Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Australian Open
| Оновлено 05 лютого 2024, 02:23
15922
5

Подвиг Ястремської, рекорд Костюк, травма Світоліної і фінал Кіченок

Огляд головних подій Australian Open 2024

| Оновлено 05 лютого 2024, 02:23
15922
5
Подвиг Ястремської, рекорд Костюк, травма Світоліної і фінал Кіченок
Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

112-й розіграш Відкритого чемпіонату Австралії з тенісу вперше пройшов у 15-денному форматі за прикладом Ролан Гаррос. Через дощові перші дні це рішення виявилося дуже правильним, хоча багато матчів все одно закінчувалися в нічний час.

Спочатку Aus Open 2024 очікувався менш інтригуючим, ніж виявився в підсумку. Змагання в Мельбурні несподівано потішили українських уболівальників, які явно не очікували від наших тенісистів таких високих досягнень протягом усього турніру. Українські спортсмени не виходили на корт лише в один змагальний день, коли ще таке бувало на мейджорах?

У чоловічому одиночному розряді вперше з 2005 року у фіналі не зіграв хтось із Великої трійки. Роджер Федерер виступав тут востаннє у 2020-му, Рафаель Надаль знявся перед стартом турніру через травму стегна, а Новак Джокович програв у півфіналі Янніку Сіннеру, який заслужено взяв титул.

У жінок змагання завершилися захистом титулу, хоча сам турнір вийшов дуже нетиповим як для першого мейджора сезону. На ранніх стадіях вибула неймовірна кількість сіяних і претенденток на титул, що відкрило вікно можливостей для інших тенісисток.

Звичайно ж, не можна окремо не згадати 38-річну Се Шувей, яка на початку року заявила про припинення виступів в одиночному розряді, після чого на Australian Open вийшла в обидва парні фінали і обидва виграла – фантастичне досягнення.

Чоловічий одиночний розряд. Фінал

Яннік Сіннер [4] – Даніїл Медведєв [3] – 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3

Новак Джокович традиційно був головним фаворитом на австралійському мейджорі, який він до цього вигравав 10 разів. На початку сезону серб мав проблеми з ліктем, але його команда обіцяла, що Ноле буде повністю готовий до турніру. Уже з першого раунду стало зрозуміло, що Джокович якщо і готовий, то точно не на 100%. 18-річний хорват Діно Пріжмич чотири години чинив опір у поєдинку з Новаком і навіть виграв у нього один сет, це був найскладніший старт Джоковича в Мельбурні. У другому колі лідер світового рейтингу програв ще один сет, цього разу Алєксєю Попиріну з Австралії. Після цього було дві перемоги в трьох сетах над Томасом Мартіном Етчеверрі та Адріаном Маннаріно. В 1/4 фіналу Тейлор Фрітц, хоч і програв Новаку вдев'яте поспіль, але теж неабияк його помучив на корті. У підсумку Джокович витратив більше, ніж будь-коли часу для виходу в півфінал AO – 15 годин і 9 хвилин. Це не могло не позначитися в півфіналі, де Сіннер повністю переграв першу ракетку світу (6:1, 6:2, 6:7, 6:3). У двох перших сетах було справжнє побиття, серб зізнався, що ще ніколи так погано не виглядав у матчах Grand Slam.

Сіннер же практично ідеально пройшов весь шлях до фіналу, знищуючи одного суперника за іншим. Італієць до матчу за титул виграв 98% геймів на своїй подачі, у Джоковича в півфіналі не було жодного брейкпойнту. Здавалося, що цю машину не зупинити. Але у фінальній зустрічі Даніїл Медведєв зі старту почав диктувати свої умови, граючи в ультраагресивний як для себе теніс. Сіннер до цього був абсолютно не готовий. Було видно, що в першому для себе фіналі мейджора він банально не може показати свого найкращого тенісу. Довгий час уся боротьба в матчі йшла тільки на подачах Янніка, Медведєв забирав свої легко і невимушено. І це при тому, що Сіннер до фіналу провів на корті на 6 годин менше. Все ж, досвід п'яти фіналів Grand Slam проти Джоковича і Надаля – це серйозна перевага в таких важливих моментах тенісної кар'єри.

