Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 08 сiчня 2024, 18:54
1885
5

Обираємо разом. Хто найкращий зимовий спортсмен 2023 року в Україні?

Sport.ua разом із читачами визначає найкращого спортсмена року в зимових видах спорту

| Оновлено 08 сiчня 2024, 18:54
1885
5
Обираємо разом. Хто найкращий зимовий спортсмен 2023 року в Україні?
Getty Images/Global Images Ukraine

Підсумки року в різних номінаціях заведено підбивати наприкінці грудня, тобто в розпал зими, коли в усіх на вустах представники зимових видів спорту. Саме тому Sport.ua у 2023 році вперше в історії прийняв рішення разом зі своїми читачами обрати найкращого спортсмена року в Україні серед представників зимових видів спорту.

Голосування триватиме до 8 січня. Взяти участь у ньому можна як на Sport.ua, так і в Telegram-каналі Sport.ua, який присвячений зимовим видам спорту.

Дмитро Котовський (фристайл)

Лижник-фристайліст Дмитро Котовський у році, що минає, зібрав значний «урожай» медалей на етапах Кубка світу.

У січні українець у канадському Ле-Релі став бронзовим призером, а наступного дня посів друге місце. А вже на наступних етапах Кубка Світу в американському Ред-Дірі та швейцарському Енгадіні на початку березня Котовський здобув свої перші перемоги на змаганнях такого рівня. При цьому він виконав елемент «Ураган» (потрійне сальто з п'ятьма гвинтами), за який отримав 138.82 бали. Ця оцінка стала новим національним рекордом та шостим результатом в історії.

У підсумку Котовський завершив сезон 2022/23 у Кубку світу на другому місці, а наприкінці зими додав до цього третє місце у командній акробатиці на чемпіонаті світу у грузії, яке виграв спільно з Анастасією Новосад та Олександром Окіпнюком.

Сезон 2023/24 Дмитро Котовський розпочав з третього місця на етапі Кубка світу у фінській Руці на початку грудня, а за тиждень там же здобув перемогу і закінчує 2023 лідером заліку Кубка світу.

Анастасія Новосад (фристайл)

Фристайлістка Анастасія Новосад розпочала рік із двох бронзових медалей на етапах Кубка світу 21 та 22 січня у канадському Ля-Реле, а у лютому виграла такі ж медалі на чемпіонаті світу у грузинському Бакуріані — індивідуальна і в командній акробатиці з Дмитром Котовським та Олександром Окіпнюком.

Після чемпіонату світу в Бакуріані Новосад посіла десяте місце на етапі Кубка світу у Швейцарії, завершила сезон-2022/23 на п'ятому місці та другий сезон поспіль увійшла до першої п'ятірки.

Також у лютому Національний олімпійський Комітет України визнав Анастасію Новосад найкращою спортсменкою місяця.

Катерина Коцар (фристайл)


Getty Images/Global Images Ukraine. Катерина Коцар

23-річна українська фрістайлістка Катерина Коцар у 2023 році порадувала українських уболівальників високими результатами. Вона виступає у двох дисциплінах – біг-ейр та слоупстайл.

Українка основні здобутки здобула у біг-ейрі, ставши лідером української збірної. Біг-ейр – дисципліна фрістайлу, в якій спортсмени роблять стрибки зі спеціального трампліну. Судді оцінюють стрибки спортсменів з огляду на складність трюків, а також чистоту та видовищність спроби.

Навесні вона двічі посіла призові місця на етапах Кубка Європи – золото у Ла-Клюзі (Франція) у лютому та срібло в австрійському Штубай наприкінці квітня. Біг-ейр – дисципліна фрістайлу, в якій спортсмени роблять стрибки зі спеціального трампліну.

А головним досягненням Коцар у 2023 році стало 5-те місце на чемпіонаті світу, який проходив на початку березня у грузинському Бакуріані. Відібравшись із кваліфікації з 7-ї позиції, Катерина добре провела фінальні стрибки та випередила кількох іменитих суперниць. 5-та позиція – це найкращий результат в історії України на ЧС у дисципліні біг-ейр.

У новому сезоні 2023/24 Коцар оновила національний рекорд на першому етапі Кубка світу з біг-ейру, який пройшов у жовтні у швейцарському Курі. У першій спробі Коцар набрала 88.00 бала, і це її найкращий результат у кар'єрі. Через погану погоду підсумки етапу в Швейцарії визначала кваліфікація. Отже, Коцар посіла п'яте місце на етапі КС, оновивши і свій, і національний рекорд у біг-ейрі.

Владислав Гераскевич (скелетон)


Getty Images/Global Images Ukraine. Владислав Гераскевич

Український скелетоніст Владислав Гераскевич досить рівно провів 2023 рік, видавши кілька непоганих результатів.

