Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 02 сiчня 2024, 00:10
9690
43

Шахтар затягнув із продажем Матвієнка. Чому це погано для клубу?

«Гірники» ризикують повторити історію з Ярославом Ракіцьким...

| Оновлено 02 сiчня 2024, 00:10
9690
43
Шахтар затягнув із продажем Матвієнка. Чому це погано для клубу?
Getty Images/Global Images Ukraine. Микола Матвієнко і Ярослав Ракіцький

Наприкінці 2023-го до італійської преси потрапила інформація про те, що керівництво «Наполі» визначило центрального захисника «Шахтаря» та збірної України Миколу Матвієнка як пріоритетну ціль на найближче трансферне вікно. Після продажу Еліфа Елмаса в «Лейпциг» за 25 мільйонів євро у неаполітанського клубу з'явилися вільні кошти на ринку, і їх італійці готуються з розумом витратити. Трансфер Матвієнка в «Наполі», якщо довіряти відомостям зі ЗМІ, оцінюють у 30 мільйонів євро, хоча італійські журналісти замовчують про те, чи мають вони дані щодо суми, яку запитує за свого центрбека «Шахтар».

Чутки про інтерес зарубіжних клубів з топових європейських чемпіонатів до Миколи Матвієнка перманентно з'являються у різних виданнях, і їх стає все більше й більше, як тільки справа доходить до відкриття чергового трансферного вікна. Наприклад, не так давно, у вересні, англійські джерела повідомляли, що види на Матвієнка мають одразу п'ять клубів тамтешньої Прем'єр-ліги. Йшлося не про грандів (писали про «Евертон», «Вест Хем», «Крістал Пелас», «Шеффілд Юнайтед» та «Бернлі»), проте сама по собі можливість спробувати сили у топовому чемпіонаті повинна означати для українського футболіста значно більше, аніж назва клубу. Зрештою, Артем Довбик у «Жироні» довів усім скептикам, що можна досягати значних успіхів і в далеко не найбільш розкручених та популярних командах топ-5 європейських чемпіонатів.

Втім, поки що у «Шахтарі» воліли не погоджуватися на продаж Матвієнка, а в березні 2023-го навіть підписали з захисником новий довгостроковий контракт. Остання обставина тільки на перший погляд виглядає абсолютно логічним та вдалим рішенням, але якщо покопатися у деталях, то стає очевидним – «Шахтар» затягнув із продажем Матвієнка, й на те, аби виправити цю помилку, у менеджменту «гірників» є зовсім небагато часу, і це вже точно не той відрізок, на який розрахований діючий контракт центрбека – 31 грудня 2027 року.

На початку травня 2024 року Матвієнко відсвяткує вже 28-й день народження. На кінець дії поточної трудової угоди з «гірниками» Миколі буде вже 31 рік, і це та відправна точка, за якої його вдалий від'їзд у топовий чемпіонат буде під неабияким питанням. Банально кажучи, але у середині 2027-го за Матвієнка ніхто не запропонує 30 мільйонів євро, і на те будуть дві об'єктивні причини: вік гравця та термін контракту. Та й на ринку у зацікавлених клубів на той момент напевно буде чимало варіантів із набагато молодшими та цікавішими виконавцями, аніж Матвієнко.

shakhtar.com. Микола Матвієнко

Ситуація, в якій зараз перебувають «Шахтар» і Матвієнко, у чомусь нагадує історію навколо Ярослава Ракіцького – одного з найкращих центрбеків європейського футболу років 7-10 тому. В певний час інтерес до Ракіцького приписували багатьом топовим клубам, але потім, коли захисник відверто пересидів, а клуб ніяк не міг скласти йому ціну, потенційні покупці звернули свої погляди на інших кандидатів, а Ярославу тільки й залишалося, що задовольнятися інтересом з боку вкрай сумнівних з усіх точок зору спортивних проектів. Саме так Ракіцький й опинився у «зеніті», адже цей клуб був єдиним, хто погодився віддати за захисника 10 мільйонів євро, і цією сумою були більш ніж задоволені в «Шахтарі». А ще за кілька років до цього подібні пропозиції на столі в Сергія Палкіна щодо Ракіцького лежали не довше години, після чого їх без жодного жалю спрямовували до шредера.

На момент відходу з «Шахтаря» Ракіцькому було 29 років, а це зовсім трохи більше, аніж зараз Матвієнку. І саме цей досвід має підштовхувати керівництво «гірників» на пошук оптимальних варіантів на ринку для відходу центрбека, щоб ситуація завершилася як «win-win».

