Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Major League Soccer
| Оновлено 27 грудня 2023, 17:36
20259
8

Велике возз'єднання: Мессі та Суарес знову разом

Розповідаємо про кар'єрні шляхи аргентинця та уругвайця

| Оновлено 27 грудня 2023, 17:36
20259
8
Велике возз'єднання: Мессі та Суарес знову разом
Getty Images/Global Images Ukraine

Останнім часом Луїс Суарес дедалі частіше скаржиться на проблеми зі здоров'ям. У футболіста регулярно виникають сильні болі у колінах, через що йому часто доводиться грати на уколах. Так було у Греміо, з яким 36-річний нападник ще пов'язаний формально. Не виключалося, що уругваєць завершить кар'єру після потужного виступу в Бразилії, де він забив 17 голів і віддав 11 результативних передач у 33 матчах Серії А. Але, незважаючи на всі проблеми, Луїс не зміг відмовитися від возз'єднання зі своїм другом.

Інтер Маямі оголосив про перехід Суареса на правах вільного агента. Сторони підписали контракт за схемою 1+1. Велику роль у цьому трансфері відіграв Ліонель Мессі. Всім відомо, що аргентинець та уругваєць є великими друзями. Вони провели разом 6 років у Барселоні та наводили жах на всіх суперників – як в Іспанії, так і за її межами. У тій команді був ще й Неймар, але він вирішив вирушити спочатку до Парижа, а потім – до Саудівської Аравії. Хоча бразилець теж возз'єднувався з Мессі в ПСЖ, після чого обидва гравці покинули парижан.

Перехід Суареса в Інтер Маямі заінтригував навіть тих, хто не стежить за МЛС. Усі пам'ятають, наскільки Луїс і Лео були ефективними у Барселоні. Уругваєць перейшов до каталонського клубу влітку 2014 року з Ліверпуля. Сума трансферу склала 81 млн євро. Шість років Суареса в Барселоні – це вже історія, але дуже яскрава. Луїс зіграв 283 матчі за каталонський клуб, забив 195 голів та віддав 113 результативних передач. Уругваєць показував божевільну результативність у стані "синьо-гранатових", забиваючи понад 20 м'ячів у Ла Лізі 4 роки поспіль. У сезоні 2015/16 форвард забив 40 голів.

Суарес і Мессі виграли 13 трофеїв у Барселоні. Вони провели разом 258 матчів, з яких каталонці виграли 187, а програли лише 29. У "синьо-гранатових" було 73% перемог у поєдинках за участі Луїса і Лео. Після переходу Неймара до ПСЖ тріо МСН перетворилося на дует, який теж був дуже ефективним. Але сталося так, що уругваєць залишив Барселону. Тодішній президент каталонського клубу Жозеп Бартомеу вирішив відмовитися від гравця, за що отримав масу критики. Суарес затаїв образу на "синьо-гранатових" і перейшов до їхніх прямих конкурентів з Атлетіко у 2020-му році. "Матрацники" заплатили за форварда лише 9 млн євро.

Мессі тяжко переживав відхід свого друга, залишаючи ностальгійні та ледь не сльозливі пости у соцмережах. Тим часом заряджений уругваєць запалював у Мадриді. Вже в першому сезоні Суарес виграв Ла Лігу разом із Атлетіко, забивши 21 гол. Втім, у наступній кампанії його результативність знизилася вдвічі. Ігровий час у форварда також скоротився. У ЗМІ почали з'являтися чутки про конфлікт між гравцем та головним тренером Дієго Сімеоне. Як би там не було, досвідчений бомбардир зробив свою справу – допоміг "матрацникам" виграти чемпіонський титул та залишив мадридський клуб після двох сезонів.

Getty Images. Луїс Суарес

Суарес дуже хотів повернутися до рідного Уругваю, де й опинився влітку 2022 року. Луїс вирішив підготуватися до чемпіонату світу у складі Насьоналя. Там він встиг зіграти 12 матчів у національній першості, забити 5 голів та виграти чемпіонський титул. Після ЧС-2022 уругваєць перейшов до Греміо на правах вільного агента. Клуб з Порту-Алегрі до останнього боровся за чемпіонський титул у бразильській Серії А, в чому заслуга зіркового ветерана з його 17 голами та 11 асистами. Але все ж таки триколірні програли чемпіонську гонку Палмейрасу у 2 очки. Досвідчений форвард і в Бразилії зробив усе, що міг, після чого вирушив до США.

У Мессі в цей час кар'єра теж була дуже насиченою. Аргентинець залишив Барселону через рік після Суареса. Здавалося, Лео проведе всю кар'єру в каталонському клубі, але не склалося. Як нещодавно зізнався Деку, "синьо-гранатовим" досі дається взнаки відхід одного з найкращих гравців світу, хоча минуло вже багато часу. Влітку 2021 року Мессі перейшов до ПСЖ на правах вільного агента. Для парижан було неймовірним успіхом отримати такого гравця безкоштовно. ПСЖ сформував велику атакуючу трійку з Лео, Неймаром та Кіліаном Мбаппе, але отримав не так багато користі у спортивному плані.

Не можна сказати, що Мессі провалився у ПСЖ. У першому сезоні Ліги 1 він забив лише 6 м'ячів, але віддав 14 результативних передач. У наступній кампанії Лео записав на свій рахунок уже 16+16 за системою гол+пас. Парижани двічі стали чемпіонами Франції, але у Лізі чемпіонів 2 роки поспіль вилітали на стадії 1/8 фіналу. За провали в ЛЧ звинувачували переважно аргентинця, оскільки його підписували більшою мірою для успіху в головному клубному турнірі Європи. Мессі провів досить складний період у Парижі, нагородою за який стала перемога на чемпіонаті світу. Цікаво, що у фіналі турніру збірна Аргентини обіграла саме Францію.

Getty Images. Ліонель Мессі

Провівши 2 роки в ПСЖ, Лео вирушив у сонячну Флориду подалі від критики та тиску й поближче до Девіда Бекхема. У США аргентинця прийняли набагато краще, ніж у Франції. Мессі швидко відплатив уболівальникам та допоміг Інтер Маямі виграти Кубок ліг – перший трофей в історії клубу. "Чаплі", як і парижани, теж отримали Лео безкоштовно, але застосували до нього інший підхід. Американці оточили аргентинця та його сім'ю турботою, зробивши все для того, щоб він почував себе в новому клубі максимально комфортно.

Інтер Маямі провалив регулярний чемпіонат МЛС, посівши передостаннє 14-те місце в таблиці Східної конференції. Але тепер у команді є Мессі, Серхіо Бускетс, Жорді Альба та Суарес. В американській лізі вік цих хлопців взагалі нічого не буде значити. Новий сезон у МЛС стартує у лютому 2024 року. Інтер Маямі розпочне кампанію поєдинком проти Реала Солт-Лейк з Юти 22 лютого, а перед тим проведе товариські матчі проти саудівських Аль-Хіляля (29 січня) та Аль-Насра (1 лютого), у складі якого виступає Кріштіану Роналду. Новий сезон МЛС обіцяє бути дуже цікавим, особливо для любителів футбольної романтики.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex Komnin
Краще б американську молодь награвали на домашній чемпіонат 26 року, а ця команда пенсіонерів нічого вже не дасть. 
PUMA
А потом будут опять говорить что Месси сам все тащит .(Суарес,Бускетс,Альба)