Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 30 грудня 2023, 18:43
22035
12

10 найвищих футболістів з елітарних дивізіонів світового футболу

Жартів про доцільність їх виступів у баскетболі не буде…

| Оновлено 30 грудня 2023, 18:43
22035
12
10 найвищих футболістів з елітарних дивізіонів світового футболу
Getty Images/Global Images Ukraine

У сучасному футболі на професійному рівні не так вже й багато дуже високих гравців – тих, чий зріст перевищує два метри. Як правило, навіть серед воротарів та центральних захисників високим вважається той футболіст, який має зріст вже у 190 сантиметрів. Тому не дивно, що серед загальновизнаних зірок немає жодного велетня – вибірка вкрай невелика.

Втім, на рівні елітарних (вищих) дивізіонів національних чемпіонатів по всій планеті все ж таки вистачає гравців, зріст яких перевищує два метри. І сьогодні ми пропонуємо ознайомитися із десятьма такими футболістами, які мають професійні контракти та виступають на топ-рівні у національних чемпіонатах по всій земній кулі.

Цікаво, що серед них знайшлося місце для одного українця, а також – для одного екс-футболіста клубу вітчизняної Прем'єр-ліги…

Бетім Халімі

Зріст: 204 сантиметри
Вік: 27 років
Громадянство: Косово / Албанія
Клуб: «Гіляні»
Чемпіонат: Суперліга (Косово)

ФК Гіляні. Бетім Халімі

Бетім Халімі розпочинав професійну кар'єру у Косово, де виступав аж до 2018 року, після чого уперше залишив батьківщину та перебрався до естонського клубу «Нарва-Транс». Там воротаря, вочевидь, пригледіли скаути, які співпрацювали із донецьким «Олімпіком», і в лютому 2019 року Халімі став повноправним футболістом українського клубу. В «Олімпіку» Бетім виступав два із половиною роки – до моменту оголошення Владислава Гельзіна про зняття цього клубу зі змагального процесу в УПЛ. Отримавши статус вільного агента, Халімі повернувся на батьківщину, ставши гравцем «Приштини», потім виступав у Албанії за «Кукесі», а із серпня цього року є футболістом «Гіляні» – одного з аутсайдерів поточного розіграшу Суперліги Косово. Примітно, що влітку 2021 року, ще до відходу з «Олімпіка», Бетім Халімі встиг зіграти один матч за національну збірну Косово.

Френкс Оролс

Зріст: 204 сантиметри
Вік: 23 роки
Громадянство: Латвія
Клуб: «Тукумс» (в оренді з РФШ)
Чемпіонат: Вища ліга (Латвія)

Getty Images/Global Images Ukraine. Френкс Оролс (зліва)

Френкс Оролс грає у воротах, й до своїх 23 років поки що виступає виключно у рідному для нього чемпіонаті Латвії. Поки що футболіст не може похвалитися значною кількістю матчів, проведених на професійному рівні, проте він залучався до виступів за збірні Латвії U-19 та U-21, а з січня нинішнього року має контракт із РФШ – командою, яка за останні три сезони двічі ставала чемпіоном Латвії. Щоправда, у сезоні-2023 Оролс на правах оренди грав за «Тукумс» (11 матчів) – колектив, який фінішував на 8-му рядку тамтешнього чемпіонату, й вирішив ключове завдання зі збереження прописки в еліті.

Мар'ян Чорич

Зріст: 204 сантиметри
Вік: 28 років
Громадянство: Хорватія
Клуб: «Істра»
Чемпіонат: СуперСпорт ХНЛ (Хорватія)

ФК Істра. Мар'ян Чорич

Мар'ян Чорич, який діє на позиції голкіпера, є вихованцем академії хорватської «Істри». Проте вже у 18-річному віці цей футболіст спочатку на правах оренди, а потім і на повноцінній основі перебрався до італійської «Парми», де протягом двох років виступав за юніорську команду, перш ніж його визнали безперспективним та надали статус вільного агента. Після того Чорич намагався зачепитися за місце у складі в «Спеції», а також повертався до «Парми» та навіть зіграв три поєдинки за першу команду цього клубу. Але обдурити долю Мар'яну таки не вдалося, і у 2017 році Чорич змушений був повернутися на батьківщину. Наразі голкіпер знову має контракт із рідною «Істрою», проте не є там важливою фігурою та тільки й робить, що полірує лаву запасних.

