Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 16 грудня 2023, 07:57
16219
36

П'ять найкращих бразильських легіонерів в історії Динамо

Небагатьом «чарівникам м'яча» вдалося стати по-справжньому своїми для київської команди та її фанів

| Оновлено 16 грудня 2023, 07:57
16219
36
П'ять найкращих бразильських легіонерів в історії Динамо
Getty Images/Global Images Ukraine. Бетао

Це сьогодні у лавах першої команди Динамо практично немає легіонерів, проте за часів, коли в українському футболі водилися гроші, а власники клубів охоче та активно інвестували їх у підсилення складів своїх команд, кияни мали змогу підписувати гравців із будь-якої точки земної кулі. Абсолютно не дивно, що в історії київського клубу значаться аж 22 бразильські легіонери, а куди дивніше інше, що одиницям з них, у чому полягає основна відмінність Динамо від Шахтаря, вдалося стати по-справжньому знаковими фігурами для «біло-синіх», а також – улюбленцями вимогливих уболівальників столичної команди.

Про п'ятірку найкращих бразильських легіонерів в історії Динамо ми й пропонуємо згадати прямо зараз…

Карлос Корреа

Період у Динамо: 2006 – 2012
Матчі / голи за Динамо: 108 / 14

Карлос Корреа розпочинав кар'єру у лавах маловідомих бразильських клубів, проте на початку 2003-го йому пощастило перебратися до Палмейраса, де футболіст, який діяв на позиції центрального або опорного півзахисника, а також був здатний за необхідності зіграти праворуч на фланзі, добре зарекомендував себе й через три із половиною роки перебрався до Європи – у київське Динамо за 4 мільйони доларів.

В Динамо Корреа вдалося досить швидко адаптуватися до українського та європейського футболу, а також заслужити на довіру тодішнього головного тренера команди Анатолія Дем'яненка. У цього фахівця Карлос був основним футболістом, і за підсумками сезону-2006/07 став чемпіоном України, принагідно додавши до цього престижного титулу перемоги у Кубку та Суперкубку країни.

Після відходу Дем'яненка Корреа продовжив залишатися серед ключових гравців Динамо на досить короткий відрізок часу, коли команду очолювали Йожеф Сабо та Олег Лужний. З приходом на тренерський місток Юрія Сьоміна Корреа звично застовпив за собою місце ключового гравця у центрі поля для «біло-синіх», і завдяки цьому виграв ще одне чемпіонство в Україні.

Захід київського етапу кар'єри Корреа збігся із приходом на тренерський місток команди іншого росіянина – валерія газзаєва. Цей фахівець, якого на батьківщині прозвали не інакше як «пес» та який нині повністю виправдовує це прізвисько, будучи одним із справжніх ланцюгових псів путінського режиму у світі спорту, не бачив бразильського хавбека у своїх планах, через що Карлос почав блукати орендами, відігравши два сезони за Атлетіко Мінейро та Фламенго. Наприкінці 2010-го на пост коуча Динамо повернувся Юрій Сьомін, за якого Корреа ненадовго знову почав потрапляти до складу «біло-синіх», але вже у серпні 2012-го бразильський легіонер вирішив остаточно розпрощатися із київським клубом, пішовши на правах вільного агента у Палмейрас, де йому запропонували досить непоганий контракт.

До Бразилії Корреа повернувся вже коли йому було за тридцять, й досягти серйозних успіхів ніде так і не зміг. Усього півроку він провів у Палмейрасі, а потім грав за Португезу, Форталезу, Ітуано та Капіваріано. Відомо, що влітку минулого року Корреа залишив стан останніх, проте про завершення професійної кар'єри так і не оголошував, хоча наприкінці грудня йому «стукне» вже 43.

Клебер

Період у Динамо: 2004 – 2009
Матчі / голи за Динамо: 105 / 36

Вихованець академії Сан-Паулу Клебер Джакомацци непогано зарекомендував себе не лише у складі рідної команди, а й на чемпіонаті світу-2003 U-20, де були присутні скаути багатьох європейських клубів, зокрема й Динамо. Вже на початку 2004 року Клебер за 3 мільйони доларів перебрався до табору «біло-синіх», які виграли конкуренцію за футболіста у Баєра, Шахтаря, а також низки іспанських клубів.

У перших сезонах в Динамо Клебер швидко став одним із гравців основної обійми, причому на нього розраховували практично усі тренери, які в той період досить часто змінювали один одного на чолі київської команди – Олексій Михайличенко, Йожеф Сабо, Леонід Буряк, Анатолій Дем'яненко. У складі «біло-синіх» бразильському форварду пощастило виграти два чемпіонства в Україні, а також три національні Кубки.

Клебер вирізнявся гарною швидкістю та технікою, а також надмірною непоступливістю у боротьбі за м'яч із захисниками суперників. Нерідко цей форвард йшов на відверті провокації, чим заробляв для опонентів картки як жовтого, так і червоного кольору. Також недоброзичливці пред'являли бразильцю претензії за надвисоку схильність до симуляції, проте шанувальники Динамо загалом підтримували такі методи ведення гри з боку свого нападника, й в певний момент Клебер вважався найкращим форвардом «біло-синіх».

