Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Баскетбол в Європі
| Оновлено 19 лютого 2024, 15:04
2994
0

Не тільки Прометей. Як українці в ЛЕБЛ виступають

Огляд виступів наших баскетболістів у балтійській лізі

| Оновлено 19 лютого 2024, 15:04
2994
0
Не тільки Прометей. Як українці в ЛЕБЛ виступають
БК Тарту. Анатолій Шундель

В останні два сезони Рига стала справжнім центром українського баскетболу. Зі зрозумілих причин сюди перебралися грати наша чоловіча та жіноча збірні, також у цьому місті розмістився і «Прометей», який в поточному ігровому році наодинці представляє Україну в єврокубках. При цьому «титани» вже другий рік поспіль беруть участь у Латвійсько-Естонській Баскетбольній Лізі (ЛЕБЛ).

Однак цей турнір цікавий нашим шанувальникам баскетболу не лише завдяки виступам слобожанців. У цьому змаганні зібралося чимало українських баскетболістів, які виступають за інші команди ліги. На щастя, керівництво турніру прийняло директиву, згідно з якою один українець в команді не вважається легіонером, що посприяло припливу наших гравців. Наразі їх дев'ять. Враховуючи, що зараз внутрішні чемпіонати та регіональні ліги йдуть на паузу в зв'язку з матчами збірних, настав час познайомити наших читачів з тим, як складаються справи в Латвії та Естонії у представників української баскетбольної школи.

Ілля Ліщина

Клуб: Віймсі (Естонія)
Статистика: 12,1 хвилин, 3,9 очок, 1,5 підбирань, 0,5 передач, рейтинг ефективності – 2,8 бали

Наймолодшим із усіх українських баскетболістів, які виступають у ЛЕБЛ, є представник естонського «Віймсі» Ілля Ліщина. Але, незважаючи на свій вік, 18-річний свінгмен, який минулого літа у складі збірної України брав участь у Євробаскеті U-18, зумів вибороти місце в основній ротації середняка турніру. Ілля взяв безпосередню участь у 22 із 25 матчів своєї команди, а його ігровий час коливався від майже трьох хвилин до кількох ігор, де цей показник перевищив двадцять.

Попри те, що видатною статистикою наш молодий проспект поки що похвалитися не може, у деяких окремо взятих зустрічах він був серед головних дійових осіб свого клубу, як, наприклад, у поєдинку проти естонської «Рапли» від шостого січня нинішнього року, де Ліщина заробив 17 балів рейтингу ефективності (другий показник у команді). Що цікаво, свої бомбардирські рекорди сезону Ілля встановив в іграх із найсильнішими представниками ЛЕБЛ (11 очок – у грі проти латвійського «ВЕФ» та 10 набраних пунктів у поєдинку проти «Прометея».) Вже зараз можна з упевненістю сказати, що естонці не помилилися у підписанні нашого спортсмена, а сам молодий український баскетболіст у нинішньому сезоні набуває достатньо ігрового досвіду, що вкрай важливо гравцям його віку.

Іван Токовенко

Клуб: Валмієра (Латвія)
Статистика: 4 хвилини, 0,6 очок, 0,6 підбирань, 0,2 передач, рейтинг ефективності - 0

На жаль, показниками у стилі Ліщини не може похвалитися ще один наш молодий проспект. 19-річний центровий латвійської «Валмієри» Іван Токовенко по сезону більше дивиться баскетбол із лави, ніж бере безпосередню участь у дії на майданчику. Український бігмен зіграв у п'яти із двадцяти трьох поєдинків своєї команди, в яких загалом провів трохи більше дев'ятнадцяти хвилин. За цей ігровий час Токовенко лише двічі кинув по кільцю (один раз успішно) і закинув один із трьох штрафних. Середній показник ефективності в нуль балів красномовно говорить сам за себе, втім, у Івана все ще попереду в його баскетбольній кар'єрі.

