Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 20 грудня 2023, 21:23
7346
1

Ендріка підставили? Навколо вундеркінда Реала спалахує допінговий скандал

17-річний бразилець підписав рекламний контракт, який може негативно позначитися на його кар'єрі

| Оновлено 20 грудня 2023, 21:23
7346
1
Ендріка підставили? Навколо вундеркінда Реала спалахує допінговий скандал
Instagram.com/endrick. Ендрік

Трохи більше року тому мадридський «Реал» оголосив про покупку юного форварда «Палмейраса» Ендріка, за якого іспанці заплатили 37,5 мільйонів євро та прописали для бразильців низку вкрай вигідних бонусних виплат на майбутнє. Офіційно гравцем «бланкос» Ендрік зможе стати тільки влітку 2024 року, коли відсвяткує свій 18-й день народження, а поки що вундеркінд продовжує виступати на батьківщині, де у свої юні роки вже встиг стати дворазовим чемпіоном бразильської Серії А, відзначившись 14 голами у 38 поєдинках.

Втім, ще до моменту переїзду в Європу Ендрік встиг вляпатись у дуже неприємну історію. Очевидно, що юний форвард повністю довірився своїм радникам, й тепер не зовсім зрозуміло, яким чином на ньому позначиться таке рішення…

8 грудня фармацевтичний бренд Neosaldina оголосив про початок п'ятирічної рекламної співпраці з Ендріком. За повідомленнями ЗМІ, контракт із форвардом «Палмейраса», який вже де-юре належить «Реалу», став найбільшим в історії компанії, яка виробляє медичні препарати від головного болю. Очікується, що щорічно Ендрік отримуватиме від Neosaldina по 2,5 мільйони бразильських реалів (близько 460 тисяч євро за курсом на поточний момент), причому це базова ставка, яка може бути підвищена за рахунок усіляких бонусних виплат, які залежать безпосередньо від спортивних досягнень та показників нападника.

Neosaldina дуже оригінально оголосила про початок співпраці з Ендріком. У соцмережі Х (раніше – Twitter) компанія написала наступне: «Ми сподобалися один одному, і він прийняв нашу пропозицію! Гравець із м'ячем тепер буде разом із гравцем, який бореться з головним болем! А що ти думаєш про те, що Ендрік тепер у нашій команді?»

«Ендрік є чимось більшим, ніж просто спортсмен. Він є прикладом громадянина, який показує результати вище за середні, вміє бути ефективним та відповідальним, живе легко й із великим гумором. Саме ці характеристики є основою бренду Neosaldina. Ми знаємо, що своєю грою Ендрік викликає головний біль у суперників, а якщо він викликає у когось головний біль, то ми допоможемо його позбутися», – заявила на презентації директор з маркетингу фармацевтичної компанії Карла Діас.

Сам Ендрік на прес-конференції, присвяченій початку співпраці між ним та Neosaldina, був у дуже піднесеному настрої й віджартувався наступним чином: «Скільки грошей я зароблю за цим контрактом? Я навіть не знаю. Це дуже гарний бренд. Коли моя мама та моя дівчина страждають від сильного головного болю, цей засіб їм дуже допомагає».

Здавалося б, звичайна ситуація, яких у світі сучасного футболу навколо відомих футболістів безліч, проте майже одразу ж після оголошення про початок співпраці між Ендріком та Neosaldina у бразильських медіа почав розгорятися допінговий скандал!

Його суть полягає у тому, що однією з речовин, яка є у складі медичного препарату, що відтепер рекламує Ендрік, є ізометептен, який Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) вважає забороненим для спортсменів.

Ізометептен присутній у формулі препарату як речовина, що працює як на зменшення розширення судин головного мозку, що сприяє вщуханню болю у цій області, так і на посилення знеболювального ефекту. В той же час, за класифікацією ВАДА, ця речовина фігурує як заборонений стимулятор.

Стимулюючі речовини, такі як ізометептен, можуть маскувати присутність інших хімічних речовин, категорично заборонених для професійних спортсменів. Його використання у спорті може спричинити серйозне покарання. У випадку з Ендріком немає жодних доказів того, що нападник сам використовував ці ліки, незважаючи на те, що в Бразилії на побутовому рівні вони досить доступні та вважаються якісним анальгетиком, який не має вкрай негативного впливу на організм людини.

Однак навіть без доведеного факту використання препарату Neosaldina Ендрік може зіткнутися із проблемами, які безпосередньо пов'язані з антидопінговими правилами. Справа в тому, що у Бразильському антидопінговому кодексі є стаття, у якій йдеться про допомогу, заохочення чи сприяння у спробах порушувати антидопінгові правила. Покарання по ній може варіюватися від 2 до 30 років дискваліфікації.