Тільки в третій партії італієць зумів узяти нитки гри у свої руки, потихеньку почав перегравати суперника. Свої подачі Сіннер став захищати все легше, на прийомі почали з'являтися перші шанси. У третій партії Яннік реалізував перший же сетбол у 10-му геймі, у четвертому – міг робити брейк раніше, але знову вийшло дотиснути суперника лише наприкінці сету. У п'ятій партії перевага італійця відчувалася вже трохи сильніше. Він брейканув у шостому геймі і без проблем довів матч до перемоги. Але ж Медведєв міг і не зіграти у фіналі, на попередній стадії він горів 0:2 за сетами проти Александра Звєрєва, але німець після невеликої хвороби не зміг тримати високий рівень і вдруге в кар'єрі програв за такої переваги. У фіналі US Open 2020 Звєрєв теж вів із рахунком 2:0 за сетами, але поступився Домініку Тіму.

Getty Images/Global Images Ukraine. Яннік Сіннер

Звєрєв, можливо, і засмутився після цього матчу, але турнір для нього точно став успішним. Йому вдалося переграти в четвертому колі британця Кемерона Норрі, а у чвертьфіналі здобути першу перемогу на суперником із топ-5 рейтингу на турнірах Grand Slam, зупинивши Карлоса Алькараса. Іспанець видав слабкий поєдинок і заслужено програв.

Цього року фінал AO між Сіннером і Медведєвим став 35-м п'ятисетовим матчем на турнірі, що дорівнює рекорду Відкритої ери за кількістю п'ятисетових матчів на одному турнірі Grand Slam (US Open 1983).

Найкращий матч

Фелікс Оже-Альяссім [27] – Домінік Тім – 6:3, 7:5, 6:7(5), 5:7, 6:3

Вивіска такого матчу в першому раунді мейджора вражала від самого початку. Обидва тенісисти зараз не в найкращій формі, але обидва – великі майстри. Два роки тому Оже-Альяссім на кортах Мельбурна показував настільки потужний теніс, що за відсутності Новака Джоковича реально претендував на титул. На жаль, в 1/4 фіналу він програв із рахунку 2:0 за сетами Медведєву. Тім на Australian Open 2020 взагалі грав у фіналі та вів 2:1 за сетами проти серба.

У підсумку обидва тенісисти не розчарували і видали п'ятигодинний трилер у вечірній сесії на Margaret Court Arena. Матч тривав п'ять годин без однієї хвилини і закінчився о 01:40 за місцевим часом. Після зустрічі канадець навіть написав на камері «Доброго ранку!». На жаль, Фелікс знову програв Медведєву, це сталося в третьому раунді.

Прорив турніру – Артур Казо, Нуну Боржес

21-річний француз Казо до цього сезону виграв два челенджери в Таїланді та кілька турнірів ITF, на початку 2023-го він посідав 381-ше місце у світовому рейтингу. На турнірах Grand Slam Казо вже з'являвся, але ще жодного разу не вигравав матчів в основі, а також взагалі не грав до 2024 року на Australian Open. Цього сезону Артур стартував із перемоги на челенджері в Нумеа (Нова Каледонія), а також отримав вайлд-кард до Мельбурна. Дивно, але Казо вдалося продовжити переможну серію і на мейджорі. У першому раунді в непростому п'ятисетовому матчі француз здолав серба Ласло Дьєре, далі несподівано вибив із турніру 8-му ракетку світу Хольгера Руне (перша в кар'єрі перемога над гравцем топ-10), а потім у трьох сетах зупинив ще й 28-го сіяного Таллона Грікспора з Нідерландів. Лише в четвертому раунді Артура обіграв поляк Хуберт Хуркач (7:6, 7:6, 6:4).

Getty Images/Global Images Ukraine. Артур Казо

26-річний Нуну Боржес – більш відома людина в тенісному світі, на рахунку якого є не тільки 15 перемог на челенджерах, а й повноцінний ґрунтовий титул ATP 250 в Ешторілі. Проте, на мейджорах, які він грає всього два роки, далі другого кола ніколи не заходив. Цього разу Боржес показав дуже потужну гру з першого раунду, перегравши в трьох сетах німця Максімільяна Мартерера і 23-го сіяного іспанця Алехандро Давидовича Фокіну. У матчі з Григором Дімітровим, який набрав гарні кондиції, португалець був явним аутсайдером (коефіцієнт на його перемогу становив близько 11), але зумів перемогти в чотирьох сетах із камбеком (6:7, 6:4, 6:2, 7:6). Нуну став першим португальцем в 1/8 фіналу Australian Open, а також здобув дебютну для себе перемогу над гравцем топ-20 рейтингу ATP.

