Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 31 грудня 2023, 19:23
1034
2

Вадим ГУТЦАЙТ: «Я на 100% впорався, ми не програли жодної дії»

Президент НОК України – про свої успіхи

| Оновлено 31 грудня 2023, 19:23
1034
2
Вадим ГУТЦАЙТ: «Я на 100% впорався, ми не програли жодної дії»
НОК України. Вадим Гутцайт

Президент Національного олімпійського комітету України (НОК) Вадим Гутцайт оцінив роботу комітету у 2023 році.

- Як би ви самі оцінили не вашу роботу, а роботу Національного олімпійського комітету у 2023 році?
- Це з чим порівнювати. Я став президентом Національного олімпійського комітету 17 листопада 2022 року. Звісно, було складно бути і керівником міністерства. Якщо це був би мирний час…

Я вважаю, що на 100% впорався з цією роботою. Ми не програли жодної дії, яку я планував зробити під час війни. Це ж не просто мирний час, йде війна.

Треба, щоб спортсмени були на тренувальних зборах, були витримані графіки, були кошти на це. Кабінет Міністрів мене підтримував, Мінфін виділяв кошти, які йшли на закордонні тренувальні збори, на змагання всередині країни. Все було прораховано. Ми закуповували обладнання, екіпірування, всі спортсмени були одягнені у спортивну форму.

Це зараз вже є підготовка до важливих турнірів: в січні розпочинаються Юнацькі олімпійські ігри, влітку – 33-ті Олімпійські ігри у Парижі. Починається підготовка, логістика. Звісно, якщо буде прийняте рішення, що ми їдемо на Олімпіаду.

А коли я став президентом Національного олімпійського комітету, виклик був один – боротьба з допуском росіян та білорусів. На жаль, у 2014 році, коли був окупований Крим, ніхто не зробив так, щоб Олімпійський комітет росії був відсторонений. А у 2023-му ОКР відсторонений, бо окупували наші території. На сьогодні у них немає прапора, немає нічого. Є тільки можливість за паспортом поїхати на Олімпійські ігри. Та й хто може поїхати? Багато федерацій вже втратили можливість, тому що їх не допускали.

У мене були президенти міжнародних федерацій, ми їздили в Бучу, в Ірпінь. Був один президент федерації, ми тут зустрічались, який сказав: «Ми їх допустимо, але зробимо такі умови, що вони не братимуть участь у чемпіонаті світу і потім не буде можливості потрапити на Олімпіаду». І так було пропрацьовано практично з кожною федерацією.

Звісно, були й інші приклади. Я кілька разів спілкувався з президентом Міжнародної федерації боротьби Ненадом Лаловичем. Тут був і Юрій Копитко (президент Асоціації спортивної боротьби України – прим.), всі бились, щоб їх не допускали. Але, на жаль.

7 жовтня в Туреччині у нас була зустріч з Томасом Бахом. І я сказав йому: «Це член виконкому МОК (Лалович – прим.), і він допускає росіян і білорусів – всіх тих, хто підтримує війну, хто в ЦСКА, на всіх заходах».

Є кілька федерацій, які роблять от так – внаглу. Це дзюдо, боротьба та тхеквондо. Всі інші федерації? Навіть у фехтуванні при російському лобі на чемпіонаті Європи та чемпіонаті світу не було всіх збірних команд. У команді їх просто не допустили. На сьогодні, якщо 1-2 спортсмени потраплять на Олімпійські ігри… Але ви ж розумієте, скільки медалей у фехтуванні завжди було на Олімпіаді. І так у кожному виді спорту ми пропрацьовуємо. Я кажу про Національний олімпійський комітет.

Також було важливо, щоб НОК працював зі своїми відділеннями по Україні. Я багато їздив в регіони, зустрічався з головами відділень, керівництвом областей, міст, шукав допомогу для олімпійських відділень, щоб ми розвивали олімпійський рух всередині країни.

В такий час потрібно заспокоювати людей, показувати, що, звісно, не все спокійно, але ми працюємо, працює держава, працює Національний олімпійський комітет. Ми проводимо заходи, залучаємо дітей, даруємо сувеніри, – сказав Гутцайт.

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
DK1961
Наглое заявление пустышки
Выталкиватель парашутистов
Лучшая защита - это нападение. Так в наглую врать, может только очень циничный человек. Гутцайт  до мозга костей  прорасейский,это даже коты Леоненка знают, но не хотят знать в ОП и СБУ... Почему? Я очень подозреваю, что в этих организациях очень много его поклонников, увы....