Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 23 сiчня 2024, 01:23
1811
1

Драматична травма Влхової та провал Клебо. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 23 сiчня 2024, 01:23
1811
1
Драматична травма Влхової та провал Клебо. Підсумки лижного тижня
Getty Images/Global Images Ukraine. Петра Влхова

Стрибки з трампліну

Старти тижня:

Середа, 17 січня

Щирк (Польща), HS102, особистий турнір – скасовано

Субота, 20 січня

Закопане (Польща), HS140, командний турнір

Неділя, 21 січня

Закопане (Польща), HS140, особистий турнір

Рекорд Крафта і скасування в Щирку

У стрибунів класичним етапом у Закопане завершилася перша в історії польська багатоденка «PolSki Tour». Щоправда, з точки зору календаря вона вийшла трохи неповноцінною: особистий турнір у Щирку, який був для цієї локації прем'єрою на Кубку світу, був скасований через важкі вітрові умови. Організатори дуже довго намагалися довести до кінця хоча б одну спробу, тому що всі лідери збірної Польщі вряди-годи стрибнули добре (не без допомоги везіння) і йшли в лідерах. Але в підсумку організаторам таки довелося здатися – надто вже складними і мінливими були погодні умови. До слова, це був перший скасований старт на Кубку світу за два роки – з часів змагань у Саппоро напередодні пекінської Олімпіади.

А Щирк був чудовим шансом для поляків перервати свою чорну серію і вперше в сезоні потрапити в топ-10 особистого турніру. Близькі до цього були підопічні Томаса Турнбіхлера і в Закопане. При чому, перервати чорну серію «біло-червоних» міг не найочевидніший кандидат – Александер Жніщоль, який у першій спробі у важких погодних умовах вистрибнув аж на четверте місце. Однак утриматися так високо він не зумів і в підсумку відступив... на 11-те місце. Таке враження, що десятка для поляків у нинішньому сезоні зачарована.

Днем раніше Польща стала шостою в командному турнірі. Зазначимо, що у складі польської четвірки був відсутній Пьотр Жила. Для збірної Польщі це перший командний турнір із березня 2021 року, в який не відібрався хоч хтось із великої трійці Стох/Кубацкі/Жила. Ще одна ілюстрація того, наскільки кепські справи у поляків із лавою запасних і молодим поколінням.

В особистому турнірі поляки, як уже було сказано вище, знову залишилися без топ-10, але сумарно набрали в Кубок націй 75 очок – із запасом найкращий особистий турнір для Польщі в нинішньому сезоні на Кубку світу. Але робити висновки про вихід із кризи поки що не будемо: цілком можливо, тут просто зіграв фактор домашнього трампліну.

Головним героєм етапу в Закопане став Штефан Крафт, який спочатку виграв командний турнір зі своїми партнерами по збірній, а в неділю переміг і в особистому старті. Недільний подіум для Крафта став 109-м у кар'єрі на Кубку світу – він став абсолютним рекордсменом за цим показником, обійшовши Янне Ахонена.


Skijumping.pl. Штефан Крафт

Крафт у Закопане загалом нагадував самого себе зразка початку сезону. Він вигравав одну за одною тренувальні та змагальні спроби з тією ж регулярністю, що і на початку нинішньої зимової кампанії – нехай і не з таким великим запасом.

Домінував у Закопане не тільки Крафт, а й уся збірна Австрії: в особистому турнірі в топ-7 фінішували одразу четверо підопічних Андреаса Відхьольцля. Це дало змогу австрійцям відіграти чимале відставання у збірної Словенії та виграти загальний залік PolSki Tour.

Що стосується самих словенців, то вони в командному турнірі впевнено стали другими, а в неділю Анже Ланішек замкнув топ-3 особистих змагань. Міг словенець опинитися і на одну сходинку вище, але в другій спробі судді були до нього не надто щедрі в плані оцінок. Так чи інакше, для Ланішека цей подіум став 32-м у кар'єрі на Кубку світу: за цим показником він тепер ділить друге місце в історії Словенії, зрівнявшись із великим Пріможем Петеркою. Щоправда, їхні кар'єри розвиваються за зовсім різними сценаріями. Ланішек свій перший подіум завоював у 23 роки – рівно в тому ж віці, в якому Петерка – свій останній.

