Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 01 лютого 2024, 21:52
6476
8

Інтер може виграти майже все в цьому сезоні. Ніхто не грає так, як вони

The Athletic розбирає гру команди Сімоне Індзагі та її лідера, Лаутаро Мартінеса

| Оновлено 01 лютого 2024, 21:52
6476
8
Інтер може виграти майже все в цьому сезоні. Ніхто не грає так, як вони
Getty Images/Global Images Ukraine. Ніколо Барелла і Лаутаро Мартінес

Похмілля після виходу у фінал Ліги чемпіонів? Зовсім ні. Міланський «Інтер» з Лаутаро Мартінесом може виграти все або майже все в цьому сезоні.

Поразка 0:1 від «Манчестер Сіті» у фіналі Ліги чемпіонів у червні не дозволила «Інтеру» завоювати історичний кубковий требл минулого сезону з перемогами в Суперкубку і Кубку Італії.

Поразка від «Болоньї» поклала край спробам «Інтера» захистити титул переможців Кубка Італії в цьому сезоні, але 22 січня команда Сімоне Індзагі провела свій шостий фінал і завоювала свій п'ятий кубок з початку сезону 2021/2022. «Інтер», який став найкращою кубковою командою Європи, обіграв чинних чемпіонів Серії А, «Наполі», з рахунком 1:0 і завоював третій поспіль Суперкубок Італії.

Індзагі, який очолив команду влітку 2021 року, є тренером, який працює в «Інтері» найдовше з часів Роберто Манчіні в середині 2000-х років. Він виграє трофей у середньому кожні 28 матчів і обігнав Манчіні та Еленіо Ерреру (в обох по чотири) як тренерів «Інтера» з найбільшою кількістю кубкових трофеїв.

Переможний м'яч Лаутаро на 91-й хвилині матчу з «Наполі» став його 123-м голом за «Інтер». Він вийшов на дев'яте місце в списку найкращих бомбардирів за всю історію клубу, зрівнявшись за цим показником із Крістіаном Вієрі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Лаутаро Мартінес

«Інтер» і Лаутаро часто характеризують неправильно: вони завжди грають за схемою 3-5-2, здатні оборонятися глибоко в 5-3-2, карати суперника в контратаках і забивати після навісів. Лаутаро (його зріст становить 174 см) виглядає «маленькою людиною» в дуеті форвардів.

І те, й інше – правда, але «Інтер» і Лаутаро – хамелеони. «Я думаю, що у цієї команди є все необхідне для перемоги в будь-якому матчі», – сказав Індзагі у квітні 2022 року.

Цифри підтверджують слова Індзагі. Цього сезону в Серії А «Інтер» має найбільшу кількість серій із 10+ пасів, а також найбільшу кількість передач, що закінчуються ударом або дотиком у штрафному суперника.

У них також найбільше голів після високих відборів м'яча, в межах 40 метрів від воріт суперника. «Інтер» посідає друге місце в лізі за вертикальними атаками: тими, що починаються на своїй половині поля, під час яких більш як половина передач просувають м'яч уперед, і закінчується все ударом або дотиком у штрафному суперника.

«У вирішальних матчах нам завжди вдавалося грати добре, якнайкраще дбати про обидві фази – оборону й атаку», – сказав Індзагі після перемоги в Суперкубку.

У Серії А «Інтер» лідирує з перевагою в одне очко над «Ювентусом» і грою в запасі. 54 очки після 21 матчу – п'ятий показник в історії Серії А; краще «Інтер» стартував тільки в сезоні 2006/2007 за Манчіні. Тоді команда виграла чемпіонат із 97 очками, на 22 бали відірвавшись від другого місця.

Якщо сильною стороною «Ювентуса» є оборона, і він частіше виграє матчі з перевагою в один м'яч, ніж у два та більше, то «Інтер» Індзагі – це елітний адаптер. Лаутаро двічі забив у гостьовому матчі проти «Монци» (перемога з рахунком 5:1) на початку січня. Вони володіли м'ячем лише 43% часу, що стало однією з їхніх семи перемог у Серії А нинішнього сезону, здобутих за показника у володіння м'ячем у менш ніж 50%.

