Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 18 сiчня 2024, 09:26
20092
12

Де вони зараз? Маріуполь, який не повернувся в УПЛ після зимової паузи

Повномасштабна агресія росії змусила приазовців де-факто закрити клуб. Віримо, що тимчасово

| Оновлено 18 сiчня 2024, 09:26
20092
12
Де вони зараз? Маріуполь, який не повернувся в УПЛ після зимової паузи
ФК Маріуполь

Рівно два роки тому, 17 січня 2022-го, футбольний клуб «Маріуполь» повернувся до роботи після звичних для української Прем'єр-ліги кількох тижнів зимового відпочинку. Спочатку футболісти приазовців на рідній землі пройшли медичний огляд, а потім вирушили до Туреччини для проведення тренувальних зборів та спарингів. Повернутися в Україну для участі у другій частині сезону-2021/22 в рамках УПЛ «Маріуполю» вже не вдалося – 24 лютого росія розпочала жорстоке та нічим не спровоковане військове вторгнення на суверенну територію України, через що футбол, як і багато чого ще, у нашій країні відійшов на задній план.

Футбольний клуб «Маріуполь» невдовзі ухвалив рішення надати статус вільних агентів усім своїм гравцям, а сам тимчасово припинив діяльність. Деякі екс-футболісти приазовців прийняли рішення виїхати до зарубіжних чемпіонатів, причому часом у абсолютно не відповідні їх реальному рівню ліги, інші – залишилися в Україні, й невдовзі допомогли повернутися нашому футболу до життя, нехай вже й зовсім іншого, аніж те, що було до 24 лютого 2022-го.

Сьогодні ми пропонуємо вам простежити, як склалися кар'єри гравців основної обойми того складу «Маріуполя», який так і не повернувся до української Прем'єр-ліги після зимової паузи сезону-2021/22. Як критерій, яким ми відокремимо основних гравців від резервістів та тих, хто взагалі грав вкрай епізодично, візьмемо кількість хвилин, проведених на полі – понад 400.

Богдан В'юнник

Показники в УПЛ-2021/22: 433 хвилини, 11 матчів, 1 гол, 1 асист
Нинішній клуб: «Шахтар»

ФК Шахтар. Богдан В'юнник

«Маріуполь» орендував центрфорварда Богдана В'юнника у «Шахтаря» влітку 2021 року. У стані приазовців молодий нападник не встиг закріпитися в основі та стати беззаперечно ключовим виконавцем, натомість Остап Маркевич досить регулярно використовував В'юнника у системі ротації. У підсумку до зимової паузи Богдан провів 11 матчів у чемпіонаті, відзначившись 1 забитим м'ячем та 1 результативною передачею. У квітні 2022 року В'юнник на правах оренди з «Шахтаря» перейшов до швейцарського «Цюріха», а потім виступав у Австрії за «Грацер».

Влітку минулого року В'юнник повернувся до «Шахтаря», але в стані «гірників» не має постійної ігрової практики, а тому недивно, що зараз навколо Богдана безліч чуток – зокрема, у його послугах нібито зацікавлені «Дніпро-1», «Лехія» та «Янг Бойз».

Сергій Чоботенко

Показники в УПЛ-2021/22: 450 хвилин, 5 матчів
Нинішній клуб: «Полісся»

ФК Полісся. Сергій Чоботенко

Сергій Чоботенко був ключовим центрбеком для «Маріуполя», але наприкінці серпня 2021 року футболіст отримав тяжку травму й надовго вилетів з гри. Повернутися на поле Сергій мав вже у весняній частині сезону-2021/22, яку в УПЛ було скасовано через повномасштабну фазу війни з росією, що почалася наприкінці лютого. Влітку 2022-го Чоботенко перейшов до «Колоса», де провів один сезон, а потім на правах вільного агента перебрався у амбітне «Полісся».

В команді з Житомира Чоботенко наразі також є беззаперечним гравцем основного складу.

Микита Петерман

Показники в УПЛ-2021/22: 521 хвилина, 13 матчів, 1 асист
Нинішній клуб: «Туран» (Казахстан)

ФК Маріуполь. Микита Петерман

Опорний півзахисник Микита Петерман є вихованцем академії «Маріуполя», в якому й отримав змогу у двадцять із невеликим років дебютувати на рівні української Прем'єр-ліги. У команді Остапа Маркевича Петерман був футболістом основної обойми, чергуючи виходи на поле у ​​стартовому складі зі спробами підсилити гру приазовців із лави запасних. У квітні 2022-го Петерман тимчасово подався до Польщі, де виступав за нижчолігову команду «Заглембє» Сосновець, після чого в Україну так і не повернувся.

