Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 31 сiчня 2024, 18:17
8960
5

Повернення ФК Голлівуд: атмосфера в Баварії погіршується з кожним днем

Оцінюємо стан мюнхенського клубу

| Оновлено 31 сiчня 2024, 18:17
8960
5
Повернення ФК Голлівуд: атмосфера в Баварії погіршується з кожним днем
Getty Images/Global Images Ukraine. Томас Тухель

Минулого сезону тепер уже колишнє керівництво Баварії ухвалило несподіване рішення звільнити Юліана Нагельсманна. По-перше, мюнхенцям дуже хотілося отримати Томаса Тухеля. По-друге, ситуація в команді була не найкращою. Садіо Мане при всіх ударив Лероя Сане, гравці сперечалися прямо на полі і, за чутками, виступали проти тренера. Тодішній генеральний директор клубу Олівер Кан та колишній спортивний директор Хасан Саліхаміджич вирішили, що Нагельсманн не справляється і призначили на його місце більш досвідченого Тухеля у квітні 2023 року.

Зараз Баварія вважається еталоном німецького футболу та прикладом для клубів з усього світу. Найвище керівництво мюнхенців добре керує великою організацією, у "рекордмайстра" немає боргів, титули чемпіона Німеччини ніби друкуються. Але Баварія не завжди була бездоганною. У 90-х роках мюнхенський клуб називали ФК Голлівуд через численні скандали, в які потрапляли як гравці, так і члени тренерського штабу. Можливо, Кан і Саліхаміджич діяли так, щоб цього не повторилося. Але чи вийшло у них насправді – велике питання, яке ще залишається відкритим.

Тухеля насамперед призначали для підтримки дисципліни. Команда виглядала розібраною, тож треба було згуртувати її. Саме дисципліною, як раніше писали англійські ЗМІ, фахівець досяг успіху в Челсі. Гравцям сподобався підхід тренера, який приділяв увагу найдрібнішим деталям. Але у Баварії щось пішло не так. Тухель визнав, що його призначення було дивним, оскільки тренерів зазвичай не змінюють наприкінці сезону. Гра команди була далекою від ідеальної, але це пояснювалося появою нового наставника. До того ж, мюнхенці виграли черговий чемпіонський титул, тому тиск трохи знизився.

Деякі експерти стверджували, що після повноцінної передсезонної підготовки Баварія під керівництвом Тухеля піде за треблом. Мюнхенці добре зміцнили склад, отримавши безкоштовно Конрада Лаймера та Рафаеля Геррейру, а також заплативши 50 млн євро за Кіма Мін Дже, який був одним із найкращих захисників Серії А. Головним трансфером для "рекордмайстра" став Гаррі Кейн. Чемпіони Німеччини придбали одного з найкращих нападників світу за 95 млн євро. Після такої трансферної кампанії ніхто не мав сумнівів у силі Баварії та її великих амбіціях. Але реальність виявилася дещо іншою.

Мюнхенці рано покинули Кубок Німеччини і досі не можуть вибитися в лідери Бундесліги, відстаючи від Баєра. Вони виграли всі матчі у Лізі чемпіонів, але плей-оф – це інша історія. Наразі немає впевненості ні в чемпіонстві рекордмайстра, ні, тим більше, в успіху на європейській арені. Команда виступає нестабільно, незважаючи на те, що бере участь у чемпіонських перегонах. Через раз гра Баварії виглядає сирою, а матчі все частіше виграються за рахунок індивідуальних дій гравців. Якби не підписання Кейна та найкраща у кар'єрі форма Сане, відрив від Баєра залишався б набагато більшим, ніж 2 очки.

Важливе місце у грі команди займає атмосфера всередині неї. А з цим, судячи з усього, є проблеми. Все почалося ще у міжсезоння, на яке покладалися великі надії. Спочатку Тухель відверто визнавав, що не планував знову працювати в Німеччині, але пропозицію від Баварії не можна було відхилити. Потім фахівець почав нарікати на склад, вказуючи на слабкі місця команди. Це не сподобалося почесному президенту мюнхенського клубу Улі Хенессу. Він відкрито розкритикував тренера за його висловлювання. Функціонер дав зрозуміти, що склад у "рекордмайстра" якісний. Головне – правильно ним керувати.

