Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 16 лютого 2024, 18:25
26719
11

11 відомих екс-футболістів клубів УПЛ, які наразі є вільними агентами

Деяким з них, ймовірно, вдасться працевлаштуватися вже у січневе трансферне вікно

| Оновлено 16 лютого 2024, 18:25
26719
11
11 відомих екс-футболістів клубів УПЛ, які наразі є вільними агентами
Getty Images/Global Images Ukraine

В останні роки плинність кадрів у клубах української Прем'єр-ліги настільки суттєва, що багато хто з вболівальників не встигає навіть як слід запам'ятати, де й наскільки успішно виступає той чи інший футболіст. Та й деяких гравців, чесно кажучи, встигають вивчити відверто не усі з огляду на ту обставину, що низка з них несподівано з'являється, а потім не менш несподівано та швидко зникає.

Але сьогодні ми пропонуємо вам згадати куди більш відомих особистостей для нашого футболу – тих, хто колись був на слуху, а зараз сидить без роботи у статусі вільного агента…

Марсело Морено

Вік: 36 років
Громадянство: Болівія / Бразилія

Getty Images/Global Images Ukraine. Марсело Морено

Марсело Морено в українській Прем'єр-лізі провів 32 матчі (7 голів, 1 асист) за «Шахтар», на контракті у якому був із 2008 по 2012 роки. За нього «гірники» свого часу заплатили «Крузейро» 9 мільйонів євро, і на момент переїзду в Україну Морено вважався неймовірно талановитим та перспективним бомбардиром. Проте реалізувати свій потенціал Марсело не вдалося не лише у «Шахтарі», а й загалом у європейському футболі, де болівієць на правах оренди з донецького клубу виступав також за «Вердер» та «Віган». Після від'їзду з Європи Морено достатньо успішно пограв у Бразилії та Китаї, а останніми роками грав у чемпіонатах Парагваю та Еквадору. Наприкінці минулого року 36-річний форвард залишив «Індепендьєнте дель Вальє», й наразі сидить без клубу, проте завершувати кар'єру поки що, вочевидь, не планує.

Веллінгтон Нем

Вік: 31 рік
Громадянство: Бразилія

Getty Images/Global Images Ukraine. Веллінгтон Нем

За Веллінгтона Нема «Шахтар» також заплатив 9 мільйонів євро, але у 2013 році і на фінансові рахунки «Флуміненсе», однак, як і Марсело Морено, цей легіонер, який вважався неймовірно талановитим та перспективним, виявився у Європі банальною «мильною бульбашкою». За сім років, проведених на контракті у «Шахтарі», Нем зіграв лишень 47 поєдинків в рамках УПЛ (9 голів, 3 асисти). Після відходу з табору «гірників», який відбувся у серпні 2020-го, Веллінгтон якийсь час пограв на батьківщині, але потім вирішив повернутися до Європи і менш як півроку був на контракті в португальській «Ароці», але й там, м'яко кажучи, не досяг успіху. З лютого минулого року по перший день 2024-го Веллінгтон Нем був футболістом бразильської «Віторії», але та продовжувати співпрацю з гравцем атаки, який у 25 матчах Серії В сезону-2023 відзначився лише 2 голами та 4 асистами, не побажала.

Андре Феліпе

Вік: 33 роки
Громадянство: Бразилія

Getty Images/Global Images Ukraine. Андре Феліпе

Цього бразильського центрфорварда можуть пам'ятати вболівальники «Динамо» зі стажем. У середині 2010 року київський клуб заплатив «Сантосу» за юного нападника трохи більше 8 мільйонів євро. Проте виправдати надії Андре у столиці України так і не зумів. На його рахунку лише 3 проведені в УПЛ поєдинки, й жодної результативної дії. Вже у січні 2011-го «Динамо» відпустило Андре в оренду у «Бордо», після чого форвард також на тимчасовій основі виступав за «Атлетіко Мінейро», поки цей клуб остаточно не викупив його контракт у «біло-синіх» в 2012-му. Після цього Андре практично увесь час виступав у Бразилії, а до Європи повертався тричі й зовсім ненадовго, адже не здобув успіху ані в Португалії (у лісабонському «Спортінгу»), ані в Туреччині (у «Газіантепі»), ані у росії, куди його занесло вже після 24 лютого 2022-го до лав московського «торпедо». З липня по вересень минулого року Андре виступав за бразильську «Понте Прету», але не досяг там жодних суттєвих успіхів (1 гол у 10 матчах), і був відпущений на вільні хліби, після чого ніяк не може знайти нове місце роботи.