Влітку 2022 року Петерман поїхав до Албанії, де захищав кольори «Лачі», а з лютого минулого року є футболістом казахстанського «Турану».

Микита Турбаєвський

Показники в УПЛ-2021/22: 540 хвилин, 6 матчів, 15 пропущених м'ячів
Нинішній клуб: «Зоря»

ФК Заря. Микита Турбаєвський

У «Маріуполі» молодий воротар Микита Турбаєвський був одним із багатьох, хто захищав кольори приазовців на правах оренди із «Шахтаря». У стані «гірників» високий голкіпер шансу в першій команді так і не отримав, а от у «Маріуполі» йому дали можливість дебютувати в УПЛ, хоча в перших своїх поєдинках на такому рівні Микита пропустив занадто багато. Навесні 2022 року Турбаєвський на правах оренди відбув до загребської «Локомотиви», де виступав за юнацьку команду, а потім повернувся в Україну.

Із вересня 2022-го Турбаєвський є повноцінним гравцем «Зорі», причому в луганській команді виглядав дуже непогано в поточному розіграші Ліги конференцій, хоча багато його партнерів у цьому турнірі зіграли значно нижче власних можливостей.

Денис Шостак

Показники в УПЛ-2021/22: 621 хвилина, 13 матчів
Нинішній клуб: «Олександрія»

ФК Маріуполь. Денис Шостак

Атакувальний півзахисник Денис Шостак також приєднався до «Маріуполя» влітку 2021 року на правах оренди із «Шахтаря». Встигнувши зіграти 13 матчів в УПЛ, але так і не зумівши відзначитись в них результативними діями, навесні 2022-го Шостак був змушений достроково повернутися до табору «гірників», із якими під керівництвом Роберто Де Дзербі проводив тренування та благодійні матчі на підтримку України. Влітку 2022 року Денис поїхав в оренду до «Ешторіла», але в Португалії виступав лише за резервну команду клубу.

Влітку минулого року Шостак на повноцінній основі перейшов до «Олександрії», де наразі є футболістом ротації.

Олег Очеретько

Показники в УПЛ-2021/22: 653 хвилини, 10 матчів
Нинішній клуб: «Шахтар»

ФК Шахтар. Олег Очеретько

Олег Очеретько виступав за «Маріуполь» на правах оренди із «Шахтаря» ще з літа 2020 року. У стані приазовців цей молодий атакувальний півзахисник встиг показати досить високий, за мірками української Прем'єр-ліги, рівень потенціалу, внаслідок чого після відходу з «Маріуполя» Очеретько повернувся в «Шахтар», де отримував стабільну ігрову практику в Ігора Йовічевіча, будучи футболістом найближчого резерву.

За Патріка ван Леувена та Маріно Пушича кількість ігрового часу Очеретька у «Шахтарі» значно знизилася, й зараз у ЗМІ циркулюють чутки про можливий відхід Олега у зимове трансферне вікно в «Дніпро-1».

Андрій Кулаков

Показники в УПЛ-2021/22: 860 хвилин, 11 матчів, 6 голів
Нинішній клуб: «Олександрія»

Андрій Кулаков виступав за «Маріуполь» на правах оренди із «Шахтаря» ще з літа 2019 року, проте лише з приходом на тренерський місток приазовців Остапа Маркевича нападнику вдалося виявити свій бомбардирський потенціал. У 11 матчах УПЛ-2021/22 Кулаков забив 6 м'ячів та був найкращим голеадором своєї команди після першої половини сезону. У березні 2022-го Андрій на правах оренди перейшов до турецького «Тузласпору», де проявити себе не зумів, й невдовзі повернувся на батьківщину.

У першій команді «Шахтаря» Кулаков можливості зіграти так і не отримав, і в лютому минулого року перейшов до «Олександрії», де грає досить регулярно, проте поки що й близько не демонструє такої ж результативності, як у Маркевича-молодшого в «Маріуполі».

Олександр Драмбаєв

Показники в УПЛ-2021/22: 879 хвилин, 14 матчів, 1 асист
Нинішній клуб: «Осієк» (Хорватія)

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Драмбаев (праворуч)

Фланговий захисник Олександр Драмбаєв був орендований «Маріуполем» у «Шахтаря» на початку 2021 року. Встиг провести за приазовців загалом 25 офіційних матчів, а після початку повномасштабної фази російсько-української війни спочатку повернувся до табору «гірників», але в першій команді місця для нього тренери та менеджери «Шахтаря» не побачили. Минулий сезон Драмбаєв на правах оренди провів у Бельгії за «Зюлте-Варегем», де грав досить регулярно. Цей клуб хотів би залишити українця у себе й надалі, проте виліт із елітарного дивізіону не дозволив «Зюлте-Варегему» знайти необхідну суму на викуп Драмбаєва у «гірників».