Основним аргументом, який раніше не дозволяв босам «Шахтаря» погодитися на продаж Матвієнка був той, що Микола є беззаперечно ключовою фігурою для оборонних побудов команди. На даний момент ситуація не змінилася, проте є як мінімум кілька цікавих нюансів…

Перше: нещодавно у «Шахтарі» відбулася чергова зміна головного тренера. Маріно Пушич, мабуть, отримав величезний кредит довіри від власника та топ-менеджменту клубу, і найближчим часом проводитиме перебудову команди на кшталт тієї, яку намічав, потім починав, але через повномасштабну фазу російсько-української війни так і не закінчив Роберто Де Дзербі. Це означає, що за Пушича, цілком ймовірно, «Шахтарю» доведеться вчитися грати без низки колись ключових виконавців. І таким може виявитися не тільки Матвієнко, але ще й як мінімум Степаненко, контракт якого спливає найближчим літом і поки що невідомо, чи буде пролонгований.

Друге: не варто забувати, що свого часу Микола Матвієнко був тотальним ноунеймом із академії «гірників» для більшості вболівальників. Його сходження у великий футбол почалося лише у 2017 році після успішної оренди в «Карпатах». Згодом Матвієнко пограв на тимчасовій основі ще й за «Ворсклу», а потім повернувся до табору «гірників», де зміг стати основним футболістом ще через рік. Беззаперечно ключовим гравцем для «Шахтаря» Матвієнко є вже п'ятий сезон, проте не варто забувати, як багато скепсису було довкола Миколи, коли боси «гірників» повертали його із оренди у «Ворсклі» та вирішили зробити ставку на центрбека в майбутньому.

Наразі у розпорядженні «Шахтаря» є щонайменше кілька молодих лівоногих центральних захисників, які потенційно здатні повторити шлях Матвієнка до основної команди. Насамперед, це 20-річний Мар'ян Фарина, який на правах оренди виступає за «Металіст 1925» і загалом демонструє приємний прогрес та якість гри. Також варто вести мову про одного з лідерів оборони «Шахтаря» U-19 Миколу Огаркова. Цьому футболісту всього 18, однак за належного підходу до тренувань та роботи над собою він здатен досягти навіть більших висот, аніж Матвієнко.

shakhtar.com. Микола Огарков

Третє: просто зараз для «Шахтаря» не буде проблемою замінити Матвієнка. Враховуючи ту обставину, що весною в єврокубках «гірники» не факт, що затримаються надовго, необхідність великої ротації в українській Прем'єр-лізі навряд чи буде. При цьому, на позиції лівого центрального у «гірників» здатні зіграти як мінімум Ракіцький, Міроші та Чигринський, а якщо вдаватися до експериментів, то можна говорити ще й про Педріньо із Азаровим.

До речі, оренда Міроші виглядає дуже дивним рішенням керівництва «Шахтаря». Складається стійке враження, що цей футболіст був цілком та повністю креатурою колишнього наставника команди Патріка ван Леувена, але не вписувався у кадровий вектор самого клубу. З цієї причини мова зайшла лишень про оренду. З цієї ж причини, ймовірно, Міроші геть-чисто випав зі складу після відходу ван Леувена. Втім, на позиції лівого центрбека Новатус встиг показати себе непогано: принаймні, він досить гарно виглядає у єдиноборствах, вміє починати атаки своєї команди як за допомогою короткого, так і за допомогою довгого пасу, хоча у позиційній роботі танзанієць має ще чимало прогалин, над усунення яких йому потрібно багато працювати.

Все це наштовхує на думку, що подальше затягування із продажем Матвієнка є поганим рішенням для всіх. «Шахтар» через кілька років ризикує потрапити в історію, яку вже пережив із Ярославом Ракіцьким, коли досвідчений гравець не впишеться в нову концепцію розвитку команди і з низки об'єктивних факторів буде вже нецікавим для клубів із топ-ліг. Сам Матвієнко цілком може занапастити залишок кар'єри, так і не відчувши радості від виступів на найвищому рівні з необхідністю викладатися у матчах на повну не раз-два на місяць, а по два рази на тиждень. Та й збірна України від того, що Матвієнко залишатиметься у все менш і менш сильній УПЛ лише втратить, хоча могла б отримати набагато більше, про що свідчать історії з багатьма нашими нинішніми легіонерами.