Головні невдахи – Стефанос Циципас і Хольгер Руне

Стефаноса цього року бачили суперником Джоковича у 1/4 фіналу. Грек завжди непогано грає в Мельбурні, за п'ять попередніх років він тільки один раз не потрапляв тут до четвірки найкращих, а минулого сезону взагалі боровся за титул. І починав Циципас не так погано. У першому матчі переграв бельгійця Зізу Бергса, хоч і віддав йому сет. У другому – оформив вольову перемогу в абсолютно рівному матчі з австралійцем Джорданом Томпсоном, після чого дав урок тенісу молодому Люці Ван Ашу. Після цього Нік Кірьос, який активно брав участь у турнірі як коментатор та інтерв'юер, навіть написав у твіттері, що Циципас візьме титул. Але в четвертому раунді грека розібрав лідер американського тенісу Тейлор Фрітц. Стефанос взяв другий сет, а решту часу на корті домінував представник США. З нового тижня Циципас буде лише 10-ю ракеткою світу, хоча міг бути ще нижче.

Хольгер Руне потрапив до цієї категорії тільки через свій високий номер посіву. Перед стартом турніру від його виступів не було жодних очікувань, і він не підвів. Хольгер поки що буде 7-ю ракеткою світу, та під час ґрунтового турніру йому захищати половину всіх очок, тоді можливе серйозне падіння в рейтингу. Поки що в нього є час розібратися зі своєю грою, яка кульгає вже понад півроку.

Getty Images/Global Images Ukraine. Хольгер Руне

Улюбленець фортуни – Міомір Кецманович

У чоловічому розряді цього року практично не було таких тенісистів, які отримали легких суперників. Дехто відігравався у важких ситуаціях із матчболів або з 0:2 за сетами, але виділимо Міоміра Кецмановича. У другому раунді він горів 7-9 на фінальному тай-брейку проти Яна-Леннарда Штруффа, а в третьому – відіграв два матчболи в четвертій партії поєдинку з торішнім півфіналістом Томмі Полом. Американець так засмутився, що програв п'ятий сет під нуль. Свій «бублик» отримав і сам Кецманович, у матчі 1/8 фіналу з ним у трьох партіях розібрався Карлос Алькарас.

Наші

Цього року в основі одиночного розряду українці не грали, але в кваліфікації виступив Віталій Сачко. Він дійшов до півфіналу відбору, програвши на двох тай-брейках Александару Ковачевичу зі США. Американець після цього впевнено пробився в основну сітку, обіграв чилійця Алехандро Табіло і навіть зачепив один сет у матчі з Кареном Хачановим. Загалом, перед матчем зі збірною США в Кубку Девіса форма Сачка порадувала. Також у відборі грав Ілля Марченко, який програв у першому колі.

У парному розряді під українським прапором виступав лише Денис Молчанов. Його дует із Ніколою Чачичем стартував із вольової перемоги над японцями Йосіхіто Нісіокою та Беном Маклахланом, після чого було здобуто сенсаційну перемогу над першими сіяними Іваном Додігом (Хорватія) та Остіном Крайчеком (США). На жаль, на цьому бензин закінчився, у третьому колі Молчанов і Чачич програли майбутнім фіналістам з Італії Сімоне Болеллі та Андреа Вавассорі.

Жіночий одиночний розряд. Фінал

Аріна Соболенко [2] – Чжен Ціньвень [12] – 6:3, 6:2

Жіночий турнір на ранніх стадіях розчарував багатьох уболівальників тенісу. У першому раунді вибули 11 сіяних тенісисток, у другому – ще 8. Тільки 3 гравці з перших восьми номерів посіву пробилися до третього раунду – такого на Australian Open у Відкриту еру ще не було.

Після вильоту Рибакіної та Свьонтек стало зрозуміло, що зупинити Аріну Соболенко на шляху до титулу може хіба що чинна чемпіонка US Open Коко Гофф. Але американка на цьому турнірі не показувала феноменальної гри, хоча за рахунок класу і дійшла до найочікуванішої зустрічі нижньої частини сітки. Після того тенісу, який Корі продемонструвала в матчі з Мартою Костюк, тільки найвідданіші фанати американки могли повірити в її перемогу. Проте якоїсь анігіляції не сталося, Соболенко хоч і взяла реванш за поразку у фіналі US Open, але певні шанси в Гофф усе ж проглядалися. Чого не можна сказати про інших суперниць Соболенко – знищення на корті було нещадним. Ба більше, майбутня переможниця ще й встигала познущатися над своєю командою, збиваючи в них з голів предмети ударом ногою. Це намагався повторити у своєму неповторному стилі навіть Джокович.

