Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 11 сiчня 2024, 17:08
4311
0

Штурм Зальцбурга. В Австрії з мінімумом витрат зробили конкурента гегемону

А ще ця команда відкрила шлях до великого футболу для Расмуса Хойлунда

| Оновлено 11 сiчня 2024, 17:08
4311
0
Штурм Зальцбурга. В Австрії з мінімумом витрат зробили конкурента гегемону
Getty Images/Global Images Ukraine

За останні десять років австрійська Бундесліга стала максимально схожою на свою німецьку «колегу» з точки зору повної відсутності «золотої інтриги» – тут утворився свій власний гегемон у боротьбі за чемпіонський титул на кшталт мюнхенської «Баварії». «Ред Булл Зальцбург», або просто «Зальцбург», як часто називають цей колектив у вболівальницьких колах, виграв десять крайніх розіграшів австрійського футбольного елітарного дивізіону й не має наміру на цьому зупинятися.

На зимову паузу в австрійській лізі «Зальцбург» знову пішов у лідерах. В активі «червоних биків» 39 набраних очок у 17 турах, проте наразі це не дає права спочивати футболістам цієї команди на лаврах. Причиною та ключовим подразником «Зальцбурга» в поточному сезоні став «Штурм» з Граца, який у 17 поєдинках набрав лишень на два пункти менше, аніж «червоні бики», а в очному поєдинку на власному полі взагалі був близьким до перемоги над опонентом, однак в результаті задовольнився самим фактом відбору очок у лідера – 2:2.

Сезони-2018/19 та 2019/20 стали для «Штурму» одними з найбільш невдалих за останні два десятиліття. Команда не виправдовувала очікувань керівництва, вболівальників, фінішувала на низьких як для своїх амбіцій позиціях. Ця обставина стала приводом для топ-менеджменту аби скоригувати клубну стратегію, й наразі «Штурм» поступово демонструє правильність нового вектора розвитку.

Якщо у сезоні-2019/20 «Штурм» фінішував шостим із відставанням від «Зальцбурга» у 31 очко, то в сезоні-2020/21 вони піднялися вже на третє місце, відставши від першого на 15 пунктів, а за підсумками сезону-2021/22 виявилися вже другими, хоч і з тим самим 15-очковим відставанням від чемпіона.

Минулий сезон став для «Штурму» ще одним доказом того, наскільки правильно йде розвиток клубу в поточний момент. Колектив із Граца знову фінішував другим, проте цього разу скоротив відставання від чемпіона «Зальцбурга» удвічі – до семи очок, крім того, «Штурм» став володарем Кубка Австрії, усунувши «червоних биків» зі свого шляху до трофею ще на стадії чвертьфіналу.

Концепція розвитку, обрана «Штурмом» за основу, не є унікальною: вони звернулися до залучення молоді. Якщо, за даними Wyscout, у сезоні-2019/20 команда з Граца була однією з найбільш вікових в елітарному дивізіоні (середній вік – 30,4 років), то зараз «Штурм», навпаки, має один із наймолодших колективів в австрійській Бундеслізі (24,1 роки).

Нинішня стратегія розвитку «Штурму» багато в чому пов'язана з ідеями, які привніс до клубу його нинішній спортивний директор 37-річний Андреас Шикер. Він працює у колективі з Граца із листопада 2018 року. Спершу протягом півтора року Шикер обіймав посаду головного скауту клубу, а потім пішов на підвищення й отримав призначення у спортдири.

Getty Images/Global Images Ukraine. Андреас Шикер

«Три із половиною роки тому ми вирішили піти іншим шляхом. Наша ідея полягає у тому, щоб досягти успіху на полі з командою, вибудованою навколо кількох досвідчених лідерів, оточених молодими талановитими гравцями, яких ми хочемо розвивати та які можуть підготуватися до наступного кроку у власній кар'єрі в «Штурмі», а потім принести клубу прибуток від свого продажу. Для нас головне – знайти баланс між успіхом, кваліфікацією до європейських турнірів, з одного боку, та отриманням прибутку від наших талановитих гравців, з іншого», – розповідав Шикер.