У січні на чемпіонаті світу 2023 року в швейцарському Санкт-Моріці Гераскевич показав 13-те місце, повторення свого найкращого результату на чемпіонатах світу – таку ж позицію він посів у 2021 році.

У Кубку світу сезон 2022/23 Гераскевич завершив на 13-му місці в загальному заліку, лише одного разу потрапивши до топ-10 – мав 9-те місце на етапі в канадському Вістлері.

На чемпіонаті Європи 2023 Владислав замкнув топ-десятку, ці змагання проходили в січні в німецькому Алтенберзі.

А в новому сезоні 2023/24 Гераскевичу вдалося зробити прорив у топ-6. У листопаді Гераскевич повторив свій найкращий результат у кар'єрі на етапах Кубка світу. Українець став шостим у китайському Яньціні. Однак потім два етапи у грудні провів не найкращим чином і зайняв місця поза топ-10.

Гераскевич також активний у соцмережах та у своїй роботі в комісії атлетів НОК. Він єдиний, хто проголосував за виключення Сергія Бубки із НОК після скандалу, пов'язаного з розслідуванням про можливу торгівлю фірмою знаменитого легкоатлета з окупантами.

Юлія Джима (біатлон)


Biathlon.com.ua. Юлія Джима

Для Юлії Джими 2023 рік став далеко не найкращим у кар'єрі. Однак олімпійська чемпіонка 2014 року в естафеті залишається одним із лідерів нашої збірної та орієнтиром для молодих спортсменок. У році, що завершується, Джима завоювала срібло чемпіонату Європи в Брезно-Осрблі в індивідуальній гонці. Чемпіонат світу в Оберхофі для Юлії був затьмарений хворобою, до неї Джима встигла показати 14-й результат у переслідуванні.

У міжсезоння Джима тренувалася з чоловічою збірною України, і була найкращою серед українок на Літньому чемпіонаті світу, показавши четвертий результат у мас-старті. Старт зимової кампанії для українки також був затьмарений хворобою, через яку вона пропустила стартовий етап Кубка світу в Естерсунді.

Однак олімпійська чемпіонка доволі швидко зуміла набрати солідну форму, і на етапі в Ленцерхайде потрапила до топ-20 у спринті та переслідуванні – її найкращі результати на Кубку світу в календарному 2023 році. А завершився рік для Джими четвертим і п'ятим місцями разом із Дмитром Підручним у Різдвяній гонці. Багатообіцяюче завершення року, яке дає надії на те, що наступний, 2024 рік для Джими буде більш успішним.

Анастасія Меркушина (біатлон)


NordicFocus. Анастасія Меркушина

Останніми роками Анастасія Меркушина була в українському біатлоні символом надій, які не виправдалися. Однак саме вона принесла Україні головні успіхи в біатлоні у 2023 році. Перший із них – це золото чемпіонату Європи в Ленцерхайде у спринті. Так, у біатлоні чемпіонати Європи є турнірами другосортними, проте більш значущих перемог в українському біатлоні у 2023 році не було.

Були у Меркушиної успіхи і на Кубку світу. Головний із них – десяте місце в гонці переслідування на нещодавньому етапі в тому ж таки щасливому для Анастасії Ленцерхайде. Для жіночої збірної України це єдине потрапляння в топ-10 в особистих гонках на Кубку світу за весь календарний 2023 рік. Хочеться вірити, що цей успіх не був епізодичним, і у 2024 році Настя нарешті почне виправдовувати ті великі аванси, які були видані їй в юності.

Дмитро Підручний (біатлон)


Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Підручний

Для Дмитра Підручного 2023 рік запам'ятається насамперед боротьбою з травмами. Значну частину минулого сезону чемпіон світу-2019 пропустив через операцію на меніску, а підготовка до нового сезону була затьмарена переломом руки, який Дмитро отримав у серпні – українцю довелося пропустити і перший етап Кубка світу в Естерсунді.

Попри травми, Підручному після них вдавалося досить швидко набирати оптимальну форму. Після операції на меніску він чудово виступив на чемпіонаті світу в Оберхофі, де став п'ятим у спринті та восьмим – у гонці переслідування.

Приніс успіхи і стартовий відрізок нинішнього сезону – п'яте місце у складі збірної України в чоловічій естафеті на Кубку світу в Хохфільцені та два потрапляння до топ-20 в особистих гонках. Підручний довів, що, незважаючи на травми, у нього залишається потенціал біатлоніста топ-рівня, і, розібравшись із проблемами зі здоров'ям, Дмитро ще здатний досягати великих успіхів.

Євген Марусяк (стрибки з трампліну)


Skijumping.pl. Євген Марусяк

2023 рік став найуспішнішим в історії українських стрибків з трампліну, і це заслуга Євгена Марусяка. Протягом багатьох років спортсмен з івано-франківщини був відвертим статистом на рівні Кубка світу, проте наприкінці січня в нього трапився справжній прорив – 26-те місце на етапі Кубка світу в австрійському Бад Міттерндорфі. Перші очки для збірної України на Кубку світу зі стрибків з трампліну з далекого 2010 року.

