Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
|
3658
1

Десятка найкращих розігруючих, які прийшли в НБА за останні 10 років

До вашої уваги топ-10 найкращих пойнт-гардів, які нещодавно прийшли в лігу та вразили своєю грою

Десятка найкращих розігруючих, які прийшли в НБА за останні 10 років
Getty Images/Global Images Ukraine. Трей Янг і Лука Дончич (праворуч)

Однією з найбільш захоплюючих тенденцій в НБА за останнє десятиліття стала вражаюча гра розігруючих.

Такі зірки НБА, як Лука Дончич, Трей Янг і Шей Гілджес-Александер, стали розігруючими захисниками, за якими майбутнє НБА. Джейлен Брансон і Тайріз Халібертон також стали талантами рівня Матчу всіх зірок НБА. Настав час дізнатися, які десять розігруючих захисників, обраних за останні 10 сезонів на драфті, зробили найкращу кар’єру на сьогодні й можуть максимізувати успіх своєї команди в майбутньому.

10. Тайріз Максі

За останні три сезони Тайріз Максі зробив достатньо, щоб потрапити до цього списку. Після того, як «Філадельфія» отримала 21-го номера драфту НБА 2020 року, Максі набирає у середньому 17,2 очка, 3,9 передачі та 0,7 перехоплення за гру.

Насправді, саме останні два сезони підняли його до визначних висот. Минулий сезон став найкращим для гравця у майці «Сіксерс», Максі набирав у середньому 20,3 очка за гру з відсотками влучань 48/43/84, допоміг команді виграти 54 гри та посісти третє місце на Сході. У сезоні 2023-2024 Максі показує зовсім інший рівень та став учасником МВЗ. Він також лідирує в перегонах за нагороду «Найбільш прогресуючий гравець сезону».


Getty Images/Global Images Ukraine. Тайріз Максі

У цьому сезоні Максі зробив відхід Джеймса Хардена не таким болючим для «Філи», як здавалося спочатку, і тепер має можливість показати себе у ролі першої опції в атаці, адже чинний MVP Джоель Ембіід поки травмований. Гравець в середньому набирає 25,6 очка, 6,3 передачі та 1,0 перехоплення за гру при 46,2 % влучань з гри. Гра Максі на рівні гравця МВЗ привела «Філу» до рекорду 30-20 на поточний час.

9. ЛаМело Болл

ЛаМело Болл – гравець, який міг би посісти набагато вище місце, якби не травми, які обмежували його протягом останніх трьох сезонів. Болл був третім вибором «Хорнетс» на драфті НБА 2020 року, а потім виграв нагороду «Новачок року» у 2021, набираючи в середньому 15,7 очка, 5,9 підбирання та 6,1 передачі за гру.


Getty Images/Global Images Ukraine. ЛаМело Болл

У своєму другому сезоні ЛаМело вже став учасником Матчу всіх зірок НБА, набираючи в середньому 20,1 очка, роблячи 6,7 підбирання, 7,6 передачі та 1,6 перехоплення за гру. З того часу через травми він провів лише 58 ігор від початку сезону 2022-23 і до сьогодні. Незважаючи на те, що в гравця є явний талант, травми Болла та нездатність самотужки привести «шершнів» до місця в зоні плей-оф за чотири роки значною мірою впливають на його рейтинг у цьому списку.

8. Джейлен Брансон

Мало хто очікував побачити Джейлена Брансона у цьому списку, адже гравець вибирався свого часу «Далласом» лише під 33 піком і ніхто не очікував від нього зіркової гри.

У сезоні 2021-22 Брансон отримав шанс проявити себе, замінивши травмованого Луку Дончича й американець скористався цим і став котируватися як гравець стартової ротації, набираючи 21,6 очка з гри при 46,6% реалізації кидків у плей-оф 2022 року. Після цього Брансон захотів пов'язати своє майбутнє з іншою командою, адже «Даллас» не зміг (або навіть не захотів) задовольнити фінансові апетити Джейлена, та й сам гравець хотів отримати більш значущу роль в команді й вирішив підписати контракт з «Нью-Йорк Нікс». З того часу можна сміливо називати Брансона одним із найкращих пойнт-гардів на Сході.


Getty Images/Global Images Ukraine. Джейлен Брансон

Уже цього сезону Брансон отримав виклик на Матч всіх зірок НБА, адже він є основною ударною силою «Нікс», які поки що займають четверте місце на сході з результатом 33-19.

