Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 01 сiчня 2024, 23:12
14822
6

Атака морських дронів у Криму не вдалася, бо Ілон Маск відключив зв'язок

У вересні 2022 року Україна вперше спробувала використати морські дрони

| Оновлено 01 сiчня 2024, 23:12
14822
6
Атака морських дронів у Криму не вдалася, бо Ілон Маск відключив зв'язок
Sea Baby

У вересні 2022 року Україна вперше спробувала використати морські дрони проти російських суден у Севастопольській бухті, проте за 70 км від мети зник зв'язок зі Старлінками мільярдера Ілона Маска. Вмовити Маска включити зв'язок не вдалося, тому Україна модифікувала безпілотники.

Перша спроба атакувати ворожі цілі у Севастополі відбулася в ніч із 16 на 17 вересня 2022 року.

У захищеному бункері за просуванням цих бортів стежили голова Служби безпеки України Василь Малюк та командувач Військово-морських сил віце-адмірал Олексій Неїжпапа, віце-прем'єр Михайло Федоров та ідеолог усієї програми надводних дронів – бригадний генерал військової контррозвідки СБУ з позивним Хантер.

За словами Хантера, це були перші зразки морських дронів, тоді частина з них потонули в морі або самопідірвалися дорогою до Севастопольської бухти. Але 5 бортів, кожен із яких ніс по 108 кілограмів тротилу, таки пробилися через хвилі та наближалися до Севастополя.

Пряма мова одного з учасників операції: «70 км нам залишалося до фрегата Адмірал Макаров. Все в напрузі, що ми його атакуємо. І тут – нам вирубують зв'язок. Ілон Маск вимкнув Старлінки, через які ми керували дронами».

Пряма мова одного з присутніх тоді у бункері: «Федоров намагався його переконати, але Маск не слухав. Наші теж через свої канали намагалися вирішити ситуацію, але американці кажуть, що це, мовляв, приватна компанія, ми не можемо на них тиснути».

Команда спробувала повернути дрони назад на базу, проте допливли лише два борти: «Навіть ті два борти, які повернулися, дали неоціненну інформацію. Щодо зв'язку, навігації, корпуса і так далі».

Один із розробників розповів, що в СБУ та ВМС працювала ціла військова лабораторія, яка все вивчила, врахувала і вже через місяць, у жовтні, вдалося вдарити по російських цілях у бухтах Севастополя.

Оцініть матеріал
(37)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Микола Захарченко
Треба Україні запустити свій супутник для управління такими дронами  . Ми розробляли комерційні супутники для різних країн , потрібно вже виготовляти для себе... А Маск ще той мудак .
Евгений Кожушко
Про це типу було відомо ще рік тому.
PETP0
Ця мра3ота не має права на існування і має бути знищенна. Разом з його папіком пукіном.