Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 16 березня 2024, 14:54
8469
8

Прогрес нашої жіночої команди, домінація Бреза-Буше та Йоганнеса Бьо

Огляд головних подій третього етапу Кубка світу з біатлону

| Оновлено 16 березня 2024, 14:54
8469
8
Прогрес нашої жіночої команди, домінація Бреза-Буше та Йоганнеса Бьо
Getty Images/Global Images Ukraine. Йоганнес Тінгнес Бьо

Третій етап Кубку світу з біатлону прийняв швейцарський Ленцерхайде. Це нова локація для «вищої ліги» стріляючих лижників. Раніше тут проводилися лише етапи Кубка IBU та минулорічний чемпіонат Європи, який є другорядним змаганням у біатлонному календарі. А вже наступного сезону Ленцерхайде прийме чемпіонат світу. Біатлонна траса тут знаходиться на висоті майже півтора кілометри над рівнем моря й є достатньо складною за рельєфом, тож швидкісні біатлоністи тут виграють ще більше часу, ніж зазвичай, у тих, хто робить ставку на точну стрільбу.

Спринт. Жінки

Ще до старту етапу з’явилася інформація, що коронавірус підхопили сенсація старту сезону в Естерсунді француженка Лу Жанмонно та австрійка Ліза-Тереза Хаузер, яка навпаки, на перших етапах виключно розчаровувала. Ясна річ, що вони були відсутніми у стартовому протоколі.

Перша ж гонка підтвердила теоретичні розклади. Лідерки жіночого біатлону ходом вигравали вже у другого ешелону спортсменок ту саму «трамвайну зупинку». Варто просто подивитися підсумковий протокол. Менше хвилини переможниці програли усього 6 спортсменок. А до двадцятого місця розриви сягали майже двох хвилин. Зрозуміло, свій відбиток на такі результати наклало те, що перемогла одна з найшвидших спортсменок у пелотоні – француженка Жюстін Бреза-Буше, при цьому їй вдалося дивовижним чином закрити всі 10 мішеней. У спринтах таке вдається їй приблизно раз на рік, і спрогнозувати момент цього випадку мало хто здатен.

Getty Images/Global Images Ukraine. Жюстін Бреза-Буше

Цікаво, що інші два місця на подіумі також посіли біатлоністки з ідеальною стрільбою. Норвежка Інгрід Тандреволд у жовтому бібі лідерки загального заліку Кубка світу вкотре підтвердила свою стабільність, а італійка Ліза Віттоцці нарешті остаточно подолала наслідки застуди під час першого етапу в Естерсунді. Поборотися з ними могли француженка Жюлія Сімон та шведка Ельвіра Еберг, але кожна з них не закрила по одній мішені. Повернулася після ковіду німкеня Франциска Пройсс. Очевидно, на 100% вона поки не готова, адже з чистою стрільбою посіла лише сьому позицію.

Відзначимо дуже нечастих гостей у топ-10: американку Дідру Ірвін та чешку Терезу Воборникову, які чисто відстрілялися та непогано трималися по трасі. Але у цифрах це «непогано» вимірювалося більш ніж хвилинним відставанням від Бреза-Буше.

Наші

Українки несподівано приємно здивували. Із нашим відставанням у швидкості на перших етапах багато хто припускав, що на складній трасі ми будемо програвати лідерам не одну трамвайну зупинку. Але так не сталося. Усі чотири українські біатлоністки (Анна Кривонос захворіла й на старт не вийшла) потрапили у топ-30. При цьому сумарно на чотирьох зробили лише 2 промахи.

Getty Images/Global Images Ukraine. Анастасія Меркушина

Найкращою з наших стала Анастасія Меркушина. Четверта швидкострільність у гонці разом із середньою швидкістю дозволили їй стати 16-ю. Найкращий наш результат у сезоні. Ірина Петренко показала 21-й хід у гонці (і це теж найкращий результат у сезоні), але один промах завадив їй заскочити аж у топ-10. У підсумку вона менше секунди програла Меркушиній, розмістившись одразу за нею, на 17-й позиції. Юлія Джима з однією хибою стала 24-ю. Нарешті, Христина Дмитренко, закривши всі 10 мішеней, була найповільнішою серед наших спортсменок на лижні, як підсумок, 27-ме місце. Тим не менше, у перший повний сезон на Кубку світу Христину потрібно привітати з найкращим результатом у кар’єрі.

