Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бразилія
|
6121
27

Ця дитина особлива. Історія Кевіна з вуст його батька – бразильського Веа

Незабаром ми можемо побачити цього хлопця в українській Прем'єр-лізі…

Ця дитина особлива. Історія Кевіна з вуст його батька – бразильського Веа
Instagram. Кевін с батьком

UPD. Вперше цей текст було опубліковано на Sport.ua 11 січня 2024 року. Сьогодні, 19 січня, «Шахтар» офіційно оголосив про перехід Кевіна.

Якщо вірити Фабріціо Романо й низці бразильських джерел, то найближчим часом лави «Шахтаря» поповнить 21-річний лівий вінгер «Палмейраса» Кевін, за якого донецький клуб заплатить, за різними даними, від 12 до 16 мільйонів євро.

«Полювання» на Кевіна «Шахтар» розпочав досить давно. Вперше у публічній площині інформація про те, що «гірники» цікавляться прудконогим та технічним бразильцем з'явилася ще наприкінці 2022 року. Тоді повідомлялося, що донецький клуб запропонував за Кевіна 4 мільйони євро, але в «Палмейрасі» визнали таку суму нецікавою. Через рік із невеликим «Шахтар» в рази покращив свою пропозицію, і чемпіон Бразилії, схоже, на неї «клюнув».

Хто ж такий Кевін? Відповідь на це запитання, мабуть, найкраще знає його рідний батько – Жозе Карлос на прізвисько «Веа», тож спочатку трохи розповімо про нього.

Історія Жозе Карлоса «Веа»

Хтось знає його як Жозе Карлоса, інші називають його Веа, для третіх він – просто батько одного з головних талантів академії «Палмейраса» останніх років Кевіна. 41-річний Жозе Карлос живе у Сан-Паулу, і з недавніх пір займається справами свого сина, фактично в статусі агента, представляючи інтереси ще дванадцяти інших молодих та перспективних футболістів. До цього чоловік працював художником, водієм вантажівки, ландшафтним дизайнером, садівником, а також грав у футбол, що правда, великих успіхів у ньому не досяг.

В офіційних документах батько Кевіна записаний як Жозе Карлос, проте, за словами самого чоловіка, сьогодні мало хто звертається до нього саме так. Для більшості друзів та знайомих він просто Веа – на честь легендарного володаря «Золотого м'яча-1995» екс-форварда «Мілана», а донедавна президента Ліберії Джорджа Веа.

«Майже усі звуть мене Веа. Жозе Карлос я тільки для моєї мами та жінки, коли вона сердиться. Зазвичай дружина називає мене просто «чоловік» чи «моя любов», але коли вона каже «Жозе Карлос», я тікаю, бо розумію – вона не в гуморі», – розповідав бразильським журналістам батько Кевіна.

Прізвисько «Веа» приклеїлося до Жозе Карлоса у 1998 році, коли він разом із матір'ю змінив місце проживання та перебрався до одного із житлових комплексів. У першій же футбольній баталії із місцевими хлопчаками на вулиці його вміння поводитися з м'ячем та фізична схожість із легендарним Джорджем Веа забезпечили йому нове прізвисько на усе життя.

Зараз 41-річний Жозе Карлос «Веа» продовжує грати у футбол на аматорському рівні. В юності він намагався стати захисником, але у професіонали пробитися так і не зумів. Згодом батько Кевіна освоїв амплуа нападника, й минулого року у лавах колективу «Віла Карвальо» виступав у першості Сорокаби – міста та муніципалітету, що входить до складу штату Сан-Паулу. Примітно, що разом із «бразильським Веа» за «Віла Карвальо» нині також виступають екс-фулбек «Порту» Ліно (19 матчів за «драконів» з 2007 по 2009 роки) та екс-хавбек лісабонського «Спортінга» (10 матчів) Селсіньо. При цьому Жозе Карлос «Веа» справді на такому рівні демонструє солідну результативність, й тричі із чотирьох останніх розіграшів вигравав звання найкращого голеадора змагань.

