Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 31 сiчня 2024, 12:19
5501
1

Нові обличчя. Тінейджери, які прибудуть підкорювати АПЛ влітку

Їх вже підписали, але поки що відправили піднабратися досвіду в оренду…

| Оновлено 31 сiчня 2024, 12:19
5501
1
Нові обличчя. Тінейджери, які прибудуть підкорювати АПЛ влітку
avfc.co.uk. Коста Неделькович (ліворуч)

Англійська Прем'єр-ліга – це своєрідний чемпіонат-магніт не лише для більшості вболівальників по всьому світу, а й для багатьох молодих талановитих гравців. Потрапити сюди – це мрія, втілити яку у життя вдається одиницям.

Сьогодні ми пропонуємо поговорити про тих молодих футболістів у віці до 20 років (тінейджерів), які перед початком або протягом поточного сезону були придбані клубами АПЛ, але шанс підкорити цю лігу отримають лише найближчого літа. Наразі вони набираються досвіду в інших клубах на правах оренди, але незабаром, ймовірно, ми матимемо можливість побачити їх на полях стадіонів команд Прем'єр-ліги…

Коста Неделькович

Вік: 18 років
Громадянство: Сербія
Клуб: «Црвена Звезда» (оренда з «Астон Вілли»)

18-річний правий захисник Коста Неделькович є вихованцем академії «Црвени Звезди» та одним із найцікавіших талантів свого віку у сербському футболі. У свої юні роки футболіст має на рахунку вже чотири поєдинки в основній сітці Ліги чемпіонів та під два десятки матчів за першу команду «Црвени Звезди».

Наприкінці грудня минулого року ЗМІ із посиланням на головного тренера «Партизана» Ігора Дуляя, який в минулому грав за «Шахтар», писали, що Коста Неделькович нібито перебував у шорт-листі спортивного директора «гірників» Даріо Срни. Однак підписати талановитого захисника чинному чемпіону України не вдалося, а ось англійській «Астон Віллі» в цьому питанні пощастило більше.

22 січня цього року «леви» з Бірмінгема оголосили про придбання Недельковича за нерозкриту суму. За неофіційною інформацією, підписання сербського таланта обійшлося «Астон Віллі» у 7,5 мільйонів євро – більш ніж солідна сума, коли йдеться про 18-річного гравця без досвіду виступів у топ-лігах та який поки що навіть не провів жодного матчу за національну збірну своєї країни.

Підписавши Недельковича, в «Астон Віллі» погодилися залишити цього гравця у «Црвені Звезді» до кінця поточного сезону на умовах оренди. Очевидно, таке рішення виглядає найбільш правильним для усіх сторін: воно дозволить тренерському штабу та менеджменту «левів» краще зрозуміти, як і де їм належить використовувати Недельковича, а самому сербу – планомірно підготуватися до переїзду на Туманний Альбіон, уникнувши необхідності швидко доводити свою спроможність по ходу сезону й нариватися на істотний пласт критики у разі нездатності виявитися ефективним конкурентом для більш досвідченого Метті Кеша.

Адріан Мазілу

Вік: 18 років
Громадянство: Румунія
Клуб: «Вітесс» (оренда з «Брайтона»)

brightonandhovealbion.com. Адріан Мазілу

18-річний правий вінгер Адріан Мазілу є вихованцем румунської «Академії імені Георге Хаджі». Звідти він влітку 2022 року перебрався до «Фарула», мажоритарним акціонером якого є сам Георге Хаджі, а на початку січня 2024-го перейшов до «Брайтона». Про досягнення домовленості щодо трансферу Мазілу «чайки» оголосили ще у липні минулого року, проте офіційно угода відбулася тільки після досягнення футболістом повноліття.

У «Брайтоні» не розголошували суму, у яку їм обійшовся трансфер Мазілу, але за неофіційними даними вона цілком адекватна й становить 3 мільйони євро. Подейкують, що головний наставник «чайок» Роберто Де Дзербі, якого добре пам'ятають в Україні по роботі із «Шахтарем», дуже високо оцінив талант та здібності Мазілу й хотів бачити талановитого вінгера у своїй команді.

