Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 05 лютого 2024, 22:34
6712
39

Життя після Хаві: Гвардіола, Мічел, Де Дзербі чи Моуріньо?

Sport.ua – про те, хто очолить «Барселону» наступного сезону

| Оновлено 05 лютого 2024, 22:34
6712
39
Життя після Хаві: Гвардіола, Мічел, Де Дзербі чи Моуріньо?
Getty Images/Global Images Ukraine. Мічел Санчес

Після резонансної поразки від «Вільярреала» (3:5) у 22 турі Примери головний тренер «Барселони» Хаві заявив про те, що після цього сезону залишить каталонський клуб. Рішення піти з команди всього його життя колишній капітан блауграни ухвалив остаточно й безповоротно. І переконати його не зможе навіть можлива перемога у Лізі чемпіонів.

Хаві дуже втомився працювати під постійним тиском – і трибун «Камп Ноу», і вболівальників, і преси. А ще загубилася «хімія» між ним та підопічними. Подейкують, що Левандовськи та Гюндоган – одні з найдосвідченіших та найзірковіших гравців «Барси», нібито вимагали у президента клубу Лапорти прибрати Хаві.

Так це чи ні – вже й не важливо. Хаві сам вирішив зробити хід конем. Після закінчення сезону 2023/2024 Хав'єр Ернандес піде з «Барселони». Причому не кудись, а у творчу відпустку.

Після поразки у фіналі Суперкубку Іспанії та вильоту у чвертьфіналі Кубка Короля, у Хаві все ще залишається шанс здобути перемогу у найважливіших турнірах – чемпіонаті країни та чемпіонській Лізі. Отже, оцінювати період роботи Хаві в «Барселоні» таки потрібно після закінчення нинішнього сезону.

А ось прогнозувати, хто очолить каталонський «електричний стілець» після того, як Хаві піде засмагати та ловити рибу, можна вже зараз. Тим паче, що іспанська (та й не лише) преса вже всерйоз розмірковує про наступників Хаві.

Поміркуємо про це й ми.

Хосеп Гвардіола

Вік: 53 роки
Клуб: «Манчестер Сіті»

Getty Images/Global Images Ukraine. Жузеп Гвардіола

Занадто гарно, щоб це було правдою. Проте сам Гвардіола, який є не лише вихованцем блауграни, а й тренерське ім'я собі зробив саме у «Барселоні», очолюючи команду у 2008-2012 роках, зробив із приводу свого можливого камбеку несподіване признання.

Він сказав, що «Це можливо. Я можу тренувати і в «Манчестер Сіті», і деінде, але якщо мені зателефонують із «Барселони», то я відгукнуся. Я поїду до «Барселони». Це мій клуб. Це мій дім».

Жоан Лапорта, президент «Барселони», який колись і запросив Гвардіолу (тренера дубля) в першу команду, дуже обережно прокоментував можливе повернення Пепа на «Камп Ноу»: «У нього контракт з «Манчестер Сіті». Ми це шануємо. «Барселона» не змогла б собі дозволити заплатити за тренера відступні. Але Гвардіола дуже багато означає для клубу, і ми дослухаємося до його думки. Щось більше поки що говорити не варто».

Виходить, що і Лапорта, і Гвардіола не проти. Точніше, за. Але все впирається у виплату неустойки (контракт Пепа з «Сіті» діє до літа 2025-го). Однак, якщо сам Хосеп виявить ініціативу й активність, все може бути.

Роберто Де Дзербі

Вік: 44 роки
Клуб: «Брайтон»

Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Де Дзербі

Керівництву «Барселони» дуже імпонують тренерські методи колишнього головного тренера «Шахтаря», якого знаменитий італійський алленаторе Арріго Саккі назвав «найперспективнішим тренером покоління».

Футбол, який практикує нинішній наставник «Брайтона», підійшов би «Барселоні»: енергійний, атакуючий, видовищний, зав'язаний на контролі м'яча.

Іспанські ЗМІ стверджують, що спортивний директор «Барси» Деку вже контактував з італійським тренером з приводу можливого переїзду на «Камп Ноу». І нібито Роберто не проти. Але є одне велике «але».

Воно, це «але», таке саме, як і у випадку з Гвардіолою: виплата неустойки. Контракт Де Дзербі з «Брайтоном» розрахований до літа 2026 року. До того ж, керівництво англійського клубу досить високо оцінює роботу італійського тренера і готове продовжити з ним угоду. Отже, якщо «Барса» таки вирішить зупинитися на кандидатурі Роберто, їй доведеться сплачувати серйозну суму відступних.

