Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 03 сiчня 2024, 21:00
7947
23

Збірна УПЛ за підсумками осінньої частини сезону-2023/24 від Wyscout

Дізнаємося, хто в нашому клубному футболі найкращий з найкращих, спираючись на дані статистики

| Оновлено 03 сiчня 2024, 21:00
7947
23
Збірна УПЛ за підсумками осінньої частини сезону-2023/24 від Wyscout
ФК Динамо. Владислав Ванат

Українська Прем'єр-ліга пішла на зимові канікули, повернутися з яких за планом має ближче до кінця лютого. Зараз у нашому клубному футболі настає період для активної кадрової роботи, можливих тренерських перестановок, а потім – виснажливих тренувань на зборах, де футболісти мають втілити у життя всі ті плани та завдання, які поставлять перед ними наставники.

Поки матчів в УПЛ не передбачається, ми пропонуємо вам дізнатися, хто, за версією статистичного порталу Wyscout, за підсумками осінньої частини сезону-2023/24 входить до лав символічної команди поточного розіграшу. Номінальна схема 4-4-2, по одному основному гравцю на кожну позицію плюс два – у резерв. Поїхали…

Воротар – Кирило Фесюн («Колос»)

ФК Колос. Кирило Фесюн

Несподівано, але саме «Колос» на зимову паузу пішов у статусі команди з найменшою кількістю пропущених м'ячів у сезоні. У 16 поєдинках колектив з Ковалівки пропустив у свої ворота лишень 10 м'ячів, і величезна заслуга у цьому належить голкіперу Кирилу Фесюну, який зіграв усі ці матчі від свистка до свистка. Виходячи зі статистичних показників, Фесюн не входить навіть до топ-5 нинішнього розіграшу УПЛ за кількістю здійснених сейвів, проте саме Кирило є лідером чемпіонату у такому компоненті як голи, яких вдалося запобігти (4,21). Не дивно, що інтерес до Фесюна вже виявляє «Шахтар», але отримати 21-річного воротаря «гірникам» буде не так вже й просто, адже контракт Кирила з «Колосом» розрахований до літа 2025 року, а тому клуб з Ковалівки може зажадати за голкіпера чималеньку суму відступних.

Правий захисник – Ілля Путря («Чорноморець»)

Резерв: Андрій Понєдєльнік («Кривбас») та Олексій Сич («Рух»)

dynamo.kiev.ua. Ілля Путря

25-річний Ілля Путря є вихованцем академії «Шахтаря», але ім'я собі у професійному футболі цей виконавець зробив у «Чорноморці». За одеську команду правий фулбек виступає з сезону-2020/21, причому спочатку допоміг «морякам» піднятися в УПЛ із Першої ліги, а вже зараз перетворився на справжнього лідера колективу та його капітана. У 15 матчах нинішнього сезону в рамках чемпіонату Путря відзначився 2 голами та 1 результативною передачею. Крім того, Ілля посідає третє місце в УПЛ за ривками із просуванням, яких в активі цього футболіста 54, що менше тільки, ніж у його одноклубника Брагару (82) та вінгера «Полісся» Макуана (56).

Центральний захисник – Богдан Слюбик («Рух»)

Резерв: Едуард Сарапій («Дніпро-1») та Микита Бурда («Колос»)

ФК Рух. Богдан Слюбик

19-річний Богдан Слюбик прямо зараз є одним із найкращих тінейджерів клубного українського футболу. Вихованець академії «Карпат», який перейшов до «Руха» восени 2020 року, ще в другій половині минулого сезону показав свій неймовірний потенціал, а зараз перетворився й на одного з лідерів «Руха» - команди, яка приємно дивує своїми результатами та пішла на зимову паузу на шостому місці у турнірній таблиці. Слюбик зіграв 17 матчів й відзначився 2 забитими м'ячами, а ще Богдан є третім в УПЛ за єдиноборствами в обороні (147) та четвертим – за верховими єдиноборствами (89). Також цей футболіст добре допомагає своїй команді вести гру через пас, займаючи четверту сходинку в УПЛ серед футболістів із максимальним показником виконаних передач (896). Недивно, що на Слюбика вже заглядається чимало клубів, але «Рух» оцінює свого таланта достатньо дорого – у 5 мільйонів євро.

