Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 17 лютого 2024, 16:41
7373
0

Лунін виграв конкуренцію у Кепи. Що тепер чекає на іспанця?

The Athletic – про боротьбу за місце основного голкіпера «Реала»

| Оновлено 17 лютого 2024, 16:41
7373
0
Лунін виграв конкуренцію у Кепи. Що тепер чекає на іспанця?
Getty Images/Global Images Ukraine. Кепа Аррісабалага і Андрій Лунін

Хто зараз є основним воротарем «Реала»?

Ще місяць тому всі задавалися цим питанням. Тепер же відповідь здається очевидною: Лунін лідирує в боротьбі з Кепою.

Це кардинальний поворот порівняно з тією ситуацією, яку ми бачили минулого літа, коли Аррісабалага був узятий в оренду у «Челсі» – одразу після того, як багаторічний основний воротар «Реала» Тібо Куртуа вибув практично на цілий сезон через травму передньої хрестоподібної зв'язки коліна. Кепу брали на роль основного воротаря «Реала» на сезон без Куртуа.

У день своєї презентації як гравця «Реала» 15 серпня Аррісабалага сяяв, він був дуже щасливий і перед цим відхилив пропозицію від «Баварії», надавши перевагу унікальному шансу повернутися в Іспанію і пограти за «Реал».

Коли його запитали, чи є його метою переконати «Реал» залишити його в клубі на постійній основі після закінчення терміну оренди, він відповів: «Сподіваюся на це. Сьогодні мій перший день у клубі, подивимося, але, сподіваюся, завдяки моїм виступам це станеться».


Getty Images/Global Images Ukraine. Кепа Аррісабалага

Через шість місяців такий варіант розвитку подій виглядає вкрай малоймовірним.

Коли Куртуа вибув через травму 10 серпня, за два дні до першого матчу «Реала» в сезоні Ла Ліги, деякі люди в клубі вважали, що настав час Луніна, тому що буде складно підписати ще одного воротаря топ-рівня.

Але «Реал» діяв швидко – дуже швидко – щоб підписати Аррісабалагу. Лунін вийшов у стартовому складі в перших двох матчах чемпіонату, але орендований у «Челсі» іспанець відібрав у нього місце в основі, щойно освоївся в Мадриді.

«Рівень Кепи дуже високий», – сказав тоді Анчелотті. «Луніну не вистачає досвіду. Великої ротації між ними не буде».

Починаючи зі свого дебютного матчу за «Реал» 25 серпня, Аррісабалага провів 13 ігор поспіль: 10 у Ла Лізі та 3 – у Лізі чемпіонів, пропустивши 10 голів і шість разів відстоявши «на нуль». Він зробив кілька хороших сейвів, зокрема дуже важливий в Ель Класіко 28 жовтня в Барселоні, коли «Реал» зумів зробити камбек і виграв з рахунком 2:1.

Інші виступи Кепи, можливо, були не такими переконливими. Наприклад, жовтневі виїзні ігри проти «Севільї» в Ла Лізі та «Наполі» в Лізі чемпіонів. Але тренерський штаб був ним задоволений. Кепа і його сім'я теж були щасливі, а його дружина навіть опублікувала фотографію, на якій вона, здається, назавжди попрощалася з Лондоном, через п'ять років після його трансферу в «Челсі» з «Атлетіка» Більбао.

Але потім Аррісабалага отримав травму на розминці перед домашнім матчем Ліги чемпіонів із «Брагою» 8 листопада. Джерела в тренерському штабі, які, як і всі цитовані тут, вважали за краще говорити анонімно, описують це як «поворотний момент», після якого симпатії Карло Анчелотті почали зміщуватися в бік Луніна.

Українець повернувся в основу й одразу відбив важливий пенальті того вечора за рахунку 0:0, після чого «Реал» довів матч до перемоги з рахунком 3:0. Попри те, що Андрій ледве встиг розім'ятися перед матчем, він скористався своїм шансом і відродив дебати про те, хто має бути основним воротарем команди.