Марлос

Вік: 35 років
Громадянство: Україна / Бразилія

Getty Images/Global Images Ukraine. Марлос

Марлос чудово відомий в Україні, бо виступав одразу у двох командах – «Металісті» та «Шахтарі», а також, попередньо змінивши громадянство, має у активі аж 26 матчів (1 гол) у футболці національної команди нашої країни. На рівні УПЛ хавбек провів 232 поєдинки (68 голів, 56 асистів), а ще чотири рази він ставав чемпіоном турніру. Втім, у грудні 2021 року Марлос залишив «Шахтар» у зв'язку із закінченням терміну трудової угоди, а на початку лютого 2022-го повернувся на етнічну батьківщину, оформивши контракт із «Атлетіко Паранаенсе». Затриматися у таборі «червоно-чорних» хавбеку не вдалося, і з січня 2023 року він отримав статус вільного агента. Ось уже більше року Марлос ніяк не може знайти собі новий клуб, і з кожним днем ​​зростає упевненість, що незабаром хавбек тихо та без зайвої помпи повісить бутси на цвях. Хоча… Подивимося.

Дентіньо

Вік: 34 роки
Громадянство: Бразилія

Getty Images/Global Images Ukraine. Дентіньо

Дентіньо також подавав величезні надії на батьківщині, завдяки чому «Корінтіанс» й зумів виручити від його трансферу у «Шахтар» влітку 2011 року 7,5 мільйонів євро. Проте виправдати очікування цьому бразильцю, на відміну від багатьох інших його співвітчизників, у стані «гірників» так і не вдалося. Незважаючи на те, що Дентіньо практично ніколи не був футболістом основного складу, він провів у донецькому клубі майже одинадцять років, та зіграв в УПЛ 137 поєдинків (23 голи, 13 асистів), ставши 7-разовим чемпіоном України. У березні 2022-го Дентіньо поїхав на батьківщину, оформивши контракт із «Сеарою», а з січня 2023-го має статус вільного агента. Втім, докладніше про це ми нещодавно розповідали в рамках окремого матеріалу…

Дуглас Коста

Вік: 33 роки
Громадянство: Бразилія

Getty Images/Global Images Ukraine. Дуглас Коста

Дуглас Коста провів у «Шахтарі» п'ять із половиною років, та став одним із найяскравіших та найуспішніших представників своєї нації в історії «гірників». За цей час донеччани п'ять разів поспіль ставали чемпіонами УПЛ, у якій на рахунку Кости опинився 141 матч (29 голів, 30 асистів). Влітку 2015-го «Шахтар» продав Дугласа у «Баварію» за 30 мільйонів євро, а згодом вінгер пограв також в Італії за «Ювентус», який за його трансфер заплатив уже 40 мільйонів євро. У 2021 році бразилець на правах оренди поїхав до «Греміо», де в якийсь момент посварився із фанатами й на умовах суборенди змушений був відбути у MLS, де виступав за «Лос-Анджелес Гелаксі», підписавши з цим клубом влітку 2022-го повноцінний договір. Втім, ще наприкінці жовтня минулого року стало відомо, що Дуглас Коста отримав статус вільного агента, оскільки у нього закінчився договір з американцями, але відтоді, незважаючи на багато чуток, 33-річному футболісту працевлаштуватись так ніде й не вдалося. А пліткували про повернення до «Ювентуса», про варіанти на Близькому Сході, а також про інтерес до Кости з рідної для нього Бразилії.

Себастьян Бланко

Вік: 35 років
Громадянство: Аргентина

Getty Images/Global Images Ukraine. Себастьян Бланко

Себастьян Бланко був одним із тих «шпілерів», як їх називає Олександр Ярославський, який допомагав досягати славетних результатів харківському «Металісту» на початку минулого десятиріччя. За три із половиною роки хавбек провів 68 матчів в УПЛ (10 голів, 7 асистів), а потім заслужив запрошення з англійської Прем'єр-ліги, куди й був відпущений до лав «Вест Бромвіч Альбіон». Згодом повернувся на батьківщину, де пограв за «Сан Лоренсо», а з лютого 2017-го й до кінця минулого року виступав у MLS за «Портленд Тімберс», з яким у 2020-му виграв турнір MLS is Back, що проходив на околицях Орландо у період карантинної паузи в чемпіонаті, спричиненої пандемією Covid-19. Зараз Бланко вперше за довгі роки опинився без клубу і перед вибором у кар'єрі: шукати варіанти та грати далі, чи все ж таки зважитися на завершення виступів та почати насолоджуватися життям без інтенсивних спортивних навантажень.