Центральний захисник – Микола Матвієнко («Шахтар»)

Резерв: Данило Бескоровайний («Кривбас») та Валерій Бондаренко («Колос»)

ФК Шахтар. Микола Матвієнко

Говорити щось додаткове про Миколу Матвієнка, який має на рахунку 61 матч у футболці національної збірної України і вже кілька сезонів є одним з лідерів «Шахтаря», навряд чи варто. У нинішньому сезоні Матвієнко розкрив у собі ще й талант бомбардира, оскільки в 11 поєдинках Прем'єр-ліги записав до активу вже 3 забиті м'ячі – рівно стільки, скільки у двох попередніх розіграшах національного чемпіонату разом узятих. Крім цього, Матвієнко звично входить до когорти футболістів із максимальним числом виконаних передач (3-тє місце; 916 пасів) та є одним з найкращих гравців УПЛ за таким показником як просування м'яча (2-ге місце; індекс 6,75). Можливо, у зимове вікно переходів Микола стане наступним гучним вихідним трансфером «Шахтаря» - принаймні, у такий варіант розвитку подій вірить екс-воротар «гірників» та колишній коуч «Вереса» Юрій Вірт.

Лівий захисник – Іван Дібанго («Кривбас»)

Резерв: Віталій Роман («Рух») та Євген Шевченко («Верес»)

ФК Кривбас. Іван Дібанго (праворуч)

Камерунець Іван Дібанго став одним з головних відкриттів поточного розіграшу української Прем'єр-ліги. Футболіст, якого «Кривбас» орендував у естонської «Левадії», демонструє високий рівень виступів та ефективності на полі, через що криворізький клуб вже оцінює можливість активації опції на викуп його контракту та, можливо, навіть варіанти із подальшим вигідним перепродажем. У 17 матчах УПЛ-2023/24 Дібанго відзначився 1 голом та 4 асистами, й наразі він є лідером турніру за єдиноборствами у обороні (186), а також входить до топ-5 за низкою інших статистичних показників. Детальніше з успіхами Дібанго ми знайомили читачів Sport.ua у жовтні в рамках окремого матеріалу.

Центральний півзахисник – Олександр Піхальонок («Дніпро-1»)

СК Дніпро-1. Олександр Піхальонок

Ще в академії «Шахтаря» Олександр Піхальонок вирізнявся та виглядав виконавцем, який здатен вести гру та дуже тонко взаємодіяти з партнерами по команді. Втім, через схильність до травматизму Піхальонка у донецькому клубі в якийсь момент відверто списали, а от у «Дніпрі-1» Олександр розквітнув на повну. Прямо зараз Піхальонок – це, безперечно, найкращий центральний півзахисник української Прем'єр-ліги, який у 17 матчах має на своєму рахунку 7 результативних дій (3 голи та 4 асисти). Також Піхальонок є беззаперечним лідером вітчизняного чемпіонату за кількістю ключових передач (18) та займає другий рядок за кількістю виконаних пасів у фінальну третину (153). Чутки вже кілька трансферних вікон відправляють Піхальонка в іншу команду, але поки що у «Дніпрі-1» налаштовані з цього питання вкрай категорично й готові відпустити Олександра до клубу, який активує клаусулу футболіста, а вона становить ані мало ані багато, а 6 мільйонів євро.

