Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 13 лютого 2024, 12:30
19772
86

Трансферне мовчання Динамо, і чому Шовковський не може на це вплинути

Олексій Сливченко – про ситуацію з кадровим поповненням «біло-синіх», яка не може не насторожувати

| Оновлено 13 лютого 2024, 12:30
19772
86
Трансферне мовчання Динамо, і чому Шовковський не може на це вплинути
ФК Динамо. Олександр Шовковський

Два місяці тому, 11 грудня, «Динамо» провело свій крайній офіційний поєдинок. В рамках 17-го туру української Прем'єр-ліги «біло-сині» обіграли «Оболонь» із рахунком 2:0, після чого у вітчизняному чемпіонаті настала тривала зимова пауза. Вийти зі «сплячки» команда Олександра Шовковського має вже через два тижні – на 25 лютого у киян запланований поєдинок 18-го туру проти «Металіста 1925», однак до нього «Динамо» підходить із одним дуже резонансним питанням – чомусь клуб досі так і не розпочав роботу на трансферному ринку щодо підсилення складу.

В осінній частині сезону навіть найменш досвідченому у футбольних справах вболівальнику впадало в очі, наскільки проблемною у нинішньому «Динамо» є центральна ланка оборони. Денис Попов, Олександр Сирота, Максим Дячук та Крістіан Біловар припустилися чималої кількості помилок, на які згодом, як на одну з причин не зовсім вдалих результатів «біло-синіх», любив «кивати» Мірча Луческу – наставник, під керівництвом якого «Динамо» відіграло більшу частину поєдинків у першій половині УПЛ-2023/24.

У зимове трансферне вікно, як здавалося восени, керівники «Динамо» просто зобов'язані зробити усе, аби допомогти тренерському штабу підсилити конкуренцію на позиції центрбека, що, можливо, простимулювало б захисників, які є в команді, до більшої зібраності на полі та кращого прогресу. Однак насправді ми бачимо, як «біло-сині» проводять абсолютно тиху трансферну кампанію. Більше того, у поточному сезоні київський клуб не витратив ще жодного євро на підписання новачків, що дуже й дуже контрастує із агресивною роботою одвічного опонента «Динамо» у боротьбі за національні титули – «Шахтаря», який лишень цієї зими витратив на нових футболістів близько 25 мільйонів євро.

Цікаво, що чутки навколо потенційних новачків «Динамо» все ж таки є, і їх чимало. Наприклад, у першій декаді січня низка джерел повідомила, що кияни ось-ось підпишуть вінгера «Чорноморця» Максима Брагару. Причому не влітку, коли в гравця закінчиться термін дії контракту з «моряками», а негайно, за що одеський клуб нібито зможе виручити від 400 до 450 тисяч євро.

У самому «Динамо» 10 січня за допомогою поста у соціальній мережі Х також анонсували появу загадкового новачка команди, але відтоді жодних подальших дій у цьому питанні так і не було…

Щоправда, якщо з Брагару все більш менш зрозуміло й очевидно (клуби не можуть вирішити питання компенсації, через що угода може бути відкладена на літо, або відбудеться буквально «на стрічці» роботи трансферного вікна в УПЛ), то ось з потенційним підсиленням центру оборони все зовсім негаразд.

Якщо спиратися на трансферні чутки, «Динамо» зараз активно підшукує нового центрбека у Південній Америці. Згідно даних різноманітних інсайдерів, скаути «біло-синіх» активно моніторили чемпіонат Колумбії, де пригледіли як мінімум двох кандидатів: Андреса Льїнаса з «Мільонаріоса» та Браяна Себальоса з «Атлетіко Хуніор». Щоправда, по першому практично одразу ж пішов «відбій», коли з'явилися чутки, що в «Динамо» вже відмовилися від кандидатури цього колумбійця із досвідом виступів за національну збірну (4 матчі).

