Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Формула 1
| Оновлено 02 лютого 2024, 16:19
9552
7

Чому Хемілтон перейшов у Феррарі: історія, 8-й титул та Мерседес

Великий трансфер у Формулі-1

| Оновлено 02 лютого 2024, 16:19
9552
7
Чому Хемілтон перейшов у Феррарі: історія, 8-й титул та Мерседес
Getty Images/Global Images Ukraine

1 лютого був дедлайн у багатьох європейських футбольних чемпіонатах, але найбільший перехід, схоже, відбувся у Формулі-1. Льюїс Хемілтон залишає Мерседес після сезону-2024 і з 2025 року переходить до Феррарі.

Навіщо це Хемілтону

39-річний Льюїс Хемілтон минулого року підписав контракт з Мерседесом на сезони 2024 і 2025. Незважаючи на невдалі два останні роки, сторони явно дивилися в майбутнє з оптимізмом, а британець говорив про мрію побити рекорд Міхаеля Шумахера і завоювати 8-й чемпіонський титул. Звичайно, він хотів зробити це в Мерседесі, з яким пов'язана майже вся його професійна кар'єра. Що змінилося?

Можливо, Льюїс зрозумів, що часу у Формулі-1 у нього залишилося мало, а здобути досвід виступів за Феррарі все ще хочеться. Хемілтон раніше багато говорив, що Скудерія є культовою командою, за яку хочуть ганятися всі пілоти. Не виключено, що навіть 15 років без трофеїв зберігають за Феррарі певний історичний статус.

Ще одна версія – ситуація у Мерседесі. Команда невдало увійшла у новий технічний регламент, програвши гонку оновлень Ред Буллу. Машина 2023 року визнана повністю невдалою, команда будує новий болід. Бос Мерседеса Тото Вольфф у січні заявив, що вперше за два роки болід хоча б у симуляторі схожий на машину Ф-1. Не дуже оптимістично для Хемілтона, який просто не має часу чекати.

Далеко не факт, що Феррарі зможе найближчим часом боротися з Ред Буллом, але, можливо, Льюїсу показали якісь напрацювання, у тому числі з прицілом на сезон-2026, коли запровадять новий регламент на двигуни. Навряд чи у Мерседеса у його нинішньому стані більше шансів знову бути чемпіонською командою найближчими роками, а у Феррарі – хто знає. За два останні роки домінування Ред Булла у Скудерії 5 перемог, у Мерседеса – 1, у Феррарі 18 поулів, у Мерседеса – 2, у Феррарі 28 подіумів, у Мерседеса – 24. Є про що подумати.

Навіщо це Феррарі

Тут досить важко відповісти. У команди є топ-пілот Шарль Леклер, який буквально у січні підписав новий довгостроковий контракт. Леклер, по суті, вихованець Феррарі, він перший номер команди та головна надія на чемпіонський титул. З Хемілтоном у нього можуть виникнути такі конфлікти, яких не було зі спокійним Карлосом Сайнсом. Однак тут є головна деталь: навіщо Скудерії Льюїс Хемілтон без потужного боліда? Які шанси побити Ред Булл найближчим часом? Останнє десятиліття каже, що шансів не так багато, а іноді навіть віриться, що у Макларена значно більше перспектив на наступні рік чи два.

У такій ситуації пара Леклер - Сайнс здається практичною ідеальною. Безумовно, є аспекти, у яких Сайнс програє Хемілтону. По-перше, це неймовірний досвід британця, його чемпіонські знання та вміння. Приклад Фернандо Алонсо та Кімі Райкконена показує, що у сучасній Ф-1 пілоти цілком здатні виступати у топ-командах на високому рівні у віці 40+.

По-друге, Хемілтон дасть Феррарі величезний піар та рекламний ефект. Тільки на новинах про можливий перехід 7-кратного чемпіона світу вартість Феррарі на фондовій біржі зросла на 7 мільярдів і сягнула 69 мільярдів доларів. Такий от рекламний ефект. Звісно, уболівальникам Скудерії хочеться великих перемог та титулів, яких не було з 2008 року. Враховуючи рівень Ред Булла, титулів, напевно, чекати поки що не доводиться, але цікаво у Феррарі, напевно, буде.

Сайнс уже оголосив, що невдовзі визначиться зі своїм майбутнім. Ред Булл на сезон-2025?

А що з Мерседесом

Напевно, головна емоція керівництва Мерседеса – здивування та шок. Ще недавно Хемілтон розповідав про бажання виграти 8-й титул, а також хвалив розробку нового боліда, а тут раптовий перехід у Феррарі, нехай і з 2025 року. Цікаво, що Мерседес нещодавно переоформив на нові контракти всіх ключових керівників, включаючи Тото Вольффа, які готувалися разом з Хемілтоном дати бій Ред Буллу, Феррарі та Макларену.

Так чи інакше, Хемілтон залишається на сезон-2024, тому Мерседес не має екстреної ситуації на кшталт тієї, коли Ніко Росберг несподівано завершив кар'єру і довелося терміново шукати нового пілота. Німецька команда має цілий рік і досить багато кандидатів на роль партнера Джорджа Расселла. Наприклад, той самий Карлос Сайнс або Алекс Албон. Чи Фернандо Алонсо? Цікаво буде подивитися, чи впорається Расселл з роллю першого номера. Перспективи у Джорджа не гірші, ніж у Леклера чи Норріса, а після відходу Хемілтона точно буде статус лідера команди.

Оцініть матеріал
(47)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Баєр знову переміг. Банда Алонсо повторила абсолютний рекорд усіх часів
Футбол | 05 травня 2024, 21:13 2
Баєр знову переміг. Банда Алонсо повторила абсолютний рекорд усіх часів

Леверкузенці у матчі 32-го туру розгромили «Айнтрахт» Франкфурт

ВІДЕО. «Ти г****ний Ярмоленко». Мудрик почув образливу кричалку від фанів
Футбол | 05 травня 2024, 19:43 16
ВІДЕО. «Ти г****ний Ярмоленко». Мудрик почув образливу кричалку від фанів

Михайло відіграв 76 хвилин проти «Вест Гема»

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Momento
Тотошка следующий на выход?
antt
Дивина. Хоче перейти в ферарі щоб мати ще один титул і випередити по їх кількості Шумахера? А для чого це ферарі, де шумахер одержав майже всі свої титули крім двох у бенетоні! Це хіба б було справедливо з боку ферарі. Хай іде тоді в рб і побачим чи він кращий він Ферстапена.
Первый Среди Равных
Мерседес - всьо
RomeoBoss
🏁Після вчерашнего шока який я почув,зараз я зрозумив,що поки в 2024р.все залишаеться на своєму
місті. Льюіс залишаеться в "Мерсе"
А що буде через рік,це поки не важ-
ливо. Поживемо побачимо,може Льюіс знову зміне рішення.А титул вигравати потрібно,час іде🏁
BallsToTheWall
Хочет что бы про него кино сняли.)