А грошей «Барселона» на це не має.

Мічел Санчес

Вік: 48 років
Клуб: «Жирона»

Getty Images/Global Images Ukraine. Мічел Санчес (ліворуч) і Хаві

Раніше, тобто ще до одкровення Хаві про звільнення з «Барси» цього літа, іспанські ЗМІ повідомляли про зустріч Лапорти з головним тренером «Жирони». На зустрічі нібито йшлося про можливу співпрацю.

Після нещодавнього очного поєдинку між «Барсою» та «Жироною», що завершився на користь команди з Жирони 4:2, головний тренер блауграни Хаві заявив, що вважає команду Мічела «найкращим, що він бачив цього сезону в Ла Лізі».

Приблизно так вважає й Лапорта. Більше того, якщо вірити оточенню президента «більше, ніж клубу», саме Мічел Санчес – головний кандидат на місце наступника Хаві.

Повідомляється, що, незважаючи на те, що контракт Мічела з «Жироною» розрахований до літа 2026 року, два каталонські клуби зможуть полюбовно владнати питання виплати неустойки.

Іманоль Альгуасіль

Вік: 52 роки
Клуб: «Реал Сосьєдад»

Getty Images/Global Images Ukraine. Іманоль Альгуасіль

І з цим наставником боси блауграни вже контактували. Ну, якщо вірити інформації іспанської преси. І, що цікаво, контакт керівництва «Барселони» і чинного наставника «Сосьєдада» був ще до того, як Хаві оголосив про своє рішення покинути «Барсу».

Це до того, що Лапорта публічно заявляв, що він ніколи не планував відправляти Хаві у відставку. Виходить, що планував. Причому не один раз.

Цікаво й те, що Альгуасіль фігурував як претендент на посаду наставника «Барселони» і в 2020 році. Але тоді каталонський клуб зупинив свій вибір на Рональді Куману. Вибір виявився невдалим.

З того часу Іманоль, який всю свою тренерську кар'єру провів у «Сосьєдаді», помітно покращив своє «резюме». Під керівництвом баска «Сосьєдад» минулого сезону завоював право грати в Лізі чемпіонів. І команда там успішно виступила: виграла групу з «Інтером» та вийшла до 1/8 фіналу, де зіграє із «ПСЖ».

Але, на біду Лапорти, контракт Альгуасіля із «Сосьєдадом» розрахований до літа 2025-го. І навряд чи, у разі пропозиції «Барси», баски погодяться відпустити свого тренера безкоштовно.

Жозе Моуріньо

Вік: 61 рік
Клуб: безробітний

Getty Images/Global Images Ukraine. Жозе Моуріньо

Ніколи не говори ніколи. Хоча, якщо дивитися на речі об'єктивно, то «Особливий» – не найоптимальніший варіант для «Барси». Як і «Барса» для «Особливого».

Однак повністю відкидати такий варіант, все ж таки, не варто. У Моуріньо хоч і не залагодилося на двох попередніх робочих місцях («Тоттенхем» та «Рома»), проте порівняно з багатьма претендентами на посаду наставника блауграни португалець має очевидні переваги. Перше: він безробітний, і за нього нікому не потрібно платити неустойку.

І друге: незважаючи на належність свого часу до «Реала», назвати Жозе чужою людиною на «Камп Ноу» не вийде. Свою тренерську кар'єру він розпочав саме у «Барселоні» – у штабі ван Гала.

Робота в «Барсі», яку все своє свідоме життя Жозе мріяв тренувати, стала б для нього справжньою лебединою піснею.

Хоча так, навряд чи Лапорта погодиться на такий радикальний крок: Болівар двох не винесе.

Ганс-Дітер Флік

Вік: 58 років
Клуб: безробітний

Getty Images/Global Images Ukraine. Ханс-Дітер Флік

А ось цей ще один безробітний тренер бачиться реальнішою кандидатурою на заміну Хаві.

Справа в тому, що каталонці уже пропонували Фліку очолити «Барселону». Було це в 2021 році, наступного року після того, як Ханс-Дітер на чолі «Баварії» виграв Лігу чемпіонів, розбивши на друзки «Барселону» на шляху до фіналу – 8:2.

Але тоді німець відмовився переїжджати на «Камп Ноу». Зараз він, якщо вірити німецькій пресі, став більш зговірливим.

Знову ж таки, за інформацією німецьких ЗМІ, «Барселона» та Флік вже контактували з питань можливого співробітництва. І Ганс-Дітер, який провалив із Бундестім ЧС-2022 та підготовку до домашнього ЧЄ-2024, дуже зацікавлений у пропозиції блауграни.