Щодо 22-річного Себальоса, то цей варіант нібито все ще залишається «на столі». Цей футболіст справді виглядає цікавою опцією для створення конкуренції нинішнім центрбекам «Динамо». Браян має хорошу антропометрію (зріст – 189 сантиметрів), що дозволяє йому чудово почуватися при боротьбі на «другому поверсі» (середній показник виграних верхових єдиноборств гравця становить 62%). Крім того, Себальос взагалі достатньо непоганий саме у контактній боротьбі й завжди націлений на відбір м'яча, а ось з роботою на створення справи у колумбійця трохи гірші.

Як би там не було, але поки що не ясно, наскільки «Динамо» взагалі близьке до підписання Себальоса чи якогось іншого новачка. І це при тому, що «біло-сині» вже встигли завершити перший зимовий тренувальний збір, а до початку офіційних матчів залишається усього нічого…

І тут, хоч би як це парадоксально не звучало, головною проблемою для «Динамо» бачиться зовсім не міфічна відсутність грошей у сімейства Суркісів, які є власниками клубу, а персона нинішнього наставника «біло-синіх» Олександра Шовковського. Ця людина, безумовно, є легендою клубу, але тут важливо наголошувати, що поки що виключно в якості футболіста.

Наставницьку кар'єру Шовковський розпочав у 2018 році, й лише зараз, коли йому вже 49, фахівець намагається освоїти нові рубежі та стати повноцінним головним тренером. Безперечно, що Олександру ще не вистачає дуже багато чого, аби розмовляти з Ігорем Суркісом у тій манері, як це робив Мірча Луческу. Та й просто: Шовковський-тренер ще не має такого авторитету, щоб під нього без будь-яких розмов виділялися гроші. Зараз Олександр нагадує Сергія Реброва зразка весни 2014 року, коли цей фахівець також ледь-ледь починав робити перші самостійні кроки в ремеслі.

Коли Луческу залишив «Динамо», а на його місце прийшов Шовковський, було добре зрозуміло, що Олександр приймає усі правила гри власників клубу. Суркіси в реаліях, що склалися, розраховують на максимальний результат при мінімальних інвестиціях. Для цього до клубу повернувся і Андрій Ярмоленко, якому після завершення активних виступів обіцяно посаду спортивного директора.

«Динамо» лише має вибудувати наново ефективно працюючу вертикаль, де побажання головного тренера реалізовуватимуться й максимально стикуватимуться із баченням стратегічного розвитку з боку топ-менеджменту. Для цього Суркіси взяли Ярмоленка у потенційні спортдири, для цього пробують і Шовковського на посаді головного тренера. Аби мати серйозне право голосу та лобіювати ту чи іншу трансферну кандидатуру чи просто наполегливо вимагати новачка на певну позицію, Шовковському спочатку необхідно довести, що він здатний демонструвати високий показник ККД у своїй роботі.

Зрештою, навіть під беззастережно авторитетного в українському футболі Мірчу Луческу, який прийшов у «Динамо» влітку 2020 року, Суркіси не поспішали виділяти великі гроші на покупку новачків. Спершу румунові довелося довести свою ефективність та виграти низку титулів, після чого власники «біло-синіх» трошки розщедрилися та підписали достатньо дорогих за мірками УПЛ новобранців – Вітіньо, Еріка Раміреса, Джастіна Лонвейка, Владислава Кабаєва, Кахіма Перріса. Інша річ, що ніхто з них не заграв та не зробив «Динамо» по-справжньому сильнішою командою, і це, до речі, теж обставина, яка додає Суркісам сумнівів щодо необхідності зараз обов'язково витрачатися на новачків у центр оборони чи в іншу ланку.

