Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 24 грудня 2023, 09:42
5060
0

Велодром замість пустелі: як Обамеянг відроджує кар'єру

Розповідаємо про спроби габонця повернутись на топ-рівень

| Оновлено 24 грудня 2023, 09:42
5060
0
Велодром замість пустелі: як Обамеянг відроджує кар'єру
Getty Images/Global Images Ukraine. П'єр-Емерік Обамеянг

Багато експертів стверджують, що Арсеналу, Барселоні і Челсі потрібне підсилення в атаці. Цікаво, що у всіх цих клубах виступав П'єр-Емерік Обамеянг, і всі вони від нього відмовилися. Десь габонець сам накосячив, в інших випадках багато що залежало не від нього. Наразі 34-річний нападник виступає у складі Марселя, де не лише відроджує кар'єру, а й намагається заглушити критику, якої за останні кілька років отримав чимало.

Обамеянг – людина з непростим характером. У дортмундській Борусії його кілька разів відстороняли від команди через скандали. Габонець покинув німецький клуб у натягнутих стосунках. При цьому "джмелі" змогли заробити на його продажу 64 млн євро. Стільки за гравця заплатив Арсенал. Форвард провів хороший відрізок кар'єри в Лондоні, двічі поспіль забивши по 22 голи за сезон у АПЛ. Але все різко закінчилося після конфлікту з головним тренером "канонірів" Мікелем Артетою. Обидві сторони пішли на принцип і, зрештою, гравцеві довелося піти.

Так Обамеянг опинився у Барселоні. В каталонському клубі нападник провів лише половину сезону, але добре себе зарекомендував, забивши 11 м'ячів у 17 матчах Ла Ліги. Там габонець став жертвою обставин, потрапивши під скорочення. "Синьо-гранатові" вирішили попрощатися з гравцем заради підписання новачків. Після Барселони нападник перейшов до Челсі, де на нього чекав Томас Тухель. Проте вже за кілька днів після приходу футболіста німця звільнили з лондонського клубу. Грем Поттер, який прийшов на його місце, не розраховував на форварда.

Минулий сезон став повністю втраченим для Обамеянга. Він зіграв лише 15 матчів у АПЛ і забив 1 гол, проводячи на полі в середньому 36 хвилин за матч. Поттер не включив досвідченого нападника до заявки на плей-оф Ліги чемпіонів, що стало для нього великим ударом. "Синіх" очолювали й інші тренери після Поттера, але ситуація для габонця не змінювалася. Останні 5 матчів минулого сезону він пропустив, не потрапивши навіть у заявку. Було зрозуміло, що лондонці не розраховують на гравця, незважаючи на те, що заплатили за нього Барселоні 12 млн євро.

Враховуючи вік Обамеянга, його репутацію та катастрофічний сезон, подальший пункт призначення для нього був очевидним. Клуби Саудівської Аравії скуповували всіх більш-менш іменитих гравців. Незважаючи на всі проблеми в Європі, там габонець був би зіркою. Але він відмовився від цього варіанту. Футболіст хотів показати та довести, що не варто його списувати з рахунків. І вибрав для цього максимально нелогічний варіант – Марсель. Мабуть, один із найшаленіших клубів топ-5 ліг здавався невідповідним варіантом для відродження кар'єри. Особливо для гравця із непростим характером.

Getty Images. П'єр-Емерік Обамеянг

Для Обамеянга сезон у Марселі розпочинався непогано. Він оформив дубль у матчі кваліфікації Ліги чемпіонів проти Панатинаїкоса, відзначився результативною передачею у другому поєдинку сезону Ліги 1 проти Меца та забив 2 голи Аяксу у 1-му турі Ліги Європі. Але в клубі на той час творився справжній хаос. Уболівальники буквально вигнали тодішнього наставника команди Марселіно та погрожували керівництву. "Провансальці" втратили тренера і мало не залишилися без президента. Вже на початку сезону Марсель був на межі катастрофи. Але згодом ситуація трохи заспокоїлася.

Обамеянг також відчув на собі гостинність Велодрому. Вболівальники Марселя освистували і чужих, і своїх. Дісталося і новому форварду команди, який провів 2 серії по 4 матчі у Лізі 1 без результативних дій. Клубні легенди провансальців теж критикували габонця, називаючи його старим, неповоротким та лінивим. Ситуація у клубі була шаленою. Тренер поїхав, забравши весь свій штаб, не почуваючись у безпеці. Керівництво проводило переговори з уболівальниками, від яких можна очікувати чого завгодно. Єдиний зірковий гравець у команді зазнавав жорсткої критики.

"Провансальці" вважали, що в такій божевільній ситуації команду очолить лише божевільний (у хорошому сенсі) тренер. Так у Марселі опинився Дженнаро Гаттузо. Ріно і гравцем був гарячим, і тренером став таким самим. Італієць очолював кризовий Мілан, після чого пройшов гарт у Наполі та Валенсії, працюючи з дуже непростим керівництвом в обох клубах. Гаттузо не шукає легких шляхів, що можна було зрозуміти за його призначенням у Валенсію, яка тонула на той момент. Якщо хтось і міг приборкати провансальців, то це він.

І президент клубу, і Гаттузо публічно висловлювали підтримку Обамеянгу, і це відіграло важливу роль. Габонець став відчувати себе все більш впевненим. Він знову прибрав до рук Аякс, оформивши хет-трик наприкінці листопада, і дуже добре почав грудень. В останньому місяці року нападник відрізняється результативною дією майже в кожному матчі Ліги 1. Це були 4 поєдинки поспіль, і Марсель у всіх переміг. Обамеянг і забиває, і асистує, чим приносить користь команді. На рахунку форварда вже 7 результативних передач у Лізі 1 – це його третій найкращий результат у кар'єрі. Та й 5 забитих м'ячів у чемпіонаті – непогано. А є ще 5 голів у Лізі Європи та 2 – у кваліфікації ЛЧ.

Загалом цього сезону Обамеянг забив 12 голів у всіх турнірах. Це більше, ніж, наприклад, у Роберта Левандовськи (9), Ніколаса Джексона (8) та Габріеля Жезуса (7). Ці футболісти зараз грають там, де габонець уже виступав. Це не означає, що кожен колишній клуб Обамеянга обов'язково помилився, відпустивши його. Але при правильному підході в деяких ситуаціях з нього можна було отримати більше користі. Гаттузо вміє працювати з проблемними гравцями і отримує результат. Схоже на те, що габонець справді відроджує кар'єру на Велодромі.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Потужний камбек і перемога Чехії, шість шайб США
Хокей | 11 травня 2024, 23:48 1
ЧС з хокею. Потужний камбек і перемога Чехії, шість шайб США

Завершився другий день на чемпіонаті світу з хокею

Валерій ІВАЩЕНКО: «Нічия Оболоні та Руху більше порадувала конкурентів»
Футбол | 12 травня 2024, 20:37 0
Валерій ІВАЩЕНКО: «Нічия Оболоні та Руху більше порадувала конкурентів»

Головний тренер пивоварів розповів про гру з львівською командою

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.