У білд-апі атаки, в якій був забитий другий гол, яку Лаутаро завершив з передачі лівого захисника Федеріко Дімарко, втілилася плавність гри «Інтера».

Вони повертають м'яч воротарю Янну Зоммеру, а «Монца» пресингує. Центральний захисник Стефан де Врей займає висунуту вперед позицію, що є характерною рисою гри «Інтера» під час виходу з оборони – вони часто виманюють до себе центрфорварда суперника, щоб ускладнити пресинг і перевантажити півзахист.

Ніколо Барелла робить свій фірмовий рух – займає високу позицію, потім спринтує в бік своїх воріт, отримує м'яч від центрального захисника і грає вперед або в ширину. У цьому епізоді він запускає де Врея, який робить забігання по центру.

Де Врей проскакує через півзахист суперників і знаходить Генріха Мхітаряна. «Інтер», граючи у форматі «чотири проти трьох», переводить м'яч наліво на Дімарко, а той виводить на удар Лаутаро – зверніть увагу, як дует форвардів «Інтера» (Лаутаро та Маркус Тюрам) посідають різні позиції, створюючи простір один для одного й атакуючи різні зони штрафного майдачинка суперника.

П'ятий гол був класичним контрвипадом «Інтера» – 11 секунд від початку атаки до взяття воріт. Мхітарян перехопив пас і одразу ж рвонув уперед, за підтримки форвардів, Лаутаро і Тюрама. Він віддав на Тюрама, який увійшов у штрафний і забив гол.

У переможному виїзному матчі проти «Аталанти» «Інтер» зрівнявся із суперником за інтенсивністю гри без м'яча. Перший гол було забито з пенальті, який заробив правий захисник Маттео Дарміан. Другий гол почався з перехоплення м'яча у високому пресингу, потім вони втратили його, вступили в контрпресинг і повернули собі володіння, а Лаутаро пробив у дальній кут.

Павар зробив аналогічне перехоплення в атаці, яка призвела до переможного голу у фіналі Суперкубка проти «Наполі», який повністю закрився після того, як залишився вдесятьох. Широкі комбінації «Інтер» проводить з обох флангів, особливо з лівим центральним захисником Алессандро Бастоні. У нинішньому сезоні одинадцять гравців «Інтера» відзначилися більш ніж однією результативною передачею, якщо враховувати всі турніри.

В обороні вони пристосовуються. Проти «Наполі», у спекотному Ер-Ріяді та без загрози з боку 9-го номера Віктора Осімхена, «Інтер» висунув праву частину своєї середньої лінії (латераль і правий центральний хавбек), щоб обмежити доступ до м'яча для Хвічі Кварацхелії, якого Павар заблокував. Кварацхелія був замінений на 70-й хвилині, зробивши лише одне вдале обведення з 5 спроб.

У Серії А, порівняно з іншими європейськими чемпіонатами, дуже багато команд грають за схемою 3-5-2, що нівелює систему «Інтера» і позбавляє його можливості перевантажувати останню лінію, коли він висуває вперед флангових захисників (що він міг би зробити проти суперника, який грає з 4 захисниками). Проте, «Інтер» долає пресинг за рахунок швидкого білд-апу і розумних проходів у півзахисті. Це ілюструє гол у ворота «Ювентуса» в листопаді.

Зоммер віддає широку передачу на Дензела Дюмфріса, якого пресингує його візаві по позиції, Філіп Костич.

Дюмфріс пропускає м'яч повз себе, після чого знаходить передачею Бареллу, і той проривається через півзахист. У центрі поля у «Ювентуса» виникає ситуація «три проти двох», але центральний захисник Даніеле Ругані висувається вперед, і Барелла запускає Тюрама у вільну зону.

Француз проривається до бровки і віддає пас на Лаутаро, який здійснює феноменальний подвійний рух. Спочатку забігає за спину захиснику, потрапляє до його «сліпої зони», а потім вискакує в нього з-за спини й в один дотик кладе м'яч у дальній кут.