Подібних принципів зараз намагаються дотримуватися багато клубів із різних чемпіонатів європейського континенту, проте не всім вдається регулярно бути на провідних ролях. Одним із очевидних лідерів в аспекті вигідного продажу молодих виконавців останнім часом у Європі є «Зальцбург». Трансфер Ерлінга Холанда до дортмундської «Боруссії» у січні 2020 року дозволив австрійському клубу не лише заробити 20 мільйонів євро, а й звернути на себе, а також на всю австрійську Бундеслігу, підвищену увагу з боку скаутів усіх топових клубів континенту.

В «Штурмі», згідно зізнань Шикера, взяли на озброєння успішний кейс Холанда у «Зальцбурзі» й, надихнувшись цим прикладом, почали активно шукати схожих виконавців, які можуть стати корисними в усіх відношеннях – спочатку на полі, а потім і з точки зору економіки.

У селекційному відділі «Штурму» працює тільки три штатні скаути. Ще кілька перевірених фахівців, з якими клуб із Граца намагається співпрацювати на більш-менш регулярній основі, вивчають за завданнями від Шикера та його колег цікавих футболістів по всій Європі, а потім надсилають свої звіти до головного офісу «Штурму». Цей клуб не має таких можливостей, як «Зальцбург», натомість вже намацав власну «золоту жилу». Нею став пошук яскравих та забивних нападників, яких завжди можна вигідно та досить швидко, у разі успішних виступів, перепродати в інший європейський клуб.

За останні три сезони «Штурм» на продажу нападників заробив кругленьку суму, причому у клубі воліли працювати дуже грамотно та точково при виборі заміни тим, хто пішов, що дозволяло вже через рік повторювати схему й заробляти гарні гроші. У лютому 2021 року клуб із Граца за 1,2 мільйона євро купив в «Тіроля» італійського центрфорварда з ганським корінням Келвіна Єбоа, який вже у січні 2022-го за 6,5 мільйонів євро був перепроданий в «Дженоа». Йому на заміну в те саме трансферне вікно з «Копенгагена» за 1,95 мільйона євро був підписаний Расмус Хойлунд, проданий вже у серпні того ж року в «Аталанту» за 20 мільйонів євро. Практично паралельно із продажем Хойлунда «Штурм» працював над покупкою в «Антверпена» за 3,24 мільйони євро нідерландського нападника Емануеля Емегха, і той також надовго в Австрії не затримався. Влітку минулого року Емегха перейшов у «Страсбур» за 13 мільйонів євро.

Чистий прибуток «Штурму» лише від трьох перерахованих вище угод перевищив 33 мільйони євро, і це при тому, що загальнокомандні результати колективу з Граца не тільки не погіршилися, а й поступово покращуються, становлячи все більшу та більшу загрозу для чемпіонських амбіцій «Зальцбурга».

Вже влітку нинішнього року продовжити трансферний ланцюжок із вигідного продажу форвардів може 21-річний поляк Шимон Влодарчик, якого на батьківщині вже прозвали не інакше як «другим Робертом Левандовськи». Цього футболіста «Штурм» підписав влітку 2023 року з «Гурника» Забже за 2,2 мільйони євро, і за короткий період часу в Австрії нападник вже зміг наростити свою оціночну трансферну вартість удвічі – до 4,5 мільйонів євро, хоча навряд чи такої суми виявиться достатньо потенційному покупцеві, щоб оформити перехід Влодарчика.

Getty Images/Global Images Ukraine. Шимон Влодарчик

У «Штурмі» зізнаються, що найближчим часом їхнє ключове завдання – це знаходити та підписувати якнайбільше «хойлундів», що допоможе клубу утвердитися на ринку в статусі команди, де талановитий нападник може за короткий період розкритися та зробити стрибок у кар'єрі, переїхавши у один з топових чемпіонатів європейського континенту.

Важливо й те, що, за зізнанням Шикера, у «Штурмі» при підборі новачків звертають пильную увагу не лише на технічні характеристики потенційного новобранця, а й вивчають його психологічні та поведінкові особливості.

«Ми ретельно перевіряємо характер гравців ще на ранніх етапах процесу скаутингу. Для цього ми за допомогою відеозв'язку спілкуємось із самими футболістами, деякими членами їхніх родин тощо. Приклад – Расмус Хойлунд. Його характер та психологічна сила були надзвичайно вражаючими, особливо для гравця його віку – йому тоді було лише 18 років», – наголошував Шикер.