Оцініть матеріал
(81)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 86
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
Витиньо заиграл, уехал из-за войны.
а так... из говна пулю конечно сложно лепить. Покупая игроков по цене около 1 млн трудно выловить алмаз.
В результате играют воспитанники школы.
Умник
И при этом 20 млн есть в балансе клуба они на 2 месте в упл.
Клуб фк. Шахтер тратит 25 млн на новых игроков, но главный тренер дословно говорит, топ легионеров нет в упл и сейчас выровнялся чемпионат.
Так погодите а разве игроки ща 12-15 млн это не готовые игроки?
Можно гнать на Кабаева допустим. А у него есть опыт лиги Европы с Зарей
Опыт лиги Европы имеется у Кевина за 12 млн?
Правду нам покажет поле и матчи.
Вечная дисскусия. Динамо идет этим путем с 2016 года. Да только пока что 1 чемпионство.
Но сколько имен открылось Циганков Забарный Миколенко Шапаренко Тымчик Бущан Бражко. 
Меня как украинца украинизация устраивает.
FunnyCat_____
Как я уже не единожды говорил - главная проблема Динамо, это Суркисы, которые опустились уже до какого то жлобства граничащего с безумием
Вспомните сколько команда мучалась без нападающего? Теперь так же история будет с центральными защитниками, пока школа кого то не вырастит.
Уверен, одна из опций продления СаШо как основного, было его обещание не требовать усиления. А так бы и Вадика Евтушенко Суркис вернул .
Iigor6583
Що можна чекати від вихованців академії, коли там приймають усяких синків, мажорів за "подяку", а потім появляються середи, дячуки, попови...
nick07
Ото лизнув суркісам...
Особливо останній абзац, автор "профі логіки" - особливо результати останніх років (а вони є?) Доводять що не варто витрачатись на нових гравці
Darkness1984
Ніколи не був за Суркісів і не буду. Але, хто зараз візьме собі та й купить команду і буде вливати в неї гроші?
Vitaliy_yatsenko
Весною ми побачимо Динамо із 18-ти річним Тарасом Михавко в центрі захисту. Також у обойму заходять Олексій Гусєв і Матвій Пономаренко. Повертається після травми Андрій Ярмоленко. Бражко, Вівчаренко, Волошин і Ванат - і далі молоді гравці хорошого рівня. Безумовно для нашого чемпіонату - хороший рівень для бортьби за золото. 
Трансфери потрібні. Та наразі йде війна. І гроші треба витрачати на ЗСУ. Тому підтримую політику відсутності трансферів дорогих іноземців.
Злий Глобинець
Нема бабла - пиши пропало
Boodya 1209
Футбольні клуби самі по собі збиткові, а українські і поготів, тим більше з 14-го року.
В Динамо Суркіс намагається мінімумом зробити максимум, иут є поюси і мінуси.
Були б в них такі фінансові вливання, як в їхнього історичного конкурента "Шахтаря", який навіть в війну знаходить мільйони грошей (цікаво звідки☺️), то було б все по іншому
Игорь Петров
Когда покупаешь игрока за условные пять копеек, они и играют на уровне этих копеек, т к все хорошее стоит гораздо больше.
AK.228
Академія динамівська у допомогу 
Все добре 
_Tor78nado99rly_
Трошки вкладень - трошки гри). Якщо перефразовувати відомий вислів гравця збірної України та львівських "Карпат" А. Федецького.
Jorko
Піде "Динамо" шляхом "Карпати" очиститися, а потім купить якийсь шейх і побудує нового гранда. Тільки шо би не було як "Динамо" 1,2,3.
Дані Рохас
Суркисичи расчитывают на моксимальный результот с минемальными  инвестициями.
 Пон, зроз, ок
maxno
Денег нет но вы держитесь. Сказал Суркис Шовковский и тот держится посмотрим где удержаться .
Дані Рохас
gg
"
"
Лига конференций без динамо
Тишина на трансферном рынке понятное дело ,суркисы все деньги составил в Монако 
Sheva19
Суркис ставит таких тренеров которые усиление не требуют.
Sheva19
Минусовчики а ну скажите кто ещё с Школы Динамо Киев а не перехваченного не перекупленого и не заманеного Щербицким Врюоспитало Динамо Уроженца Киева и области !
DK1961
От жадности суркисята скоро удавятся. Или лопнут. В любом случае без (хотя бы) усиления в виде одного нормального центрбека чемпионство очень даже сомнительно. А в этом матче (как и всегда) Супряга исполняет роль дерева, от которого мяч просто отскакивает. Непонятно почему Матвея (Пономаренко) больше не включают в основу.