Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Australian Open
| Оновлено 26 сiчня 2024, 23:20
4864
2

Рекорди українок, боротьба за корону у чоловіків, Свьонтек іде за титулом

Прев'ю до Australian Open 2024

| Оновлено 26 сiчня 2024, 23:20
4864
2
Рекорди українок, боротьба за корону у чоловіків, Свьонтек іде за титулом
Getty Images/Global Images Ukraine

112-й розіграш Відкритого чемпіонату Австралії ще до старту матчів основної сітки запам'ятався вболівальникам чудовим виступом українських тенісисток у кваліфікації, було побито декілька національних рекордів. Попереду на нас чекає дуже багато матчів за участю українок, щонайменше у стартових раундах основи першого мейджора сезону 2024.

Потрібно зазначити, що турнір трохи постраждав через зняття Рафаеля Надаля, якого всі очікували побачити в хорошій формі після тривалого відновлення. Уперше з 1999 року на кортах Мельбурна не зіграють ні Надаль, ні Роджер Федерер, фанатам тенісу залишається з цим тільки змиритися. Але буде вічно молодий Новак Джокович, який у ранзі фаворита спробує завоювати вже 11-й титул на цих кортах. Утім, є кілька людей, які можуть йому завадити, боротьба обіцяє бути захопливою. У жіночій сітці найвпевненіший вигляд має лідерка світового рейтингу Іга Свьонтек, але тут передбачити розвиток ситуації значно важче.

Організатори після кількох важких ковідних і постковідних років на 13% збільшили призові, і тепер кожен учасник першого раунду в одиночному розряді отримає щонайменше по 80 тисяч доларів.

Чоловіки

Турніри, що передували Australian Open

ATP 250 – Гонконг. Фінал
Андрєй Рубльов – Еміль Руусувуорі (Фінляндія) – 6:4, 6:4
ATP 250 – Брісбен. Фінал
Григор Димитров (Болгарія) – Хольгер Руне (Данія) – 7:6(5), 6:4
ATP 250 – Аделаїда. Фінал
Їржі Легечка (Чехія) – Джек Дрейпер (Велика Британія) – 4:6, 6:4, 6:3
ATP 250 – Окленд. Фінал
Таро Даніель (Японія) – Алехандро Табіло (Чилі) – 6:2, 7:5

Сезон у чоловіків розпочався на командному турнірі United Cup, де, як і торік, виступили багато топових тенісистів. Найкраще проявили себе німець Александр Звєрєв та австралієць Алекс де Мінаур. Перший виграв 4 з 5 можливих матчів в одиночному розряді і всі три в міксті, що принесло його команді трохи несподівану загальну перемогу, адже німці були посіяні під 16-м номером серед 18 учасників. Австралієць у першому матчі програв Кемерону Норрі з Великої Британії, після чого розібрався з трьома представниками топ-15: Тейлором Фрітцом зі США, Новаком Джоковичем із Сербії (6:4, 6:4) і тим же Звєрєвим, заслуживши дебют у топ-10 рейтингу ATP. Перемога над Ноле взагалі стала подією, адже Джокович на кортах Австралії не програвав з 2018 року (43 матчі поспіль), коли в четвертому колі Australian Open його сенсаційно вибив кореєць Хьон Чон. Причиною не найвдалішого виступу Джоковича на United Cup 2024 стала травма ліктя, але в команді лідера світового рейтингу заявили, що до початку австралійського мейджора з ним все буде гаразд.

Getty Images/Global Images Ukraine. Новак Джокович

Щодо решти турнірів, то найбільший інтерес викликали змагання в Брісбені, на яких відбулося довгоочікуване повернення Рафаеля Надаля. Іспанець провів два чудові матчі проти Домініка Тіма і Джейсона Кублера. Здавалося, що він знову готовий змагатися на найвищому рівні, але в третьому поєдинку Рафа травмував стегно і програв австралійцю Джордану Томпсону (7:5, 6:7, 3:6), не реалізувавши три матчболи. Після цієї зустрічі стало відомо, що Король грунту пропустить Australian Open. Величезна втрата для турніру і всього тенісу, але головна ціль спортсмена попереду. Безумовно, він налаштований знову виграти Ролан Гаррос, а якщо дозволить здоров'я, то й Олімпійські ігри, які відбудуться на тих же кортах.

Також варто зазначити, що в хорошій формі перебуває невдалий спадкоємець слави Роджера Федерера – Григор Димитров. Болгарин став найкращим у Брісбені, здолавши у фіналі восьму ракетку світу Хольгера Руне з Данії, який був там без свого тренерського штабу. Для Димитрова це перший титул ATP з 2017 року.

Australian Open

Цього року в Мельбурні зможе зіграти другий номер світового рейтингу Карлос Алькарас, який минулого сезону пропустив перший мейджор сезону через травму. Перед Новим роком іспанець навіть обіграв Джоковича на виставковому турнірі. Після цього офіційних матчів він не проводив.

