Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Легка атлетика
| Оновлено 27 грудня 2023, 04:43
2061
1

Хто у топ-10? Названо найкращого спортсмена 2023 в Україні за версією АСЖУ

Стрибунка у висоту Ярослава Магучіх випередила у голосуванні всіх конкурентів

| Оновлено 27 грудня 2023, 04:43
2061
1
Хто у топ-10? Названо найкращого спортсмена 2023 в Україні за версією АСЖУ
АСЖУ

Асоціація спортивних журналістів України шляхом голосування провідних спортивних медіа країни визначила топ-10 найкращих атлетів України.

АСЖУ провела нагородження найкращих атлетів України 2023 року, визначених голосуванням членів асоціації. Нагородження відбулося у Києві, у залі Національного університету фізичного виховання та спорту.

Найкращим атлетом року була визнана Ярослава Магучіх. Яскравий тріумф Магучіх на чемпіонаті світу у Будапешті визначив її перевагу в голосуванні. Ярослава набрала більше балів, ніж віце-чемпіонка світу в потрійному стрибку Марина Бех-Романчук.

Приз для Ярослави, яка зараз тренується за кордоном, з рук Олександра Гливинського отримала в.о. президента Федерації легкої атлетики, чемпіонка світу та олімпійський призер Ольга Саладуха.

Найкращі спортсмени України в 2023 році (АСЖУ)

  • 1. Ярослава Магучіх (легка атлетика) – 597 балів
  • 2. Марина Бех-Романчук (легка атлетика) – 434
  • 3. Ольга Харлан (фехтування) – 389
  • 4. Олександр Усик (бокс) – 346
  • 5. Людмила Лузан (веслування на байдарках та каное) – 224
  • 6. Ілля Ковтун (спортивна гімнастика) – 192
  • 7. Анжеліка Терлюга (карате) – 177
  • 8. Еліна Світоліна (теніс) – 168
  • 9. Жан Беленюк (греко-римська боротьба) – 153
  • 10. Георгій Судаков (футбол) – 134
  • =======================
  • 11. Олександр Хижняк (бокс) – 94
  • 12. Вікторія Ус (веслувальний слалом) – 83
  • 13.Олексій Середа (стрибки у воду) – 81
  • 14. Анастасія Меркушина (біатлон) – 74
  • 15. Анастасія Новосад (лижна акробатика) – 72
  • 16. Дмитро Котовський (лижна акробатика) – 70
  • 17. Владислава та Марина Алексіїви (артистичне плавання) – 46
  • 18. Юлія Ткач (боротьба вільна) – 35
  • 19. Каміла Конотоп (важка атлетика) – 34
  • 20. Денис Баблюк (кульова стрільба) – 33
  • 21–22. Вікторія Онопрієнко (художня гімнастика) – 27
  • 21–22. Ірина Коляденко (боротьба вільна) – 27
  • 23. Олександр Желтяков (плавання) – 26
  • 24. Назар Чепурний (спортивна гімнастика) – 18
  • 25. Василь Михайлов (боротьба вільна) – 17

Найкращим тренером 2023 року визнано Тетяну Степанову, котра тренує Ярославу Магучіх з 2011 року. Приз для неї отримав державний тренер України з легкої атлетики Олексій Сердюченко.

Найкращий тренер 2023 року (АСЖУ)

  1. Тетяна Степанова – 117 балів (особистий тренер Ярослави Магучіх)
  2. Сергій Ребров – 82 (головний тренер збірної України з футболу)
  3. Енвер Аблаєв – 70 (головний тренер збірної України з фристайлу)
  4. Руслан Ротань – 58 (головний тренер збірної України U-21 з футболу)
  5. Олена Чуприна – 28 (головний тренер збірної України з академічного веслування)
  6. Ірина Надюк-Горбачова – 26 (особистий тренер Іллі Ковтуна)
  7. Микола Мацапура – 22 (особистий тренер Людмили Лузан)

Найкращим атлетом серед чоловіків, як визначила експертна рада АСЖУ, був названий спортивний гімнаст Ілля Ковтун. Безпрецедентне досягнення Іллі, котрий став першим в історії чоловічої спортивної гімнастики України віце-чемпіоном світу у багатоборстві.

