Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 02 лютого 2024, 02:52
7294
9

Шахтар витрачає, Полісся та ЛНЗ тримають темп, Динамо та Дніпро-1 мовчать

Sport.ua – про тенденції на трансферному ринку УПЛ

| Оновлено 02 лютого 2024, 02:52
7294
9
Шахтар витрачає, Полісся та ЛНЗ тримають темп, Динамо та Дніпро-1 мовчать
ФК Шахтар. Марлон Гомес став другим новачком гірників цієї зими

На безриб'ї часом вдається вивудити цілком пристойну рибу. Після відносного затишшя, яке прогнозовано заполонило УПЛ у минулому сезоні, у нинішньому сезоні наші клуби стали активнішими на трансферному ринку.

Головна причина такої активності – вихід із тіні та подолання інерції. Боси колективів УПЛ звиклися з думкою, що війна проти рашистів скоро не закінчиться, тому потрібно виходити з існуючих реалій. Потрібно пристосовуватись до нових умов. І найкращий спосіб зловити рибку в каламутній воді – купити вудку. У нашому випадку – вкладати гроші у новачків. Бо коли, як не зараз, є шанс для тих, хто з грошима, обскакати тих, хто з амбіціями.

Попереду всієї планети. Ну, хоча б нашої

За рахунок у першу чергу «Шахтаря» (та й у решту всіх інших черг) витрати наших клубів у нинішнє зимове трансферне вікно в рази перевищили витрати на нових гравців за всі попередні воєнні «Юр'єви дні».

«Шахтар» у якомусь сенсі цієї зими став свого роду детонатором, який спонукав до активності й інших учасників чемпіонського забігу.

Але в будь-якому разі донецький клуб залишається і першою скрипкою, й «модератором» цього процесу. Адже, якщо розглядати в порівнянні (а саме так і можна пізнати те, що відбувається), то на даний момент абсолютно ніхто не зможе конкурувати з «гірниками» за гучністю трансферів, що входять. Та й щодо тих, що виходять теж, але зараз не про це.

Нинішньої зими клуб Рината Ахметова дав чіткий сигнал – і решті, та й собі теж, що відтепер переходить на наступний рівень. Час масових закупівель футболістів із українським паспортом завершився. Настала черга повертатися на бразильський ринок. І купувати там не ноунеймів чи тих, хто не сподобався іншим, а цілком собі ліквідний товар, який при вдалому збігу обставин можна найближчим часом з наваром продати.

ФК Шахтар. Кевін в контрольному матчі проти Марібора

Лише на двох новобранців – Кевіна та Марлона Гомеса – «гірники» витратили понад 30 мільйонів євро (якщо рахувати з бонусами). Більше ніхто з наших клубів не може собі дозволити щось подібне.

А ось «Шахтар», який продав минулої зими Мудрика в «Челсі» за немислимі сто мільйонів євро (знов-таки, з бонусами), таке марнотратство собі може дозволити. Все одно залишаючись при цьому в плюсі.

Таким ось нехитрим чином «Шахтар» знову очолив в УПЛ «перегони озброєнь». І якщо раніше з ним могли хоча б заочно тягатись «Металіст», «Дніпро» та частково «Динамо», то зараз гідних суперників немає. Хіба що у перспективі.

Крім того, придбання двох молодих недешевих бразильців наочно доводить і те, що «помаранчево-чорні» за будь-що збираються виграти чемпіонат, щоб отримати жадану путівку до Ліги чемпіонів, де за одну лише участь можна з лишком відбити витрачені 30 мільйонів (хоча, мабуть, на цих двох бразильцях новачки «Шахтаря» взимку не закінчаться).

Наразі «Шахтар» не може собі дозволити навіть натяку на програш титулу УПЛ. Ставки зроблено, ставки дуже високі. Боюся навіть припустити, що станеться, якщо ці ставки з якихось причин не зіграють.

Куй залізо, поки воно гаряче

Далі, тобто після «Шахтаря», довго нікого немає. У тому сенсі, що головні (та й не тільки ці) опоненти донеччан із чемпіонського забігу витрачатися або не поспішають, або не можуть навіть на рівні нижчому.

Проте, якщо винести «Шахтар» за дужки, вимальовується цікава картина: деякі наші клуби провертають дуже непересічні (за мірками УПЛ) трансфери. Можливо, десь у глибині душі вони і змирилися з тим, що Ліга чемпіонів для них зараз – надто віддалена перспектива, але ось на місця нижче за перше цілком можна і потрібно позаритися.

І першим після «першого» проглядається «Полісся». У всякому разі, якщо судити з міграції у житомирському клубі. З фінансами там усе гаразд. Навіть добре. Клуб не приховував амбіцій, клуб їх і підтверджує.

Богдан Михайліченко, який бачив на власні очі «Динамо» і «Шахтар», Яссін Фортюн, який бачив здалеку лондонський «Арсенал». І, мабуть, будуть й інші новини з футбольного Житомира цієї зими. «Полісся» явно має намір тягнутися за «локомотивом» нашого футболу.