В результаті влітку 2023-го Драмбаєв знову на правах оренди пішов у хорватський «Осієк». Там український фулбек є гравцем основної обойми, але у пресі вже активно циркулюють чутки, що Олександр у січні може змінити клуб. Інтерес до нього нібито виявляє «Зоря», а також неназвані клуби з Бельгії, Нідерландів та Польщі.

Максим Чех

Показники в УПЛ-2021/22: 940 хвилин, 11 матчів
Нинішній клуб: «Карпати»

Опорний півзахисник Максим Чех був одним із найважливіших виконавців у «Маріуполі» в Остапа Маркевича. Причому за приазовців хавбек виступав ще з літа 2019 року, а всього встиг зіграти за цю команду 60 поєдинків, у яких відзначився 1 забитим м'ячем, а ще отримав 15 жовтих та 1 червону картку. Після фактичного закриття «Маріуполя» Чех повернувся до «Шахтаря», але тільки для того, аби влітку 2022-го піти в оренду у «Сабаїл». За рік в Азербайджані українець виявив себе дуже пристойно, і в «Шахтаря», за чутками, була низка пропозицій щодо Чеха з-за кордону. Також розглядалася можливість, коли Максим залишиться у першій команді «гірників» та спробує створити конкуренцію Тарасу Степаненку.

Проте влітку минулого року Чех пішов до амбітних «Карпат», які ставлять перед собою завдання виграти сезон-2023/24 у Першій лізі й повернутися після паузи в еліту українського футболу.

Олексій Кащук

Показники в УПЛ-2021/22: 998 хвилин, 15 матчів, 4 голи, 2 асисти
Нинішній клуб: «Шахтар»

ФК Шахтар. Олексій Кащук

Історія вінгера Олексія Кащука в чомусь схожа на ту, яку ми вище вже розповідали в аспекті Максима Чеха. Кащук також перейшов до «Маріуполя» на правах оренди із «Шахтаря» ще у 2019 році, і за цей час встиг стати одним з лідерів приазовської команди. Після припинення діяльності «Маріуполем» Кащук виявився не затребуваним у «Шахтарі» та був відпущений в оренду в Азербайджан – у «Сабах», де проявив себе просто чудово.

Остання обставина дозволила Кащуку повернутися до «Шахтаря», де він все ж так і не зумів вписатися спершу в ігрові концепції Патріка ван Леувена, а тепер, вочевидь, і Маріно Пушича. Невипадково у ЗМІ ходять чутки, що невдовзі Олексій може покинути «Шахтар» та перейти чи то у «Хайдук», чи то у ПАОК, чи ще в якийсь клуб, де йому дадуть більше можливостей проявити себе, аніж у стані «помаранчево-чорних».

Кирило Меліченко

Показники в УПЛ-2021/22: 1023 хвилини, 12 матчів
Нинішній клуб: «Динамо» Дрезден (Німеччина)

Правий захисник Кирило Меліченко перейшов до «Маріуполя» на початку 2021 року на правах вільного агента із «Шахтаря». В команді Остапа Маркевича це був основний виконавець, який демонстрував дуже приємний прогрес. Проте після початку повномасштабної війни з росією Меліченко у статусі біженця опинився в Німеччині, де підтримував форму у дрезденському «Динамо».

Влітку 2022 року керівництво «Динамо» Дрезден ухвалило рішення про доцільність повноцінного трансферу Меліченка. За неофіційною інформацією, за Кирила німці навіть заплатили близько 100 тисяч євро, оформивши із Кирилом дворічну трудову угоду. На жаль, цього сезону Меліченко за «Динамо» поки так і не провів жодного матчу, оскільки продовжує заліковувати наслідки травми коліна, отриманої ще на початку весни 2023-го.

Дмитро Мишньов

Показники в УПЛ-2021/22: 1299 хвилин, 15 матчів, 2 голи, 1 асист
Нинішній клуб: «Зоря»

ФК Зоря. Дмитро Мишньов (№ 9)

Дмитро Мишньов є вихованцем та легендою сучасного «Маріуполя». За цю команду хавбек виступав із самого початку професійної кар'єри та провів 233 матчі (17 голів, 25 асистів). Не виключено, що Мишньов так і залишився б для приазовців one-club man'ом, якби не початок повномасштабної війни з росією...

Влітку 2022 року Мишньов на правах вільного агента перейшов у «Зорю», де виступає й досі. Цікаво, що чутки про можливий переїзд Дмитра до луганської команди почали ходити в українських ЗМІ ще на початку лютого 2022-го, проте тоді вони ні у що так і не втілилися.

