Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 09 сiчня 2024, 23:29
11785
171

Скільки коштує Судаков і на кого може рівнятися Шахтар, формуючи йому ціну

Трансфер Георгія може стати ключовою подією зимового вікна в українській Прем'єр-лізі

| Оновлено 09 сiчня 2024, 23:29
11785
171
Скільки коштує Судаков і на кого може рівнятися Шахтар, формуючи йому ціну
Getty Images/Global Images Ukraine. Георгій Судаков

1 січня у багатьох європейських чемпіонатах відкрилося зимове трансферне вікно (в Україні воно розпочне роботу з 21 січня та буде активним до 12 березня). Не дивно, що ця обставина традиційно призвела до виникнення величезної кількості чуток навколо тих чи інших футболістів, яким ЗМІ та агенти намагаються «підшукати» нові клуби.

В українській Прем'єр-лізі найбільш «ласим шматочком» на ринку наразі є 21-річний атакувальний півзахисник «Шахтаря» Георгій Судаков. За цим футболістом слідкують клуби з Англії, Німеччини та Італії, а деякі вже зробили цілком конкретні пропозиції – зокрема, нещодавно повідомлялося про 25 мільйонів євро від «Лейпцига», від яких керівництво «Шахтаря» відмовилося.

За інформацією європейських джерел, «гірники» повідомили зацікавлені у послугах Судакова сторони про те, що хочуть отримати за свого таланта не менше 30-35 мільйонів євро. У цьому випадку йдеться, мабуть, про базову частину трансферу, оскільки майже напевно «Шахтар» забажає прописати всілякі бонусні виплати, або ж відсоток від подальшого перепродажу, що з урахуванням молодого віку Георгія виглядає більш ніж логічно.

Втім, у вболівальницькому середовищі помітний дуже активний діалог на предмет того, а скільки ж взагалі коштує Судаков, яка реальна трансферна вартість цього півзахисника?

Затяті критикани зазначають, що говорити про 30-35 мільйонів за Судакова смішно, бо цей футболіст, орієнтований на атаку, цього сезону відзначився лишень 3 голами та 1 асистом у 18 поєдинках. Шанувальники таланту Георгія опонують – мовляв, нинішній сезон не зовсім показовий, оскільки в «Шахтарі» відбувається багато пертурбацій, і менш ніж за півроку змінилося вже три головні тренери, та й сам Судаков влітку переніс апендицит, після чого йому був потрібен певний час, аби повернутися до повноцінних навантажень та рівня ігрової форми.

Зазвичай хоч якось згладити протиріччя у таких випадках вдається за допомогою порталу Transfermarkt, який веде облік статистики кожного професійного футболіста, а також визначає його оціночну вартість. Судаков, за даними цього джерела, зараз коштує 18 мільйонів євро. Однак у самому понятті «оціночна вартість» закладене пояснення – це лише свого роду орієнтир, який до того ж встановлюється на підставі суб'єктивних поглядів ресечерів Transfermarkt.

У професійному футболі при виникненні предметного інтересу до футболіста з боку відомих клубів, їхній поточний власник під час встановлення запитної ціни завжди орієнтується на ринок, а також низку ключових додаткових показників. До останніх навряд чи варто відносити успішність виступів Судакова в українській Прем'єр-лізі, а ось його якість гри на міжнародній арені – у матчах Ліги чемпіонів та у поєдинках за національну збірну України – навпаки, виступає більш ніж об'єктивним чинником.

На даний момент в активі Судакова 12 матчів та 1 забитий м'яч за збірну України, а також 15 поєдинків, 1 забитий м'яч та 2 асисти в основній сітці Ліги чемпіонів. Узявши ці показники за свого роду модельні, а також додавши вік гравця, подивимося, хто з діючих футболістів може виступати орієнтиром для «Шахтаря» при формуванні оціночної вартості на Судакова.

Якщо брати до уваги європейський клубний футбол, то зараз не так вже й багато атакувальних півзахисників (центральних півзахисників) у віці до 21 року з досвідом виступів за національну збірну на рівні 10 та більше матчів. На думку буквально одразу приходять лише прізвища 20-річного Джуда Беллінгема («Реал»), 20-річного Джамала Мусіали («Баварія»), а також кількох футболістів з поки що менш відомим статусом – 20-річного Ханнібала («Манчестер Юнайтед») та 19-річного Оскара Глуха («Зальцбург»).

