Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 15 грудня 2023, 19:24
12830
11

Гладкий та ще 7 гравців із 50+ матчами в УПЛ, які зараз без клубу

Кому потрібні досвідчені вільні агенти?

| Оновлено 15 грудня 2023, 19:24
12830
11
Гладкий та ще 7 гравців із 50+ матчами в УПЛ, які зараз без клубу
ФК Чорноморець. Олександр Гладкий

Вже дуже скоро основна частина новин щодо української Прем'єр-ліги буде пов'язана із кадровими питаннями: хто та куди переходить, від кого позбавляються, а кого – запрошують на перегляд. Однак у чому не виникає жодних сумнівів, то це у звично великій кількості безкоштовних угод. У розпал російсько-української війни економіка не дозволяє клубам УПЛ робити надто дорогі покупки, та й у цей час вони просто не мають морального права бути здійсненими. Тому чекаємо звично високий відсоток угод із вільними агентами, а прямо зараз пропонуємо оцінити деякі кандидатури.

Сьогодні у фокусі нашої уваги гравці, на рахунку яких 50 та більше проведених матчів в українській Прем'єр-лізі та які зараз сидять без клубів. Одразу обмовимося, що йтиметься про етнічних українців, тому в списку не буде ані Марлоса, ані Жуніора Мораеса, в яких, вочевидь, десь на горищах бразильських фазенд ще збереглися українські паспорти, але які повертатися до нашої країни, коли тут йде гаряча фаза війни, жодного бажання не демонструють.

Олександр Гладкий

Вік: 36 років
Попередній клуб: «Чорноморець»
Показники в УПЛ: 361 матч, 99 голів, 55 асистів

СК Дніпро-1. Олександр Гладкий

Зайдемо одразу з козирів. 36-річний Олександр Гладкий, котрий влітку цього року попрощався із «Чорноморцем», все ще не оголошував про завершення кар'єри гравця, а тому – доступний для підписання. Триразового чемпіона України у складі «Шахтаря» після відходу зі стану «моряків» пов'язували із трансфером у «Карпати», проте ця інформація не знайшла підтвердження, і з того часу про Гладкого у ЗМІ практично нічого не чути.

Гладкий – це справді унікальний футболіст для українського футболу, оскільки він встиг пограти у всіх культових вітчизняних клубах – «Динамо», «Шахтарі», «Дніпрі», «Металісті», «Карпатах», «Зорі», «Чорноморці». У цьому списку не вистачає, мабуть, лише «Таврії» та «Ворскли», і якщо поки що в аспекті клубу із Сімферополя треба почекати моменту деокупації Криму бравими воїнами ЗСУ, то ось із Полтавою… Поживемо-побачимо.

Дмитро Коркішко

Вік: 33 роки
Попередній клуб: «Металіст»
Показники в УПЛ: 88 матчів, 14 голів, 7 асистів

СК Дніпро-1. Дмитро Коркішко

Вихованцю академії «Динамо» Дмитру Коркішку так і не поталанило зіграти бодай один офіційний поєдинок у лавах рідної команди. Натомість хавбек досить непогано зарекомендував себе в українській Прем'єр-лізі у лавах «Чорноморця» та «Дніпра-1». Також Коркішко має за плечима легіонерський досвід, оскільки він виступав у Туреччині (за «Гіресунспор» та «Хатайспор») та Казахстані (за «Актобе»).

Минулого сезону Коркішко провів 13 матчів (1 гол) в УПЛ за «Металіст», а після вильоту харків'ян з елітарного дивізіону отримав статус вільного агента, і з того часу ніяк не може знайти нову команду. При цьому, не треба забувати, що у 2009 році Дмитро з юніорською збірною України ставав чемпіоном Європи U-19.

