Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 10 лютого 2024, 18:34
10120
21

Іспанські скандали. Перед матчем Реал – Жирона говорять лише про суддівство

The Athletic – про суддівські скандали, які супроводжують чемпіонську гонку в Ла Лізі

| Оновлено 10 лютого 2024, 18:34
10120
21
Іспанські скандали. Перед матчем Реал – Жирона говорять лише про суддівство
Getty Images/Global Images Ukraine

У суботу «Жирона» вирушить на стадіон «Сантьяго Бернабеу» в гості до мадридського «Реала», і перемога над титулованими суперниками дасть змогу команді, що стала головним відкриттям сезону, повернутися на вершину Ла Ліги.

Але напередодні матчу підготовці каталонського клубу не допоміг особливо гучний тиждень суперечок навколо суддівства і VAR в іспанському футболі.

Більшу частину своєї історії «Жирона» виступала в нижчих дивізіонах, уперше потрапивши до Ла Ліги тільки в сезоні 2017/2018, коли вона посіла 10-те місце. Наразі вони посідають друге місце в турнірній таблиці, полідирувавши впродовж кількох тижнів, і відстають від лідерів із Мадрида на два очки.

Команда, яка розпочала сезон з метою уникнути вильоту, здобула фантастичні 17 перемог, п'ять разів зіграла внічию та зазнала однієї поразки в перших 23 матчах сезону. Нині, коли зіграно майже дві третини кампанії, серед гравців «Жирони» зростає відчуття, що в них справді є шанс на фантастичне та історичне досягнення.

«Вони не хочуть цього говорити, але вони вірять, що виграти Ла Лігу цьогоріч можливо», – каже джерело, близьке до роздягальні, яке, як і інші співрозмовники, попросило про анонімність.

На жаль, «Жирона» вирушить на «Бернабеу» без ключових гравців – Дейлі Блінда та Янгеля Еррери, які мають дискваліфікацію, а тренеру Мічелу доведеться спостерігати за грою з трибун.

Це стало наслідком останньої гри команди минулої суботи вдома проти «Реал Сосьєдада», де стрес від участі в чемпіонській гонці посилив напругу навколо гри.

Найгучніший момент виник, коли Еррера, здавалося, вивів свою команду вперед із рахунком 1:0 наприкінці першого тайму, і суддя матчу Хесус Хіль Мансано зарахував гол. Потім суддя VAR Карлос дель Серро Гранде повідомив Хілю Мансано, що нападник «Жирони» Савіо, також відомий як Савіньо, раніше перебував в офсайді, тому гол не зараховано.

«Жирона» гнівно протестувала. З моменту, коли Савіо опинився в положенні «поза грою», до того, як Еррера головою переправив м'яч у сітку, минуло 37 секунд. Чотири гравці «Реал Сосьєдада» торкнулися м'яча, що означало початок нової фази гри, тож VAR не мав втручатися. Але Хіль Мансано прийняв пораду свого колеги, і гол не був зарахований.

Подальша частина гри була дуже напруженою і тактичною, враховуючи, що грати доводилося проти «Реал Сосьєдада», який також претендує на місце у верхній частині таблиці. Ближче до кінця основного часу Мічел отримав червону картку за протест проти фолу на Савіо.

«Жирона» також була засмучена, коли Хіль Мансано дав фінальний свисток. У команді вважали, що потрібно було додати більше часу, оскільки капітан гостей Мікель Оярсабаль отримував медичну допомогу вже в компенсований час.

Після гри Мічел не став прямо критикувати Хіля Мансано. Однак він твердо заявив, що гол Еррери мав залишитися в силі.

«Це помилка VAR», – сказав Мічел. «Ви не можете повторно судити інцидент, що стався за 40 секунд до цього. Якщо ви почнете перемотувати всю гру...»

Ще до цих вихідних серія спірних суддівських рішень поставила VAR у центр уваги – особливо багато уваги було прикуто до домашньої перемоги «Реала» над «Альмерією» 21 січня. Після того, як у ЗМІ з'явився витік аудіозаписів суддівських переговорів з VAR з того матчу, Федерація футболу Іспанії (RFEF) подала скаргу в поліцію і почала внутрішнє розслідування.

