Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 05 лютого 2024, 13:05
13918
0

Очікуване фіаско Ястремської, Україна програла США, титул для Остапенко

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 05 лютого 2024, 13:05
13918
0
Очікуване фіаско Ястремської, Україна програла США, титул для Остапенко
Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

Завершився перший тиждень після Відкритого чемпіонату Австралії 2024. Дівчата розіграли трофеї на турнірах у Лінці та Хуахіні, а чоловіки провели змагання в Монпельє, а також матчі Кубка Девіса. Українські тенісистки не зуміли порадувати вболівальників, але й представництво нашої країни з 29 січня по 4 лютого було не таким уже й великим.

WTA 500 Лінц

На індорі в Австрії виступила Даяна Ястремська, яка голосно заявила про себе на Australian Open. Українка отримала WC від організаторів та прибула до Лінца під старт турніру. У першому раунді Даяна в трьох сетах обіграла Еріку Андрєєву, а в другому розгромно поступилася Донні Векич 1:6, 1:6.

Провал Ястремської – повернення старої Даяни зі слабкою грою, з якою вона була до австралійського мейджора? Навряд чи. Звичайна втома. Ястремська сама заявляла, що півфінальний матч АО 2024 програла не вона, а 3 матчі у кваліфікації. То на що можна було розраховувати в Лінці, враховуючи ще той факт, що в 1/2 фіналу Aus Open вона потягнула правий косий м'яз?

Дивне рішення їхати грати до Лінца. Джетлаг, втома, ризик отримати травму та й Лінц не рядовий турнір, там зібрався непоганий склад. Майбутній ігровий тиждень Даяна пропустить. З огляду на поточну ситуацію – це грамотно та очікувано, інших варіантів і не було. Але чи не логічніше було б пропустити Лінц, а зараз виступити в Абу-Дабі, причому на харді, а не індорі? Питання риторичне, вже як є, віритимемо в подальші успіхи Даяни.


Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

До речі, у Лінці мала грати і Еліна Світоліна, але перша ракетка України знялася з турніру через травму спини.

Титул на кортах Австрії виграла Альона Остапенко. Латвійка українського походження проводить непоганий сезон, якщо не враховувати не найвдаліші виступи на Відкритому чемпіонаті Австралії, де в одиночному розряді вона вибула вже у 3-му раунді.

Остапенко мала проблеми в Лінці лише проти Клаури Таусон у 1/8 фіналу. Там вона пішла з 1:3 у другому сеті після програного першого та з матчболу у третій партії. В інших поєдинках Альона не помітила опору, знищивши Беррейдж, Павлюченкову та Александрову.

У 2024 році на рахунку латвійки 2 титули WTA 500 (Аделаїда, Лінц), трофей у парному розряді в Брісбені (теж WTA 500) та фінал Aus Open у парі. Ще приємнішим є той факт, що в тандемі Остапенко виступає з Людмилою Кіченок.

Здається, що Альоні іноді не вистачає фізичної підготовки. Потужність, тактика, розум, стратегія в Остапенко є. А ось зайва вага явно заважає. Напевно, якщо їй вдасться схуднути, то вона стабільно гратиме на високому рівні і перебуватиме у топ-5 тенісисток, бо зараз, окрім Свьонтек, Рибакіної, Соболенко та Гофф, просто нікого немає.


Getty Images/Global Images Ukraine. Альона Остапенко

Щодо парного розряду, то Україну в Лінці представила Надія Кіченок. Українка у тандемі з Анною-Лєною Фрідзам дійшла до півфіналу, де програла майбутнім переможницям з Італії Еррані та Паоліні. Загалом двох ґрунтових італійок, які не славляться потужною подачею, можна було б і обігравати, але вже як є.

WTA 250 Хуахін

У Таїланді нічого цікавого не сталося. Друга сіяна турніру Чжу Лінь впевнено йшла за захистом трофею, але у фіналі, на жаль, програла «нейтралці» Діані Шнайдер.

Першою сіяною змагань була 56-та ракетка Магда Лінетт, яка в 1-му раунді якраз програла Шнайдер. Що можна було загалом очікувати від цього турніру?

Єдиним, чим запам'ятався Хуахін, так це шалено дивним виграним на прийомі пойнтом від Юлії Путінцевої у матчі проти Ван Сінью. У 1-му геймі третього сету Юлія абияк відбила подачу, м'яч полетів дуже високо, але завдяки неймовірному везінню вдарився об корт з боку китаянки і повернувся на бік Путінцевої. Ван Сінью явно була не готова до цього...

АТР 250 Монпельє

Французький індор – окремий вид мистецтва для французьких уболівальників та тенісистів, але далі за всіх з домашніх гравців дійшов Гарольд Майо (АТР 144), який поступився Феліксу Оже-Альяссіму у чвертьфіналі.

За допомогою великої вдачі титул виграв Александр Бублик. Абсолютно у кожному з 4 матчів він віддав перший сет, що дозволило йому стати першим тенісистом в історії, який програв усі стартові партії у всіх поєдинках на шляху до трофею.

У другому раунді, проти Дениса Шаповалова, Бублику навіть довелося врятувати 2 матчболи та виграти шалений тай-брейк у другій партії з рахунком 14:12. Також Александр виграв у Александра Шевченка, Фелікса Оже-Альяссіма та Борни Чорича.