Зазначимо, що в суботньому командному турнірі до складу Словенії не увійшов Тімі Зайц, який не вийшов на старт і в недільному особистому турнірі – він захворів. З тієї ж причини недільні змагання пропускав і фін Каспері Валто.

Незважаючи на образливе 31-ше місце в особистому турнірі, непоганий вигляд у Закопане мав Домен Превц – він явно додав порівняно з тією функціональною ямою, в якій перебував останніми тижнями. Додав дуже вчасно – якраз перед чемпіонатом світу з польотів, який відбудеться цього тижня в Таупліці.

Збірна Німеччини в Закопане мала доволі блідий вигляд, і загалом більше нагадувала саму себе зразка минулого, провального для Бундестіму сезону. Як і раніше, в кризі Карл Гайгер, і єдиною світлою плямою команди залишається Андреас Веллінгер. У суботу в останній спробі він витягнув команду з п'ятого місця на третє в командному турнірі, а в неділю в другому раунді прорвався з шостого місця на друге в особистих змаганнях.


Skijumping.pl. Андреас Веллінгер

Рьою Кобаясі в Закопане виглядав блідою тінню самого себе. Так, у командному турнірі він і у Віслі не вразив, але тиждень тому після цього раптово ожив і виграв особисті змагання, тут же лідер збірної Японії прокинутися так і не зумів. До слова, після переможного Турне Кобаясі для чогось вирішив змінити лижні черевики. Навіщо потрібно щось міняти в розпал сезону, та ще й після такого гучного успіху – незрозуміло.

Рен Нікайдо за останні тижні домігся дуже відчутного прогресу, але все ніяк не міг реалізувати його в особистих змаганнях. У Закопане ж другий номер збірної Японії нарешті вперше в кар'єрі пробився в топ-10 на Кубку світу. Хоча назвати це повною реалізацією потенціалу не можна – за тренуваннями та виступами в суботньому командному турнірі Рен цілком міг боротися навіть за подіум.

З великим інтересом усі стежили минулого вікенду і за етапом Континентального кубка в Саппоро, де в складі збірної Японії виступав 51-річний суперветеран Норіакі Касаї. І виглядав він дуже гідно: 9-те, 11-те і 21-ше місця в трьох стартах за дуже солідного за мірками Континентального кубка складу учасників. Касаї став найкращим у складі японців за сумою трьох стартів, і тим самим фактично гарантував собі місце в національній групі збірної Японії на майбутній домашній етап Кубка світу в тому ж Саппоро. Втім, за такого рівня стрибків можна помріяти навіть про поїздку на ЧС з польотів, враховуючи, що гігантські трампліни завжди були улюбленою територією легендарного японця.

Виступала на польських етапах і збірна України, але дев'яте місце в SuperTeam у Віслі так і залишилося єдиним по-справжньому серйозним успіхом підопічних Володимира Бощука. У Закопане Віталій Калініченко навіть не подолав кваліфікацію, а Євген Марусяк, відібравшись у топ-50, показав в основних змаганнях лише 44-й результат – і то, з урахуванням пропусків Зайца і Валто.

Півсезону вже позаду, і вже зараз варто визнати, що поки що Марусяк далекий від свого рівня зразка минулої зимової кампанії або навіть від своєї літньої версії. Утім, попереду – ЧС з польотів у Бад Міттерндорфі – саме на тому трампліні, де рік тому почався раптовий і стрімкий зліт Євгена. Може, і цього разу прорве?