7. Джамал Мюррей

З десяти розігруючих, які входять до цього списку, ніхто не має кращої історії повернення після травми, ніж Джамал Мюррей. Ставши сьомим загальним вибором «Денвер Наггетс» у 2016 році, він став стартовим розігруючим у 2018 році. Гравець прогресував усі ці роки й вже у 2020 Мюррей став розігруючим, на якого «Денвер» міг покластися, щоб вивести їх на наступний рівень. Мюррей став другою опцією в атакувальних схемах команди після Ніколи Йокича.


Getty Images/Global Images Ukraine. Джамал Мюррей

На жаль, Мюррей зазнав жахливої травми в сезоні 2020-21, розірвавши хрести й пропустивши весь сезон. Канадець повернувся у сезоні 2022-23. Його камбек вийшов напрочуд вдалим, він набирав в середньому 20,0 очок і 6,2 передачі за гру в регулярному сезоні. У плей-оф НБА Мюррей показав уже зірковий рівень, набираючи 26,1 очка, 5,7 підбирання та 7,1 передачі за гру при 47,3% реалізації кидків, та допоміг команді із Денвера вперше стати чемпіоном НБА.

6. Тайріз Халібертон

У 2020 році «Сакраменто Кінгз» задрафтував Тайріза Халібертона під 12-м номером, щоб сформувати дует захисників з Де’Аароном Фоксом. Після півтора сезону Халібертон був вкрай неочікувано обміняний в «Пейсерс» на Домантаса Сабоніса. Але ця угода принесла величезну користь обом командам. Сабоніс став тією опцією, якої бракувало «королям» для прориву, а Халібертон продовжив свій прогрес в «Індіані».


Getty Images/Global Images Ukraine. Тайріз Халібертон

З моменту прибуття в «Індіану» у сезоні 2021-2022 Халібертон перейшов зовсім на інший, зірковий, рівень. Він набирав в минулому сезоні в середньому 20,7 очка, 10,4 передачі та 1,6 перехоплення за гру з кидковою лінійкою 49/40/87. Після свого першого виклику на Матч усіх зірок у сезоні 2022–2023, він повторив це і в поточному сезоні. Його повторний виклик на МВЗ не викликає жодних сумнівів.

Якщо Халібертон продовжить такий шалений розвиток, у нього не повинно виникнути жодних проблем з потраплянням до першої п’ятірки чи навіть топ-3 розігруючих у цьому списку у найближчому майбутньому.

5. Де’Аарон Фокс

У 2017 році «Сакраменто Кінгз» вибрали Де’Аарона Фокса під п’ятим загальним піком на драфті НБА. Відтоді Фокс став франчайзом для команди, започаткувавши нову та більш успішну еру за останні багато років. З моменту свого дебюту в НБА у сезоні 2017-18 Фокс набирає у середньому 20,8 очка, 6,2 передачі та 1,3 перехоплення за гру і за останні кілька сезонів він став одним з елітних розігруючих НБА.

З 2021 року Фокс набирав у середньому 25,0 очок, 6,2 передачі та 1,3 перехоплення за гру. У сезоні 2022-2023 він вперше взяв участь у Матчі всіх зірок. У минулого році він вперше потрапив у символічну п'ятірку за результатами регулярки та був названий гравцем сезону у грі в клатчах. Фокс привів «Кінгз» до їхнього першого виступу в плей-оф за останні 17 років.


Getty Images/Global Images Ukraine. Де’Аарон Фокс

У 43 іграх у цьому сезоні Фокс набирає в середньому 27,3 очка за гру, а «Кінгз» мають рекорд 29-21 і займають 7 місце в Західній конференції.

4. Джа Морант

Якби не обставини останніх двох років, Джа Морант опинився б набагато вище в цьому списку. У 2019 році «Мемфіс Гріззліз» посіли друге місце на Заході, Морант був одним із найбільш вражаючих спортсменів НБА. Після того, як у 2019 році Морант отримав звання «Новачок року» НБА, Джа зміг привести «Гріззліз» до одного із найкращих сезонів в історії франшизи.

З 2021 по 2023 рік Морант вийшов на рівень суперзірки, Джа два рази потрапив на Матч усіх зірок, а також у 2022 році став учасником символічної п'ятірки НБА. Під час кампанії 2022-2023 для Моранта все почало йти в протилежному напрямку, коли почали виникати різні інциденти поза майданчиком. Незабаром Морант був відсторонений командою у 2023 році й повторно лігою на 25 ігор на початку сезону 2023-24.