Каспар Лаур

Зріст: 204 сантиметри
Вік: 23 роки
Громадянство: Естонія
Клуб: «Калев»
Чемпіонат: Преміум Ліга (Естонія)

ФК Калев. Каспар Лаур

Всю свою професійну кар'єру до поточного моменту 23-річний Каспар Лаур проводить на батьківщині – у Естонії. Цей потужний захисник пройшов через усі юнацькі збірні своєї країни, проте на рівень національної команди поки що так і не вийшов, хоча для «Калева», за який Лаур виступає із початку 2019 року, є беззаперечно ключовим виконавцем. Можливо, щось для Каспара зміниться вже найближчим часом, оскільки за підсумками сезону-2023 в естонській Преміум Лізі команда з Таллінна фінішувала на третьому місці та здобула путівку до кваліфікації Ліги конференцій. Потенційний дебют у єврокубках може дозволити Лауру суттєво підвищити свою впізнаваність і, можливо, навіть отримати набагато цікавішу у професійному плані пропозицію з-за кордону.

Карлос Мігел

Зріст: 204 сантиметри
Вік: 25 років
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Корінтіанс»
Чемпіонат: Серія А (Бразилія)

Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Мигел

25-річний голкіпер «Корінтіанса» Карлос Мігел є вихованцем академій «Фламенго» та «Інтернасьонала». Втім, отримати шанс на професійному рівні в жодному з цих клубів Мігел не зумів й з літа 2021 року є гравцем «Корінтіанса», куди перейшов вільним агентом. На даний момент Карлос - резервний голкіпер «тімау», за першу команду яких провів 11 матчів, в тому числі на рівні бразильської Серії А та Кубку Лібертадорес. Примітно, що батько Карлоса Мігела Хосе Клаудіо також був професійним футболістом і виступав у 70-х роках минулого сторіччя за «Фламенго». Коли Карлосу Мігелу було всього сім років, і він разом із батьками та братом жив в одному з районів Ріо-де-Жанейро, до їхнього будинку увірвалися бандити, які вбили батьків нинішнього воротаря «Корінтіанса», а йому разом із братом дивом вдалося втекти. З того часу злочин так і залишається нерозкритим, і ніхто жодного покарання за його скоєння так і не поніс…

Сейдін Н'Діає

Зріст: 205 сантиметрів
Вік: 25 років
Громадянство: Нігер / Франція
Клуб: «Ільвес»
Чемпіонат: Вейккаусліга (Фінляндія)

Getty Images/Global Images Ukraine. Сейдін Н'Діає

Сейдін Н'Діає, котрий діє на позиції центрального захисника, народився та починав грати у футбол у Франції та Швейцарії за команди нижчих дивізіонів. У 2021 році центрбека підписав турецький «Ґьозтепе», проте там вирішили одразу ж відпустити Сейдіна у оренду в нідерландський «Дордрехт», після завершення якої кремезний футболіст на правах вільного агента був відпущений до відверто маловідомої португальської «Ковіл'ї». У березні нинішнього року Н'Діає оформив однорічний контракт з опцією пролонгації ще на сезон із фінською командою «Ільвес» з Тампере, ставши у її лавах володарем Кубка Фінляндії, але після закінчення чемпіонату клуб оголосив, що контракт із французом, який має також громадянство Нігера, продовжуватись не буде й 1 січня той отримає статус вільного агента.

Лукас Бергстрем

Зріст: 205 сантиметрів
Вік: 21 рік
Громадянство: Фінляндія
Клуб: «Челсі»
Чемпіонат: Прем'єр-ліга (Англія)

Getty Images/Global Images Ukraine. Лукас Бергстрем

Фінський голкіпер Лукас Бергстрем є вихованцем академії клубу ТПС з міста Турку. Там він непогано зарекомендував себе у юнацькій команді, й навіть не встиг дебютувати у дорослому футболі, як отримав запрошення від «Челсі». На початку січня 2019 року Бергстрем підписав контракт із «синіми», і з того часу виступає в Англії. За першу команду «Челсі» Лукас поки не провів жодного поєдинку, натомість у першій половині сезону-2022/23 на правах оренди пограв за «Пітерборо» в рамках англійської Ліги 1 (21 матч у цьому дивізіоні та 27 пропущених м'ячів). З початку нинішнього року Бергстрем працює на тренуваннях із першою командою «Челсі», кілька разів потрапляв у заявку на матчі АПЛ, проте поки що його офіційного дебюту за «синіх» уболівальники все ще не дочекалися. Та й не факт, що дочекаються, адже влітку 2024 року в Лукаса закінчиться термін дії контракту з «Челсі».