Сам «Веа» розповідав, що не веде підрахунок забитим м'ячам, оскільки це «притягує невдачу». Він жартує, що, ймовірно, перевершив навіть Пеле, як мінімум, якщо брати до уваги м'ячі, забиті ударами головою. Втім, Жозе Карлос усвідомлює, що між його стилем виступів та тим, як діє його син Кевін, існує величезна різниця.

«Я гравець штрафного майданчика та останнього дотику, а Кевін любить на полі простір та швидкість пересування. Я починав як захисник, коли був молодший, потім став півзахисником. Пам'ятаю, коли я поїхав грати на турнір в Сузану (муніципалітет у Бразилії, що входить до штату Сан-Паулу – прим. авт.), ми програвали півфінал із рахунком 0:1, й тренер відправив усіх вперед. Хлопець вкинув м'яч, я заблокував захисника, вдарив лівою та забив чудовий м'яч із кута штрафного майданчика. «З цього моменту ти більше ніколи не гратимеш у глибині», – сказав тренер. Потім я почав грати на позиції центрального нападника, забивати м'ячі, і мені це подобалося. В мене вже було це прізвисько «Веа», але щоб трохи відрізнятися від справжнього Джорджа, воно перетворилося на «Веа 09», – розповідав батько Кевіна.

Історія появи у футболі Кевіна

Син Жозе Карлоса «Веа» Кевін буквально з наймолодших років пристрастився до футболу. Він практично скрізь супроводжував свого батька, коли той їздив на різні турніри, й у ранньому віці отримав хвалебні відгуки з боку фахівців, які працюють з молодими талантами.

«Коли Кевіну був уже рік з невеликим, я почав брати його із собою на турніри, аби він мав можливість виходити на поле та бачити м'яч. Всі говорили: «Ця дитина інша, особлива, вона зовсім по-іншому б'є по м'ячу». Кевін виділявся на тлі інших своєю швидкістю та технікою поводження з м'ячем, він справді був іншим. Потім я віддав його до школи. Він грав там до 12 або 13 років, і його взяли у Relâmpago Araguay (проект, який є інструментом соціальної інтеграції та стверджує, що спорт здатний змінити життя – прим. авт.)», – казав Жозе Карлос «Веа».

Після цього Кевін отримав справді унікальну нагоду приєднатися до академії одного з топових професійних клубів Бразилії – «Атлетіко Мінейро». Батько повіз молодого футболіста до табору «півників», коли йому тільки-но виповнилося 13. Після двох днів тестів Кевін пройшов за списком обраних, проте в «Атлетіко» заявили батькам молодого хлопця, що клуб не виділятиме жодних грошей на утримання гравця. Іншими словами, Жозе Карлосу «Веа» та його дружині довелося б самим платити за проживання Кевіна в академії «Атлетіко Мінейро», а також за його харчування та навчання.

Instagram. Кевін в 13 років на просмотрі в Атлетіко Мінейро

Батьку Кевіна, який на той момент працював водієм вантажівки у компанії з виробництва пакувальної плівки та продуктів, що швидко псуються, довелося звільнитися й, зібравши усі заощадження, пуститися зі своїм сином у подорож по штату в надії знайти інший притулок для талановитої дитини.

«Після історії з «Атлетіко Мінейро» я запитав Кевіна, чи хоче він цього [залишатися у футболі], і він сказав мені в 13 років: «Тату, я збираюся стати футболістом». Я не сумнівався й зазначив, що буду з ним до кінця. Минув місяць, й у «Деспортіво Бразил» виник інтерес. Їхній тренер навіть не влаштовував перегляд для Кевіна, а одразу ж сказав: «Ви можете привести хлопчика із валізою та формою, а я знайду спосіб, щоб він залишився в нас». Я не став довго думати і ми поїхали до Порту-Феліс. Саме тоді родина відчула полегшення, але, незважаючи на це, щосуботи я вранці заїжджав за ним і повертався додому лише в неділю ввечері», – розповідав «Веа».