Втім, після завершення трансферу Мазілу в січні нинішнього року «Брайтон» вирішив не залишати румуна у першій чи резервній команді клубу, а відправив Адріана набиратися досвіду в оренду до нідерландського «Вітесса».

Технічний директор «Брайтона» Девід Вейр так прокоментував цей трансфер: «Ми стежимо за Адріаном, він добре показав себе в Румунії. Тепер він має новий виклик з «Вітессом» у новій лізі та в новому середовищі, і ми продовжимо уважно стежити за його прогресом».

Зазначимо, що Мазілу поки не має на своєму рахунку матчів у національній збірній Румунії, натомість у свої 18 років вже зіграв 46 поєдинків за «Фарул» (9 голів, 4 асисти), у тому числі два – в рамках кваліфікації Ліги чемпіонів та шість – у кваліфікації Ліги конференцій.

Анжело Габріел

Вік: 19 років
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Страсбург» (оренда з «Челсі»)

Getty Images/Global Images Ukraine. Анжело Габріел

Молодого вихованця «Сантоса» Анжело Габріела «Челсі» підписав минулого літа за 15 мільйонів євро. «Сині» оформили з футболістом довгостроковий контракт на шість років, а через кілька тижнів відправили талановитого бразильського вінгера набиратися досвіду в оренду у французький «Страсбург», який де-факто є фарм-клубом лондонців та ще одним футбольним активом американських інвесторів на чолі із Тоддом Боелі.

У свої 19 років Анжело Габріел має колосальний досвід матчів на професійному рівні. В бразильській Серії А цей вінгер дебютував, коли йому було лишень 15 років 10 місяців та 4 дні, і на момент від'їзду до Європи провів за «Сантос» у рамках всіх змагань 129 поєдинків (5 голів та 10 асистів). Також футболіст викликався до розташування юнацьких збірних Бразилії, але за головну команду «селесао» поки що так і не дебютував.

Підписання Анжело Габріела чудово вписується у концепцію нинішніх власників «Челсі», які роблять ставку на молодих, а часом і зовсім юних талантів, які мають потенціал для суттєвого прогресу в найближчому майбутньому. Щоб допомогти бразильському вінгеру якнайшвидше адаптуватися до європейського футболу та розвинути свій прогрес, Анжело і був відправлений до «Страсбурга», де досить регулярно з'являється на полі, хоч і поки що є лише футболістом ротації.

Складно сказати, чи бачать боси «Челсі» для Анжело Габріела якісь явні перспективи в сезоні-2024/25 на рівні Прем'єр-ліги, чи бразильця знову вирішать відправити кудись у оренду, але загалом вихованець «Сантоса» – це солідна інвестиція з боку Тодда Боелі, а це означає, що шанс проявити себе вінгер рано чи пізно у Лондоні, але отримає.

Янкуба Мінте

Вік: 19 років
Громадянство: Гамбія
Клуб: «Феєнорд» (оренда з «Ньюкасла»)

nufc.co.uk. Янкуба Мінте

Янкуба Мінте, який діє на позиції вінгера, народився та виріс у Гамбії, де грав у футбол аж до літа 2022 року. Саме тоді африканець перебрався до датського «Оденсе», де лише за кілька місяців у молодіжній команді показав високий рівень та зумів дебютувати за професіоналів у тамтешній Суперлізі, причому в поєдинку проти «Копенгагена». Мінте вийшов на заміну на 83-й хвилині за рахунку 1:1, а через три хвилини забив м'яч та приніс «Оденсе» перемогу – 2:1. Після того Янкуба зіграв за данців ще вісім матчів у Суперлізі-2022/23 й відзначився чотирма результативними діями, завдяки чому потрапив «на олівець» скаутам багатьох клубів Європи.

Влітку минулого року трансферну боротьбу за Мінте виграв «Ньюкасл», якому довелося розщедритися аж на 8 мільйонів євро. Щоправда, «сороки» одразу ж відпустили гамбійця в оренду до «Феєнорда» із прицілом на те, що вінгер отримав можливість дебютувати у Лізі чемпіонів. І ця ставка зіграла – Мінте зіграв за роттердамців чотири поєдинки на груповій стадії, відзначившись одним забитим м'ячем.