Це одна з чотирьох гольових передач Тюрама на Лаутаро – найкраща зв'язка в Серії А. Тюрам, який перейшов минулого літа з «Боруссії» Менхенгладбах на правах вільного агента, – третій партнер Лаутаро по атаці після Едіна Джеко і Ромелу Лукаку. Аргентинець демонструє величезну адаптивність у грі з гравцями різного профілю – у сезоні 2020/2021 Лукаку та Лаутаро разом створили вісім голів (п'ять асистів у виконанні Лукаку на Лаутаро, три – навпаки).

У бесіді з UEFA.com у червні минулого року Лаутаро описав Джеко і Лукаку як «двох дуже різних гравців. Едін любить володіти м'ячем. Він відходить назад і взаємодіє з партнерами по команді, тоді як Ромелу прагне атакувати простір і виманює захисників на себе, щоб створити простір для другого нападника. Якщо мені потрібно атакувати простір, щоб звільнити зону для Едіна, я легко можу це зробити, і те ж саме стосується Ромелу».

Лаутаро і Джеко виглядали як комбінація «великий – маленький форвард», але атакували плавно, інколи Джеко вбігав у зони, а Лаутаро демонстрував своє недооцінене вміння грати спиною до воріт, зокрема, свою фізичну міць, щоб відтіснити центрального захисника суперників, і диспетчерські здібності.

Два яскраві приклади – проти Фікайо Томорі з «Мілана», відомого своїм умінням захищатися сам-на-сам. У Суперкубку 2023 року він обійшов захисника збірної Англії, забігши йому в спину і забивши гол. У вересні 2022 року «Інтер» програв дербі з рахунком 2:3, але відкрив рахунок у матчі; Лаутаро утримував м'яч протягом чотирьох секунд, коли Томорі висів на ньому, а потім зробив передачу на Хоакіна Корреа, який вивів Марцело Брозовича віч-на-віч із воротарем.

Пеп Гвардіола розповів про фірмову атакувальну манеру «Інтера» після фіналу Ліги чемпіонів: «Вони виманюють тебе для високого пресингу, знаходять нападників, дуже добре зв'язують гру, уміють тримати м'яч і міняти напрямок атак».

Коли суперник високо пресингує, «Інтер» віддає вертикальну передачу на Лаутаро або Тюрама, які грають один на одного і можуть запустити вперед півзахисника або латераля.

Перший гол «Інтера» на виїзді проти «Салернітани» був версією цієї схеми. Лаутаро, який вийшов на заміну в перерві, став першим запасним, який забив чотири голи в матчі Серії А – всі вони були забиті в один дотик.

Проблемою для Лаутаро був переможний для Аргентини чемпіонат світу, на якому він провалився. Він тринькав моменти, не зміг забити з 14 ударів і відправився на лаву запасних, програвши конкуренцію Хуліану Альваресу попри те, що в перших двох матчах виходив в основі. У фіналі Лаутаро і Тюрам вийшли з лави запасних.

За іронією долі, статистика Лаутаро у збірній непогана: 21 гол у 54 матчах. На Копа Америка 2021 він забив три голи, зокрема в чверть- і півфіналі. У фіналі Аргентина обіграла Бразилію на «Маракані».

Невдалий виступ на чемпіонаті світу може помилково відлякати елітні клуби Європи від 26-річного гравця, який, імовірно, входить у пору свого розквіту. У період з 9 квітня 2022 року по 23 грудня 2023 року він зіграв у 89 матчах «Інтера» поспіль у всіх турнірах. Додайте до цього перельоти по всьому світу під час пауз на матчі збірних, і все це ускладнить підтримку рівня гри.

Тим, хто сумнівається, достатньо звернути увагу на три речі. По-перше, Лаутаро грає роль універсала: керує пресингом, зв'язує гру і створює моменти. По-друге, його лідерські якості: в минулому сезоні аргентинець періодично одягав капітанську пов'язку, а в цьому став повноцінним капітаном команди. По-третє, його статистика у великих матчах. 8 голів у 15 дербі – це найкращий показник серед усіх гравців, які зараз виступають за обидва міланські клуби.