Найкращий матч

Іга Свьонтек [1] – Даніель Коллінс – 6:4, 3:6, 6:4

Перша ракетка світу отримала важку сітку. У стартовому матчі вона зустрічалася з чемпіонкою 2020 року Софією Кенін, у другому – довелося грати з фіналісткою 2022-го і півфіналісткою 2019-го Даніель Коллінс. Якщо згадати найкращий виступ американки в Мельбурні, то два роки тому в півфіналі вона якраз обіграла Свьонтек, після чого поступилася Ешлі Барті.

30-річна американка на старті сезону не виблискувала, але боротьба очікувалася серйозною. Матч починався під відкритим дахом, але пізніше його довелося закрити. Свьонтек взяла перший сет, а в другій партії Коллінс знищила її на прийомі. У третьому сеті Даніель повела 4:1 і тільки після цього Свьонтек прокинулася, зумівши виграти п'ять геймів поспіль. Після матчу Коллінс на пресконференції заявила, що це буде її останній сезон.

Свьонтек недовго залишалася на турнірі, програвши в наступному раунді Лінді Носковій. Цікаво, що на Відкритому чемпіонаті Австралії за нинішнього формату перша ракетка світу ще ніколи не вибувала з боротьби так рано, всі виходили в другий тиждень. Та й тінейджеркам лідери рейтингу WTA не програвали на Aus Open з 1999 року.

Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек і Даніель Коллінс

Прорив турніру – Даяна Ястремська

Про турнірний шлях українки трохи нижче, а для початку хотілося б згадати кілька її досягнень. По-перше, дійшовши до півфіналу, Ястремська встановила національний рекорд для українок в одиночному розряді Aus Open. По-друге, на шляху до 1/2 фіналу українка обіграла двох переможниць турнірів Grand Slam. Останньою тенісисткою з кваліфікації, якій це вдавалося, була Єлена Докич на Вімблдоні-1999. Також Даяна повторила досягнення ще чотирьох спортсменок, які, пройшовши сито відбору, дійшли до півфіналу турнірів Grand Slam. Цікаво, що за останні роки це вдалося зробити одразу тричі, ці «забіги» ми добре пам'ятаємо: півфінал Наді Подороски на Ролан Гаррос 2020 із перемогою над Світоліною та сенсаційний титул Радукану на US Open 2021. Ще одне шокуюче досягнення Даяни полягає в тому, що в основній сітці вона перемагала лише гравців першої півсотні (7, 39, 26, 22, 50). За останні 40 років тільки трьом жінкам-півфіналісткам вдавалося зробити подібне на мейджорах.

Ймовірно, такого прориву не сталося б без команди Ястремської. З нового сезону у неї два тренери: Еммануель Гойсснер (Монако) і Марсіс Гаруц (Латвія). Перший – це той, що своїм гучним свистом підбадьорює українку під час матчів, другий – із блискучою зачіскою. Обидва – колишні тенісисти, які не мали видатних кар'єр. Гойсснер працював в академії Патріка Муратоглу та академії All In, де з ним тренувалася Катаріна Завацька. Також Ману працював із молодшою сестрою Даяни, Іванною Ястремською. Під час інтерв'ю на Aus Open після виходу українки у чвертьфінал Гойсснер зізнався, що до такого результату Даяни життя його не готувало. Хотілося б вірити, що це буде не поодинокий успіх, а неймовірно успішна на перших порах співпраця перетвориться на довготривалий проект.


Instagram. Еммануель Гойсснер, Даяна Ястремська, Ірина Ястремська та Марсіс Гаруц

Головна невдаха – Єлена Рибакіна

Рибакіна дуже потужно розпочала новий сезон, не просто вигравши престижний турнір у Брісбені, а ще й розмазавши по корту у фіналі Аріну Соболенко (6:0, 6:3). Чому після цього фіналістка AO-2023 поїхала грати і в Аделаїду – велике питання. Сама вона зізналася, що до всього іншого ще й перехворіла в Австралії. Результат не змусив на себе довго чекати, вже у другому раунді Australian Open Рибакіна програла Анні Блінковій, яка до цього і мріяти не могла про третій раунд австралійського мейджора. Цей матч подарував уболівальникам найтриваліший тай-брейк в історії турнірів Grand Slam (22-20). Здавалося, що рекорд Лесі Цуренко та Ани Богдан на Вімблдоні-2023 (20-18) протримається набагато довше, але сталося інакше. До речі, фіналістка попереднього розіграшу Aus Open не вибувала на такій ранній стадії з 2000 року. Рибакіна тепер втратить статус третьої ракетки світу, пропустивши вперед американок Гофф і Пегулу.

