Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 12 лютого 2024, 07:20
6865
8

Ребус Луки Модрича: до Саудівської Аравії не хоче, Реалу більше не потрібен

Хорвату вже 38, але він не планує закінчувати з футболом ще як мінімум два роки

| Оновлено 12 лютого 2024, 07:20
6865
8
Ребус Луки Модрича: до Саудівської Аравії не хоче, Реалу більше не потрібен
Getty Images/Global Images Ukraine

Наприкінці серпня 2012 року Реал здійснив один із найбільш культових трансферів у своїй сучасній історії: за 35 мільйонів євро мадридці підписали з Тоттенхема центрального півзахисника Луку Модрича. На той момент хорват вже встиг заявити про себе на весь голос на топ-рівні у європейському футболі, проте за чотири роки у лавах «шпор», провівши 160 офіційних матчів (17 голів, 25 асистів), так і не розжився трофеями.

Щоб продовжити сходження на вершину світового футболу, Модричу було необхідно щось змінювати, і трансфер до Реала став чудовою нагодою для цього. Попри очікування скептиків, у Мадриді хорватський хавбек зумів з ходу стати ключовою фігурою в першій команді, й залишався одним з її лідерів за всіх головних тренерів, які встигли покерувати Реалом за останні дванадцять років.

Реал дозволив Модричу не лише вийти на «галактичний» рівень футболу (зрештою, не дарма ж клуб Флорентіно Переса називають "галактикос"), а й виграти величезну кількість трофеїв. Починаючи з 2012 року, Лука п'ять разів піднімав над головою трофей Ліги чемпіонів, тричі ставав чемпіоном Іспанії, неодноразово вигравав Кубок та Суперкубок Іспанії, клубний чемпіонат світу, а у 2018 році йому вдалося перервати гегемонію Мессі та Роналду у боротьбі за Золотий м'яч, й додати у особистий музей ще й цей неймовірно престижний індивідуальний футбольний приз.

Однак в поточному сезоні Лука Модрич у повній мірі відчув на собі, що час є найбільш безжальним фактором для будь-якої людської діяльності. У свої 38 років хорватський ветеран де-факто перетворився на футболіста ротації в Реалі, отримуючи дедалі менше ігрової практики у Карло Анчелотті. Звинувачувати італійського фахівця в цьому немає жодного сенсу, оскільки він керується виключно спортивними причинами, коли залишає Модрича на лаві запасних або взагалі виводить його із заявки.

Наприкінці листопада минулого року Модрич і так оновив рекорд Реала за кількістю матчів, проведених за "бланкос" після досягнення 35-річного віку. Це говорить про те, що загалом у мадридському клубі цінують хорвата, але розуміють: необхідно замислюватися про майбутнє та рухатися далі. Тим більше, що в центрі півзахисту Реал наразі має молодих та талановитих Едуардо Камавінга, Федеріко Вальверде, та й для Арди Гюлера потрібно якось знаходити місце на полі та дозволяти перспективному турку прогресувати, що важко на позиції центрального атакувального хавбека, де робить феєрію Джуд Беллінгем.

Не дивно, що у пресу дедалі частіше потрапляють відомості про готовність Реала закінчити співпрацю із Модричем. У Мадриді були б не проти, якби відхід Луки виявився досить красивим, щоб обидві сторони розлучилися без претензій одна до одної. Ідеальний варіант для «бланкос» – ще й щось заробити на зірковому ветерані.

У січні ЗМІ писали, що інтерес до Модрича відновили представники саудівської Про-ліги. Зокрема, повідомлялося, що неназваний клуб з цієї арабської країни запропонував Реалу 1 мільйон євро відступних за право підписати хорватського центрального півзахисника негайно. Самого Луку саудити також не мали наміру образити: за чутками, йому запропонували подвоїти зарплату, порівняно із тим рівнем, який він має нині у Реалі. Ймовірно, йшлося про 40-42 мільйони євро на рік у вигляді окладу, до яких могли теоретично додатись бонусні виплати та підйомні за переїзд до Саудівської Аравії.

Getty Images. В свої 38 років Лука Модрич залишається на висоті

За інформацією Cadena SER, керівництво Реала дуже розраховувало на трансфер Модрича до Саудівської Аравії у січні, але… Сам футболіст несподівано вперся й висловився проти можливості дострокового від'їзду зі столиці Іспанії. Більше того, згідно із останніми даними, Лука повідомив президента клубу Флорентіно Переса, що вважає за можливе для себе виступати на топ-рівні у футболці "бланкос" ще як мінімум два сезони. Іншими словами, Модрич чітко дав зрозуміти керівництву Реала, що розраховує не на відхід з клубу, а на продовження контракту.