Вдалий виступ дівчат дозволив у Кубку націй українкам випередити збірну Словенії та піднятися на 9-ту позицію. Продовжують тут лідирувати норвежки. Персьюти та мас-старти, нагадаємо, у залік Кубка націй не йдуть.

Залік Кубка націй. Жінки

Спринт. Чоловіки

Чоловічий пелотон, як і жіночий, перед стартом етапу зазнав втрат. Через проблеми зі здоров’ям участь у спринті не змогли взяти швед Себастьян Самуельссон та норвежець Вебйорн Соерум, які посідали, відповідно, друге та десяте місця у загальному заліку Кубка світу. Сама ж гонка, як і у жінок, відзначалася великими розривами у першій десятці. В інтервалі хвилини розмістилися всього 8 спортсменів. На цьому, за великим рахунком, прогнозованість спринту й закінчилася.

Після двох етапів тотального домінування норвежців важко було припустити, що на більш складній трасі несподівано всіх «розірвуть» німці. Але сталося саме так. Бенедикт Долль несподівано відстрілявся в нуль та мав більше, ніж пів хвилини переваги над майже усіма суперниками на фініші гонки. Майже – тому що останнім із фаворитів стартував Йоганнес Тінгнес Бьо. Він промахнувся раз на першому вогневому рубежі, але для нього навіть зараз є цілком можливим вигравати спринт з колом штрафу. Після кулеметної та точної стійки здавалося, що так і станеться. Що таке для Принца біатлону відставання у 4,5 секунди від Долля? Тим більше, коли його ведуть по трасі по результату конкурента. Та німець так увімкнувся на фінішному колі, що не дав зірковому норвежцю жодного шансу, навіть збільшивши свою перевагу на секунду.

Getty Images/Global Images Ukraine. Бенедікт Долль

Третім став ще один німець Філіпп Наврат, який, таке враження, просто зробив собі відпочинок тиждень тому у Хохфільцені, а зараз знову готовий боротися за подіум будь-якої гонки. А взагалі у квіткову церемонію заїхали одрази чотири німці. Філіпп Горн розділив (!) із норвежцем Легрейдом четверту позицію, а шостим став Йоганнес Кюн. Навряд чи це відродить боротьбу за Кубок націй, адже інші топові представники збірної Норвегії конкретно у п’ятницю невдало стріляли (по 3 промахи у Тар’єя Бьо, Ветле Шостада-Крістіансена та Ендре Стрьомсгейма), і при цьому не випали з топ-20. Сумнівно, що у них буде багато невдалих стрілецьких днів.

Окремо варто відзначити дев’яту позицію 22-річного словенця Ловро Планко. Зміна Якову Факу вже на підході.

Наші

На жаль, підтримати успіхи дівчат українцям здебільшого не вдалося, перш за все, через стрільбу. Найкращими нашими снайперами з одним промахом кожен стали Тарас Лесюк та Артем Тищенко. Але вони є найповільнішими у команді на лижні, тому Тарас став лише 45-м, а Артем – взагалі 63-м, навіть не потрапивши у гонку переслідування.

Дмитро Підручний знову був досить швидким, але два промахи не дозволили йому претендувати на топ-10. Лише 22-га позиція із певними шансами за умови вдалого виступу у персьюті потрапити у мас-старт. З тією ж кількістю помилок на стрільбі Артем Прима став 44-м. І, нарешті, знову не вдалася проблемна лежка Антону Дудченку. Три промахи на першому рубежі плюс ще один на другому – 78-ме місце у підсумку.

У Кубку націй Україна залишилася десятою, маючи чималі відриви від 9-ї та 11-ї позицій. Лідирують, звісно, норвежці, на другу позицію завдяки блискуче проведеному спринту піднялися німці, випередивши французів.