За підсумками турніру відразу три тенісисти можуть опинитися на першому місці у світовій класифікації. Зараз у Джоковича 11055 очок, але він захищає 2000 за перемогу, Карлос стартує з 8855 і захищати нема чого, йому потрібно зіграти як мінімум краще за серба, якщо це не будуть вильоти на ранніх стадіях. Медведєв почне свій шлях із 7465 очок, йому потрібен титул, а також, щоб конкуренти не вийшли до півфіналу. Потрібно розуміти, що Алькарас і Медведєв перебувають в одній частині сітки і можуть зустрітися вже в півфіналі. Джокович отримає прямого конкурента за перше місце тільки у фіналі.

Букмекери бачать Джоковича однозначним фаворитом, коефіцієнт на його перемогу становить 2.0, в Алькараса цей показник 4.0, у Медведєва і Сіннера по 7.0. У решти 20 і більше.

Жеребкування цього року вийшло непоганим. У першій чверті сітки до Джоковича в компанію потрапив Стефанос Циципас, який почне турнір матчем із Маттео Берреттіні, Бен Шелтон, Адріан Маннаріно, Лоренцо Музетті. Також тут є ветерани Гаель Монфіс, Стен Ваврінка, Енді Маррей, Марін Чілич і Роберто Баутіста Агут. Буде на що подивитися вже з перших раундів.

У другій чверті перебувають Яннік Сіннер та Андрєй Рубльов. Їх спробують не пустити до 1/4 фіналу Алекс Де Мінаур, Френсіс Тіафо, Себастьян Корда, Джей-Джей Вульф, Карен Хачанов, Крістофер Юбенкс та інші.

Трохи нижче до Хольгера Руне і Даніїла Медведєва потрапили Хуберт Хуркач, Григор Димитров, Алехандро Давидович Фокіна. Є і Давид Гоффен, який пробився з кваліфікації і відразу битиметься з сіяним Уго Умбером. У першому колі також буде гучна за іменами зустріч Фелікс Оже-Альяссім – Домінік Тім. Є відчуття, що саме тут буде найбільше сюрпризів.

В останній чверті окрім Карлоса Алькараса та Александра Звєрєва є Каспер Рууд, Томмі Пол, Кемерон Норрі, Їржі Легечка, Джек Дрейпер і навіть Александр Бублік. У Алькараса після зустрічі з Рішаром Гаске одразу ж переможець матчу Ден Еванс – Лоренцо Сонего. Буде непросто, хоча обидва і не в найкращій формі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Алькарас

Крім Надаля на турнірі не зіграють Райлі Опелка (травма руки), Домінік Штрікер (спина), Аслан Карацев (коліно) і Борна Гойо (спина).

Орієнтовний склад чвертьфіналів

[1] Джокович – [7] Циципас
[4] Сіннер – [5] Рубльов

[3] Медведєв – [9] Хуркач
[2] Алькарас – [6] Звєрєв

Наші

Цього року вдруге в кар'єрі у кваліфікації Australian Open виступив Віталій Сачко. І знову він дійшов до півфіналу відбору, цього разу програвши у запеклому матчі на двох тай-брейках 7-му сіяному Александару Ковачевичу зі США. Зазначимо, що минулого року Олексію Крутих вдалося пройти сито відбору.

Жінки

Турніри, що передували Australian Open

WTA 500 – Брісбен. Фінал
Єлена Рибакіна (Казахстан) – Аріна Соболенко – 6:0, 6:3
WTA 250 – Окленд. Фінал
Коко Гофф (США) – Еліна Світоліна (Україна) – 6:7(4), 6:3, 6:3
WTA 500 – Аделаїда. Фінал
Альона Остапенко (Латвія) – Дар'я Касаткіна – 6:3, 6:2
WTA 250 – Хобарт. Фінал
Емма Наварро (США) – Елізе Мертенс (Бельгія) – 6:1, 4:6, 7:5

Збірна Польщі хоч і не виграла United Cup, але Іга Свьонтек була визнана найціннішим гравцем турніру. На її рахунку було п'ять виграних одиночних матчів, а також два з трьох у міксті.

Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек

На великому турнірі в Брісбені до фіналу дійшли торішні фіналістки Australian Open Аріна Соболенко та Єлена Рибакіна. Представниця Казахстану взяла переконливий реванш на австралійській землі, віддавши суперниці лише 3 гейми. Соболенко, звісно, була шокована і навіть ніби як жартома сказала, що це вина її команди. Рибакіна, до речі, зізналася, що знову захворіла в Австралії, результат у Брісбені її дуже здивував.