Олександр Гладкий

Вік: 36 років
Громадянство: Україна

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Гладкий

Олександр Гладкий є унікальним для вітчизняного футболу виконавцем, оскільки пограв практично за усі культові команди в УПЛ – «Шахтар», «Динамо», «Металіст», «Дніпро», «Карпати», «Чорноморець» та «Зорю». Усього на рахунку Гладкого 361 матч у вітчизняному елітарному дивізіоні, у яких він відзначився 99 забитими м'ячами та 55 результативними передачами. Проте з минулого літа ветеран Гладкий сидить у статусі вільного агента. Після відходу з «Чорноморця» Олександр ніяк не може знайти собі слушний варіант, та й чуток, відверто кажучи, навколо його персони останнім часом практично немає. Пліткували лишень про «Карпати», але там швидко спростували цю інформацію, й поки що все виглядає таким чином, що Гладкого на полі ми можемо більше вже навіть не побачити…

Жуніор Мораес

Вік: 36 років
Громадянство: Україна / Бразилія

Getty Images/Global Images Ukraine. Жуніор Мораес

Жуніор Мораес є ще одним культовим форвардом для УПЛ останніх кількох десятиліть. Починав грати у вітчизняному чемпіонаті цей етнічний бразилець у донецькому «Металургу», після фактичного розвалу цього клубу опинився у «Динамо», а потім не без скандалу вільним агентом пішов у «Шахтар». Скрізь Мораес забивав багато та зі смаком, а ще тричі ставав чемпіоном України (двічі – із «Шахтарем» та один раз – з «Динамо»). У березні 2022-го, після початку повномасштабної фази російсько-української війни, Жуніор Мораес залишив Україну та оформив повноцінний трансфер до «Корінтіанса». Там хавбек провів рік із невеликим, але через серйозні проблеми з коліном так і не став важливим гравцем для «тімау», а тому ті розпрощалися з ним минулого літа без особливого жалю. З того часу ветеран, який встиг навіть здобути українське громадянство та зіграти 11 матчів (1 гол) за «синьо-жовтих», й сидить без роботи.

Юнес Беланда

Вік: 33 роки
Громадянство: Марокко / Франція

Getty Images/Global Images Ukraine. Юнес Беланда

Юнес Беланда виявився одним із найтоповіших легіонерів, яких президент «Динамо» Ігор Суркіс підписав для тодішнього головного тренера першої команди киян Олега Блохіна. На момент переїзду в Україну Беланда був зіркою першої величини у французькій Лізі 1, а тому «Монпельє» зміг легко витребувати у «Динамо» за трансфер аж 10 мільйонів євро. В УПЛ марокканець провів 56 матчів (8 голів, 11 асистів), двічі ставав чемпіоном, але вже із Сергієм Ребровим як тренером «Динамо», а остаточно залишив Україну влітку 2017-го, коли Суркіс повернув витрачені 10 мільйонів євро на трансфер Юнеса, відпустивши того у «Галатасарай». З того часу, власне, хавбек виступав виключно в Туреччині: після «левів» він перейшов до «Адани Демірспор», але наприкінці грудня минулого року за взаємною згодою розірвав контракт із цим клубом й зараз опинився у статусі вільного агента.

Алекс Тейшейра

Вік: 33 роки
Громадянство: Бразилія

Getty Images/Global Images Ukraine. Алекс Тейшейра

Декілька років Алекс Тейшейра залишався найдорожчим продажем у історії «Шахтаря», принісши скарбниці «гірників» 50 мільйонів євро. Загалом в Україні бразилець провів шість років, і у останньому сезоні демонстрував феноменальні показники результативності, відзначившись в осінній частині УПЛ-2015/16 22 забитими м'ячами у 15 поєдинках. Очевидно, що Тейшейрі підкорився б рекорд результативності, встановлений раніше Генріхом Мхітаряном, але китайський «Цзянсу Сунін» у лютому 2016-го був вкрай переконливий зі своїми фінансовими доводами, як у переговорах із «Шахтарем», так і в дискусіях із самим футболістом. У Піднебесній Тейшейра провів усі п'ять років по контракту, а залишив країну після фактичного розформування клубу «Цзянсу Сунін» як такого. Згодом бразилець намагався повернутися на колишній топ-рівень виступів у турецькому «Бешикташі», але зазнав фіаско й влітку 2022-го був змушений повернутися до рідного «Васко да Гама». Але й для цієї команди колись зірковий бразилець був уже не надто й важливим, а тому не дивно, що ще у середині грудня минулого року з'явилася інформація, що клуб з Ріо-де-Жанейро не пролонгує трудовий договір з Тейшейрою, внаслідок чого той з 1 січня вкотре у кар'єрі став вільним агентом.

Оцініть матеріал
(219)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
TarasTaras94
Марлос зміг би знайти собі клуб в Україні думаю
Владислав Рейский
шахту можно собрать снова
Lesovij7
Тейшейра мог бы быть хорошим игроком в одном из топ чемпионатов, но выбрал деньги, очень жаль, но думаю он не о чем не жалеет
ZANREGENT1993
Беланда? ДК ждёт!
GloryUkraine
Громадянство - Україна/Бразилія.
Закон-нокаЗ.
DK02
А де ж оті всі бразілоукри які повсералися? То ж так раділи коли громадянство отримували. Уроди....