Для представника Казахстану це 4-й титул у кар'єрі та 1-й у поточному сезоні. Також він вдруге виграв змагання у Монпельє. Попереднього разу йому це вдавалося 2022 року.


Getty Images/Global Images Ukraine. Борна Чорич та Александр Бублик

Кубок Девіса: Україна – США

Поєдинок Україна – США відбувся на хардових кортах комплексу SEB Arena у Вільнюсі. Мало хто очікував, що українці зможуть обіграти 32-разових володарів Кубка Девіса та вперше вийти у фінальну частину турніру.

Так і сталося. Американці виграли з рахунком 4:0. Але чи легко? На диво, збірна України завдала США чимало труднощів. Легким матчем для США була лише перемога Крістофера Юбенкса проти В'ячеслава Бєлінського, але там і зрозуміло... Поки Бєлінський житиме в Instagram, репоститиме дурні відосики, то толку від нього у збірній буде замало. Ще дитина, і він зіграв виключно тому, що Віталій Сачко отримав травму.

До речі, на травму нашого лідера США відповіли пошкодженням Тейлора Фрітца, що трохи послабило їхній склад. Але на заміну вийшов Юбенкс, який, як уже було сказано вище, просто розмазав Белінського.


Getty Images/Global Images Ukraine. Збірна України з тенісу

Статус лідера збірної України після травми Сачка отримав Олексій Крутих, і у стартовій зустрічі матчевого протистояння він зачепив сет у екс-23-ї ракетки світу і чвертьфіналіста Australian Open 2023 Себастьяна Корди. У парному матчі все той же Крутих та його напарник Ілля Білобородько взяли партію у топ-парників Раджива Рама та Остіна Крайчека, що також є дуже великим успіхом.

Ну а в 4-му матчі, який носив чисто формальний та розважальний стиль, Владислав Орлов програв 9-й ракетці Тейлору Фрітцу. Незважаючи на поразку, Україна показала гідний результат, хлопці отримали досвід і тепер можуть повертатися до Туру, де, сподіваємось, покажуть результати.

Що далі? США у вересні гратимуть у Davis Cup Finals, а українці проведуть матч Першої Світової групи.


Getty Images/Global Images Ukraine. Збірна США з тенісу

Україна – США – 0:4

  • Олексій Крутих – Себастьян Корда – 3:6, 7:6 (7:3), 4:6
  • В'ячеслав Бєлінський – Крістофер Юбенкс – 3:6, 2:6
  • Ілля Білобородько / Олексій Крутих – Остін Крайчек / Раджив Рам – 3:6, 6:4, 3:6
  • Владислав Орлов – Тейлор Фрітц – 3:6, 4:6

Відеоогляд матчу Олексій Крутих – Себастьян Корда

Сербія без Новака Джоковича не зуміла вийти у Davis Cup Finals

Багато хто міг пропустити кваліфікаційний матч Сербії проти Словаччини на ґрунтових кортах. Серби без лідера світового рейтингу АТР Новака Джоковича поступилися з рахунком 0:4!

Ноле, мабуть, пропустив матч своєї команди не лише через рішення відпочити, а й тому, що у 36 років йому явно буде зайвим тягнути свою команду.

У результаті Словаччина вперше в історії кваліфікувалася у Davis Cup Finals, а сербам, як і Україні, доведеться грати поєдинок Першої Світової групи.

Результати матчевого протистояння Сербія – Словаччина – 0:4

  • Міомір Кецманович (Сербія) – Лукас Клейн (Словаччина) – 6:7 (2:7), 2:6;
  • Душан Лайович (Сербія) – Алекс Молчан (Словаччина) – 6:4, 2:6, 0:6;
  • Нікола Якіч / Міомир Кецманович (Сербія) – Лукас Клейн / Ігор Зеленай (Словаччина) – 6:7 (4:7), 3:6;
  • Ласло Джере (Сербія) – Лукас Покорний (Словаччина) – 3:4.

До речі, дивно, що за Сербію не грав переможець Next Gen Хамад Меджедович, можливо, з ним був би результат і не такий ганебний, але, як кажуть, проблеми племені...


Getty Images/Global Images Ukraine. Збірна Словаччини з тенісу

Ілля Марченко

Марченко через конфлікт із Федерацією тенісу України не поїхав грати зі США, а виступив на челенджері у Кобленці.

Начебто профільний індор, непогані шанси на чвертьфінал, де можна було б зіграти з Брендоном Накасімою або Філіпом Крайіновичем (до речі, а чого серб не поїхав грати зі Словаччиною?), але в результаті провал.

У першому раунді досвідчений українець у трьох сетах поступився ґрунтовому лакі-лузеру Давиду Хорді Санчесу. Хорда не Корда, челенджер не Кубок Девіса, можна було б і виграти.

Рафаель Надаль повернувся на корт

Травма Надаля в Брісбені, через яку він знявся з Australian Open, засмутила всіх уболівальників тенісу. Але настав час змиритися, що завершення кар'єри живої легенди тенісу вже не за горами.

Рафа опублікував знімки з тренування у соціальних мережах. Очікується, що він виступить на турнірі у Досі з 19 по 24 лютого. Символічно, що 2 роки тому легендарний Роджер Федерер відзначив своє повернення саме на цьому турнірі в Катарі.

Щоправда, того ж року він і зав'язав із професійним тенісом. Враховуючи форму Рафи та конкуренцію у Турі, навряд чи іспанець дотягне до кінця 2024 року.

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.