Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 24 сiчня 2024, 06:29
408
0

Маріно ПУШИЧ: «Команда вдосконалюється, наполегливо працюємо з гравцями»

Наставник Шахтаря задоволений трансфером бразильця Кевіна

| Оновлено 24 сiчня 2024, 06:29
408
0
Маріно ПУШИЧ: «Команда вдосконалюється, наполегливо працюємо з гравцями»
ФК Шахтар. Маріно Пушич

Марино Пушич поділився думками про зимові збори «Шахтаря». Також наставник «гірників» висловився про трансфер бразильця Кевіна.

– Містере, передусім хочемо запитати про вашу українську: як іде процес вивчення мови?

– Намагаюся прогресувати. Я розумію краще, ніж можу говорити, але, вважаю, це нормально. Докладаю зусиль. Це нелегко, однак я постійно намагаюся запам’ятовувати якісь нові слова або вирази та використовувати їх під час зустрічей.

– Команда готується до другої частини сезону. Як проходять тренувальні збори?

– Наразі все чудово. Дуже наполегливо працюємо з гравцями, я задоволений. Перша частина завжди є досить важкою, адже доводиться проводити поглиблені заняття. Потім настає втома, що є звичною справою. Також треба лишатися в гарній формі, уникати травм, що дуже важливо, на мою думку. Іще слід поліпшувати свій фізичний стан, особливо це стосується ігрових кондицій.

– У команді з’явився новачок – до нас приєднався молодий бразильський гравець. Які маєте враження і що можете сказати про Кевіна як тренер?

– По-перше, я щасливий, що Кевін з нами. Він чудовий гравець, має гарний характер і відмінні якості. Звісно, молоді футболісти завжди вітаються, кожному тренерові приємно працювати з такими. Коли футболіст приходить до нас, понад усе ми прагнемо побачити в ньому можливість підсилитись – поліпшити нашу гру, результати. Кевін – лівий вінгер, дуже швидкий і здібний, має гарний характер, любить працювати, швидко адаптується до стилю гри, бажає вчитися. Він легко знаходить спільну мову з партнерами по команді. А ще Кевін багато всміхається, це теж добре.

– Прагнете задіяти його на лівому фланзі?

– Здебільшого, адже це його звична позиція. Саме за це місце він конкуруватиме передовсім. Є ймовірність задіяти Кевіна на іншому фланзі, проте побачимо. Зараз слід оптимізувати склад шляхом збільшення якості в атаці, щоб гравці могли конкурувати один з одним, підвищувати як власний рівень, так і командний. А якщо зросте рівень команди, ми зможемо бути конкурентними в різних змаганнях. Зараз виступаємо в трьох турнірах, і хотілося б в усіх пройти якомога далі.

– Як довго ви особисто спостерігали за Кевіном і що привернуло вашу увагу?

– Ми мали кілька переглядів з іншими моїми колегами. Я подивився три гри за його участю – повністю, не лише уривки. Звісно, його швидкість, рухливість у виходах є дуже важливими якостями для флангового півзахисника, щоб домінувати віч-на-віч, бути перед воротами, мати змогу створювати моменти. Це дуже важлива частина того, як ми хочемо грати. Я також дивлюся на те, з якою інтенсивністю футболіст здатен пресингувати. Ми любимо пресингувати, робитимемо так далі й удосконалюватимемося в цьому напрямі. Ще мені цікаво, як мої гравці реагують на вихід суперника з-під нашого пресингу, і мені сподобалася реакція Кевіна в тих матчах. Це свідчить про його характер.

– Приїзд таких гравців, як Кевін, підвищує рівень українських футболістів?

– Так, безумовно, але це стосується не тільки нас, а й кожного клубу, кожної ліги. Коли до твоєї команди долучаються такі високоякісні футболісти, партнери на полі одразу відчувають їхній рівень. Тренеру необов’язково це бачити, однак гравці повинні це відчувати. І, коли це відбувається, вони всі розвиваються. Тому завжди дуже важливо відбирати кваліфікованих футболістів, які роблять команду кращою, вдосконалюють її, допомагають іншим гравцям підвищувати свій рівень, сприяють конкуренції, що є надважливим для розвитку. І, звісно, коли команда підвищує свій рівень завдяки тому, що певний якісний футболіст приєднався до складу і допомагає вдосконалюватися партнерам, це призводить до покращення команди, покращення змагання, що, як я вже говорив раніше, є важливою частиною загального розвитку нашої ліги. Тож я сподіваюся, що інші турніри та інші клуби в Україні також матимуть якісних гравців, аби підвищити рівень чемпіонату й конкурувати. Це було б дуже добре для українського футболу, національної збірної та України загалом.

– Запитання про Георгія Судакова. «Шахтар» відмовився від пропозиції щодо нього, і наразі він залишається з командою. Чи тішить вас це?

– Звісно, кожен тренер радіє, коли може зберегти одного зі своїх найкращих гравців, це очевидно. Я щасливий не тільки за себе, а й за команду, за клуб. Вважаю, це гарний сигнал для Європи, що ми можемо залишати собі якісних футболістів, що ми не продаємо тільки аби продати. Як я говорив гравцям, вони повинні завжди мати амбіції досягати найвищого рівня, але спершу мусять старанно працювати, аби вдосконалюватись, і зробити багато інших речей. Якщо дивитися на те, як працює Судаков… Відверто кажучи, від самого початку, від першої секунди мого перебування в клубі наше з ним спілкування було чудовим. Він прогресує щодня, показує гарний приклад для інших гравців, важко працює і, гадаю, протягом наступних кількох місяців продемонструє ще більший прогрес. Загалом я також завжди радію, коли хороший футболіст і клуб нарешті ухвалюють рішення перейти на найвищий рівень. Це добре, нормальний процес у футбольному бізнесі. Але зараз я дуже щасливий, що він залишається з нами, аби продовжити свій розвиток та прийняти ще краще рішення в майбутньому.

– Чим теперішній «Шахтар» відрізняється від того, до якого ви приєдналися восени?

– За винятком одного гравця, інших змін не було, тож склад майже той самий, тільки я мав час краще їх усіх пізнати – не просто окремих виконавців, а команду загалом, використовуючи мою філософію. Ці збори, де ми проводимо багато інтенсивних тренувань, під час яких футболісти ще краще й швидше вивчають стиль гри та інше, є надважливими. Я бачу, що команда постійно вдосконалюється, а прогрес – це завжди частина процесу, прогрес ніколи не закінчується. Щодня ти повинен вивчати щось нове, самовдосконалюватися, і, як я завжди кажу своїм футболістам, не гравець формує команду, а команда формує гравця. У цьому полягає філософія мого стилю гри.

– Яким ви бачите «Шахтар» у майбутньому і що можете сказати про амбіції команди?

– Ми дуже амбіційний клуб. Приємно і дивовижно бачити, як клуб працює за таких важких для країни часів, показуючи всім, що, незважаючи на обставини, завжди треба мати любов, ентузіазм, амбіції, прагнення досягти чогось для гарного результату. І я щасливий, що відчуваю це, коли спілкуюся з людьми в клубі та за його межами. Це дуже важливо. Ми тільки хочемо, щоб нами пишалися наші вболівальники, коли ми виступатимемо у Європі, хочемо якомога краще представити країну у єврокубках. Я і мій тренерський штаб прагнемо допомогти окремим гравцям стати ще кращими, що матиме користь не лише для «Шахтаря», а й для українського футболу загалом.

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.