Залік Кубка націй. Чоловіки

Гонка переслідування. Жінки

Той, хто перед гонкою вважав жіночий персьют достатньо прогнозованим через великі розриви між трійкою призерок: Жюстін Бреза-Буше, Інгрід Тандреволд, Ліза Віттоцці, та всіма іншими за підсумками спринту, сильно помилився. Адже веселощі почалися з першого ж вогневого рубежу. Згадувані троє лідерок, незважаючи на хорошу, сонячну, майже безвітряну погоду, синхронно зробили по одному промаху. І якщо Бреза-Буше першою залишилася, то на друге місце вже піднялася з четвертої позиції королева персьютів Жюлія Сімон. Втім, Тандреволд і Віттоцці були поруч. Щоправда, ненадовго. Норвежка на другій лежці промахнулася один раз, а на стійках не закрила рівно половину з десяти мішеней, у підсумку фінішувавши у середині другого десятку. Італійка не закрила три мішені вже на другому вогневому та закінчила гонку прямо перед Тандреволд. Ось вам і призерки спринту, фаворитки Кубка світу. Правда, їм все одно далеко до Анамарії Лампіч, яка з двадцяти мішеней у підсумку не закрила 11.

Боротьбу за перемогу в гонці повели француженки Сімон та Бреза-Буше. Подругами їх назвати після кримінальної справи стосовно шахрайства з банківськими картками партнерок по команді від володарки ВКГ минулого сезону, рука не піднімається. Правда, до безпосередніх розбірок на трасі справа не дійшла. Починаючи з другого вогневого рубежу, конкурентки почергово помилялися по разу, при цьому перевага Бреза-Буше жодного разу не складала менше 6 секунд. Так було і перед фінальним колом, а відіграти подібний гандикап у однієї з найшвидших біатлоністок пелотону Сімон шансів не мала.

А ось на третє призове місце перед останньою стрільбою претендували ледь не десять спортсменок, серед яких знайшлося місце й українкам, про що нижче. Певний запас перед іншими мала німкеня Яніна Хеттіх-Вальц, яка до того моменту йшла без промахів. Але на вирішальній стійці її рука трохи здригнулася – один промах. Серед переслідувачок найшвидше та найточніше відпрацювали норвежка Маріт Ісхол Скоган та німкеня Франциска Пройсс. Дві секунди переваги після стрільби Скоган змогла втримати до фінішу. Людина, яка повністю пропустила минулий сезон, а до того провела лише один етап на рівні Кубка IBU з абсолютно посередніми результатами, піднімається на подіум на Кубку світу! Конспірологи точно знайдуть, чим пояснити чергову норвезьку несподіванку.

Наші

Українки видали другу поспіль дуже конкурентну гонку. Варто лише сказати, що перші два рубежі всі четверо наших дівчат пройшли чисто. Сорок із сорока! На лижні програш, звичайно, був, але не такий вже й великий. Усі українки на екваторі гонки входили до топ-20. А після третьої чистої стрільби Ірина Петренко взагалі піднялася на четверту позицію, і, хоч на лижні її дістала ціла група біатлоністок, перед вирішальним рубежем вона претендувала навіть на бронзу. На жаль, один промах позбавив Іру шансів поборотися за подіум чи квіткову церемонію. З кола штрафу вона вийшла 11-ю, а в підсумку посіла 12-те місце. Зате Анастасія Меркушина, не закривши одну мішень на першій стійці, другу відпрацювала швидко та влучно й пішла на трасу десятою. Цю позицію їй вдалося утримати до фінішу. Є перше потрапляння до топ-10 у сезоні!

Юлія Джима на обох стійках заробила по колу штрафу, але ходом була найшвидшою з українок. Поборовшись на останньому колі, фінішувала Юля 18-ю. Христині Дмитренко трохи не вистачило сил на кінцівку гонки. Два промахи на четвертому рубежі та сповільнення швидкості привели її на 29-ту позицію. Все одно непоганий результат для поки малодосвідченої гонщиці.

