Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 08 сiчня 2024, 16:02
6255
0

Фінал Світоліної, титул Кіченок, тріумф Німеччини та невдалий камбек Надаля

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 08 сiчня 2024, 16:02
6255
0
Фінал Світоліної, титул Кіченок, тріумф Німеччини та невдалий камбек Надаля
Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Завершився перший тенісний тиждень 2024 року. У Брісбені паралельно проходив і чоловічий, і жіночий турнір. У чоловіків також було розіграно трофей на кортах Гонконгу, а у дівчат – на кортах Окленда. Найбільш статусним та найпривабливішим змаганням став United Cup, де взяли участь 18 збірних. Про все по порядку...

United Cup 2024

Другий розіграш нового командного турніру (за кожну збірну грали і чоловіки, і жінки), який тепер традиційно відкриватиме новий сезон. У змаганнях взяли участь 18 збірних, які були поділені на шість груп по три команди. Переможці та дві найкращі збірні, які посіли 2 місця, утворили пари плей-оф.

Формат зустрічей між командами включав один одиночний матч між чоловіками, один між жінками і зустріч змішаного парного розряду.

Торік переможець турніру команда США не зуміла вийти з групи С, пропустивши у плей-оф Австралію. Пари 1/4 фіналу утворили Польща, Греція, Франція, Німеччина, Сербія, Китай, Норвегія та Австралія.

Головним фаворитом, звісно, була Польща завдяки першій ракетці світу Ізі Свьонтек і Хуберту Хуркачу, який здатний на австралійських кортах обіграти будь-кого.

Польща практична катком пройшла до фіналу, вигравши у всіх 3:0, крім Іспанії (2:1), коли Хуберт поступився Алехандро Давидовичу Фокіні. Але в міксті Іга та Хуберт просто розгромили тандем Тормо / Фокіна 6:0, 6:0. Свьонтек і Хуберт стали першою парою за останні 17 років, які зуміли виграти поєдинок з двома сетами під нуль в змішаному парному розряді.

У фіналі United Cup Польща зустрілася з Німеччиною і несподівано поступилася. Свьонтек спокійно розібралася з Анжелік Кербер, а ось Хуберт підвів, хоч і виграв стартовий сет у Александра Звєрєва і мав 2 матчболи на тай-брейку другої партії. Німець зумів відігратися і перевести гру в мікст, де в парі з Лаурою Зігемунд закрив гучний тандем Свьонтек / Хуркач і приніс Німеччині титул.

Свьонтек не стримала сліз після поразки. Втішним призом для Іги стала нагорода найціннішого гравця турніру. Полька виграла усі 5 зустрічей одиночного розряду.


Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек


Getty Images/Global Images Ukraine. Збірна Німеччини з тенісу

З важливих новин на United Cup: австралійський демон Алекс де Мінаур виграв у Новака Джоковича 6:4, 6:4, а потім на прес-конференції пообіцяв зробити пропозицію своїй дівчині Кеті Бултер, якщо виграє Australian Open 2024.

Алекс перервав неймовірний вінстрік Ноле на кортах Австралії, який складав 43 матчі та тримався 6 років.

WTA 250 Окленд

В Окленді Україну представляли дві тенісистки: Еліна Світоліна та Леся Цуренко.

Леся вже в першому матчі мала невеликі проблеми з менш статусною суперницею Сачією Вікері, а в 1/8 фіналу поступилася Діан Паррі. Українські вболівальники списали фіаско Цуренко на її вік (українці 34, у травні буде 35) та проблеми з фізикою. Думатимемо так і сподіваємося, що до австралійського мейджора Леся підготується на всі 100.


Getty Images/Global Images Ukraine. Леся Цуренко

Світоліна в черговий раз постаралася показати українцям, що за тенісом у нашій країні треба стежити, і в неї це, забігаючи наперед, чудово вийшло. Еліна отримала статус другої сіяної та, в принципі, вже з самого початку можна було прогнозувати вдалий для неї виступ.