Проблема в тому, що в Реалі існує чітко налагоджена за останні роки політика, коли віковим футболістам не пропонується триваліший контракт, ніж на один сезон. Саме за такою схемою "бланкос" кілька разів й продовжували свої попередні трудові угоди з Модричем, але тоді в цьому були зацікавлені обидві сторони, адже хорватський ветеран залишався ключовою фігурою для першої команди, незважаючи на цифри в паспорті.

Наразі ж, коли Модрич із беззастережно ключового футболіста перетворився на гравця ротації, ситуація змінилася, й глобально не влаштовує ані Реал, ані хорватського легіонера. Лука, як і раніше, рветься на поле та хоче проводити максимум матчів, а цього йому гарантувати у Мадриді вже не можуть. Більше того, після продовження контракту з Карло Анчелотті, стало зрозуміло, що й наступного сезону керуватиме "бланкос" італійський фахівець, в якого вже склалося певне бачення майбутнього, де для Модрича майже немає місця.

Остання обставина, ймовірно, змусить Модрича залишити Реал після дванадцяти років перебування у клубі. Очевидно, "бланкос" хотіли б попрощатися із легендою пишно та красиво, можливо навіть провести того на футбольну пенсію, але Лука наполегливо хоче продовжувати грати…

Водночас варіант із Саудівською Аравією не бачиться Модричу цікавим. Можливо, це пов'язано з негативним досвідом у цій країні, який переживає зараз багаторічний екс-партнер хорвата по Реалу Карім Бензема… Можливо, володар Золотого м'яча-2018 просто не горить бажанням змінювати комфорт життя у західній цивілізації на гроші Близького Сходу, де ситуація змінюється досить часто й завжди потрібно бути на чеку.

У жовтні минулого року в ЗМІ потрапила інформація про певний інтерес до Модрича з боку американського Інтер Маямі. Нібито один із співвласників "чапель" Девід Бекхем з такої нагоди навіть літав до сімейного маєтку Модрича у Хорватію, де особисто спілкувався з Лукою щодо можливості такого трансферу влітку 2024-го. За даними екс-гравця "бланкос" Предрага Міятовича, в Модрича у складі Інтер Маямі є персональний лобіст, причому дуже і дуже високого рівня значущості. Його ім'я – Ліонель Мессі! Аргентинець нібито вкрай зацікавлений у переїзді до його команди гравця калібру Модрича, який допоміг би йому стати ще більш помітною та значущою фігурою на полях MLS.

Сам Модрич тоді нібито завершив бесіду з Бекхемом такою фразою: «Побачимо, як розвиватимуться події. Якщо в майбутньому я перестану бути важливим для Реала, я подумаю, що робити далі».

Здається, такий момент настає зараз, й Луці Модричу доведеться вирішити досить нескладний, на перший погляд, ребус: що робити далі, якщо ти не хочеш їхати до Саудівської Аравії, де хочуть бачити тебе, але при цьому ти більше не потрібний Реалу, де був би не проти залишитися сам, і в той же час, якщо тебе готовий підписати Інтер Маямі, з яким можна не тільки домовитися про гідну зарплату, а й продовжити отримувати там кайф, перш за все, від життя у досить звичному та доброзичливому середовищі. Чекаємо на вашу відповідь, містере Лука…

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олександр Усик– Тайсон Ф'юрі. Прогноз і анонс на бій
Бокс | 19 травня 2024, 01:00 32
Олександр Усик– Тайсон Ф'юрі. Прогноз і анонс на бій

Sport.ua разом із GGBET анонсує головний поєдинок суперважкої вагової категорії в боксі за 25 років

Усик за очками переміг Ф'юрі і став абсолютним чемпіоном світу в хевівайті
Бокс | 19 травня 2024, 02:38 104
Усик за очками переміг Ф'юрі і став абсолютним чемпіоном світу в хевівайті

У саудівському Ер-Ріяді пройшло велике шоу боксу

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Volodymyr Shevchenko
О кросе такую же статью, пожалуйста)
Sheva19
Лука возвращайся домой пару лет ещё з Хайдук пойграй и на пенсию 
Lulinnha
В турецкой или греческой лиге любят дедушек в футболе... И еврокубки могут быть.