Вдалий виступ українок дозволив Меркушиній, Петренко та Джимі потрапити до п’яти найкращих біатлоністок на етапі поза топ-25 загального заліку. Що, у свою чергу, дало їм можливість потрапити до першого мас-старту сезону. Наразі це серйозний успіх для українського жіночого біатлону.

Гонка переслідування. Чоловіки

Домінація німецьких біатлоністів залишилася поки одноразовим спалахом. У персьюті одразу не задалося зі стрільбою як у переможця спринту Бенедікта Долля, так і у третього призера Філіппа Наврата. По сім (!) кіл штрафу в обох, і як наслідок, позиції в кінці чільної двадцятки. А заправляли всім, звичайно, норвежці. Йоганнес Тінгнес Бьо, як у найкращі роки, ніби знову грався з суперниками у кішки-мишки. То від’їде від усіх, то настріляє пару кіл штрафу на першій стійці. А потім у особистій суперечці все одно розбереться з конкурентами прямо на останньому вогневому, навіть не задіявши свою шалену швидкість по трасі. Правда, тут на гру не було схоже. Просто у цьогорічного Йоганнеса не вистачає стабільності, щоб вигравати гонки простішими методами.

Getty Images/Global Images Ukraine. Йоганнес Тінгнес Бьо

Боротися з Бьо-молодшим намагалися ще двоє норвежців. На вирішальну стійку разом з ним прийшли Стурла Легрейд та Ендре Стрьомсгейм. І якщо перший просто допустив один промах, то в другого перед стрільбою раптом випала обойма, на діставання якої та приведення зброї в робочий стан пішло секунд 20. Позначилися ці проблеми й на стрільбі – коло штрафу і 18 секунд відставання від Легрейда. Але ж останнє коло Стурли! Головна вада знов підвела його, і Стрьомсгейм уже перед виходом на стадіон опинився попереду. Далі все було справою техніки. Перший подіум для Стрьомсгейма на Кубку світу, з проривом із 12-ї стартової позиції та подоланням негараздів.

Ще двоє норвежців потрапили до топ-10. Йоганнес Дале став п’ятим, Тар’єй Бьо завдяки ураганному фінішному колу дістався до восьмої позиції. Трохи приходить до тями Кентен Фійон-Має. Після восьмої позиції у спринті, у персьюті він став шостим. Німців у топ-10 залишилося все одно чимало – троє, але це все позиції поза квітковою церемонією. Хоча, за великим рахунком, і для Філіппа Горна, і для Йоганнеса Кюна, і для Юстуса Штрелова такий результат можна назвати хорошим.

Наші

На високі місця після спринту міг розраховувати лише Дмитро Підручний. З 22-ї стартової позиції він почав швидко відіграватися, і після вдалої першої стрільби піднявся на 14-те місце. На жаль, поки капітану важко тримати високу швидкість та при цьому влучно стріляти. Два промахи на другій лежці – і знову Підручний опинився там, звідки й стартував. Заради кращої влучності довелося знизити швидкість, тому, незважаючи лише на один промах на стійках (конкуренти «мазали» чимало), на фініші Дмитро міг сподіватися на боротьбу тільки за топ-20. Кажемо «тільки», бо очевидно, що готовий він зараз на більше. На фінішній прямій Підручному вдалося випередити Ловро Планко і замкнути топ-20. Цього результату вистачило для того, щоб пробитися у недільний мас-старт. Жодної гонки в Ленцерхайде без українців!

Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Підручний

Артем Прима та Тарас Лесюк як стартували один за одним, так і фінішували. Тільки на ще нижчих місцях, ніж у спринті. Прима з 6-ма промахами 52-й, Лесюк з 4-ма 53-й.

Мас-старт. Жінки

Якщо в спринті несподіванкою вважалися десять з десяти закритих мішеней від Жюстін Бреза-Буше, то які були шанси у француженки вибити у мас-старті 20 з 20-ти? Але саме так і сталося. Причому саму гонку Бреза-Буше провела у гросмейстерському стилі. Не вмикала максимальних обертів по дистанції, йшла рівно у тому темпі, щоб не збити пульс перед стрільбою. Все влучила, і могла собі дозволити останнє коло йти вже не на максимальній швидкості. Фантастичний етап для 27-річної біатлоністки, з трьома перемогами у трьох гонках! У нагороду на Новий рік їй дістався жовтий біб лідерки загального заліку Кубка світу.