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Гірські лижі

Старти тижня:

Вівторок, 16 січня

Флахау (Австрія), слалом, жінки

П'ятниця, 19 січня

Кітцбюель (Австрія), швидкісний спуск, чоловіки

Субота, 20 січня

Ясна (Словаччина), гігантський слалом, жінки

Кітцбюель (Австрія), швидкісний спуск, чоловіки

Неділя, 21 січня

Ясна (Словаччина), слалом, жінки

Кітцбюель (Австрія), слалом, чоловіки

Переможний дубль Сарразена на «Штрайфі»

Чоловічий Кубок світу вирушив на найпрестижніший, найкласичніший етап сезону – в австрійському Кітцбюелі. У програмі були два швидкісних спуски, при чому, це був початковий план, а не чергове перенесення, яких, як уже говорилося минулого тижня, в нинішньому сезоні більше не буде.

Обидва швидкісних спуски на легендарному «Штрайфі» (при чому обидва проходилися по повній довжині) виграв Сіпрієн Сарразен. Француз, який зараз перебуває в найкращій формі у своєму житті, продовжує писати історію: до нього представники Франції не вигравали швидкісний спуск у Кітцбюелі цілих 27 років – з часів великого Люка Альфана. У другому швидкісному спуску феєрив не тільки Сарразен, а й уся збірна Франції: в топ-10 заїхали Максенс Музатон, Блез Гізенданнер і Нільс Аллегр.

Марко Одерматт після переможного дубля у Венгені в Кітцбюелі двічі піднявся на подіум: третє і друге місця. Загалом можна сказати, що і на «Штрайфі» Сарразен та Одерматт знову були у своїй окремій лізі, нехай цього разу розрив між ними та всіма іншими був не настільки великим.

Як і тиждень тому у Венгені, «першими серед людей» були італійці. 3-разовий тріумфатор «Ханненкамм Реннен» Домінік Паріс у двох швидкісних спусках посів п'яте і третє місця, а Флоріан Шидер у п'ятницю став другим, програвши Сарразену всього 0,05 секунди! «Штрайф» явно подобається 28-річному італійцеві: п'ятничний подіум був для нього другим у кар'єрі на Кубку світу, і обидва були завойовані саме в Кітцбюелі (попередній – рік тому).

Збірна Австрії на культових домашніх гонках була на других ролях. Лідер команди, Вінсент Кріхмайр, у двох швидкісних спусках посів сьоме і шосте місця, в суботу здивував Штефан Бабінські – четверте місце. Несподівано нагадав про своє існування Раян Кокран-Зігле – американець став четвертим у першому швидкісному спуску, програвши Одерматту всього 0,01 секунди в боротьбі за подіум. Двічі 11-м у Кітцбюелі став 23-річний фін Еліан Лехто. До цього його найкращий результатом у кар'єрі на Кубку світу було 20-те місце у Венгені, завойоване тиждень тому.


Getty Images/Global Images Ukraine. Сіпрієн Сарразен

Ще однією великою подією в Кітцбюелі стало завершення кар'єри багаторічного лідера збірної Німеччини Томаса Дрессена. Своїм рішенням німець відверто здивував, враховуючи, що 30 років для швидкісника – вік дитячий. Хоча, безсумнівно, на рішення Дрессена вплинула низка важких травм в останні роки. Символічно, що на пенсію Дрессен пішов рівно через 6 років після першої в кар'єрі перемоги на Кубку світу, здобутої на тому ж «Штрайфі».

А наступного дня після виходу на пенсію Дрессен святкував перемогу в слаломі свого партнера по команді, Лінуса Штрассера. Четверта в кар'єрі перемога німця на Кубку світу, яка прийшла до нього через майже два роки після попередньої.