У 2020 році Кевін у лавах «Деспортіво Бразил» взяв участь у Копін'ї – Кубку Сан-Паулу серед юніорів. Його виступи на турнірі виявилися настільки успішними, що на столі у керівників клубу з Порту-Феліс з'явилося одразу кілька пропозицій від топових клубів – «Фламенго», «Сантоса», «Палмейраса».

Батько Кевіна особисто поспілкувався із керівництвом кожного з клубів, щоб обрати оптимальний варіант продовження кар'єри для свого сина. Тодішній генеральний директор «Палмейраса» Жоау Паулу виявився найбільш переконливим при виборі аргументів. Крім пристойної економічної складової, у стані «зелено-білих» окреслили батькам Кевіна та самому юніору план щодо його розвитку на майбутнє, і це допомогло вінгеру опинитися саме в «Палмейрасі». Щоправда, переговори двох клубів були непростими і футболістом «зелено-білих» Кевін став через рік після початку контактів між сторонами.

Спочатку «Деспортіво Бразил», який багато в чому існує завдяки пошуку та подальшому вигідному перепродажу юних талантів, відпустив Кевіна до «Палмейраса» на правах оренди, а згодом «зелено-білі» викупили контракт вінгера. У лавах нової команди талановитий гравець атаки став дворазовим тріумфатором Копін'ї (у 2022 та 2023 роках), а також був визнаний найкращим гравцем турніру минулого року, записавши на свій рахунок 5 голів та 5 асистів у 8 поєдинках.

Яскрава гра Кевіна у лавах юнацької команди «Палмейраса» на Копін'ї привернула увагу до вінгера з боку багатьох відомих клубів, в тому числі й «Шахтаря», який виявився найбільш наполегливим у своїх спробах підписати футболіста. Також конкретну пропозицію щодо купівлі Кевіна влітку минулого року робив «Крістал Пелас». Представник англійської Прем'єр-ліги давав за бразильця 9 мільйонів євро, але у «Палмейрасі» вирішили, що ця сума недостатня.

Від перспектив у Палмейрасі до бажання покинути клуб

Свій перший матч у дорослій команді «Палмейраса» в рамках бразильської Серії А Кевін провів ще 1 грудня 2021 року. На 73-й хвилині молодий вінгер вийшов на заміну у поєдинку проти «Куяби», але відзначитись результативними діями вже не встиг. Втім, головний тренер «зелено-білих» Абел Феррейра, якого за дві перемоги у двох крайніх розіграшах бразильської Серії А (2022 та 2023) багато журналістів на батьківщині почали називати не інакше як «Король Бразилії», вже тоді зумів оцінити талант та здібності юного вундеркінда.

Instagram

Абел Феррейра висловив бажання, щоб Кевін підписав перший професійний контракт із «Палмейрасом», і тоді ж провів розмову з батьком футболіста, під час якої, за словами Жозе Карлоса «Веа», виділив план подальшого становлення вінгера та виходу його на рівень першої команди.

Втім, до 21 року (крайній день народження Кевін відсвяткував 4 січня) на рахунку зірки Копіньї-2023 виявилося лише 9 матчів на дорослому рівні за «Палмейрас». На початку грудня минулого року Жозе Карлос «Веа» розповідав журналістам, що вважає подальше перебування сина у лавах «зелено-білих» найкращим варіантом у подальшій кар'єрі молодого гравця, але через короткий час ситуація різко змінилася.

Через бажання керівництва «Палмейраса» заробити «кругленьку» суму від продажу своїх футболістів у 2024 році, що було закладено до бюджету клубу, а також велику конкуренцію за місце в основному складі (Кевін мав виграти боротьбу в Бруну Родрігеша, Дуду, Луїса Гільєрме, Естевао, Брено Лопеса та Роні), варіант із трансфером Кевіна в «Шахтар» у січні став більш ніж реальним. Більше того, за чутками, сам футболіст та його оточення також зажадали від босів «Палмейраса» погодитися на пропозицію «гірників», мотивуючи це бажанням Кевіна отримати якнайбільше ігрової практики, що йому було абсолютно не гарантовано у команді з Сан-Паулу.