Улюблениця фортуни – Чжен Ціньвень

Висхідна зірка китайського тенісу від самого початку потрапила в другу чверть турнірної сітки до вищезгаданої Рибакіної. У третьому раунді Чжен могла зіграти з Еммою Радукану, яка набрала непогані кондиції, але британку підвело здоров'я в поєдинку другого кола проти ще однієї китаянки Ван Яфань. Сама Ван Яфань посідає друге місце в цій номінації, адже в першому раунді вона відігралась з рахунку 0:6, 1:4 проти 22-ї сіяної Сорани Кирсті. Вона могла бути і першою, але все ж програла Ціньвень на фінальному тай-брейку очного матчу.

В 1/8 фіналу Чжен замість потенційної зустрічі з п'ятою сіяною Джессікою Пегулою зійшлася з француженкою Осеан Доден, а в 1/4 фіналу – з Анною Калінською, яку на такій стадії навряд чи хтось очікував побачити. До речі, Калінська з другого кола йшла потенційним турнірним шляхом Ангеліни Калініної, яка виявилася не готовою до цього турніру.

У півфіналі Ціньвень зіграла з Даяною Ястремською з кваліфікації. Як бачимо, на шляху до фіналу – жодної суперниці з топ-50 (76, 54, 94, 95, 75 і 93). Лише вдруге в історії Australian Open фіналістка до матчу за титул не зіграла проти сіяної суперниці. У 1995 році це вдалося Аранчі Санчес Вікаріо, у фіналі вона теж програла, титул дістався Штеффі Граф. Як би там не було, ніхто не скасовував прописну істину: коли тенісні боги дають таку сітку – цим шансом ще потрібно скористатися. Дуже багато хто досі кусає лікті.

Getty Images/Global Images Ukraine. Чжен Ціньвень

До речі, в неофіційній номінації «Лох місяця» з великим відривом перемагає колишній тренер китаянки Вім Фіссетт, який некрасиво пішов від Чжен Ціньвень, щоб знову тренувати Наомі Осаку. Але в японки ще все може вийти, тому сильно зловтішатися не варто.

Із кумедних моментів, які ви могли пропустити, варто виділити унікальну роздачу автографів від Емми Наварро. Після перемоги в другому колі вона взяла з рук уболівальника пиво, зробила ковток і розписалася на пляшці. Даяна, до речі, підписувала дітям свої кросівки, що теж було весело.

Наші

Українські тенісистки провели найкращий турнір Grand Slam з великим відривом, встановивши безліч національних та особистих досягнень. Уперше три українки пробилися до 1/8 фіналу, а дві – до чвертьфіналу. У сумі було 14 виграних матчів в основній сітці, це на 3 більше, ніж на Вімблдоні-2023, коли було встановлено попередній рекорд.

Перша ракетка України Еліна Світоліна підійшла до турніру в хорошій формі. На змаганнях в Окленді з сильними опонентками Еліна дійшла до фіналу, де вже втомлена від попередніх зустрічей програла Коко Гофф. Жереб у Мельбурні був дуже приємним, можливо, одним із найкращих у кар'єрі Еліни. У перших трьох матчах їй випали тенісистки, які відверто не становили великої небезпеки для Еліни. Світоліна прийняла правила гри і повністю виправдала очікування: три матчі – три перемоги у двох сетах, статистика геймів 36-13. Перед зустріччю з Носковою вже були певні побоювання, навіть сама Еліна говорила, що не вона фаворит матчу.

Сам поєдинок став справжньою трагедією, вже на початку зустрічі українка отримала травму спини і знялася після третього гейму. Це було лише третє зняття з поєдинку в кар'єрі українки і перше у стартовому сеті. А який же чудовий був шанс побачити український чвертьфінал на мейджорі.

Це вже друга серйозна травма Еліни після повернення, що не може не турбувати. З позитивного варто відзначити, що Світоліна знову буде в першій двадцятці світового рейтингу, повністю заслужено.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Головним розчаруванням на старті сезону став виступ Ангеліни Калініної. До початку австралійського мейджора Калініна програла 2 матчі з 2, особливих очікувань від її гри не було. У першому раунді українці випало зіграти з Аранчею Рус із Нідерландів, перемогою проти якої вона завершила попередній сезон. Матч виявився провальним, лише один виграний гейм і повна безвихідь на корті. Пояснити це можна тільки якоюсь травмою, важко повірити, що з нормальною підготовкою до сезону може бути таке зниження результатів.

