Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 27 грудня 2023, 00:26
8228
5

Тріумфальне повернення Світоліної, успішний рік Цуренко, 1-й титул Костюк

Згадуємо, як українки провели сезон

| Оновлено 27 грудня 2023, 00:26
8228
5
Тріумфальне повернення Світоліної, успішний рік Цуренко, 1-й титул Костюк
Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

2023-й рік для українського жіночого тенісу був набагато успішнішим за попередній. По-перше, через те, що у WTA-тур повернулася Еліна Світоліна, яка в останні роки є однією з головних зірок усього українського спорту. По-друге, через те, що решта українок звикли виступати під час війни, негативні емоції стали менше впливати на їхні результати.

Дуже тішить, що одразу чотири українки завершили сезон у топ-40, рівень гри всіх дає змогу розраховувати, що наступного сезону можна фінішувати навіть вище, якщо все буде йти згідно з їхнім планом.

У 2023-му список перспективних українок розширився, але якщо Вероніка Подрез, Олександра Олійникова й інші поки що не підходять під нижчевказані критерії, то Юлія Стародубцева впевнено сюди потрапила.

У цьому матеріалі традиційно хотілося б згадати виступи українок з топ-200 одиночного рейтингу.

Еліна СВІТОЛІНА

Вік: 29
Рейтинг, з якого починала підйом: 1344
Рейтинг на кінець року: 25 (+1319)
Особистий рекорд: 3 (11.09.2017)
Призові у 2023 році: $1,457,493
Топ-3 турніри за призовими: Вімблдон ($759,436), Ролан Гаррос ($400,000), US Open ($191,000).
Матчі: 21-12 (турніри WTA Tour 17-9)
Досягнення сезону: півфінал Вімблдону, 1/4 фіналу Ролан Гаррос, титул у Страсбурзі

У 2022 році далеко не найкращі виступи Еліни завершилися навесні, після чого вона оголосила про свою вагітність і пішла в декрет. Дочка Скай народилася 15 жовтня, мало хто очікував, що вже на початку квітня 2023-го українка повернеться на корт.

Повернення було не з простих, рівень гри в перших матчах залишав бажати кращого, були очевидні проблеми з фізичною формою. Також були неприємні програші з матчболів. Уперше за 10 років Світоліній довелося грати турніри ITF. У п'яти стартових поєдинках після повернення вдалося здобути лише одну перемогу над Єленою Габріелою Русе з Румунії, перспективи вимальовувалися не надто райдужні. Але на змаганнях WTA 125 у Сен-Мало після вильоту в першому колі Мадрида від Александри Саснович українка видала серію з трьох перемог і в конкурентному матчі поступилася лише американці Слоан Стівенс у півфіналі (5:7, 6:7). Чемпіонка US Open 2017 зараз зірок з неба не хапає, але залишається гравцем високого рівня.

На другому великому ґрунтовому турнірі в Римі Еліна програла Цуренко. Леся зрівняла рахунок в особистих протистояннях (2-2) і в підсумку провела один із найкращих сезонів у кар'єрі, але про це нижче. В останній тиждень перед стартом Відкритого чемпіонату Франції Світоліна виступила на змаганнях категорії WTA 250 у Страсбурзі та несподівано для всіх взяла перший титул після повернення. На шляху до перемоги були обіграні дві «нейтральні» тенісистки Варвара Грачова та Анна Блінкова, трохи пізніше перша завершила оформлення французького громадянства. Найбільше сподобалося те, що у фіналі Еліна зіграла так, як вона це вміла робити у важливих матчах на піку (6:2, 6:3). Не варто забувати, що Світоліна в поєдинках за титул – одна з найуспішніших тенісисток сучасності. У 14 останніх фіналах вона виграла 13 титулів, єдину поразку навряд чи хтось забув – це фінал Підсумкового турніру WTA 2019 проти австралійки Ешлі Барті, яка вже завершила кар'єру.

Титул у Страсбурзі став для Світоліної другим на цих кортах. У перший ковідний рік ці змагання також проходили перед Ролан Гаррос, який було перенесено на осінь. Тоді Еліна у фіналі здобула непросту перемогу над Єленою Рибакіною, яка набирала хід, після чого вкотре була близька до півфіналу Ролан Гаррос, але в 1/4 фіналу несподівано легко програла аргентинці Наді Подоросці (2:6, 4:6). Цього разу від виступу на ґрунтовому мейджорі очікувань особливих не було, тим паче після непростого тижня у Страсбурзі та минулорічної півфіналістки в ролі суперниці в першому раунді. Проте Еліна на старті легко обіграла італійку Мартіну Тревізан (6:2, 6:2), показавши свою найкращу ґрунтову гру за останні років 5. Раптово пішла навіть гра біля сітки, чого в її грі практично ніколи не спостерігалося.

Втома після Страсбурга була помітною в наступних двох матчах проти Сторм Хантер (2:6, 6:3, 6:1) і тієї ж Блінкової (2:6, 6:2, 7:5), але їх вдавалося дотискати, а в четвертому колі Еліна зіграла зі своєю головною клієнткою – Дар’єю Касаткіною. Росіянка на той момент була дев'ятою ракеткою світу, але з 0-6 у попередніх зустрічах навряд чи була великою фавориткою. Гра була непростою і трохи нервовою, та все ж українка знову виявилася кращою в цьому протистоянні (6:4, 7:6). Проти Аріни Соболенко у чвертьфіналі вже було без особливих шансів (4:6, 4:6), а суперниця після завершення зустрічі ще й влаштувала театральне дійство в клоунському стилі, але про це не дуже хочеться згадувати. Головним підсумком стало те, що Світоліна повернулася до топ-100 світового рейтингу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Трав'яний сезон розпочався з жахливої поразки проти висхідної зірки чеського тенісу Лінди Фругвіртової в Бірмінгемі (2:6, 0:6). Якщо вибирати найгірший матч року для українського тенісу, то це був однозначно він. Трохи згодом Еліна зізналася, що з підготовкою до цього поєдинку були проблеми, схоже, її не було зовсім. Після такого холодного душу для фанатів перед Вімблдоном очікувань від гри Еліни знову не було, все ж таки трава – єдине покриття, де в Еліни до цього року була негативна статистика виграних і програних матчів. Спойлер: у 2023-му це вдалося виправити.