Getty Images/Global Images Ukraine. Джа Морант

Після повернення Морант провів дев’ять ігор, набираючи в середньому 25,1 очка та 8,1 передачі за гру при 47,1% влучань з гри, але згодом Джа отримав травму плеча та вилетів до кінця сезону. Проблеми Моранта поза майданчиком і травми трохи знижують його місце у цьому списку.

3. Шей Гілджес-Александер

Після того, як «Хорнетс» посіли 11 місце на драфті НБА 2018 року, Гілджес-Александер був обміняний у «Кліпперс», а потім його обміняли на Пола Джорджа у 2019 році.

З моменту прибуття в «Оклахому» Гілджес-Александер різко спрогресував до статусу суперзірки, набираючи в середньому 25,8 очка, роблячи 5,2 підбирання, 5,2 передачі та 1,4 перехоплення за гру з 2020 року. Канадець двічі взяв участь у Матчі всіх зірок, він також стане гравцем стартової п'ятірки на МВЗ у 2024. У цьому сезоні він набирає у середньому понад 30,0 очок за гру, а в останньому сезоні був включений до першої символічної команди НБА, набираючи в середньому 31,3 очка, 5,8 передачі та 1,9 перехоплення за гру.


Getty Images/Global Images Ukraine. Шей Гілджес-Александер

Все це призвело до неймовірного прогресу «Тандер», які отримали талановитий склад через драфт. Команда зараз має другий найкращий результат у Західній конференції й не планує на цьому зупинятися.

2. Трей Янг

Позаду Дончича на другому місці знаходиться не хто інший, як гравець, на котрого «Хоукс» обміняли словенця, Трей Янг. За п’ять з гаком сезонів у команді Янг уже двічі потрапляв на Матч усіх зірок і в символічну команду НБА у 2022 році. За кар’єру Янг набирає в середньому 25,6 очка і 9,5 передач.

У 2022 році він лідирував у НБА як за загальною кількістю очок, набравши 2155, так і за загальною кількістю передач – 303. Він повторив лідерство за загальною кількістю передач у сезоні 2022-2023, знову зробивши 300 асистів.


Getty Images/Global Images Ukraine. Трей Янг

На цей час Янг є другим найкращим розігруючим, задрафтованим з 2014 року, але гравці, які йдуть після нього, невдовзі можуть змістити його на нижчі місця.

1. Лука Дончич

Жоден розігруючий захисник з драфту НБА за останні 10 років не був таким вражаючим та домінуючим, як Лука Дончич. Словенець був задрафтований третім у 2018 році «Атлантою», але відразу ж обміняний на Трея Янга в «Даллас». Він був однією з найяскравіших молодих зірок НБА за останні п’ять сезонів.

З 2018 року Лука п’ять разів потрапляв на Матч всіх зірок і чотири рази - до символічної збірної НБА, набираючи в середньому 28,3 очка, роблячи 8,6 підбирання та 8,1 передачі за гру. Дончич вивів «Маверікс» аж до фіналу Західної конференції у 2022 році, і вже володіє багатьма рекордами франшизи, включаючи рекорд за тріпл-даблами, він також посідає третє місце за триочковими кидками з гри.


Getty Images/Global Images Ukraine. Лука Дончич

Наразі Дончич перебуває на шляху до свого першого MVP і першого титулу НБА, але «Далласу» все ж потрібен час для побудови чемпіонської команди навколо словенця.

Fadeawayworld

Переклад, адаптація та доповнення – Дмитро Олійник

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Філадельфія врятувалася від поразки завдяки кидку від логотипа
Баскетбол | 01 травня 2024, 08:54 0
ВІДЕО. Філадельфія врятувалася від поразки завдяки кидку від логотипа

Тайріз Максі зрівняв рахунок за 8,1 секунди до сирени

Ярмоленко побив бомбардирський рекорд Реброва
Футбол | 01 травня 2024, 23:31 1
Ярмоленко побив бомбардирський рекорд Реброва

34-річний хавбек «Динамо» забив 190-й м'яч в українській кар'єрі

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Умник
ДиВинчценцо с Нью Йорка хорош тоже. Думаю прибавит.
Лука Мэйджик конечно это в баскетболе уникальное явление.