Правий вінгер – Олександр Зубков («Шахтар»)

Резерв: Олексій Гуцуляк («Дніпро-1») та Ілля Квасниця («Рух»)

ФК Шахтар. Олександр Зубков

27-річний Олександр Зубков прямо зараз є, мабуть, однією з найпомітніших постатей у атакувальних побудовах «Шахтаря». Йому, на відміну від 29-річного Івана Петряка чи 26-річного Мар'яна Шведа, після повернення в Україну з Європи вдалося досить швидко адаптуватися до реалій УПЛ та вимог у таборі донецької команди. В осінній частині сезону в рамках національної ліги Зубков зіграв 15 матчів, відзначившись 4 голами та 3 асистами. Цифри досить непогані, проте якщо враховувати інші статистичні показники футболіста (зокрема, Олександр – беззаперечний лідер УПЛ за кількістю ударів по воротах суперника – 64, а також – за дотиками у штрафному майданчику суперника – 79), то стає очевидним: коефіцієнт корисної дії у вінгера поки що на вельми посередньому рівні. Втім, націленість на ворота опонентів та постійна активність у атаці поки що переважують ті мінуси в грі Зубкова, про які ми розповідали читачам Sport.ua нещодавно в рамках окремого матеріалу.

Атакувальний півзахисник – Віталій Буяльський («Динамо»)

ФК Динамо. Віталій Буяльський

30-річний Віталій Буяльський після відходу з «Динамо» Віктора Циганкова та отримання тяжкої травми Андрієм Ярмоленком є, мабуть, ключовою надією Олександра Шовковського. Цей виконавець у 13 поєдинках УПЛ має в активі 11 результативних дій (6 голів та 5 асистів), і це чудовий показник. Саме Буяльський прямо зараз є найкращим асистентом чемпіонату, а ще він – його лідер за кількістю виконаних глибоких передач (46). Крім того, якщо брати до уваги середньоматчові показники, то тут Буяльський є ще й найкращим в УПЛ за ключовими передачами, яких у перерахунку на 90 хвилин Віталій робить 1,18. Та й дуже високу точність пасів у розріз (63,64% - другий показник у лізі) теж навряд чи варто скидати з рахунків. Засмучує лише те, що до своїх років Віталій має на рахунку тільки неймовірно скромні 13 матчів за збірну України…

Лівий вінгер – Бені Макуана («Полісся»)

Резерв: Максим Задерака («Кривбас») та Андрій Штогрін («Чорноморець»)

ФК Полісся. Бені Макуана

Це зараз на сторінках різних видань та у роликах на Youtube ви знайдете багатьох експертів та аналітиків, які вам розкажуть, що трансфер Бені Макуана у «Полісся» був ледве не приречений на успіх – мовляв, клуб із Житомира брав не якогось ноунейма, а футболіста з досвідом виступів у французькій Лізі 1. Проте, заради справедливості, влітку нинішнього року, коли Макуана тільки перебирався у «Полісся» з «Монпельє» за 250 тисяч євро, навколо цього трансферу було набагато більше питань та сумнівів, аніж нинішньої напускної впевненості. Та й увесь досвід Бені в Лізі 1 зводився до 491 хвилин, проведених у рамках 31 матчу (менше 15 хвилин в перерахунку на один поєдинок!), за які африканець відзначився аж… 1 результативною передачею. Тому 4 голи та 2 асисти у 17 матчах за «Полісся» в осінній частині сезону УПЛ можна вважати великим успіхом для Макуана. Також африканський легіонер посідає у чемпіонаті друге місце за ривками із просуванням (56) та четверте – за кількістю обведень (89). Яскрава, а головне ефективна, гра Бені в УПЛ вже привела до стрімкого зростання його оціночної трансферної вартості: рівно вдвічі – із 600 тисяч євро до 1,2 мільйонів євро. Але навряд чи навіть за такі гроші власник «Полісся» Геннадій Буткевич погодиться відпустити Макуана у зимове трансферне вікно.

