Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Коко Гофф – Еліна Світоліна. Прогноз і анонс на фінал WTA 250 у Окленді

Перша ракетка України зіграє проти третього номера рейтингу WTA

Коко Гофф – Еліна Світоліна. Прогноз і анонс на фінал WTA 250 у Окленді
Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

У ніч на 7 січня відбудеться фінальний матч хардового тенісного турніру WTA 250 в Окленді (Нова Зеландія) між Коко Гофф (США, WTA 3) та Еліною Світоліною (Україна, WTA 25).

Час початку зустрічі організатори турніру досі не визначили. Проте з упевненістю можна сказати, що поєдинок відбудеться у ніч проти 7 січня.

Коко Гофф

Шлях до фіналу:

  • 1/16 фіналу: Коко Гофф – Клер Лю – 6:4, 6:2
  • 1/8 фіналу: Коко Гофф – Бренда Фругвіртова – 6:3, 6:0
  • 1/4 фіналу: Коко Гофф – Варвара Грачова – 6:1, 6:1
  • 1/2 фіналу: Коко Гофф – Емма Наварро – 6:3, 6:1

Гофф не потребує окремого представлення. 19-річну американку ще 3 роки тому охрестили майбутньою Сереною Вільямс. Щоправда, увірватися на вершину рейтингу WTA та стабільно домінувати у Турі у неї не виходить, та й навряд чи вийде через Ігу Свьонтек, Аріну Соболенко, Єлену Рибакину та Джессіку Пегулу.

Коко є топом жіночого тенісу та підтвердила свій статус на US Open 2023, вигравши трофей американського мейджора. Крім титулу на кортах Нью-Йорка, у 2023 році Гофф виграла турніри у Вашингтоні, Цинциннаті та, до речі, в Окленді, де тепер захищатиме трофей.

На Підсумковому турнірі WTA 2023 у Канкуні Коко дійшла до півфіналу, де розгромно поступилася своїй співвітчизниці Пегулі. Це був її останній матч минулого сезону.

2024 рік юна американка почала дуже впевнено. Зі статусом першої сіяної в Окленді Гофф розмазала на корті всіх своїх чотирьох суперниць, не віддавши жодного сету. Особливо приємна для українських уболівальників її перемога над Варварою Грачовою, яка хоч і змінила громадянство на французьке, але родом із країни 404.

Зараз Гофф набирає обертів та її сходження на вершину рейтингу у 2024 році цілком реальне. Перед Відкритим чемпіонатом Австралії 2024 вона обрала правильний турнір, щоб розім'ятися, та й 250 очок захистити не завадить. На АО вона буде однією з головних претенденток на титул, тому не дивно, що й у матчі з Еліною саме вона йтиме фавориткою.


Getty Images/Global Images Ukraine. Коко Гофф

Еліна Світоліна

Шлях до фіналу:

  • 1/16 фіналу: Каролін Возняцкі – Еліна Світоліна – 4:6, 3:6
  • 1/8 фіналу: Емма Радукану – Еліна Світоліна – 7:6 (7:5), 6:7 (3:7), 1:6
  • 1/4 фіналу: Марія Боузкова – Еліна Світоліна – 0:6, 3:6
  • 1/2 фіналу: Ван Сію – Еліна Світоліна – 6:2, 4:6, 3:6

В принципі, Еліну окремо представляти теж не варто. Важко сперечатися з тим, що саме Еліна повернула любов українських уболівальників до тенісу після свого повернення на корт. Світоліна продовжує прогресувати, повертати форму після декрету та народження доньки Скай та й радувати українців не забуває.

З 2023 року найкращим досягненням українки, незважаючи на тріумф на ґрунті у Страсбурзі, є півфінал Вімблдона 2023. На траві у Великій Британії Еліна виграла у першої ракетки світу Іги Свьонтек та інших іменитих тенісисток, тим самим вкотре нагадавши про себе.

Після US Open Світоліна взяла перерву через пошкодження гомілкостопу. Турнір в Окленді є першим після травми. Вона продовжує грати з тейпом на нозі і до півфінальної зустрічі не дуже помітні були ознаки поганого самопочуття або якісь передумови до травми.

