 перемог у 2024 році та 2 трофеї, а також дебют у топ-3 рейтингу АТР. Приємно, що змістив із третього рядка росіянина Данііла Медведєва.

Крім того, Сіннер встановив цікаве досягнення, яке не підкорилося жодному тенісисту в 21 столітті. Ні Федереру, ні Роддіку, ні Гаудіо, ні Надалю, ні Джоковичу, ні Дель Потро, ні Маррею, ні Вавринці, ні Чіличу, ні Тіму, ні Медведєву, ні Алькарасу не вдалося відразу після першого трофею на турнірі Grand Slam виграти титул на наступних змаганнях. Унікальний Яннік, без варіантів.


Getty Images/Global Images Ukraine. Яннік Сіннер та Алекс де Мінаур

АТР 250 Буенос-Айрес

Де той Карлітос? Де той іспанець, який обігравав усіх на своєму шляху, включно з неймовірним Джоковичем? Хіба це той Алькарас, якому судилося бути другим Надалем і хіба це той Карлос, який може програвати двометровим подаванам по типу Ніколаса Харрі?

Іспанець засмутив. Принаймні, мене. Благо є Сіннер, який здатний занапастити кар'єру Новака, але спочатку всі вірили в Алькараса і вважали, що саме він буде тим, хто виб'є Джока. Звісно, у майбутньому він ділитиме тенісну корону з Янніком, але зараз італієць не зможе поодинці зупинити гегемонію Джоковича... Ну, хіба що травми та вік серба допоможуть.

Алькарас не зумів захистити ґрунтовий титул у столиці Аргентини. Ґрунтовий! Глина – те, що Алькарас любить з дитинства. Перед стартом змагань на трофей Карлоса у Буенос-Айєресі букмекери давали коефіцієнт 1.65!


Getty Images/Global Images Ukraine. Ніколас Харрі та Карлос Алькарас

А в результаті проблеми у другому сеті з Уго Карабеллі в 1/8 фіналу, непотрібний тай-брейк у першій партії з парником Андреа Вавассорі та вишенька на торті – програш Харрі. Та половина вболівальників на трибунах Буенос-Айреса не те, що вперше побачили Карабеллі та Вавассорі, а вперше почули такі страшні слова.

Щоб ви розуміли, Харрі не виграв трофей. У фіналі чилієць програв Факундо Діасу Акості, 88-й ракетці світу! Радість аргентинцям, розчарування решті, інакше не сказати...

АТР 250 Делрей-Біч

Марчелло... Ілля Марченко зіграв у кваліфікації хардового турніру, де у першому раунді програв у статусі явного андердога Флавіо Коболлі. Але ж три роки тому українець обігравав молодого італійця на челенджері в Б'єллі, а котирування на його перемогу складали 1.06...

У Марченко 5 поразок і лише 1 перемога у 2024 році. Захід кар'єри близький, і, швидше за все, це відбудеться цього сезону, як би сумно це не звучало. Ще сумнішою є ситуація з українським чоловічим тенісом, але це вже інша історія.

Фінал у США так і не зіграли через дощ, титул у понеділок, 19 лютого, розіграють Томмі Пол та Тейлор Фрітц. Томмі, до речі, вдруге за два тижні вийшов у фінал турніру і побореться за 2-й трофей.

Українки на турнірах ITF

Дар'я Снігур, Олександра Олійникова та Анастасія Соболєва не зуміли вдало виступити минулого тижня.

Олександра та Анастасія зіграли на 35-тисячнику в Анталії. Олійникова вдруге за 2 тижні програла Полоні Херцог.

Соболєва вийшла у 2-й раунд, де у трьох сетах програла Анджелі Фіта Болуді.

Снігур взяла участь на 75-тисячнику в Німеччині, який проводився на хардових покриттях у приміщенні. Українка на старті пройшла Еліс Роббе, але у 1/8 фіналу без особливих шансів програла Настасьї Шунк.

У чоловіків непогано виступив Микита Маштаков. Він дійшов до фіналу парного розряду на турнірі ITF М25 в Анталії, де разом з Антоні Геновим (Болгарія) поступився тандему Гокберк Сарітас (Туреччина) / Мерт Начі Тюркер (Туреччина).

Маштаков вчетверте зіграв у фіналі турніру ITF у парному розряді та боровся за свій другий титул. Останній раз українець доходив до фіналу у травні 2021 року, коли разом із Данилом Каленіченком став чемпіоном домашнього турніру ITF M15 у Новомосковську.


Instagran. Антоні Генов та Микита Маштаков

Українці на челенджері в Індії

Три українські тенісисти Вадим Урсу, Ерік Ваншельбойм та Юрій Джавакян продовжують веселою компанією не виходити в основну сітку турнірів в Індії.

Минулого тижня в Бенгалуру Ерік та Вадим пройшли у фінал кваліфікації, але там програли Енцу Валлеру та Алєксєю Захарову відповідно, а Юрій вилетів уже у першому раунді від Йонаса Форейтека.

Скандал Сімони Халеп

Допінговий скандал Сімони Халеп продовжує набирати обертів. Після свідчень у Лозанні 11 лютого, Симона подала до суду на канадську компанію, яка виготовила харчову добавку, через яку, на думку румунки, вона отримала чотирирічний бан за вживання допінгу.

Халеп вимагає від компанії Quantum Nutrition, яка працює під назвою Schinoussa Superfoods, більше ніж 10 мільйонів доларів як компенсацію шкоди після того, як на Відкритому чемпіонаті США 2022 року в її пробі було виявлено роксадустат - препарат, який часто використовують люди, що страждають на анемію.

Роксадустат входить до списку заборонених речовин Всесвітнього антидопінгового агентства, оскільки він може підвищувати гемоглобін і виробництво червоних кров'яних тілець, що сприяє підвищенню витривалості.

32-річна румунка Халеп заявила, що вживала добавки Schinoussa під час турніру 2022 року у Флашинг-Мідоуз. У добавці Keto MCT, яку вона приймала, було виявлено роксадустат, інформація про який не була вказана на етикетці.

Дворазова чемпіонка турнірів Grand Slam заявила, що ніколи не вживала заборонених речовин, а недбалість компанії Quantum і неправдиві заяви про те, що її добавки є легальними, завдали шкоди її кар'єрі та призвели до приниження.

Халеп також вимагає відшкодування моральної шкоди. У жовтні минулого року засновник Quantum Nutrition заявив канадській газеті The Globe and Mail, що Халеп шукає цапа-відбувайла.


Getty Images/Global Images Ukraine. Сімона Халеп

Крім того, румунська тенісистка Марія-Сара Попа, яка займається в академії Патріка Муратоглу, заявила:

«Я прийшла до академії Муратоглу, коли мені було 12 років. Правда, з юних років спортсменам дають якісь речовини. Антидопінг не контролює юніорів.

Тобі дають ще трохи підрости, щоби виповнилося 17 і з цього моменту перевірки проходять інтенсивніше. Гравці та батьки мають погодитися. Їм дають лист і вони повинні підписати згоду прийняти цю речовину.

Вперше мені було страшно, я справді не знала, що відбувається».

Загалом Муратоглу явно догрався...

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.