Денис Твардовський

Зріст: 206 сантиметрів
Вік: 20 років
Громадянство: Україна
Клуб: «Шахтар»
Чемпіонат: Прем'єр-ліга (Україна)

ФК Шахтар. Денис Твардовський

Денис Твардовський є найвищим професійним футболістом українського футболу, який внесений до заявки клубу вітчизняної Прем'єр-ліги. 20-річний голкіпер пройшов через академію «Шахтаря» й наразі формально є футболістом першої команди «гірників», проте участь бере лише у тренувальному процесі та товариських матчах, але в офіційних поєдинках за донеччан ще не дебютував. Незважаючи на визначну антропометрію Твардовському поки що не вдається виграти конкуренцію навіть за місце «другого номера» у «Шахтарі», яке за собою твердо застовпив досвідчений Артур Рудько. Можливо, вже у зимове трансферне вікно Твардовський зважиться на те, аби перейти в інший клуб, де йому було б гарантовано стабільну ігрову практику.

К'єлл Схерпен

Зріст: 206 сантиметрів
Вік: 23 роки
Громадянство: Нідерланди
Клуб: «Штурм» Грац (в оренді з «Брайтона»)
Чемпіонат: Бундесліга (Австрія)

Getty Images/Global Images Ukraine. К'єлл Схерпен

У професійний футбол К'єллу Схерпену вдалося пробитися, пройшовши попередньо через академію нідерландського «Еммена». Саме у цьому клубі височенному голкіперу пощастило дебютувати на рівні Ередивізі та потрапити «на олівець» скаутам самого «Аяксу». Влітку 2019 року амстердамський гранд викупив Схерпена за 1,5 мільйони євро, проте за першу команду «Аяксу» К'єлл зіграв тільки 4 матчі, виступаючи здебільшого у лавах молодіжки. Втім, це не завадило нідерландцям вже влітку 2021-го продати Схерпена до англійського «Брайтона» за 5 мільйонів євро. З того часу, власне, нідерландець і є гравцем «чайок», хоча за першу команду цього клубу зіграв лишень один матч – на початку минулого року, ще за Грема Поттера, у рамках Кубка Англії проти «Вест Бромвіча» (2:1). Влітку цього року Схерпен перейшов на правах оренди до лав клубу австрійської Бундесліги «Штурм», встиг зіграти 27 матчів у всіх турнірах (пропустив 32 м'ячі), але нещодавно отримав пошкодження хрестоподібних зв'язок коліна і, за попередніми прогнозами, вибув до кінця сезону.

Ісаак Туре

Зріст: 206 сантиметрів
Вік: 20 років
Громадянство: Франція
Клуб: «Лор'ян»
Чемпіонат: Ліга 1 (Франція)

Getty Images/Global Images Ukraine. Ісаак Туре

Ісаак Туре виступає на позиції центрального захисника та є французом івуарійського походження. У юнацькому футболі він пройшов серйозний шлях в академії «Гавру», і саме у цьому клубі зумів дебютувати в професіоналах. Викликався до збірних Франції U-17, U-19 та U-21, а влітку минулого року за 5,5 мільйонів євро перейшов до «Марселя». Там заграти потужному центрбеку з ходу не вдалося, й вже за півроку Туре пішов у оренду в «Осер». Повернувшись назад, Ісаак усвідомив, що провансальці не роблять на нього ставку в найближчому майбутньому, а тому почав підшукувати новий клуб, і 1 вересня цього року за 8 мільйонів євро пішов у «Лор'ян», де наразі має змогу виступати на найвищому рівні – у французькій Лізі 1, нехай навіть справи цієї команди у поточному розіграші поки що йдуть вкрай погано.

Оцініть матеріал
(147)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі
Футбол | 03 травня 2024, 01:29 1
Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі

«Ліверпуль», незважаючи на втрату шансів на титул АПЛ, зумів виконати завдання мінімум

ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)
Хокей | 02 травня 2024, 10:00 7
ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Гагик Пердонян
З таким зростом - тільки у ворота... польовий гравець такого зросту буде незграбний та повільний
Dovbush
Цікаво було б про найвищих гравців чемпіонатів топ-5 у Європі. Можна вже закінчивших кар'ру.  Відразу згадується нападник Пітер Крауч
sportik.ua
Непогана збірна. В основному, воротарі, а ще пара захисників. Не знаю скільки така команда може забивати, але засушити гру цілком здатна )