Юристи в Бразилії вже розійшлися в думках про те, чи може співпраця Ендріка із відомим фармацевтичним брендом, у препараті якого міститься заборонена для спортсменів речовина, підпадати під норму про допомогу та заохочення спроб порушувати антидопінгове законодавство.

Адвокат Анна Мізуторі в цілому бачить різні можливості для трактування існуючих норм антидопінгових правил, і це навряд чи є гарною новиною для Ендріка, юристам якого тепер доведеться добряче попрацювати.

«На будь-якого спортсмена поширюються правила щодо запобігання та боротьби із допінгом. Його включення до спортивної структури накладає правила, спеціально встановлені із урахуванням юридичної об'єктивності, властивої питанням, що стосуються цінностей, принципів та інших спортивних тем. Можна обговорювати питання типізації поведінки спортсменів, які заохочують вживання певної речовини серед населення, не пов'язаного безпосередньо з професійним спортом, про що йдеться у правилах. У той же час, незважаючи на будь-який намір, загальний чи конкретний, з боку спортсмена зайняти позицію, що суперечить опису кодексу, його згоду стати обличчям такого препарату можна інтерпретувати як форму заохочення та підбурювання, яка може бути порушенням антидопінгових правил», – вважає юрист.

Інший спортивний юрист Маурісіо Корреа да Вейга вважає, що будь-який футболіст не повинен бути пов'язаний із рекламою медичних препаратів, вживання яких заборонено допінговими правилами.

«Є зобов'язання, що виходять за межі відносин клубу та гравця. Крім того, будь-який відомий спортсмен впливає на дітей та любителів спорту й повинен знати про компанії, які наймають його в якості рекламного селебріті. Висококваліфікований спортсмен не може пов'язувати себе та власний імідж із продуктом, що містить заборонену речовину. У загальному законі про спорт чітко зазначено, що спортсмен має здійснювати свою професійну діяльність відповідно до правил, що регулюють спортивну дисципліну та етику», – констатував Корреа да Вейга.

Логічно, що відносно цього питання є й інша думка. Його бразильським ЗМІ висловив, зокрема, юрист Мілтон Жордао, який спеціалізується на питаннях спортивного права і раніше був адвокатом Вищого суду спортивної юстиції Бразилії.

«Я думаю, що ані Ендрік, ані його оточення, ані сама компанія, яка винайняла його, не оцінювали рекламний контракт з цієї точки зору [допінг]. Вони діяли сумлінно. В принципі я не бачу практики поведінки, забороненої національним чи міжнародним законодавством. Однак можна розглянути можливість застосування згадуваної статті Бразильського антидопінгового кодексу. Не можна заперечувати, що на спортсмені лежить велика відповідальність у цьому відношенні, і він має бути обережним зі своїм іміджем та наслідками своїх дій. Це може бути санкціоновано національним та міжнародним законодавством. Все залежатиме від спрямованості вашої волі, тобто якщо ви усвідомлено щось робили, тоді це порушення. Якщо ж Ендрік діє сумлінно, то я не розумію, як це може бути порушенням», – заявив Жордао.

Юристи, які представляють інтереси самого Ендріка, вже висловили у ЗМІ впевненість, що у разі потреби зможуть довести правоту свого клієнта, сумлінність його намірів та відсутність підстав до будь-яких дисциплінарних санкцій.

Також у авторитетному та популярному в Бразилії виданні O Globo вже з'явилася інформація, що у Бразильському управлінні допінг-контролю не бачать принципового порушення правил з боку Ендріка при співпраці із Neosaldina. Однак там все ж таки підкреслюють, що «з етичних міркувань та аби уникнути введення спортсменів в оману шляхом використання заборонених речовин, які можуть поставити під загрозу їхню спортивну кар'єру, рекомендується, щоб спортсмени та допоміжний персонал, враховуючи їхній вплив, не рекламували продукти та/або ліки, які містять речовини, що заборонені у спорті».

Як бачимо, ситуація, м'яко кажучи, неоднозначна і така, що може завдати Ендріку певних проблем. Примітно, що у «Реалі» форвард, починаючи з літа наступного року, отримуватиме по 2 мільйони євро за сезон. Це вчетверо більше, ніж за контрактом із Neosaldina, але якщо в стані «бланкос» зарплату доведеться відпрацьовувати фактично щоденними тренуваннями, то від фармацевтичного бренду гарні гроші юному таланту дістануться всього за кілька рекламних компаній та заходів на рік.

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Чого ти іржеш?». Мілевський невдало розпочав прес-конференцію
Футбол | 01 травня 2024, 18:35 6
«Чого ти іржеш?». Мілевський невдало розпочав прес-конференцію

Артем переплутав назву своєї команди

ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)
Хокей | 02 травня 2024, 10:00 7
ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MrStepanovM .
маячня якась..чувак рекламує ліки від головного болю, а не їх  допінгову складову...зрозуміло одне, що грошей в нього поменшає після співпраці з юристами