Могла трапитися в слаломі і досить гучна сенсація: після першої спроби лідирував Крістоффер Якобсен. Швед давно був відомий як слаломіст дуже швидкий, але водночас катастрофічно нестабільний: за кар'єру Якобсен дійшов до фінішу менше третини своїх слаломів на Кубку світу. Багато хто очікував, що, опинившись у такій психологічно стресовій ситуації, як лідерство після першої спроби, швед знову не добереться до фінішу, але він пройшов другий заїзд незвично спокійно як для себе. Крістоффер почав від оборони, на першій половині дистанції розгубив увесь свій запас і заробив відчутне відставання, після чого кинувся атакувати на другій половині, ледь не відігравшись: як підсумок – друге місце з відставанням всього в 0,14 секунди. З одного боку – радість від повторення найкращого результату в кар'єрі, з іншого – гіркота упущеної перемоги, яка була справді близька.

Той факт, що Якобсен дістався фінішу, особливо дивує на фоні тієї аномальної кількості сходів, яку ми побачили в неділю: сумарно в двох спробах зійшли 37 спортсменів із 70 учасників – більше половини! Серед іменитих невдах опинився, зокрема, і Клеман Ноель, а зірковий швейцарець Рамон Ценхойзерн не вийшов на старт через болі в спині. Відкриття минулої зими, Ей Джей Гінніс, навпаки, лише вдруге в сезоні дістався до фінішу в слаломі, показавши 14-й результат.

Хенрік Крістофферсен тиждень тому у Венгені вперше в сезоні потрапив на подіум. І щойно всі почали говорити про те, що криза легендарного норвежця позаду, як і проблеми з налаштуванням лиж, як у Кітцбюелі він знову провалився. Спочатку норвежець останнім протиснувся у другу спробу, показавши 30-й результат, а потім не зумів і спромогтися на рейд у другому раунді, завершивши змагання на скромному 21-му місці.

Четвертим став Мануель Феллер. Австрієць залишається острівцем стабільності в шаленому чоловічому слаломі, і продовжує утримувати впевнене лідерство в боротьбі за Малий кришталевий глобус.

Драма в Ясні і відкрита дорога для Шиффрін

У жінок Кубок світу після класичного нічного слалому у Флахау у вівторок приїхав у Ясну, на батьківщину до Петри Влхової. Успіхи словачки призвели до справжнього гірськолижного буму в її рідній країні, тому для Словаччини проведення етапу Кубка світу стало справжньою топ-подією, на яку чекали з нетерпінням. Ех, знали б тисячі словацьких уболівальників на трибунах, чим усе закінчиться...

А сталася справжня драма. Ще в першій спробі суботнього гіганта Влхова впала і зійшла з дистанції. І якби проблеми обмежилися тільки цим... Петра довго лежала на снігу і не могла піднятися, після чого її повезли з траси на ношах під акомпанемент гробової тиші на трибунах, які так і не дочекалися своєї улюблениці на фініші. Медобстеження підтвердило найгірші побоювання: розрив хрестоподібних зв'язок коліна і щонайменше півроку реабілітації. Це не тільки достроково завершує нинішній сезон Влхової, а й істотно впливатиме на її підготовку до наступного, з огляду на те, наскільки важко останніми роками дівчатам даються повернення після розривів «хрестів».


Getty Images/Global Images Ukraine. Петра Влхова

Варто сказати, що частка провини організаторів у цьому падінні Петри є: з огляду на мінусову температуру, вони помітно перестаралися з обробкою снігового покриття водою, і траса перетворилася просто на крижану ковзанку. У більшості спортсменок лижі не були підготовлені під таке покриття, вони почувалися дуже некомфортно і програвали просто катастрофічно багато часу – це була, ймовірно, найдивніша гонка на пам'яті вашого покірного слуги.

У підсумковій турнірній таблиці розрив між першим і четвертим місцем склав 4,71 секунди, а така зірка, як Марта Бассіно, без будь-яких серйозних помилок програла на першій трасі 8,21 секунду. Італійка йшла настільки обережно, що виглядала далеко не найдосвідченішим аматором.

Чимало було і сходів – зокрема й у виконанні Федеріки Бріньоне. Зазначимо, що сама гонка розпочалися із запізненням через те, що лідер чоловічої збірної Словаччини Адам Зампа, який виступав у ролі прокладчика, також впав і порвав хрестоподібні зв'язки коліна. Таке довгоочікуване свято для величезної кількості місцевих уболівальників буквально за кілька хвилин перетворилося на чорний день для словацького гірськолижного спорту.