На Вімблдоні довелося стартувати проти головного ветерана жіночого тенісу – Вінус Вільямс. Американка виграла на цих кортах 90 матчів і п'ять титулів, і навіть у 43 роки була небезпечною суперницею, оскільки в Бірмінгемі до цього обіграла ще одну трав'яну спеціалістку Камілу Джорджі. Представниця США почала потужно, але дуже швидко посковзнулась і отримала травму коліна. Вінус змогла дограти, хоча шансів на перемогу в неї вже не було. Після цього матчу Вільямс-старша повернулася під час американської серії, виграла один матч у Вероніки Кудерметової та була розгромлена Грет Міннен на US Open (1:6, 1:6). Загалом Вінус зіграла всього 10 матчів за рік, отримавши дві серйозні травми. Вона розраховує повернутися на змаганнях в Індіан-Веллсі і Маямі наступного року.

Далі на турнірному шляху Світоліної в Лондоні були Елізе Мертенс і Софія Кенін. Бельгійку вдалося обіграти за класикою жіночого тенісу (6:1, 1:6, 6:1), а американка перестала боротися після програшу на тай-брейку стартової партії (7:6, 6:2). У четвертому колі потрібно було скласти один із головних іспитів проти найнезручнішої суперниці в кар'єрі Еліни – Вікторії Азаренко. Нагадаю, що до цього українка програла експершій ракетці світу всі п'ять особистих зустрічей. Обидві тенісистки ніколи не вигравали нічого серйозного на траві, але до півфіналу Вімблдону доходили. Еліна на початку зустрічі більше нервувала і прогнозовано віддала перший сет. У другій же партії гра вирівнялася і вдалося перевести матч у третій сет. У фінальній партії Еліна вела 3:0, не втримала перевагу, справа дійшла до фінального тай-брейку, на якому точилася рівна боротьба до рахунку 9-9, та все ж українці з другого матчболу вдалося вирвати путівку до чвертьфіналу ейсом (2:6, 6:4, 7:6). Сама Еліна назвала той матч одним із найяскравіших у її кар'єрі та другим найщасливішим моментом після народження доньки. Після цих слів десь засумував Гаель Монфіс.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

У наступному колі Еліна зійшлася на корті з першою ракеткою світу Ігою Свьонтек, яка до цього дивом відіграла матчболи проти швейцарки Белінди Бенчич. І в цій зустрічі Еліна мала кращий вигляд, ніж полька, заслуговуючи на перемогу у двох сетах. Ізі вдалося забрати тай-брейк другого сету, але в третій партії на неї чекав розгром (7:5, 6:7, 6:2). Для Еліни це була друга перемога за рік проти суперниці з першої десятки на турнірах Grand Slam. За всю кар'єру до цього українка вигравала лише один такий матч. Стільки ж, до речі, було в Дар'ї Снігур, наприклад. Перед півфіналом із Маркетою Вондроушовою були водночас і надії, і побоювання, все ж таки чешка – дуже незручна стилістично суперниця для Еліни, яка полюбляє грати зліва-наліво. Проти топових шульг так грати не можна, за це карають, що в підсумку і сталося. Маркета через кілька днів сенсаційно виграла Вімблдон, але з тією грою, яку вона показала під час турніру, навряд чи хоч хтось може сказати, що це було незаслужено. Що стосується підготовки до деяких матчів, то до тренера Світоліної Рамона Слейтера були певні питання під час сезону, хоча загалом не можна не відзначити його внесок у те, що Еліна часто показувала теніс високого рівня з багатьма цікавими моментами, яких раніше в її грі не спостерігалося.

Американська серія для Еліни розпочалася з приємних перемог над Касаткіною (6:2, 6:2) та Азаренко у Вашингтоні (7:6, 6:4), де українку зупинила одна з найкращих тенісисток США Джессіка Пегула (4:6, 6:3, 6:4). Уже ці матчі українка грала на тлі травми гомілкостопа, чим можна пояснити розгромну поразку від Даніель Коллінс у Монреалі (2:6, 2:6) і зняття з турніру в Цинциннаті. На US Open українка змогла витиснути максимум із ситуації, що склалася, обігравши Анну Лєну Фрідзам (6:3, 6:1) і Анастасію Павлюченкову (5:7, 6:4, 6:4), але з Пегулою цей номер уже не пройшов. Коли американка включилася в третій партії, шансів на перемогу не спостерігалося (4:6, 6:4, 2:6).

На цьому сезон для Еліни завершився, почався період відновлення, хоча вона ще й планувала зіграти за збірну в матчі з Нідерландами. До речі, не можна залишити поза увагою той факт, що фонд Світоліної отримав в управління жіночу тенісну збірну України в Кубку Біллі Джин Кінг на наступні чотири роки. Скандали з ФТУ відверто вже набридли, подивимося, що вийде з цієї співпраці.