На турнірі в Окленді найкраще вийшло в чинної чемпіонки Коко Гофф, яка у фіналі обіграла Еліну Світоліну. Чемпіонка US Open 2023 точно буде серед фавориток у Мельбурні.

Також у цьому сезоні непогано грає як в одиночці, так і в парі латвійка Альона Остапенко. Звісно, її дует із Людмилою Кіченок нам цікавіший, але в одиночному розряді на неї точно варто звернути увагу. Після перемоги на Ролан Гаррос 2017 у Остапенко не було таких гучних успіхів, але минулого сезону було 2 чвертьфінали на мейджорах. Головна проблема на 7-матчевій дистанції турніру Grand Slam для гравця такого плану – відсутність стабільності. Дуже важко провести всі матчі на одному рівні, коли запасного плану немає, а емоції стримувати не виходить.

Australian Open

У жінок боротьби за першу сходинку світового рейтингу не буде. Річ у тім, що навіть за умови вильоту Свьонтек у першому колі та успішного захисту титулу від Соболенко полька випереджатиме свою головну суперницю на 735 очок. Дуже ймовірно, що за два тижні з невеликим цей відрив буде набагато соліднішим.

Букмекери віддають найбільше шансів Свьонтек (коефіцієнт на перемогу 3.25). На другому місці Рибакіна і Соболенко (5.5), трохи нижче – Гофф (7.0). Також трохи вище за інших Джессіка Пегула (15.0). Далі розташувалися Онс Жабер і Наомі Осака (по 26). Японка нещодавно повернулася після декрету і виграла один матч у Брісбені, де її не без проблем зупинила ще одна експерша ракетка світу Кароліна Плішкова. Уперше з 2020-го в Мельбурні зіграє Каролін Возняцкі, також повертається на Australian Open і Анжелік Кербер. У першої вже двоє дітей, друга трохи менше року тому народила першу дитину.

Getty Images/Global Images Ukraine. Коко Гофф

Результати жеребкування у жінок трохи цікавіші. Перші чотири позиції в списку посіли Свьонтек, Кенін, Коллінс і Кербер – щільність топів різних років зашкалює. Крім них у першій чверті є також наші Еліна Світоліна і Даяна Ястремська, а також Вероніка Кудерметова, Альона Остапенко, Вікторія Азаренко, Емма Наварро, яка швидко прогресує, і Маркета Вондроушова. Не дуже хороша компанія для українок, буде складно боротися за щось серйозне.

У другій чверті Рибакіна почне з Плішковою, також тут боротимуться Джессіка Пегула, Жасмін Паоліні, Дар'я Касаткіна, Чжен Ціньвень, Емма Радукану, Сорана Кирстя. З українок є Ангеліна Калініна. Якби не слабкий початок року, то на її гарний виступ цілком можна було б розраховувати.

Трохи нижче до Марії Саккарі та Коко Гофф потрапили Каролін Гарсія, Лейла Фернандес, Беатріс Хаддад Майя, Елізе Мертенс, Каролін Возняцкі та інші. Також тут є Марта Костюк і Дарина Снігур. Марта може приємно здивувати, якщо в неї буде відповідний настрій і стан здоров'я.

В останній чверті до Онс Жабер та Аріни Соболенко потрапили Барбора Крейчикова, Людмила Самсонова, Єкатерина Александрова, Аманда Анісімова. У першому колі буде цікавий матч Векич – Павлюченкова. Зіграють тут Юлія Стародубцева та Леся Цуренко, у другої є непогані шанси виграти кілька матчів.

Взяти участь у турнірі не зможуть Белінда Бенчич і Петра Квітова (пішли в декрет), Б'янка Андреєску (травми спини), Кароліна Мухова (зап'ястя), Медісон Кіз (плече), Лорен Девіс (плече), також не зможуть виступити Дженніфер Брейді, Кеті Макнеллі та Ірина-Камелія Бегу.

Орієнтовний склад чвертьфіналів

[1] Свьонтек – [11] Остапенко
[3] Рибакіна – [5] Пегула

[8] Саккарі – [4] Гофф
[6] Жабер – [2] Соболенко

Наші

Цього року українки оновили національний рекорд за кількістю учасниць в основній сітці Australian Open. За рейтингом в основу пройшли Еліна Світоліна, Ангеліна Калініна, Леся Цуренко та Марта Костюк, перші три ще й сіяні, це вже рекорд для українського тенісу на всіх мейджорах. Пройти сито кваліфікації вдалося Даяні Ястремській, Юлії Стародубцевій та Дарині Снігур.