Однак у грі з Ван Сію Світоліна кілька разів брала медичний тайм-аут, їй масажували спину, що викликає занепокоєння. Будемо вірити, що за день перед фіналом фізіотерапевти зроблять диво і повернуть Еліні чудову фізичну форму.

Щодо гри до Еліни питання є, але навряд чи варто було очікувати від неї ідеального тенісу. Подача барахлить, іноді бувають дивні помилки. Але це теніс, із ким не буває. Важко розбирати рівень тенісу Світоліної, але точно можна сказати, що в результаті якість бере гору і вона перемагає, дотискає суперниць.

Якщо по грі Еліні щось і можна пред'явити, дивлячись на те, як іноді важко вона виглядає в плані пересування кортом, то ось до характеру, який доповнює досвід і шалене бажання перемогти, питань немає.

Багато фанів звернули увагу на приголомшливу статистику Світоліної щодо анфорсів і віннерсів.

  • З Радукану: 52 віннерси vs 26 анфорсів
  • З Боузковою: 28 віннерсів vs 5 анфорсів
  • З Ван Сію: 21 віннерс vs 45 анфорсів

Матч із Радукану можна вважати найкращим для Еліни з погляду боротьби та якості. Якщо з Боузковою був виніс в одну хвіртку, то з Еммою гра була рівною, навіть незважаючи на початкові 1:5, з якими горіла українка у першому сеті.

З Ван Сію не зовсім зрозуміло, що сталося, не дуже хочеться перекладати все на біль чи травму. Можливо, в'язкий теніс китаянки, яка досить багато м'ячів повертала в корт, змушував Світоліну помилятися раз за разом. У результаті на допомогу прийшов характер, досвід, бажання, та й гру потихеньку намацала, тоді як Ван Сію здала.

З Коко так не вийде. Там або ти, або тебе. Другого шансу по ходу матчу у Світоліної не буде. Вже з першого гейму потрібно стабільно ганяти укороченими (швидше за все, головна зброя українки), помилятися по мінімуму і намагатися якомога якісніше подавати. Гофф має чудову подачу (у сумі за 4 матчі американку брейканули лише 3 рази), тому брати гейми американки буде складно.


Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Особисті зустрічі

Світоліна зіграє з Коко вдруге. Вперше дівчата зустрілися 3 роки тому у 1/32 фіналу Australian Open. Тоді українка впевнено виграла 6:4, 6:3, але той поєдинок не варто брати до уваги. Гофф було лише 16 років, вона тільки піднімалася в еліту, тоді як зі Світоліною на той момент рахувалися (тоді на АО українка була 5-ою сіяною).

Прогноз

Потрібно розуміти, що Коко – беззаперечна фаворитка матчу. Котирування букмекерів (1.24 проти 4.60) є абсолютно виправданими. Якщо є можливість грати ставку «медичний тайм-аут – так», то краще вибирати саме цей пік.

Можливо, варто розглянути фори + Еліни, але й тут, відверто, рандом... Пропонуємо зробити ставку на тотал подвійних помилок Світоліної більше 2.5.

Ця ставка проходила у двох із чотирьох матчах Світоліної на турнірі в Окленді: з Радукану та Ван Сію. І саме з ними у Елі були проблеми, поєдинки затягувалися. З Гофф просто не буде, це точно, а подача проти сильних суперниць, які стабільно повертатимуть на прийомі, барахлить завжди. Тому цей варіант ставки видається найбільш логічним на це протистояння.

Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Stanislav Matusevych
Враховуючи не найкраще самопочуття Еліни, тут спокійно можна ставити на 2:0 за сетами на користь Коко. Нічого страшного в такому результаті не буде, головне для Еліни - якісно підготуватися до АО. Бо непокоять її постійні болячки після повернення.
sahka1981
Ця Коко як термінатор, всіх винесла на шляху до фіналу, правда здається, що сітка у Світоліної більш іменитіша була.
NoMad
Тут скорiше без шансiв. Але фiнал - це вже непогано 
Eugenii Skrypka
Про укороченные полный бред 
SuperMario
Главное не расстраиваться и не делать после матча поспешных выводов,тут будет скорей всего не просто победа Коко,а разгром,типа 6-3 6-1,надеюсь с травмой до АО полегчает и не будет так беспокоить.