Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Аргентина
| Оновлено 17 сiчня 2024, 12:34
5264
0

Келвін Філліпс у Манчестер Сіті: трансфер, від якого програли всі

Розповідаємо про найбільш провальну угоду «містян» за останні роки

| Оновлено 17 сiчня 2024, 12:34
5264
0
Келвін Філліпс у Манчестер Сіті: трансфер, від якого програли всі
Getty Images/Global Images Ukraine

Нерідко клуби здійснюють трансфери, які в результаті не приносять великої користі команді. На це можуть вплинути багато факторів: травми, втрата форми, зміна тренера. Але бувають і такі випадки, коли гравець у розквіті сил йде на підвищення, а після оформлення угоди лише деградує. Під цей опис підійшов би Донні ван де Бек, але його випадок не єдиний. В іншій частині Манчестера теж є гравець, у якого кар'єра пішла за похилою.

Півзахисник Келвін Філліпс був головною зіркою і надією Лідса. До приходу Марсело Б'єлси білі мали небагато приводів для радості. Проте Філліпс завжди радував уболівальників. Вони співали про нього пісні на стадіонах та в інших публічних місцях, називаючи вихованця Лідса "йоркширським Пірло". Той відплачував фанатам якісною грою. Хавбек перебував у системі Лідса з 2010 року, а в сезоні 2014/15 вже почав виступати за першу команду в Чемпіоншипі. У 2016 році він уже був гравцем основи у своєму клубі.

Після дебюту Філліпса на великому рівні Лідс провів ще 5 сезонів у Чемпіоншипі, допоки не став найкращою командою другого дивізіону під керівництвом Б'єлси. Проте у Прем'єр-лізі "білі" надовго не затрималися. У сезоні 2021/22 вони фінішували на 17-му місці – лише за три очки від зони вильоту. У минулій кампанії Лідс врятуватися вже не зміг. Філліпс не захотів боротися за виживання зі своїм рідним клубом. Воно й зрозуміло, оскільки на нього був попит у АПЛ, причому від представників великої шістки. Серед них були також Манчестер Юнайтед та Манчестер Сіті.

В одному з інтерв'ю 28-річний хавбек заявив, що не міг прийняти пропозицію від МЮ. Це логічно з огляду на історичну ворожнечу між манкуніанцями та Лідсом. Тому він перейшов до Манчестер Сіті. "Містяни" заплатили за гравця 49 млн євро. Звичайно, Лідс і Манчестер Сіті – це команди різного рівня. Філліпс зрозумів це вже у першому матчі минулого сезону, провівши на полі лише одну хвилину у поєдинку проти Вест Хема. Натомість хлопець уперше в житті зіграв у Лізі чемпіонів і, напевно, отримав неймовірні враження. До того ж у його дебютному матчі містяни розгромили Севілью (4:0).

У хавбека все пішло не за планом у новому клубі вже з перших днів. Вже на другий матч сезону 2022/23 він не потрапив у заявку, третій поєдинок провів у запасі, а потім вибув на тривалий термін через травму плеча. У першій половині сезону Філліпс зіграв у АПЛ лише 1 хвилину – ту саму, у матчі проти Вест Хема. Футболіст повернувся на поле вже у січні 2023 року, але грав один раз через 2-3 поєдинки. Більшість сезону вихованець Лідса провів на лаві запасних. Лише наприкінці кампанії Хосеп Гвардіола почав давати йому більше часу, коли Арсенал був уже переможений у чемпіонських перегонах.

Минулий сезон став фантастичним для Манчестер Сіті. "Містяни" виграли требл. Філліпс одразу після Лідса досяг небувалих висот. Але навряд чи він був задоволений своїм становищем. Його внесок у всі трофеї команди був мінімальним. Гвардіола неодноразово наголошував на людських якостях хавбека, але в той же час давав зрозуміти, що не дуже ним задоволений в ігровому плані. Фахівець вказував на зайву вагу у свого підопічного та інші причини, з яких він майже не грає. Головною з них був Родрі, який вже довгий час перебуває у хорошій формі. Однак англієць не розглядається навіть як змінник іспанця.

Getty Images. Келвін Філліпс і Хосеп Гвардіола

Влітку Манчестер Сіті підписав одразу двох центральних півзахисників. До власників требла перейшли Матео Ковачич із Челсі за 29 млн євро та Матеус Нунес із Вулверхемптона за 62 мільйони. Після цього кар'єра Філліпса на Етіхаді була поставлена під дуже велике питання, оскільки конкуренція за місце у складі ще дужче збільшилася. Гвардіола всіляко давав зрозуміти, що не розраховує на Келвіна, постійно віддаючи перевагу іншим гравцям. Філліпс не виходить на поле в АПЛ із листопада, пропустивши вже 8 матчів поспіль. У Лізі чемпіонів він виходив лише тоді, коли містяни вже не переймалися результатом.

Зрештою, Гвардіола визнав, що не може давати ігровий час Філліпсу. Водночас фахівець дав зрозуміти, що не перешкоджатиме відходу гравця. Але й тут не все так просто, оскільки Манчестер Сіті відпускає футболістів тільки на вигідних для себе умовах. Навіть оренда може бути важкою для інших клубів, не кажучи вже про повноцінний трансфер. З чуток, Ювентус вже відмовився від ідеї орендувати хавбека, оскільки туринці не зможуть потягнути його зарплатню. Є й інші претенденти, але з ними також не все однозначно. Є різні перешкоди, які полягають не лише у вимогах містян.

За чутками, Філліпс був пріоритетною трансферною ціллю Ньюкасла на січень. "Сороки" дуже хотіли підписати гравця, але не змогли собі дозволити через фінансові правила. Те саме стосується Евертона, який теж був зацікавлений у його переході. Висока ймовірність, що після зняття очок "іриски" взагалі нікого не підписуватимуть у січні. Є ще Крістал Пелас, але це теж не дуже перспективний варіант з огляду на те, що Келвін хоче потрапити до складу збірної Англії на чемпіонат Європи. Загалом ситуація складна. Філліпс у тому віці, коли цілком можливо перезапустити кар'єру, але для цього потрібні ще й умови. Можливо й таке, що "йоркширський Пірло" так і залишиться в пам'яті лише вболівальників Лідса.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?
Футбол | 02 травня 2024, 04:34 2
Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?

Найближчим часом Карло Анчелотті вирішить, хто гратиме проти «Кадіса»

Автобус ПСЖ залишив стадіон у Дортмунді без Мбаппе. Стала відома причина
Футбол | 02 травня 2024, 06:35 2
Автобус ПСЖ залишив стадіон у Дортмунді без Мбаппе. Стала відома причина

1 травня «Боруссія Д» обіграла парижан 1:0 у першому матчі 1/2 фіналу Ліги чемпіонів

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.