Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 31 сiчня 2024, 16:14
2326
1

Від Ювентуса до Картахени: смугаста стежина футбольних «зебр»

Блогер Sport.ua Олексій Рижков – про клуби із «зебрячим» прізвиськом

| Оновлено 31 сiчня 2024, 16:14
2326
1
Від Ювентуса до Картахени: смугаста стежина футбольних «зебр»
Getty Images/Global Images Ukraine

31 січня в світі відзначають Міжнародний день зебри. Ті, хто започаткував це свято, мали на меті збереження цих чудових тварин. «Зебри» у футболі – не таке часте явище, як, приміром, «орли», однак і до занесення до Червоної книги їм далеко. Якщо подивитися на історичну долю клубів на прізвисько «зебри», то яскраво виражене чорно-біле двосмужжя супроводжує їх шлях спрадавна. У багатьох «зебр» ця чорно-білість зчаста має вияв і в окремих сезонах і навіть по ходу одного конкретного матчу. Погляньмо зблизька на ці контрасти.

Ювентус: усім «зебрам» – «зебри»!

О, «Юве», ти є найкричущим прикладом мінливості футбольної долі! Ти повсякчас потрапляєш у шторми. То гребінь хвилі виштовхує тебе на найвищу гору футбольної могутності (першим в Європі виграв всі три єврокубки), то опиняєшся на моральній і футбольній мілині (падіння в серію В після скандалу «кальчополі»). То ти кметий-статечний, то нужденний безштанько. Надто багата на контрастність історія «Юве» вже в ХХІ ст. То безпросвітні 7-мі місця в серії А, то 9-поспільна чемпіонська серія (така от словогра!), то цілком пристойний рівень, власне, самої гри, то очковий штраф і позбавлення місця в Лізі чемпіонів, а згодом і в єврокубках назагал. І ставлення тіфозі по всій країні: від сліпого обожнювання, приміром, на Сицилії до неприхованої ненависті в нетрях Неаполя. А з чим в «Юве» ніколи не було нестачі, так це з розмовами про нього. Повсякчас туринців супроводжує якась патяканина: то зізнання в щирій залюбленості, то дурномова, то лестощі, то просторікування на суддівську тематику, то ще якесь марнослів’я. І те теревеньство не знає спочинку, хай як би грала, власне, сама команда.

Що сказати про нинішній сезон «б’янко-нері»? Певна двоякість наявна. Команда не обтяжена єврокубками, відтак начебто має змогу зосередитися на чемпіонаті. Водночас сезон без єврокубків певною мірою позначається на комплектуванні: деякі амбітні гравці покинули Турин, а з придбаннями негусто. Поль Погба – це взагалі якийсь синонім «Ювентуса»: його кар’єра так само багата на карколомні злети й щонайболючіші падіння. Яскравим прикладом двосмужжя став й останній матч січня для «Старої Синьйори». Від перших хвилин матчу туринці заповзялися напосідати на ворота «Емполі» так, що, здавалося, от-от і посипляться голи, як із рогу достатку. Та надалі відбувся незрозуміло брутальний фол у центрі поля Аркадіуша Міліка, як наслідок, червона картка, й для «ювентіні» почалася чорна смуга в, як попервах здавалося, безхмарному матчі. Проте 2-й тайм туринці розпочали оптимістично: Душан Влахович краще від усіх розібрався в тисняві біля воріт суперників після кутового й відкрив рахунок. Коли скидалося на те, що туринське білосмужжя триватиме до фінального свистка, Войцех Щенсни пропустив прикрий гол: несильний, проте напрочуд влучний дальній удар виявився для польського кіпера «Синьйори» нездоланною проблемою. Ініціатива до кінця двобою переходила з рук у руки, міг «Юве» й забити переможний гол, та не впорався з цим завданням. А хвацький проноза Влахович, який перебуває нині в чудовій формі, йшов із поля по закінченні матчу, не приховуючи свого роздратування, щедротно вивергаючи прокльони на адресу футбольної долі. Хоча саме в нього нині – біла смуга (забиває регулярно й у різному стилі), а ось у його партнера по нападу Аркадіуша Міліка – чорна, що й казати (хоча в нещодавній кубковій грі на рахунку поляка й був хет-трик!).

Getty Images/Global Images Ukraine. Аркадіуш Мілік, Філіпп Костіч і Федерико Гатті (№4)

Якщо твердити назагал по сезону, то, як на мене, білосмужжям може похизуватися Федеріко Гатті. Наче, й номінально незадорогий центрдеф (18 млн євро – куди менше порівняно, скажімо, з 50-мільйонним Бремером!) цього сезону розкрився в усій красі. Встигає цей 190-сантиметровий ворушкий гренадер скрізь: і впоратися зі своїми прямими захисними обов’язками, й створити небезпеку біля воріт суперників (ба навіть забити, ба навіть вирішальний гол під завісу матчу!), зокрема й проасистувати тому самому Влаховичу. Ну, й у читанні гри Гатті істотно додає по ходу сезону! Федеріко щиро люблять туринські тифозі, адже свій, народився в Ріволі – 50-тисячному західному передмісті Турина. Жорсткий, непоступливий, із чудовими бійцівськими якостями – таких завше поважали тифозі з чорно-білими шаликами. 5 жовтих карток по ходу нинішнього сезону – й це певною мірою характеристика Федеріко.