Тож тепер нам залишається лише дочекатися, чи відбудеться трансфер Матвієнка у січневе вікно, і яким буде рішення «Шахтаря» з цього питання. Зрештою, не варто забувати, що свого часу Паулу Фонсеку, котрий виграв в Україні усе, що тільки міг і не залишав конкурентам жодних шансів навіть на незначні трофеї, почали критикувати виключно за небажання експериментувати та давати шанси у першій команді молодим та талановитим гравцям на догоду вже сформованим. Пушич у осінньому відрізку також продемонстрував, що поки не надто прагне кадрового розмаїття, але думати про стратегічну перспективу має зовсім не головний тренер, і це ще один фактор, який говорить на користь версії, що керівництву «Шахтаря» час робити свій вибір по низці досвідчених гравців – час для цього якраз і настає зараз…

Оцініть матеріал
(44)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Баєр знову переміг. Банда Алонсо повторила абсолютний рекорд усіх часів
Футбол | 05 травня 2024, 21:13 2
Баєр знову переміг. Банда Алонсо повторила абсолютний рекорд усіх часів

Леверкузенці у матчі 32-го туру розгромили «Айнтрахт» Франкфурт

У кого 10? Стала відома оцінка Мудрика за розгромну перемогу в АПЛ
Футбол | 05 травня 2024, 19:56 5
У кого 10? Стала відома оцінка Мудрика за розгромну перемогу в АПЛ

Український вінгер відіграв 76 хвилин проти «Вест Гема»

Коментарі 43
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vitaliy Shevchenko
який Матвієнко за 30 млн. 5 млн. потолок. 
samird
Мені завжди подобалась ця фраза "приписували інтерес")). В тому й вся суть. Приписувати можна все, що завгодно. Дуже сумніваюсь, що до Ракицького  був предметний інтерес від (як зазначено в матеріалі) "топ-клубів". Він завжди (навіть на піку) був дуже посередній саме в захисних діях - в кожному матчі були серйозні втрати позиції та привози. Те саме стосується і Матвієнко. Він ненадійний та дуже (катастрофічно) слабкий у повітрі. А останнім часом взагалі сильно здав. Микола зараз і близько не коштує 30 мільйонів про які йдеться в статті. І в АПЛ йому робити нема чого - він там сяде на лавку. В Серії А або Ла Лізі теоретично може заграти (якщо поверне свій рівень дворічної давнини). 
Єдине з чим в цілому згоден, якщо Матвієнко не піде в цьому році - подальша деградація буде невідворотною, і далі в сильний чемпіонат можна навіть і не смикатись.
Remark
Затягнув!? Тут наче інше слово підходить!
Тепер він і за 3 копійки нікому не потрібний.
Harun Bakircioğlu
Ему 27 лет, уже поздно переходить в топ чемпионат. Ничего хорошего из этого не выйдет. Он уже имеет целый ворох вредных игровых привычек, от которых нереально отучиться. 
NoMad
Ахаха, продали норм гравця за 25, щоб купити шлак за 30 
Pavel_i_CO
Щось цей Матвієнка мовчить про свого братушку, який грає в Криму за терористичну команду 
Алекс 122
Матвиенко плюс судаков стоят 5 млн вдвоем да и это много 
ЖОРА Жора124
Всі тут уксперди, шахтар затянув, може він і сам не хоче нікуда їхати!!! А ви тут піной один одного обливаїте, но обливають тількі неадеквати, які не понімають що Суркіс як і Ахметов 2 колаборнта ідара!!! 
SamojlovS
Згоден з автором - треба продавати й краще всього - не пізніше як цьоголіта. 
Виктор Войцеховский
За него и 30 лямов чистый бред.
Люблю унижать бурбасовских пидров.  
Swipe
Якщо до наступної осені нікуди не перейде, то далі вже хіба що середняки топ-чемпіонатів. Матвієнко непоганий захисник (і вже явно рости не буде), але з огляду на вік ніхто космічних сум за нього пропонувати не буде. 20 млн. + бонуси було б досить адекватною пропозицією. 
Андрей Шевченко
шлюхтар затягнув з існуванням, повинні були здохнути як їхні гіві-матарили.
Лига конференций без динамо
Дырявые опзжшники в первом дне нового года уже загорелись как всегда ,желаю им хоть в этом году не быть отр_хаными в квалификацие Лке  и хотябы бронзу взять в упл благодаря шубным судейкам 
Ігор Крава
Ну хоч менти проросійські не затягнули з сидорчуком 🤣а у шахти все добре буде, на відміну від четвертих