Однак були питання щодо форми, оскільки українка не грала з US Open 2023 та й цей тейп на нозі спокою нікому не давав. У підсумку Світоліна виграла у Каролін Возняцкі, Емми Радукану, Марії Боузкової, Ван Сію та вийшла у фінал.

Окремо варто відзначити матчі проти Радукану та Боузкової. З Еммою в українки були великі проблеми в перших двох сетах, в яких були зіграні тай-брейки (Еліні довелося робити камбек після поразки в першому), але вже в третьому були розгромні 6:1.

З Боузковою, здавалося б – з 36 ракеткою світу, був винос в одну хвіртку – 6:0, 6:3 за 1 годину та 6 хвилин.

Одним із найпозитивніших моментів у цих двох іграх була статистика віннерсів та анфорсів Еліни. Із Радукану: 52 проти 26, а з Боузковою: 28 проти 5.


Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

У матчі за титул Еліна зустрілася із третьою ракеткою світу, переможницею US Open 2023 Коко Гофф (США). На жаль, обіграти американку не вдалося, незважаючи на виграний перший сет на тай-брейку. Поєдинок завершився з рахунком 6:7, 6:3, 6:3 на користь Ґофф. Зазначимо, що Коко захистила титул в Окленді, вигравши турнір вдруге поспіль.

У будь-якому випадку, Світоліна показала крутий та якісний теніс. Починаючи з півфіналу, перша ракетка України брала медичні тайм-аути. З турніру в Аделаїді Елі знялася, тому перед Australian Open 2024 у неї буде тижнева перерва. Щодо гри до Світоліної питань мало, а ось до фізичної форми... Сподіваємося, все буде гаразд і Еліна далеко пройде на австралійському мейджорі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Коко Гофф і Еліна Світоліна

WTA 500 Брісбен

В одиночному розряді на турнірі в Брісбені взяли участь одразу 4 українки: Юлія Стародубцева, Даяна Ястремська, Ангеліна Калініна та Марта Костюк.

Юлія та Даяна виграли стартові матчі кваліфікації, а у фіналі зустрілися одна проти одної. В українському дербі сильнішою виявилася Ястремська. Однак далеко пройти в основній сітці їй не вдалося. Вже в першому раунді українська тенісистка поступилася Дар'ї Севілл 0:6, 4:6.


Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

Костюк у 1/32 фіналу з камбеком виграла у Ани Богдан. Проблеми були не просто так. У 2-му раунді Марта без шансів програла Дар'ї Касаткіній 3:6, 4:6. У поєдинку проти Касаткіної Костюк брала медичний таум-аут, де їй масажували спину та накладали тейп на ногу.

Калініна отримала статус 12-ї сіяної та стартувала з 1/16 фіналу. На цій стадії Ангеліна програла Кларі Бюрель 4:6, 1:6.

Якщо підбити підсумки, то виступи українок у Брісбені в одиночному розряді дуже розчарували. На що можна сподіватися, на який умовний топ-20 / топ-10, якщо програвати Севілл, Бюрель? Марта – окей, може травма якась, та й Касаткіна непроста суперниця, але знову ж таки... Якщо хочеш стати найсильнішою, то треба обігравати найсильніших... А не програвати, що шалено бісить українських уболівальників, Севілл, Бюрель, відлітати без боротьби Касаткіній...


Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Трофей у Брісбені виграла Єлена Рибакіна, яка пройшлася по всіх суперницях, у тому числі й у фіналі розмазавши бульбозавра Аріну Соболенко 6:0, 6:3.

У парному розряді Людмила Кіченок порадувала. Разом із Альоною Остапенко українка виграла трофей, встигнувши закрити кацапок Александрову та Калінську у 1-му раунді.

Людмила та Альона виграли 3-й загальний парний трофей. Українсько-латвійський тандем справді сильний і може претендувати на фінальні стадії практично всіх турнірів.