Еліна Світоліна розпочала сезон в Окленді, де лише у фіналі в трьох сетах програла Гофф. Деякі матчі Еліни були дуже енерговитратними, тому вона сама зізналася, що взяття титулу було б для неї справжнім дивом. У Мельбурні вона починає матчем проти 18-річної австралійки Тайли Престон, яка отримала вайлд-кард від організаторів. Будь-які австралійки в Мельбурні – це завжди небезпечно, але Еліна – очевидний фаворит зустрічі. У другому колі буде Томова або Кайла Дей, тут великих проблем бути не повинно. У третьому раунді вже буде серйозна суперниця, наприклад Кудерметова, хоча вона і не в найкращій формі і можливий варіант на кшталт Синякової. А в четвертому матчі ймовірна зустріч з Ігою Свьонтек, і тут уже шанси мізерні. Іга набрала феноменальну форму, перемога над нею в Мельбурні стане великою сенсацією.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Ангеліна Калініна програла обидва матчі на старті сезону, але жереб був до неї прихильний. Уже зі старту їй доведеться змагатися з Аранчею Рус із Нідерландів, проти цієї суперниці Ангеліна успішно завершила минулий рік. Є підозри, що цього разу буде складніше. У випадку позитивного результату на українку очікує зустріч проти переможниці поєдинку Калінська – Волинець. Далі, ймовірно, буде Касаткіна, а потім Рибакіна. Загалом, сітка непогана в перших раундах, але без хорошого рівня гри це мало чим допоможе.

Леся Цуренко не дуже вдало виступила в Окленді, поступившись Діан Паррі у другому колі. Стартувати в Мельбурні українці доведеться проти Лючії Бронцетті, таку суперницю бажано перемагати. Далі за сіткою переможниця зустрічі Саснович – Масарова, тут також є непогані шанси. Але на цьому все, у третьому колі буде Соболенко.

Марта Костюк непогано проявила себе в Аделаїді, якщо не брати до уваги традиційних психологічних моментів. У першому раунді Aus Open на неї чекає зустріч із Клер Лю зі США, де Марта явний фаворит. Далі, найімовірніше, Елізе Мертенс і тут можуть бути великі проблеми. Бельгійка завжди стабільно добре грає на мейджорах, Марті потрібно зіграти без провалів, у чому є сумніви. У третьому колі очікується Марія Саккарі, яка стабільністю на такому рівні якраз і не відрізняється. Як і говорилося вище, можна навести шуму, але потрібно докласти зусиль.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Даяна Ястремська в статусі лідера посіву в кваліфікації не без зусиль обіграла далеко не найсильніших опоненток у відборі, і в матчі з Маркетою Вондроушовою все залежатиме від її суперниці. Якщо чешка знову страждає від якоїсь травми, то шанси її обіграти є, на United Cup чешка нічого не показала. Маркета, якщо набере форму, звісно ж, нинішній Ястремській шансів не дасть жодних, надто велика різниця в майстерності. Якщо всесвіт буде на боці Даяни, то далі буде легше, хоча програму-мінімум Ястремська вже точно виконала.

Дарина Снігур абсолютно несподівано подолала кваліфікацію, впевнено обігравши гідних суперниць. Наприклад, торік у неї була лише одна перемога у кваліфікації на всіх турнірах Grand Slam разом узятих. Щоб ви розуміли, станом на 12 січня Снігур уже заробила 57% призових від загальної суми за минулий сезон. В основі Дарині випало грати проти американки Аліши Паркс і шанси приблизно рівні. Далі хтось із молодих із пари Лейла Фернандес – Сара Бейлек, а ще далі загадувати не особливо є сенс, хоча зіграти з Гофф на такому рівні було б бомбезно.

Юлія Стародубцева, яка відновила кар'єру після навчання менше року тому, більш очікувано пройшла в основу. У фінальному матчі відбору проти чешки Кнутсон все вирішилося на тай-брейку фінальної партії. На жаль, жереб був жорстокий до Юлії, у першому раунді основи вона зіграє з шостою ракеткою світу Онс Жабер. Не зовсім зрозуміло, що собою являє туніска на старті сезону, але в будь-якому разі перемога буде чимось із серії фантастики.

Також у кваліфікації грала і Катаріна Завацька, але в півфіналі її зупинила австралійка Меддісон Інгліс, яку пізніше обіграла Снігур.

Важливо пам'ятати, що цього року Australian Open перейшов на систему, яку використовують на Ролан Гаррос, тобто матчі першого кола починаються ще в неділю. У перший ігровий день з українок зіграють Леся Цуренко та Дарина Снігур. Матч за участю Лесі розпочнеться о 02:00 за Києвом у ніч із суботи на неділю. Снігур вийде на корт другим запуском після поєдинку у чоловіків.

Також не забувайте, що на всіх мейджорах тай-брейк у фінальному сеті за рахунку 6:6 грається до 10 очок.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ekvato
Базова стаття. Додати нічого. Багато спойлерів))) Вболіваємо за наших дівчат, а там як вийде. Вважаю, що Рибакіна і Алькарас додадуться до списку переможців, але прогнози-річ невдячна
Sean Paul
У всіх є шанси