Коли минулої неділі було скасовано гол «Атлетіко» Мадрид у ворота «Реала», колишній правий захисник «Жирони» Пабло Маффео, який нині виступає в Ла Лізі за «Мальорку», визнав це рішення смішним.

Самі гравці «Реала» також були обурені суддівством під час матчу з «Атлетіко» (нічия 1:1), вважаючи, що за рахунку 1:0 потрібно було призначити щонайменше два пенальті у ворота «Матрацників». Експерти клубного телеканалу «Реала» піддали суддю Хосе Марію Санчеса Мартінеса різкій критиці.

Тим часом, тренер «Барселони» Хаві заявив, що його команда теж була б у чемпіонській гонці, якби не низка рішень, які, на його думку, підірвали її шанси. Хаві заявив, що змагання «зіпсовані» телевізійними оглядачами клубного каналу «Реала», які чинять тиск на суддів до і після ігор.

«Альмерія» була обурена трьома рішеннями VAR, які були ухвалені не на їхню користь під час поїздки на «Бернабеу» минулого місяця, коли команда Анчелотті, поступаючись з рахунком 0:2, виграла з рахунком 3:2 і набрала важливі три очки в боротьбі за титул.

Цього тижня навіть в парламенті країни виникли питання: опозиційний сенатор Вісенте Аспітарте з Народної партії запитав, «чи задоволений уряд іміджем спорту, який створюють триваючі протиріччя навколо системи VAR в іспанському футболі».

Самі гравці «Жирони» провели цей тиждень, намагаючись, щоб ніщо не вплинуло на їхню концентрацію напередодні суботньої гри, і водночас відчуваючи необхідність захищати інтереси свого клубу.

Клуб погодився з тим, що вилучення Еррери в матчі з «Реал Сосьєдадом» було отримано за явний фол, і йому доведеться відбути дискваліфікацію. Однак вони подали апеляції як на червону картку Мічела, так і на жовту Блінда. Юридична команда клубу надала RFEF відеодокази, які, на їхню думку, свідчили про те, що жоден із них не був винен у порушеннях, описаних в офіційному звіті арбітра.


Getty Images/Global Images Ukraine. Хесус Хіль Мансано

Хіль Мансано написав, що Мічел був вилучений за те, що «покинув технічну зону і неодноразово оскаржував одне з моїх рішень». Юридична команда «Жирони» заявила, що червона картка – «абсолютно недоречне» покарання за подібні дії, і що Мічел не виявив неповаги або образи, а лише висловив незгоду з рішеннями.

У протоколі судді було зазначено, що Блінд був вилучений за «неодноразові технічні зауваження». «Жирона» стверджує, що голландець просто запитав у судді англійською мовою: «Чому додано тільки дві хвилини?». Їхня юридична команда надала відеозапис, на якому, за їхніми словами, видно, що він просто попросив «роз'яснень».

Проте в середу дисциплінарний комітет RFEF залишив чинними обидва рішення, заявивши, що не бачить «явних помилок» в описі суддею того, що сталося. Мічела відсторонили на два матчі, а Блінд отримав п'яту жовту в сезоні, що означає, що він буде автоматично відбувати одноматчеву дискваліфікацію в ці вихідні.

«Жирона» могла б піти далі, в апеляційний комітет RFEF, але вони розуміли, що навряд чи все це вдасться залагодити до суботи. У середу вони вирішили цього не робити, тож на «Бернабеу» вони справді залишаться без Блінда на полі та Мічела на лавці запасних.

Одним із найгучніших спірних епізодів, який розглядався дисциплінарним комітетом RFEF у нинішньому сезоні, було вилучення захисника «Реала» Начо наприкінці першого матчу з «Жироною» у вересні минулого року на «Монтіліві». Тоді капітан «вершкових» отримав пряму червону картку за фол на гравцеві «Жирони» Порту.