Getty Images/Global Images Ukraine. Альона Остапенко та Людмила Кіченок

АТР 250 Брисбен / АТР 250 Гонконг

Турнір у Брісбені чекали багато хто через те, що саме на цих кортах своє повернення до тенісу відзначив легендарний Рафаель Надаль. І стартував він справді чудово. Спочатку впевнено переграв Домініка Тіма, а потім розмазав Джейсона Кублера.

Однак у чвертьфіналі Рафа несподівано програв Джордану Томпсону, не реалізувавши 3 матчболи.

Невдалий камбек Надаля став невдалим не тому, що він програв слабшому тенісисту, а через знову отриману травму... Нове пошкодження змусило його знятися з Відкритого чемпіонату Австралії. Повернення Рафи відкладається, але тепер практично зі 100% упевненістю можна сказати, що Надаль завершить кар'єру в 2024 році, як би сумно це не звучало.

Трофей у Брісбені завоював Григор Димитров, який виграв у Хольгера Руне. Для іменитого болгарина це перший титул з 2017 року та 9-й у кар'єрі.

Руне, у свою чергу, 9-й раз зіграв у фінальному поєдинку і поступився вп'яте.


Getty Images/Global Images Ukraine. Григор Димитров і Хольгер Руне

У Гонконгу виступив один українець – Віталій Сачко. Він вдало пройшов кваліфікацію до турніру, вигравши у Піроша та Атмана, але на старті основи поступився місцевому гравцю Марку-Андреа Хуслеру.

Титул у Гонконгу виграв перший сіяний та представник країни 404 Андрєй Рубльов.

Катаріна Завацька та Дарина Снігур

Минулого тижня на менш статусному турнірі WTA 125 у Канберрі взяли участь ще дві українки: Катаріна Завацька та Дар'я Снігур.

Завацька провалилася вже на старті, причому кваліфікації. У 1-му раунді відбору Катаріна програла Поліні Кудерметовій 5:7, 2:6, хоча у першій партії вигравала 4:0 із двома брейками...

Снігур зіграла краще, успішно подолавши сито кваліфікації, вигравши у Тіни Сміт і Сімони Вальтерт. Однак у 1/16 фіналу українка у двох сетах поступилася Осеан Доден та завершила підготовку до АО 2024.

Ілля Марченко та Вадим Урсу

Ілля Марченко вирушив на челенджер у Нумеа (Нова Каледонія). Там у 1-му раунді українець поступився першому сіяному Рішару Гаске 6:7, 2:6.

Вадиму Урсу поки що рано (або вже пізно) готуватися до австралійського мейджора. 27-річний український тенісист зіграв на челенджері в Оейраші (Португалія). Там він поступився у 2-му раунді відбору Нойю Рубіну, але отримав статус лакі-лузера та зіграв у основній сітці. У 1/16 фіналу Урсу виграв у Ітана Квіна, а в 1/8 програв місцевому Джеймі Фарії.

Заявки на матч Кубка Девіса Україна – США, повернення Сачка

5 січня Федерація тенісу України оголосила склад національної збірної Кубка Девіса на матч кваліфікації Світового фіналу проти команди США.

Україну представлятимуть: Віталій Сачко, Олексій Крутих, Владислав Орлов, В'ячеслав Бєлінський та Ілля Білобородько. Капітан – Орест Терещук.

У США набагато серйозніше: Тейлор Фріц, Себастьян Корда, Крістофер Юбенкс, Остін Крайчек, Раджив Рам.

Шансів, відверто, у «синьо-жовтих» мало, і це ще Юбенкс заявлений, а не Бен Шелтон. Проте варто відзначити появу у складі першої ракетки України Віталія Сачка, який не грав у збірній з березня 2022 року.

Поєдинок відбудеться 1-2 лютого на кортах SEB Arena у Вільнюсі.

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 27 квітня 2024, 00:05 16
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Виграш на характері. Динамо вирвало на виїзді перемогу у Дніпра-1
Футбол | 27 квітня 2024, 15:39 5
Виграш на характері. Динамо вирвало на виїзді перемогу у Дніпра-1

Команда Олександра Шовковського здобула перемогу у меншості

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.