За призові місця розгорнулася цікава боротьба. Ліза Віттоцці та Франциска Пройсс стріляли точно, але були не надто швидкими на трасі, а інші фаворитки почали чимало помилятися з перших вогневих рубежів. Тому на екваторі гонки серед лідерів значилися зовсім несподівані люди, наприклад, француженка Софі Шово та естонка Туулі Томінгас. Але стрільба стоячи розставила все по місцях. Шово, Томінгас, а разом з ними й Жюлія Сімон, яка недовгий час очолювала пелотон після другого вогневого рубежу, на стійках заробили по 2-3 кола штрафу, і на подіум вже не претендували. Максимум, що вдалося Сімон – поборотися на останньому колі та заїхати на шосту позицію.

Ідеально ж стрільбу стоячи провели дві шведські сестри: Ганна та Ельвіра Еберг. Це, щоправда, не гарантувало їм призових місць, адже зовсім поруч були Ліза Віттоцці та Інгрід Тандреволд. Та за швидкістю сестри були найкращими в гонці, а безпосередньо сімейні розбірки виграла Еберг-молодша. Ганна навряд чи сильно засмутилася, адже після в цілому невдалого етапу третя позиція є серйозним досягненням. Не забуваємо, що минулого сезону вона була саме третьою у заліку мас-стартів.

На святкові канікули Жюстін Бреза-Буше йде лідеркою загального заліку, на 10 очок випереджаючи Інгрід Тандреволд. У трійку піднялася Ельвіра Еберг. Цікаво, що попри серйозну перевагу норвежок у Кубку націй, у особистому топ-10 знаходяться лише 2 представниці цієї збірної. А ось француженок – цілих 3.

Наші

Перед гонкою стало відомо про зняття Доротеї Вірер та Марте Кракстад Йохансен, завдяки чому отримала можливість вперше спробувати свої сили у мас-старті на топ-рівні Христина Дмитренко. Якщо напередодні її сил вистачило на три рубежі, то зараз – уже на два. Чисті лежки, чотири кола штрафу на стійці та невисока швидкість привели її на 25-ту підсумкову позицію.

Найкращою з чотирьох українок стала Юлія Джима. Вона стала єдиною з наших, хто за чистою швидкістю увійшов до топ-20 у гонці. Але це все одно відставання більш ніж у півтори хвилини від лідера. Плюс ще три штрафні кола та фініш на 19-му місці. Краще за всіх українок стріляла Ірина Петренко: вона зробила два промахи, показавши хорошу швидкострільність. Проте невисока швидкість дозволила фінішувати тільки 22-ю. І нарешті, на останній день етапу не вистачило влучності Анастасії Меркушиній. Цілих 6 неточних пострілів стали одним з найгірших стрілецьких результатів у гонці. Як результат, передостаннє, 29-те місце.

Проблема з відновленням дошкуляла нашим біатлоністкам і у найкращі роки, що вже казати про сьогодення. Тим не менш, порівняно з першими двома етапами, прогрес українок є очевидним. Побачимо вже у 2024-му, чи продовжиться він надалі. А поки маємо двох біатлоністок у топ-30 загального заліку. Ірина Петренко 26-та, Юлія Джима, яка виступала тільки на двох етапах, замикає чільну тридцятку.

Особистий залік Кубка світу. Жінки

Мас-старт. Чоловіки

Перший чоловічий мас-старт сезону почав дивувати ще до початку гонки. Стурла Легрейд незбагненним чином під час холостого тренажу із гвинтівкою у приміщенні завдав з неї пострілу. На щастя, люди не постраждали, однак спортсмена було дискваліфіковано IBU на одну гонку, тобто, недільний мас-старт. Окрім Легрейда, не вийшов на старт Себастьян Самуельссон, який так і не одужав після ковіду.