Це було не разовим сплеском у виконанні Марусяка, а початком цілої серії успіхів. У лютому – сьоме місце та історична перемога на етапі Континентального кубка (аналог біатлонного Кубка IBU) в німецькому Клінгенталі. Потім – фантастичне 17-те місце на 90-метровому трампліні на чемпіонаті світу в Планіці, при чому в другій спробі Євген навіть ненадовго став рекордсменом трампліну.

Завершив Марусяк сезон 18-м місцем на фінальному етапі Кубка світу в тій же Планіці. Євген проявив себе як фахівець польотів – стрибків на гігантських трамплінах. І протягом 2023 року Марусяк кілька разів бив національний рекорд України з дальності польоту на лижах, зупинившись на позначці у 213,5 метра.

Були успіхи і влітку: 13-те місце на Європейських іграх у Польщі та регулярні потрапляння в очки на етапах Літнього Гран-прі. А ось старт зимового сезону успіхів Марусяку, на жаль, не приніс, хоча двічі – у Клінгенталі та Ліллехаммері – він був близький до очок на Кубку світу. Виправити ситуацію Євген може вже в новому році. Критикувати Марусяка в будь-якому разі рука не підіймається – за того рівня фінансування та інфраструктури, який є в Україні, такі результати Євгена – спортивний подвиг.

Іван Шмуратко (фігурне катання)

Український фігурист Іван Шмуратко, який виступає у чоловічому одиночному катанні, почав рік не дуже добре – не зміг виступити на чемпіонаті Європи 2023 у фінському Еспоо через травму стопи, яка змусила українця завершити сезон достроково.

Але до нового сезону Шмуратко повністю відновився та виступив уже на двох турнірах. На Меморіалі Ондржея Непели у Словаччині наприкінці вересня українець посів восьме місце із результатом 215.68 бала. На даний момент це найкращий результат українця цього сезону.

А в середині листопада Іван повернувся до серії Гран-прі, де виступив удруге у кар'єрі. На етапі у фінському Еспоо Шмуратко посідав десяте місце після короткої програми та зміг відіграти дві позиції у довільній, набравши за сумою 200.67 бала та посівши восьме місце.

Ксенія Адаменко (шорт-трек)

Шорт-трекістка Ксенія Адаменко протягом 2023 року змогла увійти в історію двічі – один раз у другій половині сезону 2022/23 та на початку сезону 2023/24.

На початку січня Адаменко на чемпіонаті Європи стала першою в історії українською шорт-трекісткою, яка вийшла у фінали континентального чемпіонату. На дистанції 1500 метрів вона вийшла до півфіналу, де посіла четверте місце та виступила у Фіналі В. У підсумковій класифікації Ксенія посіла 13 місце. Цей результат – найкращий для України з 2000 року, коли 9 місце посіла Наталія Сверчкова.

Вдруге Ксенія Адаменко увійшла в історію на першому етапі Кубка Світу 2023/24, який проходив у канадському Монреалі, на знаковій для українського шорт-треку арені «Моріс-Рішар» (саме там минулого року Олег Гандей став першим в історії українським півфіналістом чемпіонату світу). Там вона дійшла фіналу В стала першою в історії українкою, яка вийшла у фінали етапу Кубка Світу. У Фіналі В Ксенія Адаменко стала другою і посіла сьоме місце у підсумковій класифікації.

Також голосування відкрито у нашому Telegram-каналі.

Опитування

Голосів 239
Хто найкращий спортсмен України у 2023 році серед зимових видів спорту?

Оберіть до 3 варіантів відповіді

Дмитро Котовський (фристайл)

60 голосів 25.1 %

Анастасія Новосад (фристайл)

22 голоса 9.21 %

Катерина Коцар (фристайл)

8 голосів 3.35 %

Владислав Гераскевич (скелетон)

22 голоса 9.21 %

Юлія Джима (біатлон)

27 голосів 11.3 %

Анастасія Меркушина (біатлон)

8 голосів 3.35 %

Дмитро Підручний (біатлон)

34 голоса 14.23 %

Євген Марусяк (стрибки з трампліну)

32 голоса 13.39 %

Іван Шмуратко (фігурне катання)

1 голос 0.42 %

Ксенія Адаменко (шорт-трек)

25 голосів 10.46 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vitaha33
Котовський перше без вагань, другий Марусяк, тут теж несподівано вірватись в еліту, попадати регулярно в топ-30 великого вартує, третя Новосад. Трійка безальтернативна
shakhtarforewer
І де голосувати?
Умник
Котовский однозначно
Александр Ад
на мою думку- Котовський
Алекс 122
Элина Свитолина .рвала русскую.и белорусскую шваль