Після отримання результатів жеребкування і під враженням від виступу Марти Костюк на початку сезону було зрозуміло, що Костюк на Australian Open 2024 може приємно здивувати. У стартовому раунді проти Клер Лю українка була фавориткою і в підсумку довела, що сильніша, хоча другий сет і програла. Головне випробування на міцність їй випало в наступному поєдинку проти Елізе Мертенс. Бельгійка в одиночному розряді – це такий гравець, який нижче за свій рівень взагалі не грає. І хоча цей рівень не топовий, але пройти її неймовірно складно. Для повноти картини ви маєте розуміти, що до Вімблдону-2023 Мертенс не програла жодного з 20 матчів другого раунду на мейджорах, там її вперше зупинила Світоліна. Наприклад, на US Open 2023 Мертенс на цій стадії розібралася з Даніель Коллінс – ось із ким мала грати українка. Зустріч не розчарувала ні інтригою, ні рівнем. Марта і Елізе провели шикарний матч, в якому Костюк здобула перемогу на фінальному тай-брейку. Стало зрозуміло, що українка готова дивувати.

Із суперницею в наступному раунді начебто й пощастило, адже Еліна Аванесян вибила з турніру восьму сіяну Марію Саккарі. Але Марта відіграла цю зустріч набагато гірше, якщо не брати до уваги фантастичного останнього гейму. Саме він і вирішив, хто йде далі. Зі ще однією несподіваною «нейтралкою» Марією Тимофєєвою було легше. 170-та ракетка світу починала у кваліфікації, в основі вибила Алізе Корне, Каролін Возняцкі та Беатріс Хаддад Маю, але Марту нічим уже не здивувала – легка перемога українки у двох сетах із виходом на матч із чемпіонкою US Open.

Перший сет Костюк проти Гофф у матчі 1/4 фіналу – найгірше, що особисто мені вдалося бачити на такій стадії на мейджорах. Коко почала настільки жахливо, що в це навіть складно було повірити. Марта не відставала, але все ж грала не настільки погано. Завдяки цьому українка повела 5:1, після чого Гофф та її подача прокинулися. Як би це дивно не звучало, але за рахунку 5:3 на користь українки після нереалізації сетболу на корті зависла така безвихідь, що було зрозуміло, що Костюк уже програла цей сет. Марта сяк-так довела до тай-брейку і після чудового прийому на 5:5 заробила ще один сетпойнт, але все ж партію віддала. Програти сет, коли у суперниці статистика віннерів/невимушених становить 5/24 – якась нісенітниця.

У другій партії наздоганяти вже довелося українці, і вона впоралася з цим непростим завданням, загравши трохи краще. На тай-брейку українка повела 4:0 і вже не відпустила. У фінальному сеті ключовими стали перші гейми, коли Гофф з четвертого брейкпойнта взяла подачу українки, а потім Марта не реалізувала брейкпойнт на прийомі. Було видно, що сил у американки залишилося більше.

За підсумком виступ Костюк на турнірі став мегауспішним, хоча шанси з такою Коко, звісно, були. Але не варто забувати, що Гофф тренує Бред Гілберт, який написав книгу Winning Ugly, що інтерпретують як Перемога за всяку ціну. Цей фахівець навчав перемагати ще Андре Агассі, здається, Коко теж навчилася вигравати матчі, в яких у неї не все виходить.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Леся Цуренко не дуже обнадійливо виступила в Окленді, програвши Діан Паррі в другому раунді. За результатами жеребкування AO було очевидно, що в Мельбурні Цуренко зіграє не більше трьох матчів, тому потрібно було максимально викладатися в перших двох. У принципі, вона це і зробила. У першому колі після програної партії в протистоянні з Лучією Бронцетті вдалося оформити камбек, у другому – у двох сетах була обіграна Ребека Масарова. Рівень тенісу від Лесі був непоганим, але в протистоянні з Соболенко не було жодного шансу. Цуренко все ж вийшла на корт, отримала свої два «бублики», але навряд чи через це потрібно засмучуватися. Гідний виступ і приємне поповнення призових.

Даяна Ястремська довгий час претендувала на пряму путівку в основу Aus Open, але в підсумку їй не вистачило лише однієї відмови. У статусі першої сіяної у кваліфікації Ястремська провела 3 непростих і дуже схожих за сценарієм поєдинки у відборі. У матчах із Леа Бошкович, Валентіні Грамматікопулу та Майєю Джойнт українка вигравала перший сет, провалювалася в другому і вигризала перемогу в третьому. Особливо важкими були два останні поєдинки. Із Грамматікопулу вони виграли однакову кількість очок (по 91), з неймовірною кількістю невимушених і подвійних помилок. Джойнт взагалі в сумі виграла на 3 очки більше (83 проти 80). Загалом, особливих перспектив в основі не проглядалося. Особливо після того, як першою суперницею стала 7-ма ракетка світу Маркета Вондроушова.