Топ-матчі: проти Азаренко та Свьонтек на Вімблдоні
Оцінка сезону: 9,5 з 10
Завдання на наступний сезон: повернутися до топ-10 або фінал Grand Slam

Ангеліна КАЛІНІНА

Вік: 26
Рейтинг на початок року: 39
Рейтинг на кінець року: 28 (+11)
Особистий рекорд: 25 (22.05.2023)
Призові у 2023 році: $1,148,054
Топ-3 турніри за призовими: Рим ($272,200), Australian Open ($159,415), Вімблдон ($107,587).
Матчі: 29-25
Досягнення сезону: фінал турніру WTA 1000 у Римі, результативний дебют у збірній України

Ангеліна, навпаки, вперше в кар'єрі не зіграла за рік жодного турніру ITF, це показник того, що вона стала повністю конкурентною на високому рівні. В Австралії все починалося непогано, вдалося вийти в основу турніру в Аделаїді та дійти до чвертьфіналу в Хобарті з поразками від Азаренко (6:7, 6:7) і Кенін (6:4, 3:6, 1:6) відповідно. На Australian Open Ангеліна переграла ексдев'яту ракетку світу Коко Вандевей (6:3, 6:1), для якої це був останній сезон у кар'єрі, і на той момент 15-ту ракетку світу Петру Квітову (7:5, 6:4). У дебютному для себе третьому раунді австралійського мейджора українка поступилася ще одній чешці Барборі Крейчиковій (2:6, 3:6). У парному розряді з Алісон ван Ейтванк із Бельгії також вдалося дійти до третього кола.

У Лінці та Досі українка виграла 1 матч із трьох, а в Дубаї переграла Кудерметову (6:3, 5:7, 7:5) та Ястремську. Після цього почався непростий період, на чотирьох турнірах Ангеліна зуміла виграти лише один поєдинок. На улюбленому ґрунті категорично нічого не виходило до турніру в Римі. У столиці Італії Калініна стартувала з легкої перемоги над Блінковою (6:2, 6:2), якій до цього програла 5 матчів із 6. І після цього українка почала свій шлях до фіналу. У другому раунді вона здолала Софію Кенін (6:4, 6:2), у третьому – у вольовому стилі обіграла Медісон Кіз (2:6, 6:2, 6:4), у чвертьфіналі 3 години 41 хвилину боролася з Беатріс Хаддад Маєю з Бразилії (6: 7, 7:6, 6:3), а в півфіналі порадувала всіх українських уболівальників другою перемогою над Кудерметовою за рік (7:5, 5:7, 6:2). Нагадаю, що перед матчем у Дубаї Вероніка мала жахливу серію з восьми поспіль перемог над українками, її жертвами були Світоліна, Костюк, Ястремська, Завацька і та ж Калініна.

Матч із Кудерметовою затягнувся теж під три години і нічого дивного в тому, що організм Ангеліни дав збій у фіналі проти Рибакіної. Після програшу першого сету і першого гейму в другій партії українка знялася зі сльозами на очах. Ангеліна стала лише другою українкою після Світоліної, яка зіграла у фіналі турніру WTA 1000. Це дозволило їй компенсувати невдачі традиційно успішного ґрунтового сезону, дебютувавши в топ-25 світового рейтингу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна

На жаль, травма в Римі позначилася на всьому подальшому сезоні. До жовтня Ангеліна не могла виграти більше одного матчу на жодному з турнірів, частіше ще й програючи в першому раунді. У Клівленді, наприклад, вона не змогла вийти на матч другого кола. Більш-менш оговтатися вдалося вже в Пекіні, де Калініна несподівано обіграла восьму ракетку світу Маркету Вондроушову (1:6, 6:4, 6:1), закріпивши цей успіх перемогою над представницею Австралії Дар’єю Севілл (6:2, 7:6). У наступному раунді пройти Каролін Гарсію не вдалося (3:6, 2:6), перед цим у Токіо вона також програла цій француженці (4:6, 3:6). У Чженчжоу Калініній уперше за 4,5 місяці вдалося вийти у четвертьфінал турніру WTA, там її зупинила перспективна китаянка Чжен Ціньвень (3:6, 2:6), яка в підсумку і взяла титул.

Завершився рік для Ангеліни на мажорній ноті. Вона вперше зіграла за збірну України, вигравши обидві одиночки в протистоянні зі збірною Нідерландів, за що пізніше отримала нагороду Heart Award. Поки так і не зрозумілі причини, чому Калініна не виступала за збірну раніше, але радує, що зважилася. Тепер у нас є чудова можливість через матч із командою Румунії пробитися до фінальної стадії. За наявності оптимального складу ми будемо фаворитами цього протистояння, яке відбудеться 12-13 квітня.


ФТУ. Михайло Філіма і Ангеліна Калініна

Загалом непростий рік для Ангеліни з кількома дуже яскравими моментами, які солідно підвищили їй загальний бал. До речі, завдання-максимум на цей сезон (потрапляти до числа сіяних на турнірах Grand Slam) з торішнього підбиття підсумків вона теж виконала. На рахунку Калініної є титул WTA 125 у Ліможі 2022 року, але хотілося б, щоб вона виграла щось серйозне, тому завдання на наступний рік відповідне.

Топ-матч: весь турнір у Римі
Оцінка сезону: 8,0 з 10
Завдання на наступний сезон: виграти турнір WTA 250 або вище

Леся ЦУРЕНКО

Вік: 34
Рейтинг на початок року: 137
Рейтинг на кінець року: 31 (+106)
Особистий рекорд: 23 (18.02.2019)
Призові у 2023 році: $963,548
Топ-3 турніри за призовими: Вімблдон ($262,005), Ролан Гаррос ($240,000), US Open ($123,000).
Матчі: 42-16 (турніри WTA Tour з урахуванням кваліфікації 39-16)
Досягнення сезону: фінал у Хуахіні, 1/8 фіналу Вімблдону

Леся вже кілька років мучиться з травмою ліктя, яка постійно не дає їй грати на повну силу. Приміром, за останні два сезони вона 8 разів знімалася під час поєдинків, а ще чотири – до їхнього початку. Звичайна ситуація навіть у хорошій формі – два-три матчі на турнірі і завершення боротьби.