Getty Images/Global Images Ukraine. Оскар Глух

Усі четверо перерахованих, як і Судаков, мають досвід виступів в основній сітці Ліги чемпіонів. Беллінгем провів у цьому турнірі вже 28 матчів (10 голів, 8 асистів), Мусіала – теж 28 матчів (4 голи, 3 асисти), Ханнібал – 2 матчі, Глух – 6 матчів (2 голи, 1 асист).

При цьому, Беллінгем та Мусіала мають просто позахмарну, як для таких молодих гравців, оціночну вартість на Transfermarkt – 180 та 110 мільйонів євро відповідно. Обґрунтувати її, мабуть, можна тим, що Джуд та Джамал регулярно грають у поєдинках Ла Ліги та Бундесліги, а ще – виступають за національні збірні Англії та Німеччини відповідно. Завдяки цьому потенційний цінник на талантів злітає «до небес» майже автоматично, хоча видатні виступи самих гравців, особливо Беллінгема, скидати з рахунків у жодному разі не можна, бо це і є основою всіх оцінок.

Показники Судакова в Лізі чемпіонів об'єктивно не дотягують до тих, які демонструє Беллінгем, проте вони значно кращі, аніж в Ханнібала та Глуха. При цьому тунісець оцінюється на Transfermarkt у 12 мільйонів євро, а ізраїльтянин – у 15 мільйонів. Примітно й те, що Ханнібал зіграв лишень 12 поєдинків за першу команду «Манчестер Юнайтед», а раніше на дорослому рівні встиг пограти тільки за «Бірмінгем» (41 матч у минулому сезоні, на правах оренди), але тут варто говорити, що це команда Чемпіоншипу. Також у Ханнібала 27 матчів за збірну Тунісу та жодного забитого м'яча. В останній версії рейтингу ФІФА тунісці посідають 28-ме місце, а збірна України – 22-ге місце.

Щодо Глуха, то він стає одним із відкриттів «другого плану» в європейському футболі в рамках нинішнього сезону. Талановитий ізраїльтянин, який є вихованцем академії «Маккабі» з Тель-Авіва, перейшов до «Зальцбурга» у січні минулого року за 7 мільйонів євро за номінальної оціночної вартості на Transfermarkt у 4,5 мільйони євро. Іншими словами, австрійцям довелося переплатити в 1,56 рази за футболіста, на рахунку якого на той момент не було жодного матчу у Лізі чемпіонів (Оскар дебютував в турнірі у лавах «Зальцбурга» цього сезону) та було лише 2 матчі (товариських) у футболці національної збірної Ізраїлю (75-те місце у рейтингу ФІФА).

Якщо інтерполювати цей розрахунковий коефіцієнт на ситуацію із Судаковим, який об'єктивно є вже значно досвідченішим гравцем з точки зору міжнародного футболу, ніж Глух на момент трансферу до «Зальцбурга», то виходить, що ринкова вартість Георгія має становити десь 28 мільйонів євро (оціночна вартість на Transfermarkt, помножена на коефіцієнт: 18 млн євро * 1,56). Це вже більше, аніж давав «Лейпциг» (не забуваємо, що цей німецький клуб перебуває де-факто у «родинних» зв'язках із «Зальцбургом» через материнську компанію-власника – Red Bull), але трохи менше, ніж вимагає «Шахтар».

Звідки вийшла ще «доважка» у 2-7 мільйонів євро, яку хочуть «гірники»? Тут, мабуть, варто звернути увагу на просунуту статистику Судакова у Лізі чемпіонів-2023/24. При цьому, для чистоти експерименту, ми візьмемо показники гравців віком до 21 року (включно) й оцінимо, як виглядав українець на тлі однолітків, які також брали участь у змаганні на його груповій стадії.