Спочатку він був дискваліфікований на три матчі, але апеляційний комітет скоротив термін покарання до двох, тож захисник був доступний для участі в Ель Класіко з «Барселоною». Це ще раз доводить, що в іспанському футболі кожен захищає свої інтереси і використовує для цього будь-які засоби.

У «Жирони», як історично невеликого клубу (хоча він й належить City Football Group), немає такого досвіду і знань про те, що відбувається на вершині іспанського футболу. Але їм доводиться швидко вчитися.


Getty Images/Global Images Ukraine

Наприкінці суботнього матчу на «Монтіліві» фанати господарів почали скандувати «Asi, asi, asi gana Madrid» («Ось як перемагає Мадрид»). Ця кричалка часто звучить, коли вболівальники суперників вважають, що судді ухвалюють рішення на користь команди з «Бернабеу».

Те, що натовп на «Монтіліві» додумався до цієї кричалки, свідчить про те, як змінилися обставини, в яких зараз перебуває їхня команда. В іншій ситуації нічия з «Реал Сосьєдадом» удома вважалася б прийнятним результатом, і не було б такого напруження довкола скасованого голу Еррери чи того, скільки додаткового часу додав арбітр. Ширші політичні мотиви, коли маленька каталонська команда кидає виклик найвпливовішому клубу іспанської столиці, також додають емоцій.

Мічел чудово справляється із ситуацією, яку ніхто не міг передбачити. Для більшості членів команди навіть потрапляння до четвірки і кваліфікація до Ліги чемпіонів стали б чимось особливим – «унікальним досягненням», за словами одного з джерел у клубі.

Співробітники та гравці «Жирони» не дозволили нервам вплинути на їхні виступи, натомість вони осідлали хвилю позитиву, в якій індивідуальні та колективні виступи були набагато вищими за те, що всі могли розумно очікувати перед початком сезону.

«Наш чемпіонат – велика ліга», – сказав Мічел минулими вихідними. «Я хочу оцінювати все, що роблять команди, щоб зробити її найкращим продуктом. А весь цей галас навколо фігури рефері тільки шкодить цьому».

Він не помиляється. Буде дуже шкода, якщо одна з найкрасивіших історій європейського футболу в цьому сезоні буде зіпсована уїдливістю і полемікою між конкурентами, які так часто оточують суддівство і VAR у Ла Лізі.

Дермот Корріган, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Жирона – Барселона – 4:2. Лігочемпіонські м'яч і асист Довбика. Відео голів
Футбол | 04 травня 2024, 21:40 2
Жирона – Барселона – 4:2. Лігочемпіонські м'яч і асист Довбика. Відео голів

Дивіться відеоогляд матчу 34-го туру Ла Ліги 2023/24

Гармаш провів 400-й матч в українській кар'єрі
Футбол | 05 травня 2024, 01:12 0
Гармаш провів 400-й матч в українській кар'єрі

На найвищому рівні Гармаш дебютував у жовтні 2007 року

Коментарі 21
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
PUMA
Запасная,тебе не надоело хернёй страдать?
Octopus
Судейские срачи стали нормой в Испании. Многие любители футбола считают арбитров наибольшими преступниками в стране. Дичь как для топ-лиги. 
nicksaf
Також як і у нас. У них Реал, а у нас ШД, всіх суддів підгортають.
Fant24
Реал всегда тянут за уши особенно в решающих матчах.Через день об этом забывают .Жирона влетит и отрыв от барсы будет 3 очка .Если жирона закончит чемпионат четвертой это будет триумф 
Sheva19
Ну что господа минусовчики Ставки зделали на победу Реала .Надеюсь Лунин будет стоять а не дырка Кепа
Sheva19
Бизнес есть бизнес ничего личного .Но кто даст откусить толстый слой пирога малоизвестным 
Dmytro11q
Чи нашим про це писати, коли досі до ладу не довели суддівство в своїй УПЛ? Чи лячно використовувати подібний підхід, бо може виявитися, що "Д"(К) повинно бути не на п'ятому, а на восьмому або навіть на тринадцятому місці? Тоді як можна говорити про об'єктивність УПЛ та дотримання спортивних принципів у нашому чемпіонаті?