Проте цього року в неї було багато зіграних матчів і дуже високий відсоток перемог. В Австралії Цуренко почала з 60-тисячника в Канберрі, бо ще перебувала в другій сотні рейтингу WTA. На Australian Open вдалося вчетверте успішно пройти кваліфікацію. Цікаво, що на стадії відбору в Мельбурні вона взагалі ніколи не програвала, поступившись тільки Людмилі Самсоновій, коли кваліфікаційний турнір Aus Open у 2021-му грався в Дубаї. У першому раунді основи проти Кароліни Мухової нічого не вийшло (2:6, 1:6).

Далі Цуренко вирушила до Таїланду, де в добре знайомому для українських уболівальників Хуахіні дійшла до фіналу, обігравши чотири суперниці з першої сотні. У півфіналі вдруге в кар'єрі не змогла дограти зустріч з українкою канадка Б'янка Андреєску, у якої були проблеми з правим плечем. У першому фіналі WTA після Брісбена-2019 виграти знову не вийшло, Чжу Лінь перемогла з рахунком 6:4, 6:4, але Леся нарешті повернулася до топ-100.


WTA. Леся Цуренко

Цуренко продовжила непогано грати на харді й на американському континенті, подолала кваліфікацію в Індіан-Веллсі. На турнірі WTA 1000, який найбільше люблять тенісистки, українка виграла ще й два матчі основної сітки, взявши реванш у Чжу Лінь, але на поєдинок проти Аріни Соболенко не вийшла "з особистих причин". У Маямі також вдалося пройти відбір із подальшим програшем Лейлі Фернандес в основній сітці (4:6, 3:6).

Ґрунтовий сезон українка також провела на високому рівні. У Чарльстоні її зупинила п'ята ракетка світу, у Римі – дев'ята, у Мадриді та на Ролан Гарросі – тільки Іга Свьонтек. До цих поразок вдалося виграти 8 матчів у сумі. Про перемогу над Світоліною в Римі ми вже згадували, на Відкритому чемпіонаті Франції була переможена чемпіонка 2021 року Барбора Крейчикова (6:2, 6:4), а Андреєску в третьому раунді була декласована з рахунком 6:1, 6:1. На той момент одразу дві українки пробилися до 1/8 фіналу Ролан Гаррос, що стало національним рекордом.

Перед Вімблдоном Леся зіграла всього один матч, поступившись Даяні Ястремській у Бірмінгемі. На трав'яному мейджорі вдалося показати найкращий результат у кар'єрі – четверте коло. Цуренко в Лондоні обіграла Клер Лю (6:3, 3:6, 6:4), Катерину Синякову (6:4, 6:1) і видала неймовірну битву проти румунки Ани Богдан (4:6, 6:3, 7:6). На фінальному тай-брейку дівчата розіграли 38 пойнтів, що стало найтривалішим тай-брейком у жіночому одиночному матчі турнірів Grand Slam в історії. Не дивно, що сил на 1/8 фіналу проти Пегули не вистачило, американка комфортно перемогла 6:1, 6:3 і далі потрапила на Вондроушову.

Серія американських турнірів пройшла для Лесі без таких приголомшливих успіхів, вона пояснила це важкими м'ячами, через які її постійно турбував лікоть. На US Open і пізніше в Пекіні українка програла двом "нейтральним" тенісисткам, а на змаганнях WTA 500 у Чженчжоу з кваліфікації дійшла до 1/4 фіналу. Цього разу Барбора Крейчикова вже була в іншій формі, ніж у Парижі, а в Лесі знову не вистачило сил на боротьбу, довелося знятися після програного першого сету. Завершила цей успішний рік Цуренко півфіналом у Монастірі, поступившись лише італійці Жасмін Паоліні, яка в 27 років почала показувати найкращі результати в кар'єрі. Для Лесі це був 13-й півфінал турнірів WTA за кар'єру, більше серед українок тільки у Світоліної (44).

Після кількох невиразних сезонів багато хто вже списав Цуренко, але вона довела, що все ще готова здобувати перемоги на високому рівні. У середині року Леся говорила, що лікоть її турбує тільки через день, тож є надія, що вона ще порадує нас значними досягненнями. Фізична форма Цуренко завжди на захмарному рівні, тому на її вік дивитися не варто. Якщо не буде серйозних травм, то на рівні першої сотні вона ще спокійно може грати кілька років.

Топ-матч: проти Андреєску на Ролан Гаррос
Оцінка сезону: 9 з 10
Завдання на наступний сезон: продовжувати грати на високому рівні

Марта КОСТЮК

Вік: 21
Рейтинг на початок року: 69
Рейтинг на кінець року: 39 (+30)
Особистий рекорд: 32 (07.08.2023)
Призові у 2023 році: $1,104,469
Топ-3 турніри за призовими: Вімблдон ($165,810), Australian Open ($159,415), Пекін ($92,500).
Матчі: 26-22
Досягнення сезону: взяла перший титул WTA в одиночному розряді, виграла парний розряд у Бірмінгемі

Сезон 2022 для всіх українок був непростим, а для Марти особливо. За рік до того вона нарешті увійшла до топ-50 і мала штурмувати вищі позиції, але щонайменше емоційна складова не дозволяла абстрагуватися від усього, що відбувається в Україні.