Одразу за одинадцятьма статистичними показниками Судаков входить до топ-10 серед усіх молодих гравців ЛЧ-2023/24. За багатьма із них українець взагалі займає місця у топ-5, але в цілому впадає в око, що Георгій дуже ефективний при роботі із м'ячем. Він сьомий у турнірі серед своїх ровесників за загальною кількістю виконаних передач (278), зате другий – за кількістю пасів у фінальну третину (49), третій – за пасами урозріз (7), із просуванням м'яча (50) та розумними передачами (5 ), шостий – за довгими передачами (23) та сьомий – за глибокими пасами (7).

Якщо оцінювати комплексно, то певною мірою такого ж роду показниками в цьому розіграші Ліги чемпіонів серед молодих атакувальних півзахисників можуть похвалитися одиниці. Це, насамперед, Джуд Беллінгем та Оскар Глух, про яких ми вже згадували вище, а також ще два гравці, на яких варто звернути увагу при спробах сформувати об'єктивну вартість для Судакова. Мова про 19-річного Жоау Невеша з «Бенфіки» та 21-річного Луку Сучича із «Зальцбурга».

Перший лише у жовтні минулого року дебютував за збірну Португалії, й поки що має на своєму рахунку тільки 3 матчі у її лавах. В Лізі чемпіонів цей хавбек має за спиною 9 матчів (1 асист), а «Бенфіка» готова розглянути продаж таланта не менш як за 100 мільйонів євро, причому інтерес до хавбека виявляє «Манчестер Юнайтед», який у січні, вочевидь, отримає гроші на підсилення складу від нового співвласника Джима Реткліффа. Портал Transfermarkt прямо зараз оцінює Жоау Невеша у 45 мільйонів євро – майже втричі дорожче, аніж Судакова.

Щодо Луки Сучича, то в його активі 5 матчів за збірну Хорватії, а Transfermarkt оцінює його у 18 мільйонів євро, як і Судакова. Цей хавбек має за спиною вже 22 матчі у Лізі чемпіонів (2 голи), і за профайлом дуже схожий на українського таланта «Шахтаря», але поки що все ще продовжує виступати за «Зальцбург». Предметний інтерес до Сучича на ринку був ще у 2022 та на початку 2023 років, однак ані «Ліверпулю», ані «Ньюкаслу», ані «Мілану», ані «Ювентусу» домовитися з австрійцями щодо трансферу Сучича не вдалося, а потім Лука отримав важку травму коліна, й вибув із ладу на півроку. Лишень у середині вересня хорват повернувся на поле, але вже показав, що залишається одним з лідерів «Зальцбурга» – принаймні, у середній лінії команди від дій Сучича залежить дуже багато чого.

Getty Images/Global Images Ukraine. Лука Сучич

На відміну від Сучича, в анамнезі Судакова немає таких серйозних проблем зі здоров'ям, тому Георгій цілком може оцінюватися дорожче за хорвата. За Луку, якого низка хорватських ЗМІ вже називає новим Модричем, «Зальцбург», за чутками, хоче виручити від 20 до 25 мільйонів євро. Хоча такі цифри гуляли у пресі ще до початку нинішнього сезону, в якому Сучич достатньо гідно продемонстрував себе у поєдинках Ліги чемпіонів…

Як бачимо, на ринку прямо зараз є не так вже й багато молодих атакувальних/центральних півзахисників високого класу, причому навіть серед них спостерігається дуже великий розкид за вартістю. Якщо за Беллінгема «Реал» минулого літа заплатив 103 мільйони євро, то Глуха «Зальцбургу» вдалося підписати у Ізраїлі всього за 7 мільйонів. Але в цілому, прямо зараз картина складається таким чином, що 30-35, а то й 40 мільйонів євро за Судакова, якщо їх вимагатиме «Шахтар», виглядають більш ніж адекватною ціною за футболіста із таким талантом, здібностями та якістю гри, яку він вже продемонстрував потенційним «купцям» в єврокубках та у турнірах національних збірних.

Інша річ, що після історії з Мудриком, який поки що так повною мірою і не відпрацьовує інвестовані у нього босами «Челсі» 70 мільйонів євро, в торгах із «Шахтарем» багато клубів можуть спробувати зіграти на цьому факторі, хоча з іншого боку, «гірникам» поспішати нікуди – в них контракт із Судаковим аж до червня 2028 року…

Опитування

Голосів 123
А як ви вважаєте, якою є реальна вартість Судакова прямо зараз?