У лютому 2008 року, коли Динамо вже очолював Юрій Сьомін, Клебера на правах оренди відпустили до Палмейраса, а через рік форвард на постійній основі перейшов у Крузейро. З того часу бразилець більше не повертався до європейського футболу, а переважно виступав на батьківщині. Хоча у кар'єрі Клебера після Динамо були достатньо титуловані за бразильськими мірками клуби (Крузейро, Палмейрас, Греміо), проте здобути чемпіонство на батьківщині форварду так і не поталанило.

Наприкінці 2018 року Клебер залишив Бразилію заради переїзду до США, де підписав контракт із клубом Остін. У його лавах за два роки бразилець й завершив кар'єру. З того часу про 40-річного Клебера якщо що й чути, то виключно в негативному чи скандальному аспекті. Зокрема, у вересні екс-форвард Динамо на автозаправці неподалік Сан-Паулу побив працівників закладу, через що постраждалим довелося звертатися до поліції.

Бетао

Період у Динамо: 2008 – 2013, 2015
Матчі / голи за Динамо: 168 / 0

Центральний захисник Бетао, який є вихованцем Корінтіанса, міг опинитися в Європі ще у 2007 році, коли переговори про його придбання вів Сошо. Французький клуб встиг узгодити суму угоди з «тімау», а також про все домовився із самим футболістом, але буквально в останній момент відмовився підтверджувати угоду, через що Бетао залишився в Коринтіансі, із яким за підсумками сезону-2007 вилетів до бразильської Серії В. Втім, не побажавши грати на нижчому рівні, Бетао пішов у Сантос, звідки через півроку за 2 мільйони доларів й переїхав до Динамо.

На батьківщині Бетао прославився як вкрай непоступливий захисник, що бразилець демонстрував і у вельми контактному українському чемпіонаті. При цьому, легіонер практично завжди намагався діяти жорстко, але не жорстоко, в рамках правил, наскільки це виходило. Не дивно, що у 168 матчах за Динамо в пасиві Бетао не було жодної прямої червоної картки і лише раз його виганяли з поля за два "гірчичники". Та й самих жовтих карток у Бетао в Динамо було зовсім небагато – 19.

До Динамо Бетао переходив, коли наставником киян був Юрій Сьомін. Саме під керівництвом цього коуча бразилець і відіграв найбільше матчів за «біло-синіх» - 99, хоча валерій газзаєв також довіряв легіонеру, й досить регулярно ставив того до складу. З Динамо із Сьоміним Бетао в 2009 році став чемпіоном України, а через рік виграв Кубок вже у статусі підопічного газзаєва.

Втім, із приходом на тренерський місток Динамо Олега Блохіна бразилець виявився не затребуваним, і у січні 2013-го на правах вільного агента був відпущений у французький Евіан. Цікаво, що за два роки, на початку 2015-го, коли коучем Динамо був вже Сергій Ребров, Бетао повернувся до табору "біло-синіх", підписавши короткостроковий трудовий договір. Це дозволило бразильцю провести за киян ще три матчі у рамках Кубка України та стати володарем цього трофею за підсумками сезону-2014/15.

Влітку 2015 року Бетао знову пішов з Динамо в Евіан, а потім ще протягом шести років виступав на батьківщині за Аваї, перш ніж у травні минулого року оголосив про завершення кар'єри. Нині бразильцю 40 років, і він поки що не виявляє бажання продовжувати своє перебування у футболі в статусі тренера чи функціонера.

Данило Сілва

Період у Динамо: 2010 – 2017
Матчі / голи за Динамо: 220 / 3

Кар'єра Данило Сілви розпочиналася вкрай небанально з точки зору бразильських гравців. Перші кроки у футболі правий захисник, здатний також зіграти у центрі оборони, робив у приватній школі, а розпочати виступи на професійному рівні змушений був у США, оскільки на батьківщині не отримав гідних пропозицій. Втім, кар'єра в Метростарз (нині - Нью-Йорк Ред Буллз) у Данило Сілви видалася нетривалою, оскільки там він отримав серйозну травму та змушений був повернутися на батьківщину.

Згодом виступав у Бразилії за Гуарані, Сан-Паулу та Корінтіанс, а в лютому 2010 року за 4 мільйони євро перебрався до Динамо. Данило Сілва став одним із небагатьох вдалих трансферів валерія газзаєва часів роботи того в Україні. Бразильцю вдалося закріпитися у першій команді, де він регулярно виступав за газзаєва, Сьоміна, Блохіна та Реброва. З Динамо Данило Сілва двічі ставав чемпіоном України, двічі вигравав Кубок країни та один раз тримав над головою Суперкубок.

Працьовитий на полі і дуже привітний та позитивний у повсякденному житті Данило Сілва швидко став улюбленцем багатьох фанів Динамо. Також до цього бразильця з особливим трепетом ставився президент клубу Ігор Суркіс, про що він розповідав у своїх інтерв'ю. У квітні 2017 року, коли Динамо та Данило Сілва вирішили попрощатися, а фулбек подався на батьківщину до лав Інтернасьонала, офіційний Youtube-канал киян присвятив легіонеру спеціальний ролик із промовистою назвою "Бразилець з динамівським серцем".