Старт цього сезону для Марти був дуже успішним. Уже на першому турнірі в Аделаїді вона пройшла кваліфікацію, а в другому раунді основи абсолютно несподівано обіграла на той момент 21-шу ракетку світу Єлену Рибакіну (6:7, 6:2, 6:3) – чемпіонку Вімблдону без очок за перемогу. У матчі 1/4 фіналу проти Онс Жабер цей номер уже не пройшов, хоча боротьба була рівною (7:6, 7:5). Поразка вийшла прикрою через те, що друга ракетка світу була не в найкращій формі, а після австралійської серії їй довелося зважитися на невелику операцію. На Australian Open Марта впевнено переграла свою клієнтку Аманду Анісімову (6:3, 6:4), а також легко розібралася з австралійкою Олівією Гадекі (6:2, 6:1). Перед матчем із Пегулою навіть були якісь очікування, але боротьби не вийшло (0:6, 2:6). У парному розряді був перший півфінал у дуеті з румункою Русе. Пізніше з нею ж українка дійшла і до 1/2 фіналу в Мадриді.

Після Aus Open Костюк зіграла у чвертьфіналі змагань у Хуахіні, де поступилася Андреєску (0:6, 6:7). В Абу-Дабі та в Дубаї Марта продовжила грати в гарний теніс, але двічі була зупинена в другому колі олімпійською чемпіонкою Беліндою Бенчич. В ОАЕ дівчата відіграла три з половиною години, такі матчі характерів швейцарка зазвичай виграє (6:7, 7:6, 6:4 на користь Бенчич). Для Марти це була 13-та поразка поспіль у матчах із суперницями з першої десятки світового рейтингу, жахлива серія тривала.

А далі був тріумфальний турнір в Остіні, де з такими високорейтинговими суперницями грати не доводилося. На шляху до фіналу Марта доволі впевнено розібралася з усіма опонентками, найвисокорейтинговішою з яких була американка Даніель Коллінс, на той момент 38-ма ракетка світу. У фіналі Костюк обіграла майбутню француженку Грачову (6:3, 7:5), після матчу вони окремо брали участь у нагородженні і фотосесії.


WTA. Марта Костюк

В Індіан-Веллс і в Маямі потішити вболівальників не вдалося, а в матчі Біллі Джин Кінг проти топової команди Чехії Марті в ролі першого номера української збірної вдалося обіграти Барбору Крейчикову. На більше тоді в нашої команди сил не вистачило, але рахунок 1:3 був закономірним результатом. У цей час стало відомо, що Марта вже заручена. Можливо, через надлишок емоцій в особистому житті ґрунтовий сезон виявився провальним – лише одна перемога в чотирьох матчах. На Ролан Гаррос Костюк ще й була освистана вболівальниками за небажання тиснути руку Соболенко, але в Парижі своєрідна культура вболівання, нічого дивного.

Перед Вімблдоном українка зіграла тільки в Бірмінгемі. В одиночному розряді вона у запеклому матчі поступилася Анастасії Потаповій (7:6, 5:7, 4:6), а в парному взяла титул у дуеті з Крейчиковою. На трав'яному мейджорі після 0:6 у першому сеті дивом удалося камбекнути проти Марії Саккарі, оформивши дебютну перемогу над суперницею з першої десятки та першу перемогу в протистояннях із грекинею. Той матч ще й двічі зупиняли через дощ, майже готовий сценарій для спортивної драми. Далі українка вперше обіграла Паулу Бадосу, іспанка після програшу 7 із 9 перших геймів прийняла рішення знятися. Після цієї зустрічі Паула офіційних матчів так і не грала, травма спини дається взнаки досі.

На першому американському турнірі у Вашингтоні Марта виявилася сильнішою за Б'янку Андреєску (2:6, 6:3, 7:6) і Каролін Гарсію (6:2, 6:3). Українку зупинила потужна Людмила Самсонова, а далі в США у Костюк мало що виходило: чотири поспіль поразки на великих турнірах. На US Open Марта не змогла нічого протиставити Єлені Рибакіній з Казахстану (2:6, 1:6), а біля сітки після завершення матчу ще й чомусь попросила її виграти турнір. Напевно, щоб її розгромна поразка не здавалася такою образливою, але інколи потрібно спочатку думати, що і кому ти говориш на камеру.

Тільки в Сан-Дієго вдалося обіграти польку Магду Лінетт (6:2, 7:6), яка після сильного старту сезону почала потроху втрачати рівень. У Токіо і Гвадалахарі також мало що виходило, а ось в успішному для нас Пекіні Марта виявилася сильнішою за Елізабетту Коччаретто (1:6, 6:3, 6:4) і Онс Жабер (7:6, 6:1). Була здобута третя перемога над топ-10 за рік, це один із важливих результатів цього сезону. Матч проти Самсонової в третьому колі вже був більш конкурентним (4:6, 7:6, 5:7), ніж у Вашингтоні, але українка вчетверте програла цій суперниці.

Замість виступу за збірну Марта зіграла весілля на Кіпрі, але вона і раніше попереджала, що до ОІ-2024 у Парижі в національній команді грати, найімовірніше, вже не буде. Подивимося, як із цим питанням розбереться Світоліна.

Закінчила рік Костюк дуже дивно. Складно сказати, хто їй підказав дати згоду зіграти на виставковому турнірі у Франції проти росіянки Мірри Андрєєвої, але вона чомусь відповіла згодою. Спочатку зробивши, а потім подумавши, вона все ж відмовилася виходити на корт, але гіркий післясмак скандалу залишився.

Відзначу, що обидва минулорічні завдання Марта виконала, непогано спрацювалася з новою тренеркою Сандрою Заневською, заробила на третину більше, ніж у 2022-му, та ще й встигла побувати в статусі першої ракетки України й завершила найкращою з українок у парному рейтингу (33). Сезон можна вважати успішним, але іноді вмикати голову не завадить.