Прямо зараз доля трансферу Кевіна до «Шахтаря» залежить від переговорів «Палмейраса» та «Деспортіво Бразил». Останньому все ще належать 50% економічних прав на молодого вінгера, оскільки раніше «зелено-білі» викупили лише частину прав на футболіста. Зокрема, навесні минулого року повідомлялося, що перехід Кевіна коштував «Палмейрасу» 400 тисяч бразильських реалів (близько 75 тисяч євро за нинішнім курсом). Тоді ж сторони погодили можливість «зелено-білих» викупити ще 20% прав на гравця за 1 мільйон бразильських реалів (187 тисяч євро). Проте чемпіон Бразилії минулого року продемонстрував бажання обхитрувати босів «Деспортіво Бразил», запропонувавши 800 тисяч реалів за 40% економічних прав на Кевіна. Ця пропозиція була відкинута клубом з Порту-Феліс, й нині сторони досі не можуть вирішити долю частини прав на вінгера, що залишилася.

Бразильські ЗМІ повідомляють, що трансфер Кевіна в «Шахтар» можливий лише у тому випадку, якщо «Палмейрас» здійснить викуп у «Деспортіво Бразил» ще хоча б 20% економічних прав на футболіста, а якщо цього не станеться, то угода зірветься. Як бачимо, в цьому питанні все цілком та повністю знаходиться у руках «Палмейраса», але не виключено, що затяжними торгами із «Деспортіво Бразил» чинний чемпіон Бразилії просто хоче зіграти на нервах чи то у босів українського клубу, чи то у представників клубу з Порту-Феліс з метою отримання додаткової вигоди, хоча вона й виглядає абсолютно мізерабельною на тлі загальної суми фінальної пропозиції, що надійшла від «Шахтаря».

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Турнірна таблиця УПЛ після перемог Шахтаря та Динамо у перенесених матчах
Футбол | 02 травня 2024, 06:20 5
Турнірна таблиця УПЛ після перемог Шахтаря та Динамо у перенесених матчах

Між Шахтарем та Динамо зберігся інтервал у 4 очки за 4 тури до фінішу

Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?
Футбол | 02 травня 2024, 04:34 3
Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?

Найближчим часом Карло Анчелотті вирішить, хто гратиме проти «Кадіса»

Коментарі 27
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Умник
И не одного игрока из основы ю19 Шахтера Белика, нахрена Шахтер вам команда ю19?
Какой смысл отдавать детей в ваш клуб, если все равно хозяин купит очередного Маколея Калкина.
Sergey Mirman
У меня тоже сын особенный. Покупай шахтер из MLS
Андрей Шевченко
Стаття на правах реклами. Вартість 200-- баксів
FunnyCat_____
неудачный трансфер шахтера как всегда
avk2307
Виділю основні моменти :
1 грудня 2021 року  провів перший матч за основу  і на наступний день тренер разом з батьком склали план становлення та виходу на новий рівень гравця.
На 4 січня 2024 року у гравця Девять Матчів за дорослу команду за ДВА РОКИ і СІМ конкурентів за місце в основі.
5 січня "Палмейрас" вирішив заробити і поповнити бюджет.
Дуже щемлива історія про дитячі роки  але дуже коротко про План Розвитку  , який склали і успіхи в досягненні плану.
Подивимось корочше... Все одно краще ніж нікого, але з матеріалу не зрозуміло  за які такі здібності 15 млн.
Pavel_i_CO
Рэнат везе на лугандонію чергову мавпу, яка буде драяти палуби його 500мільйоної яхти
Лига Конференций Без Динамо
Подходит Шахтеру, В нем все «особенные»
Лига конференций без динамо
А игроки из Эритреи все не хотят ехать в динамо и Украину ?Суркис опять наврал своим ботам и они проглотили это молча  с проглотом