Його досягнення на чемпіонаті Європи («золото» та дві «бронзи»), Кубку світу (8 медалей та перемоги у двох заліках – на паралельних брусах та поперечині) та здобуття олімпійської ліцензії у команді – визначили долю голосування.

Командою року члени АСЖУ визнали збірну України U-21 з футболу, яка цього літа вийшла до півфіналу молодіжного Євро та здобула першу в історії українського футболу путівку на олімпійський турнір. Грудень – час футбольних канікул, тож відеопривітання прозвучало з вуст головного тренера Руслана Ротаня та капітана команди Артема Бондаренка, а приз отримав перший віце-президент Української асоціації футболу, олімпійський чемпіон Олексій Михайличенко.

Фехтувальниця Ольга Харлан відмовилася потиснути руку росіянці після поєдинку чемпіонату світу, показавши усьому світові неприпустимість змагання на спортивному майданчику з представниками країни, яка здійснює геноцид України, вбиваючи мирних мешканців та здійснюючи окупацію територій незалежної держави.

За непохитність й твердість позиції та відданість України, спортивний подвиг, який змінив правила міжнародного спорту (внаслідок цього інциденту потиск рук після поєдинку перестав бути обов’язковим у фехтуванні, також Ольга Харлан отримала автоматичну олімпійську ліцензію від президента МОК) АСЖУ нагородила Ольгу Харлан спеціальною відзнакою «За честь та гідність України». Вона за два дні до церемонії була у Києві, тож отримала нагороду одразу ж після тренування.

Спеціальною премією «Незламний дух України» було відзначено збірну України, котра досягла успіху на Invictus Games (Іграх нескорених). Українські ветерани здобули на цих змаганнях 34 медалі: 12 золотих, 14 срібних та 8 бронзових, що стало найкращим результатом в історії виступу України на Іграх. Та головне, що прагнули відзначити спортивні журналісти, це – сила духу та прагнення до перемоги українських захисників – ветеранів війни. Незважаючи на страшні поранення та пережиті жахіття безжальної війни ці люди знаходять у собі віру та сили продовжувати жити й досягають значно більшого у спорті, ніж деякі фізично здорові й неушкоджені люди.

Приз з рук спортивного журналіста Валентина Щербачова отримали четверо чемпіонів Invictus Games-2023 у Дюссельдорфі: Назар Вознюк (4 золота та 2 срібла), Володимир Товкис (3 золота та 1 срібло), Максим Зубов (золото та срібло) та капітан збірної України Олександр Маковей (золото).

Відзнаку «Повернення року» отримала українська тенісистка Еліна Світоліна, котра вихором увірвалася у професійний теніс після 13-місячної паузи, зумовленої народженням дитини. У травні цього року Еліна виграла турнір WTA 250 у Страсбурзі. Згодом, у червні, іграла у чвертьфіналі Ролан Гаррос, а через місяць дійшла до півфіналу Вімблдону.

На початку свого повернення тенісистка посідала 1081-ше місце у світовому рейтингу, а завершила цьогорічний сезон на 25-й позиції, відтак прогрес за рік склав фантастичні 1056 позицій! Еліна надіслала відеоподяку спортивним медіа за отриману відзнаку.

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
aleks8-48
Якесь недрозумiння-краща команда молодiжка ю-19,яка вперше досягла олiмпiйськоii лiцензiii,а кращiй футбольний тренер Ребров, який на великий рахунок ще нi чого не досяг, окрiм окремих матчiв. Судакова вiдокремили, як кращого украiiнського футболiста? Це що, нав,язування думки, що до того, хто кращiй футболiст року? Вiн що, краще наших легiонерiв? Адже та же Свiтолiна теж не живе i не працюэ в Украiiнi. Дуже сумнiвнi деякi висновки АСЖУ.