Топ-матч: диво-камбек у матчі з Саккарі на Вімблдоні (0:6, 7:5, 6:2)
Оцінка сезону: 8 з 10
Завдання на наступний сезон: завершити в топ-30

Даяна ЯСТРЕМСЬКА

Вік: 23
Рейтинг на початок року: 101
Рейтинг на кінець року: 102 (-1)
Особистий рекорд: 21 (20.01.2020)
Призові у 2023 році: $408,847
Топ-4 турніри за призовими: Australian Open ($74,313), Ролан Гаррос ($69,000), Вімблдон ($45,566), US Open ($45,000).
Матчі: 38-29 (турніри WTA Tour із кваліфікацією 26-25)
Досягнення сезону: перемога на турнірі WTA 125 у Козерках

Даяна останнім часом тупцює на місці, і цей сезон дуже нагадав те, що ми бачили минулого року. Головним позитивним моментом в Австралії можна назвати те, що Ястремська відразу потрапила в основу Aus Open. Далі таких приємних подарунків по ходу сезону в неї вже не було. В Аделаїді вона програла перший матч Калініній у відборі (4:6, 4:6), у Мельбурні поступилася своїй подружці Альоні Остапенко (4:6, 2:6). У Хуахіні знову яскраво виступити не вдалося. Непогано вийшло в Дубаї, де українка пройшла обидва раунди кваліфікації, здолавши Сару Еррані та Лорен Девіс. У першому раунді основи вдалося впевнено переграти француженку Алізе Корне (6:2, 6:3), але далі була знову поразка від Ангеліни (7:5, 2:6, 3:6).

Вкотре Даяна отримала вайлд-кард в Індіан-Веллс і успішно реалізувала його перемогою над угоркою Анною Бондар (6:3, 6:4), а далі був майстер-клас від Крейчикової (1:6, 2:6). У Маямі довелося стартувати в кваліфікації, пройти її не вдалося.

Також варто згадати один не дуже приємний момент, пов'язаний із національною збірною. Даяна була в складі команди на матчі проти Чехії і навіть встигла попозувати у футболці з патріотичним мемом, але після першого ігрового дня раптово зникла. Уже наступного дня після завершення матчевої зустрічі вона грала кваліфікацію в Штутгарті, але відразу ж програла там американці українського походження Кеті Волинець (6:2, 6:7, 3:6).

Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

На початку ґрунтової частини сезону результати не тішили, але в Мадриді було дві перемоги в кваліфікації та епічний матч проти Ежені Бушар у першому колі основи (7:6, 2:6, 2:6). Епічним він став через те, що канадка після матчу згадала в соцмережах про допінгову справу Ястремської, за якою українка була виправдана. Через деякий час Бушар видалила твіт і навіть вибачилася, але Даяна не з тих, хто забуває такі образи. Продовження цієї історії відбулося у відборі US Open, після перемоги в другому раунді кваліфікації Даяна не стала тиснути руку Ежені, а відразу пішла до судді на вишці.

Після Мадрида Ястремська дійшла до півфіналу на змаганнях WTA 125 у Реусі та пройшла квал у Римі, впевнено обігравши у фіналі Ребекку Масарову (6:3, 6:2). Непогано виступила Даяна і в кваліфікації Ролан Гаррос, де грала вперше. Українка виграла всі три матчі відбору, здолавши у фіналі Грет Міннен із Бельгії (6:2, 2:6, 6:4), але в основній сітці була поразка від Донни Векич (2:6, 5:7).

Під час трав'яного сезону запам'яталася перемога над Цуренко у кваліфікації Бірмінгема, а на Вімблдоні відбір пройти не вдалося – поразка у фіналі від швейцарки Селін Наєф (2:6, 6:3, 4:6). Після цього був не дуже вдалий період, який завершився на ще одному турнірі WTA 125 у польських Козерках. Даяна на цих змаганнях двічі проявила волю, відігравшись після поразки в першому сеті – раніше це можна було побачити нечасто. У матчі за титул була обіграна все та ж Міннен (2:6, 6:1, 6:3).

Далі до кінця року можна згадати лише перемогу на характері над Сюзан Ламенс у складі збірної, яка подарувала команді перепустку до наступної стадії турніру. У кінці Ястремська добила сезон двома турнірами WTA 125 в Андоррі та Анже, де зуміла виграти 3 матчі в сумі.

Завдання як такого на сезон не було, результату як такого теж.

Топ-матч: проти Цуренко в Бірмінгемі (6:2, 6:2)
Оцінка сезону: 5,5 з 10
Завдання на наступний сезон: потрапляти в основу турнірів Grand Slam

Катерина БАЙНДЛ (Козлова)

Вік: 29
Рейтинг на початок року: 99
Рейтинг на кінець року: 132 (-33)
Особистий рекорд: 62 (19.02.2018)
Призові у 2023 році: $481,474
Топ-4 турніру за призовими: Australian Open ($159,415), US Open ($81,500), Вімблдон ($69,615), Ролан Гаррос ($69,000),
Матчі: 17-21 (турніри WTA Tour з урахуванням кваліфікації 12-16)
Досягнення сезону: третє коло Australian Open

Катерина кілька останніх років грає не так багато, виною всьому постійні травми. Цей сезон не став винятком, хоча починався чудово.

Байндл почала рік на турнірі в Хобарті, де не змогла пройти в основу. А далі був Відкритий чемпіонат Австралії, де українка вперше пробилася до третього кола турнірів Grand Slam. Жереб був непоганим, у першому раунді Катя в непростому поєдинку здолала Каміллу Рахімову (7:5, 6:7, 6:1), сам матч найбільше запам'ятався російськими вболівальниками, які вивісили прапор рф. Саме після цього скандального інциденту прапори рф і рб офіційно були заборонені на Australian Open. У другому раунді була обіграна Кеті Макнеллі (6:1, 7:6), а ось на рівних поборотися з Остапенко в третьому раунді не вийшло (3:6, 0:6).