Володимир Полуяхтов

Клуб: Огре (Латвія)
Статистика: 3,2 хвилини, 0,9 очок, 0,8 підбирань, 0,3 передач, рейтинг ефективності – 0,8 балів

Зрештою, у нашого третього молодого таланта, який грає в цій лізі і яким є Володимир Полуяхтов з латиського «Огре», справи йдуть краще, ніж у Токовенка, але гірше, ніж у Іллі Ліщини. З одного боку, український легкий форвард не випадає з ротації команди та взяв участь у 12 із 23 матчів своєї команди, але з іншого – показники проведених хвилин та корисних дій у цих поєдинках залишають бажати кращого. Рекордами для Полуяхтова є шість хвилин та сорок п'ять секунд, проведених на майданчику в грі проти естонського клубу «Калев/Крамо», яка відбулася десятого листопада минулого року, та три очки проти естонського «Пярну» у поєдинку, датованому двадцятим грудня. А розкид рейтингу ефективності у нашого молодого баскетболіста за сезоном складає від -4 балів до +4.

Ігор Сергеєв

Клуб: «Латвійський університет»
Статистика: 20,3 хвилин, 6,8 очок, 5 підбирань, 0,9 передач, рейтинг ефективності – 6,2 бали

Переходимо до гравців більш старшого віку. У складі аутсайдера ЛЕБЛ «Латвійського університету» не все добре з великими гравцями, тож 22-річний український центровий Ігор Сергеєв отримує достатньо ігрового часу. Вихованець «Черкаських Мавп» поки що пропустив лише одну гру в сезоні із двадцяти чотирьох, проводить на майданчику в середньому трохи більше двадцяти хвилин і є другим ребаундером у своїй команді (122 в сумі, 5,1 у середньому за гру).

Особливо проривних матчів у нашого бігмена цього сезону поки що не було, але п'ять разів українець закінчував поєдинки з двозначним рейтингом ефективності, а свій рекорд за цим показником Сергеєв встановив одинадцятого листопада минулого року в грі проти «ВЕФ» – 16 балів. А ось що українцю необхідно підтягнути, то це реалізацію штрафних кидків. Показник у 56% (28 із 50) складно назвати успішним.

Вадим Козак

Клуб: Пярну (Естонія)
Статистика: 10,8 хвилин, 3,3 очок, 1 підбирання, 0,5 передач, рейтинг ефективності – 0,7 бали

fiba.basketball. Вадим Козак

Невід'ємною частиною естонського «Пярну» вважається двадцятичотирирічний захисник Вадим Козак, він взяв участь у двадцяти зустрічах свого колективу (загалом таких було двадцять чотири). Основними функціями українця в команді є оборона та можливість дати перепочити лідерам колективу, що відображається на статистиці нашого баскетболіста. Однак у сезоні траплялися поєдинки, коли Вадим також брав активну участь в атакуючих діях свого колективу, викидаючи по кільцю суперника в районі десятка кидків. Найкращою для Козака поки що є гра з клубом «Таллінна Калєв» від двадцять третього грудня минулого року. В ній наш земляк встановив свої поточні рекорди за кількістю набраних очок (їх було 11) та рейтингом ефективності – 12 балів.

Володимир Шевченко

Клуб: Рапла (Естонія)
Статистика: 27,4 хвилин, 10,1 очок, 5 підбирань, 1,4 передач, рейтинг ефективності - 9,7 балів

Переходимо до наших досвідчених баскетболістів, список яких відкриває Володимир Шевченко, який проводить у ЛЕБЛ другий сезон. Влітку український форвард змінив одну естонську команду («Тарвас») на іншу («Рапла»), але продовжив показувати якісну гру. Володимир взяв участь у всіх двадцяти двох іграх свого колективу, при цьому нерідко виходячи в старті або проводячи на паркеті не менше тридцяти хвилин. Статистика нашого двадцятидев'ятирічного баскетболіста також гідна, хоча й просіла майже за всіма основними показниками порівняно з минулим сезоном. Цікаво, що на даний момент найкращим для українця в цьому сезоні є перший проведений поєдинок. Двадцять другого вересня Шевченко у грі з «Таллінна Калєв» набрав вісімнадцять очок і додав до них дев'ять підбирань, а його рейтинг ефективності склав цілих двадцять чотири бали.

