Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 24 лютого 2024, 12:28
10981
0

Розгроми українок, перший за 4 роки титул Плішкової, дивний бан Монфіса

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 24 лютого 2024, 12:28
10981
0
Розгроми українок, перший за 4 роки титул Плішкової, дивний бан Монфіса
Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна

Завершився другий тиждень після Відкритого чемпіонату Австралії 2024. Під час цього відрізку жінки розпочали серію турнірів на Близькому Сході, першим з яких стали змагання WTA 500 в Абу-Дабі (ОАЕ). Також було зіграно турнір WTA 250 у Клуж-Напоці, який цього року перемістився в календарі з жовтня на лютий. Чоловіки відповіли на це трьома турнірами ATP 250, два з яких відбулися в Америці. Українські тенісисти за цей період мало чим порадували, але певні успіхи все ж були.

WTA 500 Абу-Дабі

В основу Abu Dhabi Open потрапили Ангеліна Калініна та Леся Цуренко. Калініна спочатку мала зустрітися з Паулою Бадосою, але іспанка на попередньому турнірі в Хуахіні не змогла дограти зустріч другого раунду, тому її зняття зі змагань нікого не здивувало. Замість Паули в суперниці Ангеліні потрапила 53-тя ракетка світу Лючія Бронцетті з Італії, яка виступала в статусі лакі-лузера. Українка легко взяла перший сет і зуміла довести матч до перемоги, своєї першої в поточному сезоні.

Цуренко після розгрому від Аріни Соболенко в Мельбурні потрапила на схожу за типажем опонентку Людмилу Самсонову, яка грала торік тут у фіналі. Леся була явним аутсайдером цього протистояння, результат матчу це тільки підтвердив (0:6, 1:6). Далі Самсонова змагалася з Калініною і віддала їй не набагато більше геймів (6:1, 6:3). Зупинити Людмилу, яка виграла 9 з 9 матчів проти українок у WTA-турі, у півфіналі вдалося тільки майбутній чемпіонці Єлені Рибакіній з Казахстану. У парному розряді з наших грала лише Надія Кіченок, у першому раунді вона в дуеті з Анною Даніліною з Казахстану поступилася другому сіяному бразильському дуету Беатріс Хаддад Майя / Луїза Стефані.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна

Матч за титул вийшов малоцікавим для українських уболівальників, Рибакіна у фіналі очікувано обіграла Дар’ю Касаткіну (6:1, 6:4), взявши другий титул WTA 500 у поточному сезоні. Раніше вона більше двох титулів в одному сезоні ще не вигравала. Тепер Рибакіна повернеться до топ-4 світового рейтингу, потіснивши Джессіку Пегулу. Американка якраз попрощалася з тренером Девідом Віттом, з яким досягла своїх головних успіхів, і її майбутнє туманне.

Також варто виділити зустріч між Беатріс Хаддад Майєю та Магдою Лінетт – 7:6(6), 6:7(1), 6:1. Цей поєдинок тривав 3 години 43 хвилини і поки що став найдовшим у цьому сезоні. До слова, у парному розряді Лінетт з американкою Бернардою Перою зупинили експериментальний тандем Онс Жабер / Наомі Осака. Головна зірка близькосхідної серії Жабер в одиночці розібралася з Еммою Радукану, але була зупинена Хаддад Майєю на стадії 1/4 фіналу. Онс зізналася, що у неї загострилися проблеми з коліном. Це важливо, адже в Досі Жабер гратиме з Цуренко.

WTA 250 Клуж-Напока

Перша сіяна і наша хороша знайома Аранча Рус із Нідерландів була зупинена в 1/4 фіналу Аною Богдан. Румунка на хвилі успіху дійшла до фіналу, де поступилася експершій ракетці світу Кароліні Плішковій (4:6, 3:6). Востаннє досвідчена чешка брала титул ще до карантинної паузи (Брісбен-2020).

Getty Images/Global Images Ukraine. Ана Богдан и Кароліна Плішкова

З українок у Клуж-Напоці в кваліфікації грали Катаріна Завацька та Надія Колб. Катя здобула другу перемогу в сезоні, здолавши румунку Лавінію Танасіє з восьмої сотні рейтингу, якій організатори видали вайлд-кард. Але перша серйозна суперниця в особі британки Геррієт Дарт дуже легко зламала опір українки (6:0, 6:3). Надя провела перший одиночний матч на рівні WTA-туру, але сили проти 153-ї ракетки світу Лукреції Стефаніні були нерівними (0:6, 0:6).

ATP 250 Марсель / Даллас / Кордова

У Франції лідерами посіву були Хуберт Хуркач і Григор Димитров. Поляк вийшов до півфіналу, де поступився Уго Умберу. А болгарин по нижній сітці дійшов до фіналу, але теж не зміг переграти француза (4:6, 3:6). Умбер виграв свій п'ятий фінал на рівні ATP з п'яти і з понеділка оновить особистий рекорд – 18-та сходинка світового рейтингу. Грав на цьому турнірі й Енді Маррей, але знову поступився у стартовій зустрічі – тепер Томашу Махачу (5:7, 4:6). Для британця це була вже шоста поразка поспіль – особистий антирекорд.

У парному розряді в Марселі українець Денис Молчанов і Нікола Чачич із Сербії одразу ж програли третім сіяним Александеру Ерлеру і Лукасу Мідлеру.