Важливою особливістю при роботі на трансферному ринку для «Штурму» є і сума потенційної угоди. Ніколи у власній історії клуб з Граца не платив за новачка більше 4 мільйонів євро. Рекордним для «Штурму» все ще залишається трансфер ганського форварда Чарльза Амоа, який датований вже досить далеким сезоном-2000/01. Тоді «Штурм» на тлі трьох поспіль виступів у груповій стадії Ліги чемпіонів дозволив собі придбати африканського легіонера зі швейцарського «Санкт-Галлена» за 3,93 мільйони євро. Через три роки Амоа пішов вільним агентом до ганської «Оквави Юнайтед», і це залишило свій відбиток на подальших принципах роботи «Штурму» на ринку.

Наразі селекціонери «Штурму» при пошуку потенційних новачків керуються двома ключовими критеріями: а) футболіст має бути достатньо талановитим; б) він має бути доступним з точки зору ціни. При цьому географія скаутингу для клубу з Граца майже не має значення. Зараз у першій команді виступають екс-футболісти норвезької «Волеренги», шотландського «Мазеруелла», словенської «Мури», італійської «Венеції», грузинського «Динамо» Тбілісі та навіть австралійського «Перт Глорі».

Для порівняння: ключовий конкурент «Штурму» на внутрішній арені – «Зальцбург» – за всю свою історію купив аж 22 футболісти, чиї переходи обійшлися «червоним бикам» дорожче за 4 мільйони євро. Найдорожчою угодою в історії «Зальцбурга» є купівля французького вундеркінда Люки Гурна-Дуата, за якого влітку 2022 року австрійський гранд відвалив 13 мільйонів євро, а це вдвічі більше, ніж «Штурму» сумарно обійшлися підписання Келвіна Єбоа, Расмуса Хойлунда та Емануеля Емегха, про яких згадувалося вище.

Є для «Штурму» й інша потенційно неприємна новина. Раніше керівники «Зальцбурга» не надто переймалися з приводу конкуренції у внутрішньому чемпіонаті, через що дозволяли собі відпускати деяких гравців в інші команди дивізіону. Зокрема, наразі одним з лідерів оборони «Штурму» є 22-річний вихованець академії «Ліферінгу» Давід Аффенгрубер, який був підписаний із «Зальцбурга» влітку 2021 року лише за 400 тисяч євро, а у поточний момент оцінюється у 3,5 мільйони.

Getty Images/Global Images Ukraine. Давід Аффенгрубер

«Ліферінг» з 2012 року є фактичним фарм-клубом «Зальцбурга», й зараз виступає у другому за силою дивізіоні австрійського футболу. Тому між цими двома клубами сильні трансферні потоки, а частину виконавців боси «Зальцбурга», як от Аффенгрубера, навіть продають іншим клубам місцевої Бундесліги. Втім, зараз, коли «Штурм» намагається стати серйозним опонентом для «червоних биків», останні, ймовірно, перестануть погоджуватися на відхід своїх виконавців у лави потенційного конкурента.

Однак і тут в «Штурмі», здається, встигли все передбачити. Починаючи із сезону-2022/23 в другому дивізіоні австрійського професійного футболу виступають дублери клубу з Граца – «Штурм» II, які здобули путівку до цього дивізіону через успішні виступи у регіональній лізі (зона – Центр). Тут, за планом, мають проходити «обкатку» найбільш талановиті та здібні вихованці академії, а також деякі залучені зі сторони молоді футболісти, рівень яких поки що недостатній для виступів на елітарному рівні. Іншими словами, «Штурм» ІІ має стати для «Штурму» тим, чим є «Ліферінг» для «Зальцбурга».

Чи вдасться «Штурму» цього сезону завершити чемпіонську гегемонію «Зальцбурга»? Вже 9 лютого матчем між цими командами на «Ред Булл Арені» відновиться розіграш австрійської Бундесліги, і якщо гостям пощастити «підрізати крильця» титулованому супернику, то цей сезон може виявитися по-справжньому їхнім зірковим часом. Втім, проект у Граці створюється далеко не лише заради одномоментного тріумфу, а на довгі роки, і ступінь його успішності ми зможемо оцінити тільки в середньостроковій перспективі.

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.