Після Динамо Данило Сілва пограв у Бразилії за Інтернасьонал та у США за Лос-Анджелес. В складі останнього у вересні 2020 року бразилець і оголосив про відхід на пенсію. У лютому 2021 року Данило Сілва став міжнародним представником Динамо. Зокрема, тоді повідомлялося, що до сфери його діяльності входитимуть питання, пов'язані із розширенням співпраці Динамо з клубами та організаціями з країн Південної та Північної Америки.

Діого Рінкон

Період у Динамо: 2002 – 2009
Матчі / голи за Динамо: 194 / 72

Вихованець Інтернасьонала Діого Рінкон, безперечно, є найкращим бразильським легіонером в історії Динамо. У столиці України форвард опинився влітку 2002 року, через кілька місяців після смерті великого Валерія Лобановського, після якого керувати командою було довірено Олексію Михайличенку. За Рінкона "біло-сині" заплатили трохи більше 5 мільйонів доларів, що на ті часи було дуже значною сумою для вітчизняного трансферного ринку.

Після нетривалого періоду адаптації Рінкон швидко став своїм у Динамо, демонструючи свої чудові технічні навички, вміння читати гру, а також фантастичне гольове чуття. Діого став справжнім улюбленцем фанатів «біло-синіх», оскільки з регулярністю вражав ворота найпринциповішого суперника Динамо – Шахтаря. У 15 матчах проти донецької команди бразилець відзначився за киян 9 забитими м'ячами, причому деякі з них були феноменально красивими і, напевно, досі свіжі у пам'яті багатьох вболівальників.

Рінкон був ключовим форвардом Динамо за часів Михайличенка, Сабо і Дем'яненка. Кожен із цих наставників стикався з тим, що в побуті Діого, м'яко кажучи, був не найбільш дисциплінованим підопічним. Зокрема, у вболівальницькому середовищі ходять легенди та байки про те, хто і в яких розважальних закладах бачив Рінкона, у якій компанії та яких, якщо так можна сказати, кондиціях. Коли на посаду наставника Динамо прийшов юрій сьомін, стало очевидно, що майбутнього в поціновувача карнавального способу життя Діого Рінкона у столичній команді більше не буде. У лютому 2008-го форвард на правах оренди відбув на батьківщину у Корінтіанс, де, як згодом зізнавався сам, зіткнувся з іще більшою проблемою, пов'язаною з алкогольною залежністю, а вже влітку 2009-го Динамо та Рінкон розірвали контракт.

Після Динамо Рінкон намагався реанімувати кар'єру у грецькій Кавалі, але не досяг успіху. В 2012-му форвард опинився у маловідомому бразильському клубі Каноас, де незабаром і повісив бутси на цвях. Керівництво Динамо так і не спромоглося як слід заробити на Рінконі, хоча за зізнаннями Ігоря Суркіса, свого часу "біло-сині" отримували по бразильцю пропозицію на 10 мільйонів євро від Хоффенхайма. "Золота клітка", яка на той момент практикувалася як в Динамо, так і у Шахтарі, зіграла злий жарт із кар'єрою Діого. Наразі екс-легенді киян 43 роки, він живе на батьківщині, й періодично дає про себе знати через спілкування зі ЗМІ, хоча загалом воліє "не висовуватися" - своє Рінкон, вочевидь, вже відбігав та відтанцював.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(81)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У Реалі дорікнули Луніну за матч з Баварією. Стали відомі причини
Футбол | 02 травня 2024, 15:12 1
У Реалі дорікнули Луніну за матч з Баварією. Стали відомі причини

Український воротар пропустив два голи у півфінальному матчі ЛЧ

Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді
Теніс | 01 травня 2024, 22:26 2
Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді

Єлена Рибакіна виграла у Юлії Путінцевої, Аріна Соболенко обіграла Мірру Андрєєву

Коментарі 36
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Болела
Данило Сілва за менталітетом взагалі не був на бразильця схожий. Дисциплінований, врівноважений, пахарь.
Иван Качура
В порівнянні з нинішніми легіонерами паразитами, ці хлопаки були просто топами. 
Микола Захарченко
Пам'ятаю ще Гільерме , в якого була непогана техніка та швидкість . Але побув він недовго та продали його , здається в Локомотив М .
Brian
Бразильцы явно не сильная сторона Динамо. Там из легионеров больше всего африканцы себя зарекомедовали. Вот по ним я бы посмотрел ТОП-5, даже ТОП10, есть кого выделить.
Артур Отаманчук
та ну нах тут кратовья петушня насрала.
Avaksi
Все добре, але Рінкон - не був форвардом.
Умник
Бетон как же тебя не хватает сейчас.
Леандру тоже
Sheva19
В ментовском клубе одни алкоголики собираютьса после смерти ВВЛ.Бедный Васильевич .
Джей Гетсбі
За паспортом - бразильці,за футбольними якостями - нічим не кращі за українських гравців,якщо не гірші