Але з першого раунду основи на корт вийшла зовсім інша тенісистка, у якої вперше за 3-4 роки полетіло. Гра Ястремської нескладна, але для досягнення успіху потрібно добре влучати в корт, з чим останнім часом були величезні проблеми. Вондроушова дуже погано рухалася того дня, пізніше вона сама зізналася, що не встигла якісно підготуватися через травму. А коли у Даяни летить, а ти не в формі, то готуйся до приниження, навіть якщо ти з першої десятки. 6:1, 6:2 – закономірний, хоч і шокуючий результат цього протистояння. Те, що це не випадковість, Ястремська довела вже в матчі з міцною, але не топовою Грачовою, яка виступає під прапором Франції. Варварі вдалося виграти більше геймів, але за грою шансів у неї було ще менше, ніж у чешки – найвпевненіша перемога Даяни на турнірі.

Зустріч з Еммою Наварро, яка грає у свій найкращий теніс у кар'єрі, Ястремська почала так, що в американки очі полізли на лоб. В перших геймах американка отримала справжньої прочуханки, але після одного невеликого ауту Даяна почала помилятися, і матч трохи вирівнявся. Другий і третій сет як квінтесенція всього тенісу Ястремської: спочатку не полетіло, а потім як полетіло! 15 активно виграних м'ячів у третій партії за 7 невимушених помилок за 8 геймів – це сильно. Найважча перемога Даяни в основі припала на матч із дворазовою чемпіонкою цього турніру Вікторією Азаренко. В 1/8 фіналу чинна на той момент півфіналістка AO могла перемагати, адже мала два сетболи в першій партії, а також вела 3:0 у другій, але Ястремській вдалося вистояти. П'ять виграних геймів поспіль у другому сеті нокаутували Азаренко, після цього вона виграла лише по одному розіграшу у двох заключних геймах.

Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

Багато хто побоювався зустрічі з Ліндою Носковою, яка вибила з боротьби Ігу Свьонтек. На практиці ж виявилося, що проти цієї 19-річної чешки можна спокійно грати і впевнено вигравати. З рахунку 3:3 у першому сеті Даяна забрала три гейми поспіль, у другій партії зробила щось схоже. На стадії півфіналу вже Ястремська виступила в ролі Носкової, яка начебто і бореться на корті, але шансів на перемогу відверто мало. Проте до кінця зустрічі зі свіжішою Чжен Ціньвень зберігалася надія, було дуже багато сантиметрових аутів, які легко могли б змінити ситуацію на корті. Звісно, з потужністю Даяни у фіналі у неї було б більше шансів на виграш, три перемоги в трьох очних поєдинках із Соболенко не дадуть збрехати.

Юлія Стародубцева вперше грала в Мельбурні, стартувавши у кваліфікації. У відборі вона виступала відмінно, зазнавши проблем тільки у фінальному раунді проти Габріели Кнутсон із Чехії. В основі довелося грати відразу з Онс Жабер, а це означало, що Стародубцева вийде на один із головних стадіонів (Margaret Court Arena). Як виявилося в підсумку, це і стало найбільшою проблемою. Відсутність досвіду подібних поєдинків перед такою кількістю вболівальників не могла не зіграти свою роль. Потрібно бути відвертим, Юля відіграла набагато нижче за свої можливості і просто подарувала перемогу шостій ракетці світу. Ще більш прикро те, що Жабер явно була не в найкращій формі і вже в другому раунді взяла лише два гейми в поєдинку з Міррою Андрєєвою.

Дарина Снігур цього року приємно здивувала, успішно виступивши у кваліфікаційному раунді, що для неї вже неймовірний успіх. Ба більше, у відборі вона ще й обіграла досить сильних суперниць. Американка Енн Лі та австралійка Меддісон Інгліс на домашніх кортах – це серйозна перевірка. У стартовому раунді основи Дарині випало зіграти проти потужної американки Аліші Паркс. У першому сеті українка перегравала представницю США, але далі Аліша заграла набагато краще. На жаль, Снігур не вдавалося тримати цей рівень і вона закономірно програла. Паркс підтвердила свою силу, вибивши в другому колі Лейлу Фернандес, а також довела свою нестабільність, повністю проваливши наступну зустріч проти Коко Гофф (0:6, 2:6).