Найкраще до таких специфічних умов була готова Сара Хектор, яка здобула свою першу за майже два роки перемогу. До слова, кількома днями раніше у Флахау вона вперше в кар'єрі піднялася на подіум у слаломі.

Мікаела Шиффрін після перемоги у Флахау в гіганті в Ясні стала другою, а в неділю, залишившись без головної суперниці, виграла слалом. Після Краньскої Гори ми говорили про відродження інтриги в загальному заліку Кубка світу, проте в Ясні все пішло просто за ідеальним сценарієм для американки. Найближчий переслідувач, Федеріка Бріньоне, зійшла з дистанції, а Петра Влхова, яка була здатна на рівних боротися з Мікаелою в слаломі й «відкушувати» у неї важливі очки в загальному заліку, вибула до кінця сезону з туманними перспективами підійти в бойовій готовності до наступного. Дорога до чергового Великого кришталевого глобуса (ВКГ) відкрита.

Хоча, варто визнати, перемога в слаломі в Ясні у виконанні Шиффрін не була легкою і впевненою: вона лише на 0,14 секунди випередила Зрінку Лютіч, розгубивши майже всю свою перевагу після першої спроби – схоже, американка занадто розслабилася за відсутності Влхової. Що, зрештою, не завадило їй оформити 95-ту в кар'єрі перемогу на Кубку світу і ювілейний, 150-й подіум. Страшні цифри.

Другий у кар'єрі подіум для Лютіч на Кубку світу, а за день до цього – ще й четверте місце в гіганті: її найкращий результат у цій дисципліні за кар'єру. Цих успіхів 19-річна хорватка добилася на тлі провалів більш досвідченої партнерки по команді Леони Попович, яка не дісталася до фінішу в трьох з останніх чотирьох слаломів.

Хто ще виявився абсолютно не готовим до специфічних умов гіганта в Ясні – так це збірна Австрії, яка не набрала ЖОДНОГО очка – безпрецедентний провал! Свій дебютний у кар'єрі гігант на Кубку світу проводила Кайса Вікхофф Лі, і перший млинець для норвежки не вийшов гливким – десяте місце. А ось інша зірка швидкісних видів, Соф’я Годжа, в Ясну не приїхала, вперше в сезоні пропустивши гігант.

Продовжує вражати своїм прогресом Дзеніфера Германе. Ще у Флахау 20-річна латвійка вперше потрапила в топ-10 на Кубку світу, зробивши це лише в четвертій у кар'єрі гонці в еліті. До слова, рівно стільки ж стартів свого часу знадобилося для першого потрапляння в топ-10 самій Мікаелі Шиффрін! У Ясні Германе підтвердила невипадковість свого успіху, і повторила результат Флахау – восьме місце. Прогресуючи такими темпами, Дзеніфера вже в нинішньому сезоні може перетворитися на серйозного претендента на подіум, тим паче, що за відсутності Влхової пробиватися в топ-10 стане, безумовно, легше.

У Флахау вперше в кар'єрі заїхала в топ-10 на Кубку світу ще один молодий талант – Лара Кольтурі, яка після цього стала 13-ю в гіганті в Ясні. Вдалу серію 17-річна албанка перервала наступного дня, зійшовши з дистанції в слаломі. Топ-10 у Флахау замкнула 24-річна норвежка Андрін Маастрель, для якої це взагалі перші в кар'єрі очки на Кубку світу.

Не можна не відзначити і прогрес колись перспективної швейцарки Каміль Раст, у якої в чотирьох останніх гонках – два четвертих, шосте і дев'яте місця. У слаломі в Ясні була близька до свого першого в кар'єрі подіуму на Кубку світу (не рахуючи третього місце в паралельному старті в Осло в далекому 2018 році) і ще один колишній суперталант збірної Швейцарії – Мелані Мейяр, яка з третього місця після першої спроби відступила на п'яте.