Максим Каленчук

Вік: 34 роки
Попередній клуб: «Акжайик» (Казахстан)
Показники в УПЛ: 85 матчів, 2 голи, 5 асистів

ФК Львів. Максим Каленчук

Вихованець донецького футболу Максим Каленчук левову частину поєдинків у рамках української Прем'єр-ліги відіграв за «Сталь» з Кам'янського, яка на той час в плані кадрів багато у чому стала правонаступницею донецького «Металурга», а незабаром пройшла таким же непривабливим маршрутом – від клубу УПЛ до повної ліквідації юридичної особи як такої…

Втім, після «Сталі» Каленчук ще пограв в Україні за «Олександрію», «Верес» та «Львів», а потім подався до першолігового на той момент «Руху», аби згодом остаточно залишити країну та податись на легіонерські хліби. У 2020 та 2021 роках Максим грав у Білорусі за «Вітебськ», а у січні 2022-го повернувся до України, підписавши контракт з ЛНЗ, проте після початку повномасштабної фази російсько-української війни знову відбув до іноземного чемпіонату. З квітня 2022-го до січня 2023-го Каленчук грав у Казахстані за «Акжайик», а потім отримав статус вільного агента і вже більше року залишається незатребуваним.

Вадим Парамонов

Вік: 32 роки
Попередній клуб: «Урарту» (Вірменія)
Показники в УПЛ: 58 матчів, 2 голи

ФК Рух. Вадим Парамонов

В українській Прем'єр-лізі Вадим Парамонов відомий передусім за виступами у складі «Львова» та «Колоса». У цих командах центральний захисник, власне, й провів більшу частину поєдинків в еліті вітчизняного футболу, хоча також недовго захищав кольори «Руха». У лютому 2021 року Парамонов відбув до Вірменії, де став гравцем «Урарту». З цією командою Вадим у сезоні-2022/23 став чемпіоном та володарем Кубка країни, але влітку поточного року співпраця між сторонами завершилася.

З того часу про Парамонова мало що чути, й наразі навіть невідомо, де знаходиться цей захисник, який народився у Павлограді та робив перші кроки у футболі на Дніпропетровщині. У «Львові» та «Колосі» Парамонов був досить непоганим виконавцем, і у свої 32 роки напевно ще здатний стати у нагоді на хорошому рівні – в Україні чи за її межами. Хоча в такі непрості часи можна очікувати будь-чого, аж до новин про передчасне завершення кар'єри.

Роман Підківка

Вік: 28 років
Попередній клуб: «Інгулець»
Показники в УПЛ: 72 матчі, 19 – без пропущених м'ячів

ФК Карпати. Роман Підківка

На початку минулого десятиріччя Романа Підківку, котрий є вихованцем академії «Карпат», називали одним із найперспективніших молодих голкіперів країни, і пророкували йому шлях у професійному футболі як мінімум не гірший, ніж у Богдана Шуста. Однак у якийсь момент щось в кар'єрі Підківки пішло не за правильним сценарієм. Чи то він вчасно не пішов із «Карпат», чи то знизив до себе вимоги і перестав працювати на межі можливостей, проте перебратися до топ-клубу Роману, на відміну від Шуста, так і не пощастило.

У лютому 2019 року Підківка залишив «Карпати» й подався до «Арсеналу-Київ», але через півроку знову повернувся до табору львів'ян. У серпні 2020-го Роман пішов у «Чорноморець» та провів у команді 14 матчів в рамках Першої ліги, а влітку 2021-го опинився без клубу і більше року був нікому непотрібним. Новий клуб Підківка знайшов лишень восени 2022-го, підписавши договір із «Інгульцем», але й у Петровому не зумів стати ключовим голкіпером команди. З літа Підківка знову сидить без клубу і поки його перспективи виглядають вельми туманними, хоча гравцеві всього 28, що для воротаря – самий розквіт кар'єри.

Максим Дегтярьов

Вік: 30 років
Попередній клуб: «Атирау» (Казахстан)
Показники в УПЛ: 90 матчів, 20 голів, 6 асистів

ФК Десна. Максим Дегтярьов

В українській Прем'єр-лізі Максим Дегтярьов дебютував у лавах донецького «Металурга». Можливо, у цій команді форвард і мав якісь серйозні перспективи, але влітку 2015 року донецький клуб припинив існування, а Дегтярьов подався до краматорського «Авангарда», а трохи пізніше знову-таки на рівні Першої ліги виступав за «Полтаву».