Дмитро Топалов

Показники в УПЛ-2021/22: 1304 хвилини, 17 матчів, 3 голи, 3 асисти
Нинішній клуб: «Шахтар»

Вихованець академії «Шахтаря» Дмитро Топалов виступав за «Маріуполь» на правах оренди з літа 2019 року. У стані приазовців він швидко перетворився на ключового виконавця, яким був як за Олександра Бабича, і за Остапа Маркевича. В «Маріуполі» Топалов діяв переважно на лівому фланзі атаки – як вінгер. Після вимушеного та передчасного від'їзду з табору приазовців Топалов повернувся до «Шахтаря», де його перевели на лівий фланг оборони.

Наразі Топалов продовжує залишатися у стані «гірників», будучи таким собі резервістом-універсалом, здатним закрити кілька позицій. Втім, серйозних кар'єрних перспектив у «Шахтарі» Топалов не має, і не виключено, що незабаром Дмитро все-таки наважиться на повноцінний трансфер в інший клуб. Принаймні, півроку тому ходили чутки, що футболіста серед своїх підопічних дуже хоче бачити головний тренер «Олександрії» Руслан Ротань.

Петро Стасюк

Показники в УПЛ-2021/22: 1530 хвилин, 17 матчів, 2 асисти
Нинішній клуб: ЛНЗ

ФК ЛНЗ. Петро Стасюк (№ 95)

Фланговий захисник Петро Стасюк був єдиним гравцем «Маріуполя» в сезоні-2021/22 УПЛ, який до зимової паузи підійшов зі 100%-вим показником проведеного на полі ігрового часу. Фулбек виступав за приазовців ще з літа 2020 року, причому мав повноцінний контракт із клубом, перейшовши туди на правах вільного агента з «Миная». Але влітку 2022-го Стасюк поїхав до Азербайджану, де один сезон дуже плідно провів у «Сабаїлі», а потім таки повернувся в Україну.

Наразі Петро Стасюк є одним із ключових гравців новачка УПЛ – черкаського ЛНЗ, який має серйозні амбіції та, за чутками, вельми непогане фінансування.

P.S. Одним з тих, про кого варто згадати в рамках цього матеріалу є також екс-хавбек «Маріуполя» Родіон Плакса (136 хвилин у рамках двох поєдинків за приазовців в УПЛ-2021/22). У березні 2022-го українська футбольна спільнота дізналася, що талановитий футболіст тривалий час не виходив на зв'язок і фактично зник, але невдовзі, на щастя, Плакса знайшовся та зміг продовжити грати у футбол, причому робить це в Україні. Наразі 21-річний уродженець Вугледара є гравцем «Олександрії», і у першій частині цього сезону провів 10 матчів в УПЛ, відзначившись 2 забитими м'ячами.

Оцініть матеріал
(78)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Iigor6583
Рашистська путінська дичина підлягає ізоляції в клітці, разом з скаженими собаками. Щкода, що 41-му з ними не було покінчено. 
avk2307
Правду говорит Swed, этих мы знаем, это сливки можно сказать. А всего их было человек 30.
И остальных можно посмотреть на трансфермаркте поставив сезон 2022 года.
Некоторые вообще без клуба, большинство в Европе в клубах не первой величины.
Война к сожалению и ничего не поделаешь. Ну и одного товарища я так понимаю по политическим мотивам не напечатали.
Swed
Этих все знают и они на виду.
А вот кто в ФСК Мариуполь играет, которые -  А вдруг они выйдут в УПЛ?
Володимир
Этот футбольный клуб с Мариуполем связывали лишь название , адрес регистрации да расположение тренировочной базы . После отжатия металлургического комбината им.Ильича в черно- оранжевые руки попал и футбольный клуб , который новый владелец цинично и нагло превратил  в фарм Шахтёра , куда свозились купленные по городам и весям молодые ребята с целью их предпродажной подготовки .       Эта  постыдная и чёрная страница в истории  футбольного Мариуполя должна быть закрыта . Навсегда .
locator-x
Цей Маріуполь вже не має повернутися. Фарм для відмивання грошей не має бути потрібним.
А гравці хороші, нічого не скажеш.
Dmytro11q
Чекаємо, коли ФК "Маріуполь" знову гратиму в УПЛ. Бо в нього ще багато чого не зроблено. ЛК не виграна. В 1/4 фіналу ЛЄ не грав. Врешті-решт, після майбутньої перемоги в ЛЧ, ФК "Маріполь" досі не довелося грати у матчі за суперкубок УЄФА. Дійсно, справ у цього футбольного клубу ще багато.
Андрій Шевченко
А мали б йти звільняти той маріуполь....гниди.