Центральний нападник – Олег Кожушко («Кривбас»)

ФК Кривбас. Олег Кожушко

Осінню частину чемпіонату Олег Кожушко на пару із Владиславом Ванатом з «Динамо» завершив у статусі найкращого голеадора української Прем'єр-ліги. Кожен із форвардів забив по 7 м'ячів, і якщо для Ваната після минулого сезону цей показник не можна називати дивовижним, то результативність Кожушка у команді Юрія Вернидуба справді виявилася приємною несподіванкою. Раніше на топ-рівні вітчизняного клубного футболу Олег ніколи не забивав більше 2 м'ячів за сезон…

Центральний нападник – Владислав Ванат («Динамо»)

Резерв: Олександр Філіппов («Дніпро-1») та Пилип Будківський («Полісся»)

ФК Динамо. Владислав Ванат

Владиславу Ванату вдалося заслужити довіру Мірчі Луческу, що є непростим завданням для будь-якого форварда з українським паспортом. Під керівництвом румунського наставника нападник провів 44 матчі, у яких відзначився 13 забитими м'ячами. Статистика із Олександром Шовковським, як тренером «Динамо», у Ваната й зовсім вражаюча – 7 голів у 9 матчах, і поки немає жодних підстав вважати, що навесні новий повноцінний коуч «біло-синіх» не продовжить довіряти Владиславу місце в основному складі команди. Теоретично змінити ситуацію може, мабуть, тільки трансфер Ваната до іншого клубу, але для цього поки що немає жодних передумов – у ЗМІ подібна можливість навіть не обговорюється, і це чудовий шанс для Владислава завершити сезон в «Динамо», паралельно збільшивши показник забитих м'ячів та підтягнувши його до значно соліднішої як для форварда цифри.

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Німеччина буде представлена 5 клубами у ЛЧ. Чи потрапить Шахтар в основу?
Футбол | 02 травня 2024, 06:40 59
Німеччина буде представлена 5 клубами у ЛЧ. Чи потрапить Шахтар в основу?

Вже відомі всі 5 клубів: Байєр, Баварія, Штутгарт, РБ Лейпциг, Боруссія Д

Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?
Футбол | 02 травня 2024, 04:34 3
Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?

Найближчим часом Карло Анчелотті вирішить, хто гратиме проти «Кадіса»

Коментарі 23
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Артур Отаманчук
примерно 50% согласен, остальное вымысел.
Анатолий Кисель
Очень спорный список , отсутствие Конопли , Судакова ,Степанеки, Дубинчака  просто не понятно...
avk2307
Матвиенко тут конечно лишний. Даже если резерв посмотреть, то игроки резервные играли лучше. Тот же Бескоровайный три гола забил, но все честно, а не такой цирк, как Коля Вересу.
Ну он лично забил три гола , это больше, чем раньше забивал, но это ж его прогресс, а не прогресс в УПЛ. Тут намного лучше есть защитники и даже Ребров поставил не его, а Сватка. И  как он играл в защите?
Да любой защитник Колоса, Кривбаса, Черноморца и Руха лучше ж играл.
А нам тут рассказывают , что защитника оценивают по движению мяча вперед
Remark
Якщо в рейтингу є Матвієнко, то все ясно з цим рейтингом!
avk2307
І до речі питання до автора:
якщо цей рейтинг Wyscout, то чому немає посилання і коллаж від Олексія Сливченка?
TarasTaras94
Буяльський капець недооцінений гравець, він заслуговує на більшу вагу у збірній, принаймні гравцем ротації на регулярній основі 
-PhoeniX-
Мне кажется, что сразу два нападающих для такого рейтинга многовато. Зато отсутствует опорник (Пихаленок на опорника тянет слабо, а Склар с Крыськивым вообще не опорники). Было б интересно прочитать именно про эту позицию, ибо в сборной тут играют уже в ветераны, и скоро близится смена поколений на этой позиции
Swed
Если бы этот состав  определился, как раньше, по мнению ведущих журналистов и тренеров Украины. То это было бы ближе к телу.)
 А так, какой то
Wyscout что то там навычислял на компе и выдал нам как очередную пиццу.)