Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 13 грудня 2023, 19:16
32779
2

7 найцінніших вільних агентів у футболі прямо зараз

Ними можна підсилитись без необхідності виплати трансферної компенсації

| Оновлено 13 грудня 2023, 19:16
32779
2
7 найцінніших вільних агентів у футболі прямо зараз
Getty Images/Global Images Ukraine. Давід де Хеа

Вже за кілька тижнів у європейському футболі відкриється зимове трансферне вікно, коли клуби отримають можливість купувати та реєструвати новачків з метою підсилення складів посеред сезону та коригування проблемних кадрових питань. Втім, для низки клубів витрати на трансферному ринку є неймовірною розкішшю, й вони вважають за краще робити ставку на підписання більш доступних футболістів – вільних агентів.

Давайте подивимося, хто прямо зараз входить у сімку найцінніших вільних агентів у футболі.

7. Санті Міна

Вік: 28 років
Громадянство: Іспанія
Крайній клуб: Сельта
Оціночна вартість на Transfermarkt: 2 млн євро

Getty Images. Cанті Міна

Іспанець Санті Міна, котрий здатен зіграти як у центрі, так і на флангах нападу, є вихованцем академії Сельти. У цьому клубі футболіст в лютому 2013-го у 17 із невеликим років дебютував в іспанській Ла Лізі, де на даний момент провів вже 268 матчів (63 голи, 25 асистів). Основну частину поєдинків на цьому рівні Міна відіграв за рідну Сельту, а також чотири сезони провів у Валенсії, яка влітку 2015 року заплатила за його трансфер 10 мільйонів євро.

У 2019 році Санті повернувся до Сельти, де продовжував грати аж до літа минулого року, коли його віддали у оренду саудівському клубу Аль-Шабаб. За азіатів іспанець зіграв 29 поєдинків, в яких відзначився 6 забитими м'ячами та 5 результативними передачами, а потім отримав статус вільного агента, оскільки в Сельті вирішили розірвати з ним контракт.

Ще навесні 2022 року Санті Міну звинуватили у зґвалтуванні дівчини, яке сталося влітку 2017-го. Футболісту загрожували 8 років, але суд засудив його до 4 років ув'язнення. На цей вирок Міна та його адвокати подали апеляцію, що дозволило футболісту не сісти до в'язниці й вирушити до Саудівської Аравії. Наразі Санті активно підшукує собі новий клуб за межами Іспанії, і адвокати його жертви наполягають, що цим Міна намагається затягнути процес, уникнути покарання, а згодом і якось піти від нього зовсім.

6. Хосе Кампанья

Вік: 30 років
Громадянство: Іспанія
Крайній клуб: Леванте
Оціночна вартість на Transfermarkt: 2,5 млн євро

Getty Images. Хосе Кампанья

Свій футбольний шлях Хосе Кампанья розпочинав у Севільї, а у 2011 та 2012 роках ставав чемпіоном Європи серед юніорів у складі збірної Іспанії U-19. У Ла Лізі Кампанья дебютував, коли йому було 18 років 2 місяці та 28 днів, і в певний момент цього центрального півзахисника вважали неймовірно талановитим та перспективним.

Але влітку 2013-го Севілья погодилася відпустити Кампанью у Крістал Пелас за 2 мільйони євро, і загалом «нервіонці» абсолютно не помилилися. Вийти на топ-рівень Хосе так і не поталанило. Після Англії він пограв ще за Нюрнберг, Сампдорію, Порту, а влітку 2016 року остаточно повернувся до Іспанії, ставши футболістом Леванте. У цій команді Кампанья був ключовим гравцем, але досить часто мав проблеми зі здоров'ям. За сім років на контракті у Леванте хавбек провів в лазареті 573 дні, що зрештою й змусило клуб відмовитися від пролонгації співпраці із Кампаньєю влітку цього року.

Наразі Кампанья є одним з найцікавіших вільних агентів на ринку, йому всього 30 років, хоча деяка схильність гравця до травм і викликає у потенційних роботодавців побоювання.