У самій гонці від першого вогневого рубежу почалися дивні речі. Якщо по одній незакритій мішені Йоганнеса Тінгнеса Бьо та Ветле-Шостада Крістіансена ще можна було уявити, то два промахи Кентена Фійона-Має, Ендре Стрьомсгейма, Бенедікта Долля, Філіппа Наврата, Мартіна Понсілуоми важко раціонально пояснити. Із записних фаворитів чисто відстрілялися тільки Тар’єй Бьо та Йоганнес Дале. У подальшому виявилося, що вони зробили акцент саме на стрільбу, пожертвувавши звичною швидкістю. В лідери ж несподівано вирвався Емільєн Жаклен, ніби згадавши більш юні роки. Вистачило француза на половину дистанції, після чого його швидкість впала, що разом з двома промахами навіть не дозволило потрапити у топ-10.

Бьо-старший та Дале продовжували робити своє. З чистою стрільбою вони разом підійшли до останнього вогневого рубежу. Проблема для них полягала не тільки у тому, що поруч знаходився більш швидкий Вебйорн Соерум, який проводив тільки першу свою гонку на етапі. Наявність у цій компанії Бьо-молодшого мала їх бентежити найбільше. І якщо Соерум настріляв два кола штрафу й за подіум поборотися не зміг, то Йоганнес Тінгнес, як і напередодні у персьюті, закрив усі мішені та понісся до чергової перемоги. Тар’єй Бьо та Дале промахнулися по разу і на останньому колі вирішували долю другої позиції. Прогнозовано суперечку виграв більш швидкий Йоганнес. У підсумку маємо норвезький подіум та 5 норвежців у квітах. Лише Мартіну Понсілуомі зі своїм четвертим місцем вдалося трохи розбавити натовп сусідів-скандинавів. А з німців у топ-10 несподівано потрапив тільки Давид Цобель – сьома позиція.

Загальний залік Кубка світу з поверненням на першу сходинку Йоганнеса Тінгнеса Бьо став виглядати більш звично. Правда, п’ятеро норвежців на перших п’яти місцях все одно виглядають трохи перебором.

Наші

Україну в мас-старті представляв один Дмитро Підручний. Стартове коло дистанції тернополянин пройшов швидко, намагаючись пробратися до середини пелотону зі своїм 28-м стартовим номером. Це йому вдалося, але от промаху на першому рубежі уникнути не вийшло. І після цього швидкість Дмитра згасла. Здалося, що фізично до трьох гонок поспіль він після травми повністю ще не готовий. Тому й стрільба теж не особливо вдалася. З трьома колами штрафу Підручний у підсумку посів 26-те місце.

Особистий залік Кубка світу. Чоловіки

Тепер Кубок світу бере двотижневу паузу на свята. Наступний етап відбудеться, починаючи з 4 січня, в німецькому Обергофі. У програмі спринти, персьюти та класичні естафети. Тепер уже жінкам доведеться провести три гонки за три дні.

А трохи раніше, 28 грудня, у Гельзенкірхені відбудеться традиційна комерційна Різдвяна гонка, де Україну представлятимуть Юлія Джима та Дмитро Підручний.

Станіслав МАТУСЕВИЧ

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ekvato
Мені стаття подобається, написано глибоко, з аналізом усіх подій не тільки в цих гонках, але і зі згадками про попередні етапи. Посперечатися з таким детальним розбором можуть хіба на сайті Федерації біатлону України, але на те це і сайт біатлону. Станіславу дякую, на хейтерів увагу не звертайте, лупайте сю скалу і надалі, Ви робите це якісно. У дівчат поки помітний прогрес, хлопці поки не дотягують до вболівальницьких очікувань, побачимо, як то буде після різдв'яно-новорічної паузи
Alex Komnin
Де ще Матусевич не писав? Він вже оглядач? Бачу його ім'я, навіть не читаю. Футбол, теніс, біатлон...Далі де він своє графоманство буде давати? Про війну й економіку? Чи про кіберспорт?