Getty Images/Global Images Ukraine. Андрій Лунін

Потім Аррісабалага був відсутній довше, ніж передбачалося спочатку. У підсумку він пропустив чотири гри замість двох, у перерві між якими була ще й листопадова пауза на матчі збірних. Однак Анчелотті продовжував публічно наполягати на тому, що іспанець є його першим вибором. «Якщо Кепа буде готовий, він гратиме», – сказав він 27 листопада. Але коли за кілька днів баск повернувся в стрій, він опинився на лавці запасних, а не на полі.

Напередодні Різдва Анчелотті сказав: «У мене немає ідеї ротувати воротарів. Обидва почуваються добре. Лунін сильно додав і проявив велику впевненість, а Кепа зберіг свій рівень... у другій частині сезону я виберу одного з них».

Однак відтоді, як Аррісабалага зазнав тієї самої травми перед матчем із «Брагою» три місяці тому, він зіграв лише п'ять разів – один раз у Лізі чемпіонів, двічі в Ла Лізі, один раз у Кубку Іспанії (проти команди четвертого дивізіону «Арандіна») та в Суперкубку Іспанії.

Цей виступ 10 січня в півфіналі проти сусідів з «Атлетіко», можливо, можна розглядати як ще один поворотний момент.

В овертаймі «Реал» здобув перемогу з рахунком 5:3, але Аррісабалага зазнав критики за свої пропущені голи, в яких була його частка провини. На фінал Суперкубка проти «Барселони» в основі вийшов Лунін, і «Реал» переміг із рахунком 4:1.

У наступному матчі чемпіонату Анчелотті вибрав Кепу, але він знову виглядав далеко не найкращим чином: «Альмерія» пішла на перерву за рахунку 2:0 на свою користь на «Бернабеу», ще один гол гостей скасував VAR. У підсумку «Реал» зумів здійснити камбек і переміг із рахунком 3:2, не без допомоги ще кількох сумнівних суддівських рішень.

Лунін, якому нещодавно виповнилося 25 років, відтоді виходив в основі в п'яти матчах поспіль.


Getty Images/Global Images Ukraine. Карло Анчелотті

Анчелотті не хотів публічно роз'яснювати, якому воротареві він віддає перевагу, але Аррісабалага знову залишився в ролі глядача на лаві запасних, коли його конкурент зі збірної України показав себе з найкращого боку у вівторок у переможному матчі проти «РБ Лейпциг» (1:0) у першому матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів.

«Травма Кепи відкрила можливість Луніну поборотися за місце в основі, і він виграв цю боротьбу. Лунін переконав своєю грою», – кажуть джерела в тренерському штабі, які вбачають у цьому процесі щось природне та просте.

Джерела в роздягальні кажуть, що 29-річний орендований іспанець багато й тепло спілкується з Луніним, описуючи Кепу як «зразкового товариша по команді, наче це він грав у кожній грі». Коли Аррісабалага опинився в аналогічній ситуації в «Челсі» в сезоні 2022/23, коли Едуар Менді виграв у нього конкуренцію за місце в основі, про його характер говорили аналогічні речі.

Контракт Аррісабалаги з «Челсі» закінчується наприкінці наступного сезону. Це літо може стати найкращим шансом для лондонського клубу продати його, але, як раніше повідомляв The Athletic, його повноцінний трансфер до «Реалу» малоймовірний, враховуючи, що «Челсі» запросить близько 20 мільйонів євро (17,1 мільйона фунтів стерлінгів) – суму, яку клуби Ла Ліги зараз не готові платити за резервного голкіпера.

Лунін зараз виглядає затвердженим першим вибором Анчелотті, хоча Аррісабалага цілком може повернутися до стартового складу і справити враження до закінчення сезону, якщо випаде така можливість.

Тим часом він продовжує тренуватися, переконаний, що готовий грати і виходити в стартовому складі, хоча його оточення вже не впевнене в тому, що він залишиться в Мадриді.

Гільєрмо Раї, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.