Спортивний директор «Ньюкасла» Ден Ешворт, котрого у Британії вважають фахівцем топ-рівня й зараз активно сватають у «Манчестер Юнайтед», дуже лестиво відгукнувся про здібності Мінте, наголосивши, що цей трансфер є втіленням філософії клубу, у якій ставка робиться і на розвиток молодих талантів.

«Ми дуже раді запросити до «Ньюкасла» гравця із таким високим потенціалом як в Мінте. Він дуже добре провів свій перший повний сезон у Данії, і попереду в нього перспективна кар'єра. Ми із нетерпінням чекаємо на можливість попрацювати з ним на цьому захоплюючому етапі його розвитку, і ми раді бачити, як він виступає й прогресує. «Феєнорд» – це клуб, який також має гарні показники розвитку. Крім підтримки основної команди футболістами тут і зараз, в нас є чітка філософія інвестування у нових талантів, і ми хочемо надати Мінте такий шлях, який допоможе збудувати та підтримувати довгостроковий успіх», – заявив Ешворт.

Загалом 19-річний Мінте у «Феєнорді» демонструє приємний прогрес, і на даний момент має в активі 4 голи та 2 асисти у 18 матчах. Враховуючи ту обставину, що в основному Янкуба використовується у Роттердамі як гравець ротації і не проводить повні матчі, це гідні показники, які доводять, що скаути «Ньюкасла» відшукали в Данії досить цікавого футболіста, здатного у перспективі виявитися корисним і для «сорок» в АПЛ.

Клаудіо Ечеверрі

Вік: 18 років
Громадянство: Аргентина
Клуб: «Рівер Плейт» (оренда з «Манчестер Сіті»)

mancity.com. Клаудіо Ечеверрі

Відразу обмовимося, що Клаудіо Ечеверрі не зовсім підходить під початкові критерії нашого сьогоднішнього матеріалу, але лише тому, що його переїзд до АПЛ відбудеться, швидше за все, лише за рік – у січні 2025-го. Але не виключено, що влітку плани можуть змінитися, а тому не згадати про свіжий трансфер поки що невідомого для Англії тінейджера у «Манчестер Сіті» ми просто не маємо права.

Ечеверрі є вихованцем академії «Рівер Плейта», із якого 25 січня офіційно перебрався до «Манчестер Сіті», отримавши контракт до червня 2028 року. За неофіційною інформацією, за цього центрального атакувального півзахисника «городяни» заплатили 14,5 мільйонів євро. Однак англійці погодилися одразу ж повернути Клаудіо назад у «Рівер Плейт» на правах річної оренди.

На чемпіонаті світу U-17, що відбувся у листопаді-грудні минулого року, Ечеверрі був капітаном збірної Аргентини. «Біло-блакитні» на турнірі дійшли до півфіналу, де зіграли внічию із Німеччиною (3:3), але вилетіли від європейців у серії пенальті, причому Клаудіо не реалізував свій удар. В поєдинку за третє місце Аргентина U-17 не змогла знайти належного рівня мотивації та програла одноліткам з Малі (0:3). Незважаючи на це, Ечеверрі посів третє місце при визначенні найкращого гравця турніру, а ще став другим у списку найкращих голеадорів, наколотивши у ворота суперників 5 м'ячів.

Загалом це дуже технічний та креативний футболіст, проте на дорослому рівні Клаудіо поки що виглядає не так яскраво, як серед однолітків. Щоправда, навіть в елітарному дивізіоні аргентинського футболу середній показник обведень у цього гравця становить 8,9 (42% – успішні), єдиноборств – 29,8 (55% – виграні), а загальної кількості дій на полі – 80,3 (69% – успішні), і ці цифри, напевно, дуже надихали селекціонерів «Манчестер Сіті», коли ті формували звіти щодо хавбека для клубного керівництва.

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Sergey Mirman
А шо Велбой в Астон виле будет играть?