Не більше 15 мільйонів євро

30 голосів 24.39 %

15-25 мільйонів євро

34 голоса 27.64 %

25-40 мільйонів євро

51 голос 41.46 %

Більше 40 мільйонів євро

8 голосів 6.5 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(39)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Неймовірний Роберт! Барселона виграла трилер у Валенсії та обігнала Жирону
Футбол | 30 квітня 2024, 00:10 1
Неймовірний Роберт! Барселона виграла трилер у Валенсії та обігнала Жирону

Результат матчу вирішив хет-трик Левандовськи у другому таймі

5 найуспішніших футболістів збірної України, які дебютували за Фоменка
Футбол | 30 квітня 2024, 12:10 12
5 найуспішніших футболістів збірної України, які дебютували за Фоменка

Михайло Іванович дав «путівку в життя» багатьом культовим нині гравцям «синьо-жовтих»…

Коментарі 171
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Алекс 122
То что суркисы всегда были с медведчуками кучмами против Украины никто не отрицает .Но что спонсор рыгов ахметов привел к власти банду януковича которые раскалывали Украину и звали путина начать войну это совершенно другое .Война это когда гибнут сотни тысяч людей по вине имнно донецких ублюдков .К тому же в 14 м году когда началась война ахметка запрещал игрокам своей команды поддерживать Майдан и петь перед матчами гимн Украины .суркисы гандоны но ахметов гандонистее их в тысячу раз
NoMad
Ситуацiя в коментах нагадує ситуацію з 2014, коли частина України (даунбас) кричав, що годує всю Україну. Кричало народу мало, але чути їх було голосно. Так i на спортюа - кричить лише декiлька даунбасятних лайножерцiв, але смороду вiд цих єблaнiв всюди, пiд кожним постом. Це лише пiдтверджує, що даунбас в головi = довбоєбiзм. 
Falko
"В активі Судакова [...] 15 поєдинків, 1 забитий м'яч та 2 асисти в основній сітці Ліги Чемпіонів."
"... в основній сітці Ліги Чемпіонів [...] Глух - 6 матчів (2 голи, 1 асист)."
"Показники Судакова в Лізі Чемпіонів об'єктивно .. значно краще, aніж у [...] Глуха."
Я гадав, Ахметов за продаж Судакова пообіцяв бонуси тільки Фабріціо Романо. А виявляється й Олексію Слівченку теж
serhiy
“Матч “Карпати” — “Шахтар” 21 листопада 2014 розпочався з хвилини мовчання. Присвячена вона була воїнам АТО, полеглим у ході бойових дій на Сході України.
Як повідомляли “Вікна”, представники донецького “Шахтаря” на передматчевій нараді напередодні гри з “Карпатами” відмовилися від пропозиції львівського клубу одягнути перед грою футболки з натписом "Слава українській армії"На єдиній футболці, яку “Шахтар” готовий вдягнути, буде написано: “Мир Донбасу, мир Україні”. Немає сьогодні мети важливішої. Футбол не повинен розколювати країну. Футбол має бути поза політикою, він покликаний об’єднувати людей”, — йдеться в заяві донецького клубу.
aleks8-48
Тут деякi хворi вважають,що Судаков коштуэ бiльш за Довбика,Циганкова, Забарного, Миколенка разом взятих??? Аферисти Шахтаря кермують.
Алекс 122
Донецкий споптюа а где же новости что вчера отстранилм россию.и белорусь от зимней олимпиады ?  Или что братья бубки под подозрением изза того что их фирмы в россии работают на оккупанта ? Почему все пишут кроме спорт юа дочки спортру ?
Дані Рохас
Но блин статья такая себе, интересная, но называть Судакова АПЗ ну как-то пока что из рук вон... В ШД он играет в центре, в сборной тоже.  И если его и выпускают играть в АПЗ это не от хорошей жизни. Он глубойкий разыгрывающий игрок, мб там даже "оттянутый плеймейкер", вспомните его ошибку против Италии - он разыгрывал мяч - будучи глубже всех своих защитников и там подскальзнулся или натупил уже не помню
Алекс 122