Тіаго Мотта

Вік: 41 рік
Клуб: «Болонья»

Getty Images/Global Images Ukraine. Тіаго Мотта

«Болонья» та її молодий наставник – головне відкриття поточного сезону серії А. Під керівництвом Тіагу Мотти «россоблу» грають у видовищний та результативний футбол, який, окрім самого видовища, дає й турнірний результат. Після 23 турів чемпіонату Італії болонці всерйоз претендують на зону Ліги чемпіонів.

Тіаго Мотта – не випадковий персонаж для «Барселони». Саме на «Камп Ноу» італійський бразилець розпочав свою європейську кар'єру. Серйозний слід як футболіст Тьягу в «Барсі» не залишив. Але він дружний із Деку. Він апологет схеми 4-3-3, яку любить Лапорта. Зрештою, у Мотти цього літа закінчується контракт із «Болоньєю».

Хоч він в Італії і має славу прихильника «Інтера», але, якщо запросить «Барса», навряд чи буде журитися.

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ронні на висоті. Визначено всіх чвертьфіналістів ЧС зі снукеру
Снукер | 30 квітня 2024, 06:10 2
Ронні на висоті. Визначено всіх чвертьфіналістів ЧС зі снукеру

Лідер світового рейтингу впевнено обіграв Райана Дея з рахунком 13:7

ВІДЕО. Дубль Віні Жуніора. Форвард Реала зрівняв рахунок із пенальті
Футбол | 30 квітня 2024, 23:45 0
ВІДЕО. Дубль Віні Жуніора. Форвард Реала зрівняв рахунок із пенальті

У матчі 1/2 фіналу ЛЧ між Баварією та Реалом ситуація зрівнялася

Коментарі 39
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Milan1990
Гвардиола! Смешно слышать, что у Барселоны нет денег на неустойку! Другое дело, что Гвардиола уже балованый! Он привык работать с дорогущими игроками! А Барса сейчас по составу очень скромная. Но зато шанс доказать, что ты тренер и можешь выигрывать не только с игроками по 200 млн. А молодежь у Барсы классная! Гави Педри, Ямал, еще там какой то пацан, Фати вообще то есть еще. продать того же Гюндогана арабам, Левандовски, можно купить добротных пару игроков на прям сейчас и какого то бразильца на перспективу, с потенциалом Винисиуса к примеру.
Ессли нет, тогда Де Дзерби. Он не проваливался никогда! и даже в Англии привил тики таку середняку совсем не со звездным составом!
Последний вариант - Мичел. Тут очень большой риск, который Барса уже думается, не может себе позволить. 
Dmytro11q
Без тренера Барса не залишиться. Це можна сказати точно).
виталий жалыбин
моур
ortomir
Кого би зісватали тренером, без Мессі (в розквіті сил) Барсі нічого не світить., поки. Згадайте, доки Мессі граз за Барсу, була грізна команда, незважаючи, хто тренерував.
StringerBell
Что то рано Хави сопли дал, чисто своими интервью убил себе карьеру тренера, руководство поддерживает, игроки тоже, топи достойно дальше, всё таки взял ЛаЛигу с кризисным клубом, местами не везет, но на фоне общих проблем клуба не так уж и критично, а то что начал жаловаться, и уйти собрался дал слабину, посыпался от давление перед всем футбольным миром, вряд ли топ клубы европы захотят с ним работать, дальше либо пенсия либо туда к арабам или США.
Барсе походу хватить жить прошлым, футболом Гвардиолы, и искать продолжение в этом в виде воспитанников клуба, надо большого тренера с опытом, свободных мало, выбор невелик, Флик было бы интересно попробовать, а так даже и не знаю, что бы ещё хуже после Хави не сделали
SamojlovS
По-моему, будет или Флик, или, если договорятся с клубом - Гвардиола. 
Sheva19
Гвардиола в такую Барселону не прийдёт зачем портить репутацию .Маур это уже сбитый летчик 
Умник
У нас тоже есть Вернидуб Григорчук Максимов Скрипник.
Абсолютно ничем не отличаются от Гвардиолы.
Remark
Є пать))) І сюди Де Дзербі втулили)))
Ладно ще Мічел, типу на піку популярності, то як альтернатива, але Де Дзербі тут при чому?)
Ща недофани однієї команди мене з'їдять!
П. С. Було б дуже круто, якби Маур очолив
Sheva19
У нас есть великий тренер САшо пора бы ему на повышение 
Max123
З Моуріньо  взагалі на жарт схоже... )