Getty Images/Global Images Ukraine. Катерина Байндл

Хто ж знав, що наступну перемогу потрібно буде чекати ще майже 5 місяців. Утім, у цьому проміжку українка і зіграла лише п'ять матчів. На змаганнях WTA 125 у Макарській Байндл здобула дві перемогу, одну з яких над Крістіною Младенович (7:5, 6:1). А вже відмінний результат був здобутий на ґрунтових змаганнях у Будапешті. Катя завдяки хорошій сітці дійшла до півфіналу, де здолала Клер Лю зі США (7:5, 7:6), а ось у матчі за титул поступилася лакі-лузеру Марії Тимофєєвій (3:6, 6:3, 0:6), яка як з'явилася нізвідки, так туди й повернулась, вигравши до кінця сезону лише один матч – проти Катерини Володько в Дубаї.

У 2023-му в Байндл були ще чвертьфінали в Празі, WTA 125 Чикаго і вихід в основну сітку в Пекіні. Але успішним сезон назвати ніяк не вийде. Також стало відомо, що Катя не заявлена в кваліфікацію Australian Open, а це означає, що вона втратить чверть своїх очок і опуститься в кінець другої сотні. Перспективи не радують, якщо вона не готується до чогось важливішого в житті.

Топ-матч: проти Аранчі Рус у Чикаго (7:6, 6:3), де Байндл перервала серію з 18 поразок проти суперниць із топ-50
Оцінка сезону: 6 з 10
Завдання на наступний сезон: повернутися в першу сотню

Дарина СНІГУР

Вік: 21
Рейтинг на початок року: 148
Рейтинг на кінець року: 134 (+14)
Особистий рекорд: 105 (14.11.2022)
Призові у 2023 році: $141,102
Топ-5 турнірів за призовими: Australian Open ($25,381), US Open ($22,000), Вімблдон ($16,138), Ролан Гаррос ($16,000), ITF 100 Віторія ($15,239).
Матчі: 39-25 (турніри WTA Tour з урахуванням кваліфікації 5-8)
Досягнення сезону: перемоги на турнірах ITF 100 у Віторії та ITF 60 у Глазго

Дарина вже не перший рік входить до числа перспективних українок, які претендують на дебют у першій сотні, але поки що опинитися серед найкращих тенісисток планети не виходить.

Цього сезону Снігур продовжила переважно виступати на турнірах ITF, де в неї є результати, які можна побачити. На рівні WTA-туру, на превеликий жаль, Даша поки що такими успіхами похвалитися не може. На Australian Open вона зуміла пройти перше коло кваліфікації, обігравши мексиканку Фернанду Контрерас Гомес (6:3, 6:7, 6:4). Хто б міг подумати, що це буде остання в сезоні перемога Снігур на такому рівні. На всіх інших мейджорах вона поступалася в першому раунді відбору.

Що стосується турнірів ITF, то було шість півфіналів у сезоні, п'ять із них на рівні ITF W60 і вище. У перших чотирьох перемогти не вдалося, а в іспанській Віторії та в Глазго все склалося якнайкраще з подальшим взяттям титулу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дарина Снігур

Що цікаво, за рік Снігур зіграла всього 6 матчів проти гравців із першої сотні і в трьох із них святкувала перемогу. На улюбленій траві в Ноттінгемі у статусі лакі-лузера вдалося обіграти на той момент чинну чемпіонку Беатріс Хаддад Маю (6:4, 6:3), а пізніше на 100-тисячнику в Ілклі українка виявилася сильнішою за Анну Кароліну Шмідлову зі Словаччини (6:3, 6:1). А ближче до кінця сезону Дарина в Клуж-Напоці здолала бельгійку Міннен (6:3, 6:2).

Незважаючи на два титули, сезон для Снігур вийшов гіршим за попередній, особливо фінансово. За рахунок участі в другому колі основи US Open у 2022-му різниця більша, ніж у півтора рази.

Топ-матч: проти Хаддад Маї в Ноттінгемі
Оцінка сезону: 5,0 з 10
Завдання на наступний сезон: поліпшити результати на мейджорах

Юлія СТАРОДУБЦЕВА

Вік: 23
Рейтинг на початок року: без рейтингу
Рейтинг на кінець року: 156
Особистий рекорд: 151 (27.11.2023)
Призові у 2023 році: $88,940
Топ-4 турніри за призовими: US Open ($22,000), ITF W60 Самтер ($9,142), ITF W60 Даллас ($9,142), ITF W60 Ранчо-Санта-Фе ($9,142)
Матчі: 46-17
Досягнення сезону: 4 титули ITF в одиночному розряді і 3 в парному

Багато хто вперше почув про Стародубцеву тільки цього сезону, але вона не з'явилася з нізвідки. Юлія стала відомою у 2016-му, коли в 16-річному віці виграла дорослий чемпіонат України. Наступного року українка вирушила навчатися до США і до 2022-го виступала за команду університету Old Dominion (Віргінія). Причина такого рішення була у відсутності фінансування, самостійно потягнути виступи на професійному рівні вона тоді не могла.

Після завершення навчання українка все ж таки наважилася відновити виступи на турнірах ITF, хоча з нульовим рейтингом спочатку це було й непросто. На щастя, вже на других змаганнях ITF W25 у Спрінзі вдалося взяти титул і далі стало дихати трохи легше. Стародубцева продовжувала виступи на змаганнях ITF у США і в травні вже дійшла до фіналу на 60-тисячнику, а в червні виграла свій перший турнір такої категорії. У липні було ще два фінали з одним титулом, це дозволило підібратися до другої сотні світового рейтингу. Ще один вдалий відрізок видався в жовтні, завдяки цьому українка покращила своє становище ще на 50 рядків. Паралельно вона грала і парний розряд, де також було три титули. За підсумками року – 168-е місце у світовій класифікації.