Однак якщо назагал твердити про жорсткість, то в цьогосезонному «Юве» в цьому контексті немає рівних Адрієну Рабьо. В нього 6 жовтих карток і водночас 6 балів за системою гол + пас. Француз є опорником, який однаково добре діє і в руйнуванні, і в креативі. Й зовсім невипадково за оцінками whoscored.com він із відчутним відривом веде перед цього сезону серед гравців «Ювентуса». Та от як бути з травмами? Й Рабьо, й Федеріко К’єза перебувають нині в лазареті, а це – не аж яка гарна новина перед «дербі д’Італія», яке відбудеться вже найближчого вікенду. Не погоджуюся з тими, хто надає прийдешньому матчу «Інтер» – «Ювентус» вирішального значення в боротьбі за скудето, адже попереду ще тривала турнірна дистанція. Вага перемоги в Мілані буде радше психологічною. Та менше з тим…

Удінезе: віцечемпіон, що вилетів у нижчий дивізіон

«Удінезе» звуть «малими зебрами», або «зебретте». Й справді амплітуда їхніх турнірних коливань не така вже й завелика порівняно з туринцями, проте… Скажімо, віцечеміпонство в 1950-ті (після 16-го місця попереднього сезону) й одразу ж пониження в класі не за грою. Чому? Річ у тім, що фріуланців покарали за спробу корумпувати арбітра ще в 1953 р. Два роки йшов процес з’ясування всіх обставин. І, зрештою, чи найуспішнішу команду сезону-1954/55 (яка, до слова, ще п’ятьма роками раніше грала аж у серії С) викинули за борт серії А. Скажу, що той – найуспішніший за місцем, що посіли, сезон – «б’янко-нері» розпочали з трьох поразок поспіль: «Інтер», «Наполі» й надто «Катанія» («слони» пошматували «маленьких зебр» із рахунком 5:0) не знали милосердя до удінців. А от далі фріульці понеслися справжнім галопом по турнірній дистанції, зрештою, поступившись лише «Мілану» чотирма очками. Та суворий вердикт – пониження в класі – фріулані сприйняли стійко, й переконливо виграли наступного сезону змаг у серії В.

Опісля знов були гойдалки: серія С у непізні 1970-ті, й беззупинкове прямування до серії А вже наприкінці 1970-х, п’єдестал наприкінці 1990-х, Ліга чемпіонів на початку 2010-х і жевріння ближче до кінця турнірної таблиці надалі. Торік – чудовий старт, проте снаги розвинути успіх «маленьким зебрам» не вистачило. Цього сезону «зебретте», вочевидь, боротимуться за збереження місця в серії А, адже поки що принаймні не надто виблискують. А матч минулого туру проти «Аталанти» запам’ятався мені голом у ворота «б’янко-нері» після ауту. Виявляється, що й цей стандарт може стати нерозв’язною проблемою: аут – скидка Шарля де Кетеларе – влучний удар Джанлуки Скамакки. Чорна смуга в «Удінезе» цього сезону триває. Команда пропустила ледь не більше за всіх у серії А. Коментуючи цей факт, оглядачі нарікають на тактичну схему 3–5–2, яку сповідує алленаторе удінців Габріеле Чоффі. Центр поля перенасичено креативними гравцями, які знехотя працюють на захист. Звідси, мовляв, і проблеми. Так, таланту й метикуватості лідера атак фріулані Лоренцо Лукки, вистачає на регулярні гольові та асистентські здобутки, та покрити всі оборонні хиби навіть він не в змозі.

Getty Images/Global Images Ukraine

Дуйсбург: «зебри» наздогнали «горобців»

«Дуйсбург» – ті ще «зебри»! Ця команда веде перед (спільно із «Санкт-Паулі») за кількістю останніх місць у бундеслізі. Чотири рази «зебри» приходили на фініш у самому хвості. Причому в 2-й половині нульових зробили це двічі за три сезони! А, опісля, вже в 2010-ті сягнули фіналу Кубка Німеччини. Натомість у половині 1960-х клуб із міста з найбільшою мечеттю в Європі був одним із законодавців футбольної моди у ФРН, став віцечемпіоном у сезоні-1963/64 (вище «зебр» опинилися тоді лише «козли» з «Кельну»), виходив у фінал Кубка, дістав найбільшу виїзну звитягу в своїй історії (9:0 над «Тасманією»). Та то вже давноминувшина, днедавнина, а нині «Дуйсбург» у третій за снагою німецькій лізі посідає передостаннє місце.