ATP. Уго Умбер

У Далласі в матчі за титул зійшлися американці Маркос Хірон і Томмі Пол, переміг більш високорейтинговий Пол, для якого це лише другий титул у кар’єрі. Хірон, до речі, зупинив у півфіналі Маннаріно, чим допоміг Умберу стати першою ракеткою Франції. З Адріаном стався кумедний момент після завершення чвертьфінального матчу з Джеймсом Даквортом (6:2, 3:1 – відмова австралійця). Журналістка подарувала Маннаріно пляшку текіли, щоб французу і далі все вдавалося. На Australian Open Маннаріно жартома чи всерйоз сказав, що саме текіла стала причиною поліпшення його результатів після 34 років.

З українців у Далласі виступав Ілля Марченко, який зіграв два матчі кваліфікації. Спочатку він переграв Брендона Холта в матчі з трьома тай-брейками – 6:7(3), 7:6(4), 6:7(1), а потім поступився Тенісу Сандгрену – 5:7, 6:7(5).

На змаганнях в Аргентині титул розіграли Факундо Баньїс (Аргентина) та Лусіано Дардері (Італія), які починали ще в кваліфікації. Молодість здобула перемогу над досвідом, 21-річний італієць виявився сильнішим за 33-річного аргентинця у двох партіях. Дардері вперше в кар'єрі виграв фінал турніру ATP, Баньїс програв свій другий матч за титул. Також тут варто зазначити, що колишній найкращий аргентинський тенісист Дієго Шварцман поступився в першому раунді Роману Андресу Бурручазі – синові чемпіона світу з футболу 1986 року Хорхе Бурручаги. Для 22-річного Романа Андреса це була перша перемога на рівні ATP.

Турніри ATP Challenger Tour та ITF

Олександра Олійникова на турнірі ITF W35 в Антальї дійшла до другого раунду одиночного розряду, де програла колишній 35-й ракетці світу Полоні Херцог, яка тільки у фіналі поступилася першій сіяній Тені Лукаш із Хорватії. У парному розряді Олійникова разом із Крістіною Діну з Румунії стала фіналісткою. Вони програли першому сіяному дуету Анхела Фіта Болуда (Іспанія) / Даніела Вісмане (Нідерланди).

Олексій Крутих несподівано програв «нейтральному» тенісистові Саві Полухіну на змаганнях ITF M25 в Антальї. Хто цей 25-річний Сава і де він набрав одне очко в рейтинг ATP, нам не особливо цікаво, а ось результати Олексія в особистих виступах порівняно з його грою в збірній неприємно дивують.

Олександр Овчаренко дійшов до фіналу парного розряду на ґрунтовому турнірі серії ITF M25 у Хаммаметі (Туніс). У поєдинку за титул українець і його напарник Омар Брігіда з Італії в трьох сетах поступилися італійському тандему Сімоне Агостіні / Джанлука Каденассо. Це був другий турнір Овчаренка після перерви, пов'язаної з травмою плеча.

Інші турніри

Французький тенісист Гаель Монфіс був дискваліфікований з виставкового турніру UTS в Осло, і причина вас здивує. Річ у тім, що в роздягальні між чоловіком Еліни Світоліної та супервайзером турніру Стефаном Апостолу «сталася жартівлива перепалка, унаслідок якої супервайзер дістав невелику травму». Начебто ніхто ні на кого і не образився, але відповідно до букви закону Монфіса все ж таки вирішили дискваліфікувати, а він сильно й не сперечався. Дуже дивна ситуація, з якого боку не подивитися.

Юніори

Збірна України дівчат у віковій категорії U-12 стала срібним призером Зимового Кубка Європи. У вирішальному матчі українки на фінальному тай-брейку поступилася господиням турніру збірній Великої Британії (1-2), а до цього обіграли збірні Румунії (3-0) та Естонії (2-1).

Поза кортом

Збірна України дізналася наступного суперника в Кубку Девіса, це буде команда Ізраїлю. Поки що не зовсім зрозуміло, де ізраїльтяни прийматимуть нашу збірну, але до матчу ще дуже багато часу – він відбудеться у вересні. Результат жеребкування чудовий для такої стадії, можна боротися за перемогу без статусу аутсайдерів, адже усі три найкращі ізраїльські тенісисти перебувають у п'ятій сотні.

У п'ятницю в Спортивному арбітражному суді завершилися триденні слухання щодо апеляції Сімони Халеп, яку було дискваліфіковано на чотири роки за порушення Антидопінгової програми. Рішення CAS має бути ухвалено протягом найближчого місяця.

Легендарна гірськолижниця Ліндсі Вонн опублікувала відео спільного спуску з Роджером Федерером, написавши таке: «Не важливо, що говорить статистика, ти завжди будеш найвидатнішим в історії». Через деякий час вона видалила пост через те, що в коментарях стало важко дихати від повідомлень фанатів інших найвидатніших. Сама Ліндсі не хотіла бачити негативу у своєму інстаграмі, ось і все.

Мабуть, однією з найприємніших новин стало повернення Еліни Світоліної до тренувань після травми спини в матчі 4-го раунду Відкритого чемпіонату Австралії з тенісу. Якщо відверто, то без Еліни дуже часто буває нуднувато, та й інші українки завжди рівняються на неї, показуючи при цьому кращі результати. Хотілося б вірити, що відновлення дало потрібний результат.

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Людмила Кіченок успішно стартувала в парі на турнірі в Мадриді
Теніс | 26 квітня 2024, 18:52 0
Людмила Кіченок успішно стартувала в парі на турнірі в Мадриді

Українка почала з перемоги разом з Альоною Остапенко

Як Перес відреагував на гру Кепи, який вийшов замість Луніна за Реал
Футбол | 27 квітня 2024, 07:56 0
Як Перес відреагував на гру Кепи, який вийшов замість Луніна за Реал

26 квітня королівський клуб обіграв «Реал Сосьєдад» 1:0

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.