Потрібно зазначити, що однією з цілей на сезон у Юлії було потрапити до кваліфікації US Open, і це вдалося. На жаль, у першому колі відбору Стародубцева в конкурентному матчі поступилася швейцарці Наєф (7:5, 4:6, 4:6). Закінчила рік українка на змаганнях WTA 125 у чилійській Колліні, де дійшла до чвертьфіналу.

Уже влітку з Юлією почали контактувати представники збірної України, її навіть запросили на матч із Нідерландами. За словами самої тенісистки, бажання поїхати було, але вона не встигла оформити потрібні документи, які б давали змогу вільно виїжджати та повертатися до США. Проблему було вирішено, коли матчі збірних уже почалися, що й дало змогу зіграти в Чилі наступного тижня.

Як підсумок, цього року ми отримали ще одну тенісистку з прицілом на першу сотню. Менш ніж за рік вона відразу ж дійшла до топ-150, дуже хочеться подивитися на її гру на турнірах за межами США. Поки що на змаганнях рівня 100-тисячника ITF і вище було непросто, але не все відразу.

Топ-матч: проти Сари Еррані в Колліні (6:1, 7:6)
Оцінка сезону: 8,5 з 10
Завдання на наступний сезон: топ-100

Катаріна ЗАВАЦЬКА

Вік: 23
Рейтинг на початок року: 310
Рейтинг на кінець року: 154 (+156)
Особистий рекорд: 103 (03.02.2020)
Призові у 2023 році: $133,263
Топ-3 турніри за призовими: Australian Open ($25,381), US Open ($22,000), Вімблдон ($16,138)
Матчі: 35-22 (турніри WTA Tour з урахуванням кваліфікації 7-12)
Досягнення сезону: два титули ITF в одиночному розряді

Цього сезону Катаріна зіграла на два десятки матчів більше, ніж торік, і зуміла повернути втрачені позиції, хоча ми вже який рік очікуємо від неї більших успіхів.

У кваліфікації Australian Open вдалося виграти один матч, але у фінал відбору не пустила Еріка Андрєєва (6:4, 3:6, 2:6). Катаріна продовжила грати кваліфікацію великих турнірів і в Дубаї пройшла в основу, обігравши при цьому 80-ту ракетку світу Медісон Бренгл (3:6, 6:1, 6:4). У першому колі основи Завацька була зупинена Альоною Остапенко (1:6, 4:6).

Після цього українка переключилася на турніри ITF, перед матчевою зустріччю Кубка Біллі Джин Кінг проти команди Чехії у квітні вдалося зіграти більше поєдинків. На 40-тисячнику в Мариборі, наприклад, вона дійшла до півфіналу. У матчі за збірну Катаріна хоч і програла Крейчиковій і Вондроушовій, але в грі проти Маркети вела 3:0 (40:15) у першому сеті. За словами капітана команди Михайла Філіми, після цього Катя почала думати про рахунок, що плачевно позначилося на результаті (3:6, 4:6).

На емоціях після матчів за збірну Завацька одразу ж виграла 25-тисячник в Італії, на шляху до титулу в неї не виявилося жодної суперниці з топ-200, хоча сама українка тоді теж була ще в третій сотні. Далі були виступи на 100-тисячниках ITF і два чвертьфінали в Трнаві та Мадриді. Слідом на 60-тисячнику в Брешії знову вдалося взяти титул, тут уже опозиція була серйознішою.

Getty Images/Global Images Ukraine. Катаріна Завацька

Після переходу на змагання WTA 125 і вище з результатами стало гірше, з червня до вересня українка виграла лише 2 матчі. Був шанс обіграти Паоліні на змаганнях у Макарській, але на тай-брейку фінальної партії Катаріна не впоралася (2:6, 6:4, 6:7). Кваліфікації Вімблдону та US Open були невдалими – поразки в перших раундах. Але це все одно краще, ніж не потрапити навіть у відбір, як на улюбленому Ролан Гаррос.

Завершити сезон вдалося з позитивними емоціями: спочатку Завацька стала чемпіонкою 40-тисячника ITF у Лісабоні, після чого пройшла кваліфікацію турніру WTA 250 у Монастирі та виграла перший матч основи в сезоні проти іспанки Джессіки Бузас Манейро (6:4, 6:4). Далі не пустила ще одна іспанка Нурія Паррісас-Діас (6:4, 5:7, 2:6). Ближче до різдвяних свят Катаріна повідомила про свої заручини.

Топ-матч: проти Бренгл у Дубаї
Оцінка сезону: 6 з 10
Завдання на наступний сезон: оновити особистий рекорд у рейтингу

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін відреагував на результативну нічию в матчі з Баварією
Футбол | 01 травня 2024, 10:06 0
Лунін відреагував на результативну нічию в матчі з Баварією

Український воротар «Реала» чекає на другий матч

Список бомбардирів Ліги чемпіонів 2023/24 після голу Кейна, дубля Вінісіуса
Футбол | 01 травня 2024, 08:01 2
Список бомбардирів Ліги чемпіонів 2023/24 після голу Кейна, дубля Вінісіуса

Гаррі наздогнав Мбаппе (в обох – по 8), але француз ще має грати з «Боруссією Д»

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Fdail
Дякую за огляд. Цей рік був , справді, цікавішим за попередній. Період з Риму до Віму був неймовірним. Єдине школа, що і Геля, і Еля не дотиснули.  Побажаємо Еліні закрити гештальт з шоломом , Гелі та Марті виграти щось серйозне ( Гелі виграти хоча б щось ), а молодим  рванути , як ракета в наступному році.
Олександр Науменко
" ...Фізична форма Цуренко завжди на захмарному рівні...", це що, чорний жарт?
виталий жалыбин
и шо и шо ?все заплатили пдфо и 1,5%военного сбора???