То есть в 14 м году донецкие вместо того чтобы защитить свою землю.на которую.напала русскую банду сказали что не оденем футбрлки Слава Ато потому что это раскалывание Украины .Вот так 
AleksDnipro
Поточна його вартість — не більш ніж 15 мільйонів євро. Потенціал є, але подивіться на цю скромну статистику.. в УПЛ, як кіт наплакав. ІМХО, навіть Зубков має більший вплив на гру команди, ніж Судаков. А в Європі феєрять одні і ті ж, екс-гравці Дніпра та Динамо.
"Мудриківська" казка завершилася, донецькі аферисти більше не рентабельні на ринку.
Алекс 122
Скоро откроется трансферное окно и вы увидите своими глазами что никуда он из шахтера минимум до лета не уйдет но срна будет говорить что давали 40 50 или 80 млн но мы не захотели дешево отдавать .решили пока оставить его 
Pavel_i_CO
Цікаво, чому данєтскіє не коментують новину, що спонсором команди Мурзіка стали расєянє? А їх кумир мовчить....
Вася Пупкин
Справжню ціну покаже тільки ринок та сума за яку придбають Судакова. Будемо відверті, після трансферу Мудрика, очікувати завищеної ціни не доводиться, тому вартість має бути наближена до реальної. На мою думку, враховуючи загальну тенденцію зростання цін на футболістів, Судакова цілком можна продати за 40-45 млн. євро.
Lex Aries
Дуже хотілося б, щоб Судаков все ж таки перейшов в якийсь із топ-чемпіонатів і заграв там. Ніхто не стане сперечатись, що в нас зараз чемпіонат дуже слабкий і зростати в ньому професійно просто нереально. Схожа ситуація колись була у хорватів, коли Просінечкі, Бобан, Шукер,Асанович і інші, пішли грати в топові чемпіонати, і як від цього виграла тодішня збірна Хорватії.
FunnyCat_____
если к  рыночной цене цене Феди 228  добавить 7 нулей -  то получится трансферна цена Судакова 
 последний трансферный переход Феди из одной кабины в другую был за 2,5  бакса  так что считайте 
avk2307
Я думаю Ахметов сам у себя на этом этапе продолжит покупать.
Тут принципиально доказать кому то что то. Но игроки которых продали в последнее время (или в аренде они)и которым 100+ рисовали не играют на эти деньги. Додо, Тете, Фред, Майкон, Педриньо, Нерес, Марлон, Майкон , Мудрик и т.д. ну ничего не показали.
Нет никого 10+
Поэтому давай новых героев. Судаков . При раскрутке 20+ но не намного  да и все...
Чтобы продать 20+ надо где то добавить со стороны, как и с Мудриком.
Ну не знаю кто на это пойдет.
Сравнивать с европейскими игроками того же возраста и плюс минус кондициям не адекватно.
В той же Италии  клуб может купить за сезон 2 игрока не из зоны ЕС. Почему это должен быть Судаков? 
avk2307
Бизнесмен Вадим Новинский (вице президент ФК Шахтер)  в июле 2022 года у сложил депутатские полномочия и уехал из Украины ,а ему нет 60 ти  (неизвестно как, может по сделке с Медведчуком) был замечен в Хорватии. А Усманов к нам каким боком?
nicksaf
Ну почему как продают или хотят продать из ШД, так целые трактаты пишут. Только и слышишь Сундуков, Сандуков, .Сандунов.. да кто он такой? А до этого было мурчик, мурчик... Их продают, а они никакие, не знают что делать с ними и купленных за такие деньги. А  игроков ДК  продают без всякого ажиотажа и они играют: Забарный, Миколенко, Цыганков. А  от этих ( из ШД) не знают как избавиться. Вот на трансферной политике и видно, кто жулики.
Алекс 122
Итальянцы не дадут больше чем 15 а через полгода он уже будет в дженоа или кальяри 
aleks8-48
Может же Шахтёр распиаривать и выдавать стекляшку за алмаз. Игроков уровня Судакова и повыше в УПЛ десятка два. Гоп-стопников Шахтёра породил главный из них - янукович, а срна,при покровтельстве Ахметова оказался достойным вождя. Думаю, уже скоро потенциальные покупатели расскроют аферистов и не захотят иметь с ними связываться.