5. Елдер Кошта

Вік: 29 років
Громадянство: Ангола
Крайній клуб: Лідс
Оціночна вартість на Transfermarkt: 2,8 млн євро

Getty Images. Елдер Кошта

Грати у футбол Елдер Кошта починав в академії Бенфіки, а у січні 2017 року був проданий до Вулверхемптона за 15 мільйонів євро. З того часу кар'єра вінгера була фактично нерозривно пов'язана із англійською Прем'єр-лігою (48 матчів, 4 голи, 5 асистів) та Чемпіоншипом (114 матчів, 19 голів, 20 асистів). Влітку 2020 року ангольський вінгер за 17,7 мільйонів євро перейшов до Лідса, футболістом якого залишався до недавнього часу.

Останні два роки Елдер Кошта провів у інших клубах. Він на правах оренди виступав в Іспанії за Валенсію, а також у Саудівській Аравії – за Аль-Іттіхад. Але влітку анголець повернувся до Лідса, а на початку жовтня домовився із «павичами» про дострокове розірвання контракту за взаємною згодою сторін. Власне, з того часу Кошта й сидить у статусі вільного агента, вивчаючи можливі варіанти з працевлаштування.

Варто зазначити, що із самого початку міжнародної кар'єри Елдер Кошта виступав за юнацькі та молодіжні збірні Португалії. У 2018 році вінгер навіть провів товариський матч у футболці національної збірної Португалії, але вже у 2021-му ухвалив рішення виступати за Анголу, у лавах якої на його рахунку вже 11 поєдинків та 1 забитий м'яч.

4. Анвар Ель-Газі

Вік: 28 років
Громадянство: Нідерланди
Крайній клуб: Майнц
Оціночна вартість на Transfermarkt: 3 млн євро

Getty Images. Анвар Ель-Газі

Анвар Ель-Газі народився та виріс у Нідерландах, хоча має марокканське походження. На професійному рівні цей вінгер почав виступати у складі Аякса, а у січні 2017 року за 7 мільйонів євро перейшов до Лілля. Там нідерландець відіграв півтора сезони, після чого був орендований Астон Віллою, яка викупила контракт Анвара влітку 2019-го вже за 9 мільйонів євро.

У серпні минулого року Ель-Газі за 2,5 мільйони євро повернувся до Нідерландів, де став володарем Кубку та Суперкубку країни разом із ПСВ. Втім, вже на початку вересня цього року сторони погодили дострокове припинення співпраці, й Ель-Газі якийсь час був без клубу. Його сватали у Манчестер Юнайтед, але насправді Анвар опинився у Майнці, за який встиг зіграти лишень 3 матчі в рамках німецької Бундесліги.

3 листопада Майнц оголосив про розірвання контракту з Ель-Газі. У німецькому клубі мотивували це рішення тим, що вінгер продемонстрував неприйнятну для Майнца позицію щодо підтримки палестинських екстремістів та їхніх дій на Близькому Сході. Власне кажучи, з того часу Анвар знову сидить без клубу і поки незрозуміло, чи отримає він ще якісь цікаві пропозиції з топових європейських ліг, чи змушений буде вирушити до умовної Саудівської Аравії.

3. Шека

Вік: 29 років
Громадянство: Португалія
Крайній клуб: Ренн
Оціночна вартість на Transfermarkt: 5 млн євро

Getty Images. Шека

Португальський опорник Шека в юності пройшов непогану школу, зокрема, навчався в академіях Пасуш де Феррейри та Валенсії. Першим відомим клубом у його професійній кар'єрі стала Брага, де Шека буквально виник з нізвідки по ходу сезону-2016/17, а потім був орендований Ліллем й згодом викуплений французьким клубом влітку 2017-го за 5 мільйонів євро.

У складі «догів» Шека зіграв 144 матчі (9 голів, 7 асистів), і допоміг команді у 2021 році стати чемпіоном Франції, а також виграти Суперкубок країни. Втім, вже після завершення сезону-2021/22 Лілль вирішив не продовжувати контракт із португальським опорником, і той на кілька місяців став вільним агентом.

Сезон-2022/23 Шека знову-таки провів у Франції, оскільки йому вдалося у вересні минулого року погодити контракт із Ренном, розрахований на 24 місяці. Але в стані бретонців хавбек практично не грав (9 матчів) через серйозну травму щиколотки, і минулого літа сторони домовилися про дострокове припинення співпраці, після чого Шека ніяк не може знайти собі нове місце роботи.