Також у кваліфікації брала участь і Катаріна Завацька, але в півфіналі її зупинила австралійка Меддісон Інгліс, яку пізніше обіграла Снігур.

Що стосується парного розряду, то Надія Кіченок у дуеті з Даніель Коллінс вибула вже в першому раунді. Такий же результат був і в Ангеліни Калініної в тандемі з Анною Кароліною Шмідловою зі Словаччини. Марта Костюк спочатку мала зіграти в дуеті з Єленою-Габріелою Русе, але румунка не змогла виступити на турнірі. Марта все ж зіграла в тандемі з Катаржиною Кавою з Польщі, але вони змогли виграти лише один матч. Найкраще зіграла наша перша ракетка парного рейтингу Людмила Кіченок, у традиційному дуеті з Альоною Остапенко з Латвії їй уперше вдалося дійти до матчу за титул на такому рівні. У новій редакції світового рейтингу Люда підніметься з 27-ї на 16-ту позицію.

Getty Images/Global Images Ukraine. Людмила Кіченок и Альона Остапенко

У юніорському турнірі Україну представляла тільки Єлизавета Котляр. На жаль, її виступ запам'ятався не високими результатами, а скандальним епізодом. У першому раунді одиночного розряду 16-річна українка програла «нейтральній» тенісистці Владі Мінчевій, після чого потиснула їй руку біля сітки. Звичайно ж, це викликало обурення у багатьох українських уболівальників. Вибачатися довелося навіть її батькові. Пізніше Ястремську на пресконференції навіть запитували про цей епізод, Даяна припустила, що Котляр була надто емоційна та розгублена.

Чоловічий парний розряд. Фінал

Рохан Бопанна / Меттью Ебден [2] – Сімоне Болеллі / Андреа Вавассорі – 7:6(0), 7:5

43-річний Бопанна забезпечив собі лідерство у світовому рейтингу після завершення турніру, він буде найстаршою першою ракеткою світу в історії. Для представника Індії це дебютна перемога на мейджорах у парному чоловічому розряді, раніше було 2 програних фінали US Open. 36-річний Меттью Ебден раніше вже брав титул на Вімблдоні 2022 разом зі співвітчизником Максом Перселлом. Обидва мають по титулу в міксті.

Жіночий парний розряд. Фінал

Се Шувей / Елізе Мертенс [2] – Людмила Кіченок / Альона Остапенко [11] – 6:1, 7:5

Людмила Кіченок вперше зіграла у фіналі мейджора в жіночому парному розряді. Остапенко стала всього 4-ю тенісисткою, які нині грають і які дійшли до фіналу на мейджорах в одиночному та обох парних розрядах. Раніше це робили Азаренко, Барбора Крейчикова і Вінус Вільямс. Мертенс виграла 4-й трофей на турнірах серії Grand Slam і 2-й на Відкритому чемпіонаті Австралії. У 38-річної Се Шувей тепер 7 титулів. З нового тижня Мертенс очолить парний рейтинг, Се Шувей буде другою.

Мікст. Фінал

Се Шувей / Ян Зелінські [3] – Дезіре Кравчик / Ніл Скупські [2] – 6:7(5), 6:4, 11-9

Для 38-річної Се Шувей це перший титул у міксті на мейджорах. Ян також уперше в кар'єрі взяв трофей на рівні Grand Slam. До цього він не проходив далі першого раунду в змішаному розряді.

Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ekvato
МЕГАПОТУЖНИЙ ОГЛЯД! Як зрештою і гра наших дівчат в Австралії. Ніколи не любив АО через різницю в часі, але, напевно, від цього року це буде мій улюблений Мейджор. Звісно, якщо хтось з дівчат не здивує нас ще більше у Парижі (у що віриться більше) або Лондоні (на що надій, звісно, менше). Наступні 3-4 місяці покажуть, чи є у нас 3 потужні надії, чи надія (чи то пак Еліна) лише 1 і це був просто спалах. У будь-якому разі, тенісної родини вболівальників за ці 2 тижні прибуло.
Ekvato
Зате під постом про нове бікіні Костюк, черговий провал Мудрика чи про те, а що сьогодні Анчелотті подумав про Луніна буде 50 тис переглядів і 50 коментарів. Довгі тексти люди розучилися читати. Їм подавай сенсацію або скандал
Александр Ад
Шановний,ну як можна було забути про І.Марченко,що грав кваліфікацію