Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок Девіса
| Оновлено 01 лютого 2024, 12:06
6446
2

Україна – США. Травма лідера і відсутність тиску за результат

1-2 лютого команда Ореста Терещука змагатиметься з однією з найсильніших збірних світу

| Оновлено 01 лютого 2024, 12:06
6446
2
Україна – США. Травма лідера і відсутність тиску за результат
ФТУ

1-2 лютого відбудеться зустріч кваліфікації Світового фіналу Кубка Девіса між збірними України та США на хардових кортах комплексу SEB Arena у Вільнюсі. Через російське вторгнення зіграти черговий домашній матч в Україні можливості не було, вкотре на виручку прийшли литовці, які 3-4 лютого на цій же арені прийматимуть команду Грузії в матчі плей-оф раунду.

У вересні минулого року українці в матчі Першої Світової групи сенсаційно переграли команду Колумбії в номінально домашньому матчі в Грузії (3:2), а американці у фінальному турнірі Кубка Девіса не змогли вийти з групи, хоча мали п'ятий номер посіву. У квартеті з Нідерландами, Фінляндією і Хорватією команда США посіла лише третє місце, абсолютно несподівано програвши фінальну спарку фінам з рахунком 0:3. До речі, Фінляндія примудрилася вибити ще й Канаду в 1/4 фіналу, але була зупинена австралійцями в півфіналі.

Переможець зустрічі Україна – США у вересні гратиме в Davis Cup Finals. Колектив, який програє, гратиме матч Першої Світової групи.

Хто гратиме

Склад збірної України:

Віталій Сачко (№165 ATP, №301 ATP парний)
Олексій Крутих (№342 ATP)
В'ячеслав Бєлінський (№498 ATP, №564 ATP парний)
Владислав Орлов (№598 ATP, №277 ATP парний)
Ілля Білобородько (№947 ATP парний)

Капітан – Орест Терещук.

Порівняно з попереднім матчем, який на своїх плечах витягнули Олексій Крутих і Владислав Орлов, наш склад поповнився наразі найкращим українським тенісистом – Віталієм Сачком. Новина спочатку була безумовно приємною, але на жеребкуванні Сачко опинився тільки в парній комбінації разом з Іллею Білобородьком. Причина проста – у Віталія травма, про це Sport.ua розповів капітан команди Орест Терещук.

«На жаль, він травмований. Травмувався на першому турнірі сезону. Знімки показали, що нічого серйозного, але, як виявилося, потрібно більше часу на відновлення. Він дуже засмучений, але так буває. Поки є надія, що пару зможе спробувати, але шансів небагато», – сказав Терещук.

Це означає, що наш третій номер В'ячеслав Бєлінський уперше в кар'єрі зіграє проти такого високорейтингового тенісиста, як Тейлор Фрітц. В'ячеслав у 2022-му вже грав за збірну проти угорця Мартона Фучовича (3:6, 2:6), який на той момент був у першій сотні, але це ще складніший виклик. Можна тільки порадіти за Бєлінського, який отримає такий безцінний досвід, хоча навряд чи в цій зустрічі є хоча б теоретичні шанси. Що стосується результатів В'ячеслава, то після зняття з півфіналу 15-тисячника ITF у Досі в середині січня він на корт більше не виходив.

Якщо Сачко не виступить у парі, ймовірно, дадуть шанс зіграти проти американців Владиславу Орлову. Втрачати нам нічого, а такий шанс для тенісиста може випасти один раз у житті.

Першим номером зіграє Олексій Крутих, який після феєричного виступу за збірну нічого не зміг показати під час особистих виступів, опустившись уже в четверту сотню.

Склад збірної США:

Тейлор Фрітц (№9 ATP)
Крістофер Юбенкс (№32 ATP)
Себастьян Корда (№33 ATP)
Остін Крайчек (№3 ATP парний)
Раджив Рам (№5 ATP парний)

Капітан – Боб Брайан.

Боб Браян привіз до Вільнюса першу, четверту і п'яту ракетку своєї країни в одиночці, а також найсильніший дует парників. Потрібно розуміти, що в топ-100 одиночного рейтингу ATP в американців є відразу 12 представників, можна зібрати 3-4 повноцінних команди, які реально боротимуться за перемогу в Кубку Девіса. 12 найкращих українців якраз знаходятся в першій тисячі світової класифікації – відчуйте різницю.

Тейлор Фрітц приїхав з Австралії, де на першому мейджорі сезону вибив минулорічного півфіналіста Стефаноса Циципаса і тільки в 1/4 фіналу програв лідеру світового рейтингу Новаку Джоковичу. Складно сказати, на скільки відсотків йому потрібно бути готовим, щоб виграти обидві одиночки проти нашої команди, але будь-яка його поразка буде сенсацією величезного масштабу.

Другим номером американців під час жеребкування був Себастьян Корда. 23-річний представник США не зміг захистити минулорічний чвертьфінал у Мельбурні, програвши цього року в третьому колі Рубльову. На рахунку Себастьяна вже є перемога на одному турнірі ATP, 5 програних фіналів і шість виграшів у матчах проти представників топ-10. У 2018-му він став переможцем юніорського Australian Open. Загалом, тенісист із величезним потенціалом, але стабільності в результатах іноді не вистачає.

Юбенкс найбільше відомий феноменальним виступом у трав'яному сезоні 2023 року, де він виграв турнір на Майорці, після чого дійшов до 1/4 фіналу Вімблдону. На харді минулого року Крістофер також грав у чвертьфіналі Мастерса в Маямі. Зараз Юбенкс трохи на спаді, у Мельбурні в другому колі також програв Рубльову.

Остін Крайчек і Раджив Рам, хоч і грають на турнірах з іншими напарниками, але навіть це навряд чи допоможе їх обіграти. Хоча Денису Молчанову якось вдалося зупинити Крайчека і хорвата Іван Додіга в Мельбурні, дива трапляються.

Розклад матчів

Четвер, 1 лютого

18:00 – Олексій Крутих – Себастьян Корда
20:00* – В'ячеслав Бєлінський – Тейлор Фрітц

П'ятниця, 2 лютого

17:00 – Ілля Бєлобородько/Віталій Сачко – Остін Крайчек/Раджив Рам
19:00* – Олексій Крутих – Тейлор Фрітц
21:00* – В'ячеслав Бєлінський – Себастьян Корда

*орієнтовний час

Прогноз

Те, що збірна України пробилася до такої стадії турніру – абсолютно фантастичне досягнення за такого рівня чоловічого тенісу в Україні. Приміром, жінки, маючи найкраще покоління за всю історію, тільки цього року зуміли досягти подібного результату. Буде помилкою розглядати цей матч з точки зору турнірних перспектив, потрібно насолоджуватися тим, що ми вперше зіграємо з американською збірною – рекордсменами турніру (32 титули). І хоча останній був завойований 2007 року, а зараз американці 11-ті у світовому рейтингу, це все одно одна з найкращих команд світу на цей момент.

Узагалі зустріч з американцями – це подарунок нашим тенісистам від них же самих за перемогу над колумбійцями. Кожен виграний сет або матч уже стане великою перемогою. Загальний виграш потягне на один із найбільших апсетів в історії турніру, не менше.

Прогноз Sport.ua: перемога США з рахунком 4:0

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Swed
Судя по №№ USA - для них это будет тренировка.  
 Зато для наших хороший урок.
Первый Среди Равных
мда, жорстко наших порвуть.