Повернутися до УПЛ Дегтярьову пощастило у 2018 році, коли він підписав контракт з «Олімпіком». Згодом пограв ще й за «Десну», але топ-рівня результативності не демонстрував. Влітку 2022 року Дегтярьов перебрався до Казахстану, де з того часу встиг змінити дві команди, погравши за «Тараз» та «Атирау». У стані останнього практично не грав, і на початку серпня нинішнього року отримав статус вільного агента, в якому перебуває й донині.

Артем Громов

Вік: 33 роки
Попередній клуб: АЕК Ларнака (Кіпр)
Показники в УПЛ: 253 матчі, 49 голів, 32 асисти

ФК Зоря. Артем Громов

Артему Громову вдалося пограти в українській Прем'єр-лізі за «Ворсклу», «Динамо», «Зорю» та «Дніпро-1», причому у полтавській та луганській командах цей атакувальний футболіст був одним із ключових, що й знайшло відображення у його показниках результативності. Втім, перехід влітку минулого року із «Зорі» до «Дніпра-1» не видався для Громова успішним, і вже у січні 2023-го Артем на правах вільного агента поїхав виступати на Кіпр за АЕК з Ларнаки.

У 13 матчах за АЕК Громов не забив жодного м'яча, і у травні кіпріоти оголосили про дострокове завершення співпраці з українцем, хоч із самого початку підписували з ним контракт на півтора сезони. З того часу про Артема практично нічого не чути, окрім скандальної інформації про те, що Громов був включений до списку українських спортсменів, які не повернулися з-за кордону, виїхавши за межі країни за спеціальним дозволом. Цей перелік був складений та оприлюднений Міністерством молоді та спорту України.

Юрій Коломоєць

Вік: 33 роки
Попередній клуб: «Минай»
Показники в УПЛ: 116 матчів, 24 голи, 8 асистів

ФК Минай. Юрій Коломоєць

Вихованець криворізького футболу Юрій Коломоєць на рівні української Прем'єр-ліги дебютував досить у пізньому віці – в 25, причому у лавах «Олександрії», де у здібності та талант нападника повірив Володимир Шаран. В УПЛ за «жовто-чорних» Коломоєць відіграв лишень півсезону, після чого на правах вільного агента пішов у «Ворсклу», де й набув ще більшої відомості та впізнаваності.

У лютому 2020 року Коломоєць поїхав до Естонії, потім грав у Таджикистані, а на рівень УПЛ Юрію вдалося повернутися тільки на початку лютого 2022-го, після того, як він встиг пограти у Першій лізі за «Волинь» та «Полісся», а потім оформив договір із «Минаєм». На жаль, показати результативну гру у клубі, що представляє Закарпаття, Коломоєць так і не зумів – в УПЛ-2022/23 на рахунку форварда виявилося 15 матчів, в яких він не відзначився результативними діями. Влітку «Минай» оголосив про відхід Коломойця, і з того часу досвідчений бомбардир перебуває десь на межі забуття, яке ризикує ще десь через півроку перебування поза футболом перетворитися на тотальне.

Оцініть матеріал
(98)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
nick07
а кому потрібні ці старпьори? вони вже навряд чи можуть підсилити клуб
Перець
Список невдах за останній рік, нах кому вони потрібні 
Ігор Бойко
Підківка ще молодий, дивно що не затребуваний. Можливо міг би приносити користь Минаю, чи Вересу виходами на заміну на останні 20 хв 
Віктор Коробка
Можливо хтось з них ще пограє, але ми вже бачили повернення Селезньова. При всій повазі до Жені - це вже був зовсім не той гравець, як колись.
Alexs
Цім хлопцям треба задуматись про інший заробіток ніж футбол
Sheva19
Ну если только во второй лиге 
Sheva19
Там Ещё Женя Коноплянка скоро будет свободен
avk2307
Ті що за кордоном  як мінімум трансфенний лист повинні отримати від УАФ. А вони ж порушили? чи ні? Тут мені здається також питання