Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 24 лютого 2024, 22:11
3017
0

Турбо Тімо повернувся в АПЛ: другий шанс для Вернера вийти на новий рівень

Оцінюємо перспективи німця у новому клубі

| Оновлено 24 лютого 2024, 22:11
3017
0
Турбо Тімо повернувся в АПЛ: другий шанс для Вернера вийти на новий рівень
Getty Images/Global Images Ukraine

Довгий час Тімо Вернер вважався одним із найперспективніших, а потім і одним із найкращих німецьких футболістів. Він почав демонструвати свій талант ще у Штутгарті, вихованцем якого і є. Але по-справжньому про Вернера почали говорити після його переходу до РБ Лейпциг влітку 2016 року. Бики заплатили за гравця 23 млн євро, і не пошкодували. Вже в першому своєму сезоні у новому клубі форвард забив 21 гол у Бундеслізі, що є його другим найкращим показником результативності у кар'єрі.

Тімо провів у Лейпцигу 4 роки і жодного разу не забивав менше 10-ти голів за сезон. У четвертому сезоні (2019/20) Вернер показав найкращу в кар'єрі результативність, записавши на свій рахунок 28 голів та 8 результативних передач у 34-х матчах Бундесліги. У всіх чотирьох кампаніях німець був найкращим бомбардиром биків. При цьому Вернер вирізнявся не лише вмінням забивати. Він виділявся високою швидкістю, різкістю та хорошою силою удару, за що його прозвали Турбо Тімо. Це був ідеальний нападник для молодої команди, яка хотіла заявити про себе не лише у Німеччині, а й у Європі.

Вернер 4 роки виступав на стабільно високому рівні. Зрозуміло, що такий гравець не міг залишитися без уваги з боку топ-клубів. Першим на Тімо звернув погляд Ліверпуль. Головний тренер червоних Юрген Клопп дуже хотів підписати свого співвітчизника влітку 2020 року. Проте керівництво відмовило фахівцеві у його проханні. На той час вирувала пандемія коронавірусу, що вплинуло на фінансові можливості багатьох клубів. Але Челсі не входив до їхнього числа. Тоді ж, улітку 2020 року, сині провели потужну трансферну кампанію, підписавши Кая Хаверца, Бена Чілвелла, Едуара Менді, Маланга Сарра, Хакіма Зієша та Вернера.

За форварда РБ Лейпциг Челсі заплатив 53 млн євро. Від гравця за такі гроші чекали багато чого. І спочатку все було непогано. Вже у першому матчі Прем'єр-ліги Тімо відзначився результативною передачею. У Лізі чемпіонів форвард забив у двох поєдинках поспіль, оформивши дубль у матчі проти Ренну. Але потім у німця розпочалися тривалі серії без результативних дій в обох турнірах. У підсумку за весь сезон нападник забив лише 6 м'ячів у АПЛ. На рахунку гравця було 8 асистів, що хоч трохи могло виправдати його трансфер. Хоча, звичайно, цього було мало, оскільки у синіх залишалися проблеми в атаці.

Другий сезон Вернера у Челсі став зовсім провальним. Тімо записав на свій рахунок лише 4 голи та одну результативну передачу у 21-му матчі Прем'єр-ліги. Німець почав кілька разів поспіль залишатися на лаві запасних і навіть не потрапляв у заявку на деякі поєдинки. Синім, як і раніше, потрібен був якісний форвард, але на Вернера вони вже не розраховували. Так влітку 2022 року Тімо повернувся до Лейпцига. Бики підписали свого колишнього гравця за 20 млн євро. Очікувалося, що у добре знайомій обстановці футболіст знову показуватиме найкращу версію себе. Але цього не сталося.

У першому сезоні після повернення Вернер забив лише 9 м'ячів у 27 матчах Бундесліги. У першій половині нинішньої кампанії він записав на свій рахунок лише 4 голи у чемпіонаті Німеччини. Виявилося, що німець повернувся не в таке вже й знайоме середовище. Склад команди серйозно змінився, а очолював її вже не Юліан Нагельсманн, а Марко Розе, який надавав перевагу іншим гравцям. Цього сезону Тімо втратив усе: вибухонебезпечність, результативність, ігровий час і місце у збірній Німеччини.

Вернеру треба було діяти. Друга половина сезону в Лейпцигу означала стагнацію та проліт повз домашній чемпіонат Європи. Раптом у Тімо з'явився варіант із Тоттенхемом. Шпорам потрібен був гравець в атакуючу групу через травми Івана Перішича та Манора Соломона. Крім того, лондонці втратили Сон Хин Міна, який вирушив на Кубок Азії. Звичайно, заміна якісного корейця на в’янучого німця не була рівноцінною. Але всі вже забули, що одна з головних особливостей Вернера полягає в універсальності. Він може зіграти як на вістрі атаки, так і на одному з флангів.

Getty Images. Тімо Вернер

Тімо не є прямою заміною Сону. Але це додаткова опція в атаці. Вернер в останні роки має великі проблеми з реалізацією. Йому досі згадують численні офсайди та удари вище воріт. Але він може не лише завдавати ударів, а й створювати моменти для партнерів. Раніше Тімо віддавав пристойну як для форварда кількість результативних передач. Вернер дебютував у матчі проти Манчестер Юнайтед на позиції лівого вінгера – і це дало результат. Новачок Тоттенхема відзначився асистом вже у першому матчі. Та й загалом зіграв непогано, що оцінив і наставник шпор Ангелос Постекоглу.

Тімо необов'язково грати на вістрі атаки, щоб допомагати команді. З Вернером та Бреннаном Джонсоном на флангах, а також з Рішарлісоном у центрі атаки Тоттенхем виглядає непогано. Шпорам пощастило, що бразилець почав вчасно забивати. На його рахунку голи у п'яти з останніх шести матчів АПЛ. З поверненням Джеймса Меддісона і Сона атакуючий потенціал лондонців виглядатиме ще краще. Німець потрапив у хорошу команду до хорошого тренера, що важливо, оскільки Постекоглу сам хотів отримати цього гравця до свого складу.

Вернер перейшов до Тоттенхему на ідеальних для всіх умовах – оренда з опцією викупу. Шпори нічим не ризикують, підписавши не найуспішнішого, але максимально вмотивованого гравця, який хоче перезапустити кар'єру. Для самого Тімо це також великий шанс нагадати всім про себе та повернути місце у збірній Німеччини. Одна з головних проблем німця в Челсі, за його словами, полягала у відношенні тренера. Томас Тухель не дуже тепло ставиться до своїх підопічних, що підтверджують джерела з Баварії. Постекоглу в цьому плані не такий. Для нього важливо, щоб усі гравці почувалися в команді комфортно. Вернер чудово ладив з Нагельсманном, і результат був чудовим. Якщо німець потрапив до свого тренера, Турбо Тімо може повернутися.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.