Анатолій Шундель

Клуб: «Тарту» (Естонія)
Статистика: 24,7 хвилин, 8,5 очок, 1,4 підбирань, 2,4 передач, рейтинг ефективності – 4,5 бали

БК Тарту. Анатолій Шундель

Також другий рік у лізі проводить і Анатолій Шундель, який змінив у міжсезоння естонський «ТалТех» на «Тарту». У цьому випадку також можна говорити про погіршення ігрових показників баскетболіста, але обов'язково необхідно зробити ремарку, що нинішній клуб українця є набагато серйознішим за його торішній колектив.

Цього сезону кандидат у збірну України пропустив лише одну гру на клубному рівні (22 з 23) і є гравцем основної ротації свого колективу. Дуже непоганим для Шунделя вийшов старт сезону. У перших п'яти поєдинках свого клубу Анатолій лише раз набирав менше ніж десять очок, але, на жаль, надалі його внесок у командні успіхи дещо знизився. Також варто зазначити, що тридцятирічний захисник не відрізняється стабільністю та чергує успішні матчі з невдалими. Так, нинішнього сезону український баскетболіст одразу шість матчів завершив з мінусовим рейтингом ефективності.

Андрій Мироненко

Клуб: Кейла (Естонія)
Статистика: 28,6 хвилин, 10 очок, 4,9 підбирань, 1 передача, рейтинг ефективності – 9,6 балів

БК Кейла. Андрій Мироненко

А ось Андрій Мироненко влітку міняти команду не став і вже другий сезон виступає за естонську «Кейлу». Такий хід дав свої плоди, оскільки у двадцятидев'ятирічного форварда покращилися практично всі основні статистичні показники, а сам Мироненко став набагато більш важливим елементом у ігрових побудовах «Кейли», ніж минулого сезону. Достатньо сказати, що українець виходив у стартовій п'ятірці у всіх 24 поєдинках свого клубу. Тренерський штаб Андрію явно довіряє, він є другим у команді за середньою кількістю виконаних триочкових за один поєдинок (4,5). І цю довіру українець виправдовує, завершивши більше половини проведених зустрічей (14) із двозначним показником результативності.

Дмитро Тихонов

Клуб: Таллінна Калев (Естонія)
Статистика: 18,3 хвилин, 6,2 очок, 3,8 підбирань, 0,5 передач, рейтинг ефективності – 7,4 бали

Найбільш віковим з українських баскетболістів, які виступають у ЛЕБЛ, є 32-річний Дмитро Тихонов, який захищає кольори клубу «Таллінна Калев». Бігмен взяв участь у п'ятнадцяти із двадцяти трьох поєдинків свого колективу, при цьому дев'ять разів виходячи у стартовому складі. Загалом, по сезону Дмитро програє конкуренцію американським легіонерам клубу, але все одно є важливим елементом у грі одного з аутсайдерів ліги. Також, як і Шундель, наш центровий цікавіше виглядав на старті сезону. Поєдинок проти латиської «Валмієри», який відбувся тридцятого вересня, досі залишається для Тихонова найкращим у поточному ігровому році (15 очок + 6 підбирань, рейтинг ефективності – 19 балів).

***

Як бачимо, українські баскетболісти зайняли широку нішу в ЛЕБЛ. Якщо відкинути «Прометей», то наші баскетболісти представлені в дев'яти із п'ятнадцяти клубів ліги. І це без урахування Олександра Ковляра з естонського «Калева Крамо» та Артема Ковальова із «Віймсі», які пішли на підвищення у більш сильні чемпіонати по ходу сезону. Якщо ж включимо до статистики Ковляра з його колективом, то отримаємо, що українці протягом нинішнього ігрового року залишили свій слід у 66% команд-учасників. Солідний показник. Побажаємо представникам нашої баскетбольної школи добре зіграти у вирішальній фазі сезону та залишити після його закінчення хороші відгуки про себе в гостинних балтійських країнах.

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.