ФК Полісся. Богдан Михайліченко

Нову кров у вигляді нового інвестора отримав «Металіст 1925», тому було б дивно, якби харківський клуб ухилявся від виконання трансферного обов'язку.

Віктор Скрипник біля керма команди, а у складі Владлен Юрченко та Денис Гармаш. На призові місця цього сезону харків’яни навряд чи зможуть замахнутися, але побудувати фундамент на майбутнє – це будь ласка.

ФК Металіст 1925. Денис Гармаш

Будує фундамент на майбутнє й ЛНЗ. Із фінансами там теж порядок. Може, й не настільки, як у «Поліссі», проте платити реальні гроші за новачків у черкаському клубі можуть собі дозволити.

Відразу четверо легіонерів прибули до команди Олега Дулуба – Італо Магната, Арад Бар, Молло Бессала і Хайдін Саліху. Плюс троє українців – Євген Кучеренко, Олексій Хобленко та Олександр Каплієнко. Вагома заявка для боротьби за першу половину таблиці.

Несподівано (для мене особисто) активно поводиться на трансферному ринку «Олександрія». Ні, я знаю, що гроші у клубі є. Але я чомусь був упевнений, що олександрійці робитимуть ставку вже на наступний сезон. Але ні, вони вирішили не пропускати й зимове вікно.

Відразу троє легіонерів – Карвалью, Мігель Кампос, Хуліо Мадісон. І четверо наших: Денис Костишин, Іван Матюшенко, Богдан Кобзар та Іван Калюжний.

ФК Олександрія. Денис Костишин посилив Олександрію

У тренерську зірку Руслана Ротаня в «Олександрії» все ще вірять?

Ну і ще один наш клуб, який цьогорічне міжсезоння приміряв обнови – «Колос». Прийшли Дмитро Топалов та Андрій Домбровський, а ще Гітіс Паулаускас. І Володимир Генінсон (у керівництво клубу). Ковалівка знову хоче до єврокубків?

Ті, що поки що придивляються

«Дніпро-1» був дуже активний минулого літа. Напевно, тому й мовчить нинішньої зими. Новачків у команді Юрія Максимова поки немає. І, мабуть, не плануються.

Нема новобранців і в «Динамо». За винятком Максима Брагару, який чи то приєднається до «біло-синіх» уже навесні, чи вже восени, чи взагалі незрозуміло коли.

Але пасивність киян на трансферному ринку - вже тенденція, а не одкровення. Очевидно, що «Динамо» робить ставку на своїх вихованців. Курс зрозумілий, але чи правильний – побачимо після закінчення сезону.

Не надто активував і «Кривбас». Команду Юрія Вернидуба поповнили Єгор Твердохліб та Артур Микитишин. З'явився і легіонер із гучним прізвищем Бандейра.

ФК Кривбас. Єгор Твердохліб

Швидше за все, ці три клуби якщо й зможуть поповнити свої лави взимку, то точково. Без фанатизму. Вони, напевно, намагатимуться вирішувати свої турнірні завдання на старих дріжджах.

Вільні агенти як засіб від усіх хвороб

Ну а для інших повпредів УПЛ головним принципом ротації залишаються вільні агенти. Добре, що їх на нашому ринку вистачає.

«Ворскла» придбала собі Сергія М'якушка та Миколу Ковталюка. «Чорноморець» – Владіміра Арсича та Данила Голуба.

В аналогічному ключі працює і «Оболонь», лави якої поповнили Максим Грисьо, Олег Вишневський та Євген Запорожець.

«Зоря» та «Рух» поки що зберігають горду мовчанку.

Хоча краще вже так, ніж як у «Минаї»…

Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, чи зіграє Куртуа в 1/2 фіналу ЛЧ проти Баварії у Мюнхені
Футбол | 28 квітня 2024, 18:31 0
Стало відомо, чи зіграє Куртуа в 1/2 фіналу ЛЧ проти Баварії у Мюнхені

Тібо потрапив у заявку королівського клубу, але їде до Німеччини просто підтримати команду

Поганий результат для обох команд. Зоря та Оболонь зіграли внічию
Футбол | 28 квітня 2024, 14:56 6
Поганий результат для обох команд. Зоря та Оболонь зіграли внічию

Кияни діяли гостріше, але перемогти не змогли

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
wojsergivan
Ахметка повышает тарифы на электричество и кроты скупают обезьян
R1d3r
У ЛНЗ не 4, а 5 легионеров на данный момент. В статье не указано про еще одного косовара Мухаррема Яшари, который между прочим сегодня забил мяч в ворота "Заглембе".
Dmytro11q
Це все, що залишилось? Чи все тільки починається)?
Умник
Прямо футбол стал чемпионатом по трансферам.))))
А не деле иначе выходит.
Все таки спорт на 1 место выходит.
Alexey75
Так у Днепра-1 был или ещё есть трансферный бан.
Плюс озвучена задача забыть про 1-2 место и бороться только за бронзу
WildeKater
В чому гучність прізвища Бандейра?
Фанькин кот
Шахтёр станет чемпионом, и это не обсуждается!