2. Джессі Лінгард

Вік: 30 років
Громадянство: Англія
Крайній клуб: Ноттінгем Форест
Оціночна вартість на Transfermarkt: 6 млн євро

Getty Images. Джессі Лінгард

Атакувальний півзахисник Джессі Лінгард є вихованцем академії Манчестер Юнайтед. Йому вдалося дістатися першої команди «червоних дияволів», із якою Лінгард ставав тріумфатором Ліги Європи-2016/17, вигравав Кубок Англії, Кубок англійської ліги та Суперкубок цієї країни. Загалом хавбек провів 232 матчі (35 голів та 21 асист) за Манчестер Юнайтед, проте влітку минулого року виявився абсолютно непотрібним на Олд Траффорд і після закінчення терміну дії контракту пішов вільним агентом у Ноттінгем Форест.

В стані «лісників» Лінгард зіграв 17 матчів у рамках АПЛ-2022/23, проте після цього керівники Ноттінгем Форест вирішили не продовжувати співпрацю із досвідченим футболістом, й зробити ставку на запрошення інших виконавців. З цієї причини з літа цього року Джессі, на рахунку якого 32 матчі та 6 голів за національну збірну Англії, перебуває без клубу і поки що не має жодних реалістичних варіантів із працевлаштування вже у найближчий час.

У вересні в ЗМІ повідомлялося, що Лінгард їздив до Саудівської Аравії, де кілька тижнів тренувався разом з Аль-Іттіфаком, але підписати контракт із цим клубом англійцю так і не вдалося. За однією версією саудитам не вистачило місця у заявці, аби використовувати Лінгарда вже в поточному сезоні, за іншою – Джессі запросив від босів Аль-Іттіфака надто високу зарплату, яку в клубі сприйняли несумірною із потенційною користю від цього футболіста.

1. Давід де Хеа

Вік: 33 роки
Громадянство: Іспанія
Крайній клуб: Манчестер Юнайтед
Оціночна вартість на Transfermarkt: 8 млн євро

Getty Images. Давід де Хеа

Голкіпер Давід де Хеа, який є вихованцем мадридської академії Атлетіко, провів у Манчестер Юнайтед 12 років кар'єри. Ще влітку 2011 року «червоні дияволи», менеджером яких на той момент ще був легендарний сер Алекс Фергюсон, підписали де Хеа за 25 мільйонів євро. Усього за Манчестер Юнайтед іспанський кіпер провів 545 поєдинків, ставав чемпіоном Англії, вигравав Лігу Європи, а також низку менш значних трофеїв на кшталт Кубку та Суперкубку Англії.

Проте влітку нинішнього року де Хеа все ж таки не вдалося домовитися із Манчестер Юнайтед про продовження контракту. На місце іспанця клуб вирішив придбати камерунця Андре Онана, за якого міланському Інтеру було заплачено трохи більше 50 мільйонів євро, а ось де Хеа залишив Олд Траффорд вільним агентом.

Дивно, але майже півроку де Хеа залишається безробітним, хоча підписати та заявити вільного агента можна у будь-який момент та у будь-якій футбольній лізі світу. Восени повідомлялося, що Давід може повернутися до Іспанії, де інтерес до нього приписували Бетісу. Потім з'явилися чутки про можливий переїзд де Хеа до Саудівської Аравії, але цей трансфер не відбувся нібито через категоричне неприйняття такого варіанту з боку дружини футболіста. Зрештою, на горизонті виникло навіть можливе завершення кар'єри, хоча для 33-річного де Хеа подібний результат, мабуть, був би абсолютною катастрофою у професійному плані.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(126)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, що говорив Беллінгем Кейну перед пенальті у ворота Луніна
Футбол | 01 травня 2024, 21:01 1
Стало відомо, що говорив Беллінгем Кейну перед пенальті у ворота Луніна

30 квітня Реал Мадрид на виїзді зіграв унічию з Баварією у першому матчі 1/2 фіналу ЛЧ

Буде скандал? До збірної України не приїдуть лідери
Волейбол | 02 травня 2024, 09:31 1
Буде скандал? До збірної України не приїдуть лідери

На команду чекає виступ у Золотій Євролізі

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vitaly H
Що за "крайній" клуб ? не можна написати:  "попередній" ?  зовсім з розуму посходили...
Дмитро Шевченко / Dmytro Shevchenko
"крайній клуб" !!! - автор безграмотний підліток?