msv-duisburg.de

Матч минулого туру «Ульм» – «Дуйсбург» – це просто калейдоскоп різнобарвних емоцій. Спершу – повна перевага «Ульма», підбадьорюваного своїми вболівальниками. Два голи, й жодних спроб «зебр» якось попресингувати, принаймні якось попрацювати у відборі. Надалі «зебри» прокинулися, поатакували, та якось безнадійно. Й ось на допомогу прийшла помилка кіпера суперників. Невдала подача з лівого флангу Томаса Кьотера не знайшла адресату в особі партнера по команді, та м’яч полетів у напрямку воріт, вдарився о землю, а воротар «горобців» спіймав облизня, а не м’яч. От так, навіть не пробивши по воротах, «зебри» скоротили відставання в рахунку. В компенсований час «Ульм» мав забивати, та їх форвард не влучив по порожніх воротах. Й буквально в зворотній атаці «Дуйсбург» зрівняв рахунок: влучно пробив із гострого кута Робін Мюллер. 2:2, й який матч! Фантастична зміна настрою у вболівальників «зебр» із Дуйсбурга!

Картахена: молодо – «зебрено»

«Картахена» не може похизуватися такою давньою історією, як інші європейські «зебри», адже цьому клубу немає і 30-ти років. Нині ці «зебри» пасуть задніх у сегунді. Поточного сезону грають здебільшого кепсько, однак інколи вистрілюють своєрідними серіями. Скажімо, в листопаді в картахенців була серія з трьох поспіль нічийних матчів з однаковим рахунком – 1:1. У грудні була накреслилася серія з поразок із рахунком 0:3. Натомість у січні вже є три звитяги поспіль, що для аутсайдера вельми непогано, погодьтеся. Ще в «Картахени» на початку січня був цікавий кубковий матч. У суперниках була імпозантна «Валенсія», а «зебри» спромоглися дати неабиякий бій, вигравши зокрема перший тайм. Просто перед перервою представники сегунди залишилися в меншості, й у 2-му таймі пропустили, а в додатковий час «кажани» забили й вирішальний гол. Менше з тим, той матч «зебри» цілком можуть записати собі в плюс.

Getty Images/Global Images Ukraine

Екзотична іншина

Є «зебри» й у куди екзотичніших футбольних застумах. Скажімо, в Східному Тиморі існує клуб, який так і зветься: «Зебра». Базується в другому за величиною східнотиморському місті Баукау та грає домашні матчі на 5-тисячному тамтешньому стадіоні. Форма – у біло-чорних вертикальних смугах.

«Зебрами» звуть і збірну Ботсвани. Однак до грандів африканського футболу вона аж ніяк не належить. Цікавим проєктом у свогочасся був клуб «Брунсвік Ювентус» з австралійського Брунсвіка. Його було засновано після Другої світової війни італійськими емігрантами, а до повного імені входило й слово «зебри». На емблемі, до речі, є голова зебри. У 2022 р. на клуб очікував ренеймінг, і звідтоді його назва «Брунсвік Зебрас».

***

…Тримаю в руках старі вже числа популярного в свогочасся серед юної вболівальницької спільноти «Ювентуса» журналу Juve Squadra mia: колись, у давність 1990-х одержав їх від туринських тифозі. «Зебряча» тема в ньому наскрізна: смугастий гібрид коня й віслюка ледь не що дві сторінки, ну, й набір стикерів такої самої тематики – повноправна частина видання. В дітлахів то медіа мало чималий попит: зображення зебри зробило певний внесок у розкручування бренду «Ювентуса»!

Вже ближче до наших часів мав бесіду з італійським колегою, палким шанувальником «Ювентуса». Пригадую цікавинку, яку від нього почув: «Як направду, то кожен футбольний клуб – «зебри»: смуга біла, смуга чорна, й так – повсякчас. Проте справжні «зебри» то «ювентіні», адже в нас ширина таких смуг завелика». Хай там як, а й білими смугами турнірна доля неоднораз пошановувала футбольних «зебр». Й кому-кому, а прихильникам «Старої Синьйори» нарікати на долю не варто. Головне, щоб білі смуги були куди ширшими за чорні.

Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ронні на висоті. Визначено всіх чвертьфіналістів ЧС зі снукеру
Снукер | 30 квітня 2024, 06:10 2
Ронні на висоті. Визначено всіх чвертьфіналістів ЧС зі снукеру

Лідер світового рейтингу впевнено обіграв Райана Дея з рахунком 13:7

Баварія – Реал. Прогноз і анонс на матч півфіналу Ліги чемпіонів
Футбол | 30 квітня 2024, 19:00 11
Баварія – Реал. Прогноз і анонс на матч півфіналу Ліги чемпіонів

Справжня класика європейського клубного футболу

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Saar
Серія А - найкраща для мене ліга!