Getty Images. Гаррі Кейн

За даними німецьких ЗМІ, гравцям Баварії не подобається поведінка Тухеля. Футболісти вказують на те, що фахівець поводиться відсторонено, а всі важливі питання вони вирішують із його помічниками. Іноді тренер довго не називає стартового складу на матчі, що теж не подобається гравцям. Крім того, німець поставив під сумнів якості Йозуа Кімміха, який має великий авторитет у команді. Згодом і футболісти почали виказувати невдоволення своїм становищем у клубі, серед яких Маттейс де Лігт. Нідерландець майже не грав у першій половині сезону і не розумів, чому.

З одного боку, Тухель публічно підтримує Кімміха, де Лігта та інших гравців, заявляючи про їхню важливість. Але водночас складається враження, що фахівець не хоче бути там, де він є зараз. Спочатку Томас розповів журналістам, як важко йому працювати у Баварії під пильною увагою громадськості та великим тиском. Німець сказав, що в Англії його більше цінували та поважали. Потім Тухель пішов ще далі, відверто заявивши про бажання попрацювати в Іспанії, маючи при цьому контракт в одному з найбільших європейських клубів. Важко уявити, як такі висловлювання тренера мотивуватимуть гравців на чемпіонську гонку та на плей-оф ЛЧ.

З боку футболістів також є натяки на те, що Тухель, можливо, не затримається у Мюнхені. Мануель Ноєр нещодавно припустив, що Юрген Клопп міг би очолити Баварію, якщо сам того забажає. Нинішній наставник Ліверпуля майже точно не піде до "рекордмайстра" через тісні зв'язки з дортмундською Боруссією, але тут справа в іншому. Показовим є саме висловлювання обох сторін. Капітан команди публічно оцінює потенційних тренерів, а її нинішній наставник думками взагалі незрозуміло де знаходиться. І все це відбувається перед настанням найважливішої частини сезону.

Контракт Тухеля з Баварією розрахований до червня 2025 року, але висока ймовірність, що він піде раніше. Особливо враховуючи активний колообіг тренерів у поточному сезоні. Ще влітку здавалося, що Томасу дуже не хочеться працювати в мюнхенському клубі, але вибору особливо не було. Тепер вибір є: Ліверпуль, Наполі, Барселона і, можливо, Манчестер Юнайтед. Дуже дивно збіглася заява фахівця про бажання працювати в Іспанії невдовзі після анонсу Хаві про звільнення з каталонського клубу. Поки що це лише припущення, але все вказує на те, що, можливо, обидві сторони помилилися, підписуючи контракт у квітні минулого року.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЛНЗ – Зоря. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 19 травня 2024, 11:00 0
ЛНЗ – Зоря. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Матч команд, які вже ні на що не претендують і яким практично ніщо не загрожує

Де дивитись онлайн бій Олександр Усик – Тайсон Ф'юрі
Бокс | 19 травня 2024, 01:21 7
Де дивитись онлайн бій Олександр Усик – Тайсон Ф'юрі

Поєдинок за абсолют пройде ввечері 18 травня у саудівському Ер-Ріяді

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
Тухель похоже все.
сбитый летчик.
pol-55
Так, гра в ЛЧ,і дома *две большие разницы*,якось грають *спустя рукава*,до речі якщо Л.Сане отримав по пиці,то напевно заслужено,так грає добре технічний з відчуттям голу не все гаразд,але як людина по поведінці на полі мабуть хреновенька.
Swed
Тухелю надо опять в Челси.  С Кейном.  Уже сегодня.
Samuel
Тухлий не рівень Баварії, давайте Хабі Алонсо в Мюнхен
Dammer_Qazaq
Алонсо в Баварию, Тухеля вон.
Чем раньше, тем лучше!
Состав хороший, с таким составом двасезона можно на Трэбл претендовать!!!