Поступово стають нормою і високі результати Мішель Гізін – після невдалого старту сезону швейцарка справді набрала форму. Те ж саме стосується і Анни Свенн Ларссон, яка в Ясні вперше в сезоні піднялася на подіум після потрапляння до топ-5 у Лінці та Флахау.

Що стосується Гізін, то у Флахау вона взагалі могла б опинитися на подіумі, але під час другої спроби випустила з рук палицю. Та залишилася бовтатися на темляку, і Мішель з пригодами на ходу знову взяла її в руку, втративши на цьому чимало дорогоцінного часу.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Лижні гонки

Старти тижня:

П'ятниця, 19 січня

Оберхоф (Німеччина), спринт класика, чоловіки/жінки

Субота, 20 січня

Оберхоф (Німеччина), мас-старт, 20 км, класика, чоловіки

Оберхоф (Німеччина), мас-старт, 20 км, класика, жінки

Неділя, 21 січня

Оберхоф (Німеччина), естафета 4х75 км, чоловіки

Оберхоф (Німеччина), естафета 4х75 км, жінки

Провал Клебо, переможний дубль Вальнеша

Кубок світу з лижних гонок відновився після Тур де Скі етапом в Оберхофі, який більш звичний для любителів біатлону. Щоправда, за два тижні погодні умови на легендарній арені в Тюрінгії помітно покращилися, і снігове полотно під час змагань лижників було практично зразковим – небо і земля порівняно з тим, що було під час Кубка світу з біатлону.

Головною подією етапу в Оберхофі мало стати повернення Йоханнеса Клебо, який пропускав Тур де Скі через хворобу. І повернення головної зірки сучасних лижних гонок вийшло, без перебільшень, провальним.

Перші тривожні симптоми з'явилися вже у кваліфікації п'ятничного спринту, де норвежець показав лише другий результат, програвши Харальду Остбергу Амундсену. А вже в плей-оф вибухнула гучна сенсація: Клебо вилетів у півфіналі, посівши третє місце в першому забігу і не пробившись до числа лакі-лузерів. Попереднього разу Йоханнес не зумів дістатися до фіналу спринту на Кубку світу в листопаді 2019 року в Ліллехаммері, коли зламав палицю під час півфінального забігу. Відтоді Клебо не те що не вилітав на попередніх стадіях плей-оф, а з подіуму не злазив!

Як виявилося, той провал Клебо не був випадковістю: наступного дня в мас-старті він також мав слабкий вигляд і фінішував лише 17-м. Такого провального вікенду у виконанні норвежця не доводилося бачити дуже давно. Реабілітуватися трохи вдалося лише в неділю, коли Клебо в очній боротьбі з Федеріко Пеллегріно приніс Норвегії перемогу в естафеті.


Getty Images/Global Images Ukraine. Йоханнес Клебо

Проблемами Клебо сповна скористався Ерік Вальнеш, який оформив переможний дубль в особистих гонках. У мас-старті він сповна скористався низькою селективністю гонки і виграв фінішний спринт. За два дні норвежець майже подвоїв кількість своїх перемог на Кубку світу, збільшивши цей показник з 3 до 5 успіхів.

Що стосується п'ятничного спринту, то в ньому невдачі зазнали багато зіркових спринтерів. У півфіналі вилетів не тільки Клебо, а й Лука Шанава, і Федеріко Пеллегріно. До слова, про Італію: нарешті повернувся в Кубок світу одне з відкриттів минулого сезону, Сімоне Мочелліні, який старт нинішньої зимової кампанії пропустив через травму руки.

Пол Гулберг досить несподівано вирішив пропустити класичний спринт – дисципліну, яка була профільною для норвезького ветерана протягом більшої частини його кар'єри. Наступного дня свіжий Гулберг замкнув топ-3 в мас-старті – рішення себе виправдало, враховуючи загальний спад форми норвежця.