«Інтер» виграв п'ять дербі поспіль – це перший подібний випадок в історії міланських дербі. Їхній успіх залежить від Лаутаро. Він забивав у всіх трьох переможних фіналах Суперкубка під керівництвом Індзагі, а також три голи в півфіналах Кубка Італії і дубль у фіналі минулого сезону проти «Фіорентини». «Інтер» рано пропустив, граючи проти персонального пресингу суперника. Лаутаро зрівняв рахунок після того, як спритно забіг за низький блок захисту суперників і пробив з кута воротарського майданчика, а потім забив переможний гол ударом з льоту з передачі Барелли.

У півфіналі Ліги Європи 2019/2020 проти донецького «Шахтаря» («Інтер» тоді тренував Антоніо Конте) він забив двічі і зробив асист на Лукаку. І знову два абсолютно різні голи: він відкрив рахунок ударом головою після навісу і додав третій, пробивши здалеку після успішного високого пресингу. Минулого сезону він забезпечив команді вихід у фінал Ліги чемпіонів, забивши переможний гол у другому матчі проти «Мілана» – ще один удар з кута воротарського після передачі Лукаку.


Getty Images/Global Images Ukraine. Лаутаро Мартінес

Цього сезону на рахунку Лаутаро вже 22 голи у всіх змаганнях, що на 6 менше за його особистий рекорд минулого сезону, причому 19 голів він забив у Серії А. Тільки Гаррі Кейн і Кіліан Мбаппе забили більше в п'яти провідних європейських лігах.

Неймовірно, але за всіх своїх успіхів «Інтер» не вигравав Серію А за Індзагі, а Лаутаро ніколи не ставав найкращим бомбардиром Серії А, посідаючи друге місце у двох останніх сезонах (обидва рази забивши 21 м'яч). Він був куплений у 2018 році як спадкоємець свого співвітчизника Мауро Ікарді та вже зрівнявся з ним за голами за «Інтер» - по 124.

Ікарді двічі ставав найкращим бомбардиром Серії А, забивши 29 голів у сезоні 2017/2018 роках (разом із Чіро Іммобіле) і 22 голи в сезоні 2014/2015 роках (разом із Лукою Тоні). З часів Златана Ібрагімовича в сезоні 2008/2009 роках (25 голів) жоден гравець «Інтера» не ставав одноосібним найкращим бомбардиром Серії А. Наразі Лаутаро на шість голів випереджає Душана Влаховича, який йде слідом.

Наступні три матчі стануть серйозною перевіркою здібностей команди. «Інтер» приїде в гості до «Роми», проведе домашнє Дербі Італії проти «Ювентуса» і зіграє з мадридським «Атлетіко» в першому матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів – «Інтер» поділив перше місце у своїй групі з «Реал Сосьєдадом», не зазнавши жодної поразки.

Колишній тренер «Інтера» Жозе Моуріньо сказав, що «клуб має виграти Серію А з відривом у 20 очок», коли був головним тренером «Роми» на початку цього сезону.

Навряд чи «Інтер» стане чемпіоном із таким самим запасом, як «Наполі» минулого сезону, але Індзагі створив адаптивну та стійку команду. Успіх на внутрішній арені та європейська слава з Лаутаро в атаці реальні як ніколи.

Ліам Тарм, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Falko
Заголовок про Інтер, а 70% вмісту - про Лаутаро Мартінеса. І більше ні про кого, решта згадується в ролі статистів. Навіть не про Індзагі.
Хосе Карерас
Команда сильніша ніж минулого року як на мене.Але МС.Баварія та Реал теж зараз дуже потужні.ПСЖ теж як на мене не варто скидати з рахунків.
luceorius
 Якщо робити висновки на основі нинішнього рівня гри, то у півфінали ЛЧ мали б вийти МС, Реал, Інтер та Баварія. Але ж до півфіналів ще  майже три місяці, та й ці команди можуть зустрітись між собою на більш ранніх стадіях. А от те, що Сімоне Індзагі, як і Хабі Алонсо стрімко  увірвались до тренерської еліти, безперечно.
Volodymyr Shevchenko
Не смешите мои ухи))
Роман Роизин
В 1/8 лиги чемпионов у них команда не хуже их это Атлетико Мадрид
 Так что не говори гоп пока не перескочил
ĴØЌÉŔ
Да они на грани ели ели справляются в серия а . Не удевлюся если они в очередной раз на финише упадут и пропустят юве