Четвертим у мас-старті став колись суперперспективний Маттіс Стенсхаген. Для 27-річного норвежця це найкращий результат у кар'єрі на Кубку світу. Лідер загального заліку Харальд Остберг Амундсен вийшов у фінал спринту, однак наступного дня мас-старт провалив – 14-те місце.

Лише 11-м став лідер збірної Фінляндії Іво Нісканен. Його зуміли випередити одразу два партнери по команді – Рістоматті Хакола, який за день до цього не пройшов кваліфікацію спринту, і Пертту Хювярінен, який останнім часом цілком серйозно претендує на статус лідера команди.

Домінування Карлссон, переможна серія Сван і повернення Тіріль Венг

У жінок головною подією етапу в Оберхофі стало повернення на Кубок світу чинної володарки Великого кришталевого глобуса, Тіріль Венг. Через хворобу норвежка пропустила всю першу половину сезону і втратила будь-які шанси захистити свій титул, і тільки в Оберхофі вперше з'явилася на змаганнях вищої ліги. Феєричним повернення Венг-молодшої не назвеш: 16-те місце у спринті та 23-тє у мас-старті.

Головною героїнею етапу в Оберхофі стала Фріда Карлссон. Спочатку вона стала другою в п'ятничному спринті. Ще перед гонкою багато говорилося про те, що траса спринту в Оберхофі занадто довга і занадто складна, і такий результат Карлссон, за всіх її здібностей як спринтерки – найкраще тому підтвердження. Суботній мас-старт вона взагалі виграла, при чому 20-кілометрова гонка у жінок вийшла набагато більш селективною, ніж у чоловіків. Однозначно найкращий вікенд сезону для Карлссон.


Getty Images/Global Images Ukraine. Фріда Карлссон

Ну а спринт у п'ятницю виграла Лінн Сван. З огляду на Тур де Скі це її третя поспіль перемога в спринті на Кубку світу – схоже, шведка дійсно повернулася на свій рівень 2020-2021 років. За такої динаміки в наступному сезоні вона буде, мабуть, головним претендентом на перемогу в загальному заліку Кубка світу.

Третьою у спринті стала Йонна Сундлінг – збірна Швеції знову окупувала весь подіум. У фінал пробилася також Емма Рібом, а Майя Дальквіст стала найкращою серед тих, хто у вирішальний забіг не відібрався.

Відзначимо сильний виступ у мас-старті господинь, збірної Німеччини: другою стала Катаріна Хенніг, а четвертою – Вікторія Карл. У п’ятничному спринті вони трохи розчарували (Карл вилетіла в півфіналі, а Хенніг – у чвертьфіналі), щоправда, у вирішальний забіг пробилася Лаура Гіммлер.

Другою в суботньому мас-старті стала Кертту Нісканен, яка проявляла активність впродовж усієї гонки і зробила все можливе, щоб вона стала селективною. За день до цього лідерка збірної Фінляндії не вийшла на старт спринту. Знову сильно виглядала в контактній дистанційній гонці австрійка Тереза Штадлобер – сьоме місце на фініші.

Для Джессіки Діггінс вік-енд з двома особистими гонками класикою не обіцяв нічого хорошого, але американка дуже успішно мінімізувала свої втрати, вкотре продемонструвавши свій універсалізм. А ось її партнерка по команді Розі Бреннан якраз, навпаки, більше тяжіє до класики, але виступила в Обергофі невдало: виліт у чвертьфіналі спринту і 10-е місце в мас-старті. Чи не головним розчаруванням мас-старту стала Ебба Андерссон, яка фінішувала лише 11-ю.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
introvert
"Мануель Феллер залишається острівцем стабільності в шаленому чоловічому слаломі..."
Звучить дивно і навіть дещо іронічно, враховуючи, що відсоток сходів в минулі роки у тридцятиоднорічного Феллера чи не більший ніж у Якобсена... Нарешті подорослішав?))