Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Туреччина
| Оновлено 16 грудня 2023, 23:42
6990
15

Напад на суддю в Туреччині – не випадковість. Такий інцидент давно назрівав

The Athletic – про скандальний інцидент у матчі чемпіонату Туреччини

| Оновлено 16 грудня 2023, 23:42
6990
15
Напад на суддю в Туреччині – не випадковість. Такий інцидент давно назрівав
Getty Images/Global Images Ukraine

Коли в понеділок президент «Анкарагюджу» Фарук Коджа вийшов на поле і вдарив суддю Халіла Умута Мелера по голові, реакція була шоковою.

Хікмет Караман, однак, був здивований менше. За останні роки Караман кілька разів був тренером «Анкарагюджу», востаннє – у 2021 році, а це означає, що він мав унікальне задоволення працювати з Коджею. І, за словами Карамана, це був не поодинокий випадок.

«Фарук Коджа напав на мене з кулаками, коли я тренував «Анкарагюджу», – заявив Караман в ефірі турецького телебачення незабаром після інциденту. «Тоді я нічого не сказав із цього приводу, але зараз говорю».

Не тільки ці звинувачення Карамана наводили на думку про те, що інцидент, який стався в понеділок увечері, назрівав. Він здавався майже неминучим з огляду на руйнівну культуру, яка пронизує футбол, і особливо Туреччину, коли йдеться про суддів.

Це історія 24 годин, протягом яких турецький футбол занурився в хаос.

Напад на Мелера стався незабаром після того, як «Анкарагюджу» зіграв внічию 1:1 з «Різеспором». Це був спірний матч, у якому були скасований гол і червона картка для «Анкарагюджу», а також пізніше вилучення для «Різеспора», але все розгорілося на 97-й хвилині, коли «Різеспор» зрівняв рахунок зусиллями Адольфо Гаїча.

Незабаром після цього Мелер дав фінальний свисток і разом з одним зі своїх помічників став біля лінії штрафного. У цей момент на поле вискочив Коджа і, незважаючи на спроби колеги стримати його, завдав Мелеру удару правою рукою в ліву вилицю, від якого той одразу ж упав на землю.

Двоє інших чоловіків, одягнених у звичайний одяг, а не в клубний, зайшли з іншого боку та почали бити ногами Мелера, поки той лежав на землі, а гравці, тренери та офіційні особи утворили оточення навколо постраждалого рефері.

З величезним синцем і набряком під оком Мелера доправили в лікарню в Анкарі, столиці Туреччини, де його залишили на ніч. Коджа теж потрапив до лікарні: у нього проблеми з серцем і діабет.

Там Коджа був допитаний поліцією, після чого його відвезли в місцевий поліцейський відділок. Двох інших чоловіків, імена яких не було названо, також взяли під варту. Передбачається, що вони проникли на поле з VIP-секції стадіону.

Спочатку Коджа не каявся у скоєному.

«Я зрозумів, у чому мене звинувачують», – сказав він. «Я дав свідчення з цього приводу в прокуратурі та поліції. Я повторю ці заяви в точності. Я абсолютно не згоден зі звинуваченнями на мою адресу.

Цей інцидент стався через неправильні рішення рефері та провокаційну поведінку. Моїм наміром було словесно відреагувати на суддю і плюнути йому в обличчя. У цей момент я вдарив рефері по обличчю. Ляпас не призвів до перелому.


Getty Images/Global Images Ukraine

Після мого ляпаса рефері стояв приблизно 5-10 секунд, а потім кинувся на землю. Через моє серцеве захворювання мене негайно забрали з місця події. Я не знаю про інші події, які мали місце. Це все, що я можу сказати».

Лікарі Мелера не погодилися, підтвердивши, що у нього невеликий перелом очної ямки і невелика кровотеча, але, на щастя, жодних серйозних травм він не отримав.

«Фарук Коджа вдарив мене під ліве око, я впав на землю», – сказав Мелер зі свого лікарняного ліжка. «Поки я лежав на землі, люди багато разів били мене по обличчю та інших частинах тіла. Він сказав мені і моєму асистенту: «Я вас прикінчу». Звертаючись до мене, він сказав: «Я вб'ю тебе». Я подав скаргу на нього та інших людей. Я не хочу йти на компроміс. Це все, що я можу сказати».

Тим часом у курйозному підтексті висловився головний тренер «Анкарагюджу» Емре Белозоглу, колишній півзахисник міланського «Інтера» і «Ньюкасла». «Я прошу вибачення у всіх вас за сьогоднішній день», – сказав він на своїй післяматчевій прес-конференції. «Мені нічого сказати, крім того, що я дуже шкодую». У вівторок з'явилися повідомлення про те, що він збирається піти у відставку, але він залишився на своїй посаді.


Getty Images/Global Images Ukraine. Емре Белезоглу

Потім почалися закиди. Караман виступив зі своїми звинуваченнями. Турецька федерація футболу (TFF), а також європейські та світові керівні органи футболу, УЄФА і ФІФА, виступили із заявами, що засуджують дії Коджі. «Анкарагюджу» опублікував у твіттері заяву, в якій ідеться про те, що вони «засмучені» і вибачаються «перед турецькою футбольною громадськістю і всією спортивною спільнотою за сумний інцидент, що стався».

Пізніше ввечері TFF оголосила, що весь турецький чемпіонат буде припинено на невизначений термін, принаймні до зустрічі, призначеної на середу, на якій буде ухвалено рішення про те, що робити далі. Тренер національної збірної Вінченцо Монтелла засудив «жорстокий напад», а президенти інших клубів, зокрема Дурсун Озбек із «Галатасарая», також висловили своє обурення.

Представники профспілки арбітрів Арда Кардеслер і Мете Калкаван заявили, що турецькі судді «не проводитимуть матчів, якщо не буде ухвалено радикальних і швидких рішень», припускаючи, що навіть якщо TFF захоче продовжити чемпіонат, їм, можливо, доведеться запросити арбітрів з-за кордону.

Тим часом біля лікарні Мелера утворилася досить велика черга. Міністр спорту Туреччини і голова TFF зазирнули до нього, а міністр внутрішніх справ Алі Єрлікая зв'язав його телефоном із президентом Реджепом Ердоганом. Мелер, здавалося, просто хотів повернутися додому і побачити свою дитину, якій лише 10 днів.

На жаль, у лікарні, куди доправили Коджу, з'явилися й інші люди: вболівальники «Анкарагюджу», які прибули, щоб підтримати свого президента. Незабаром після інциденту група вболівальників «Анкарагюджу» випустила заяву на підтримку президента свого клубу. «Ми підтримуємо Коджу!» – йшлося в ній.

Так тривало до обіду вівторка, коли «Анкарагюджу» опублікував заяву Коджі, повідомивши, що він подав у відставку.

Коджа заявив, що, що б не сталося на полі в понеділок, це «не легітимізує і не пояснює скоєний мною акт насильства» і що «щоб запобігти подальшому заподіянню шкоди моєму клубу і моїй родині», він йде у відставку. Він вибачився перед Мелером, турецькими суддями, уболівальниками «Анкарагюджу» і всією країною.

Можливо, Коджі ще доведеться вибачатися. Він родом з Анкари, але в нього дуже мало досвіду у футболі, настільки, що кілька нинішніх і колишніх керівників великих турецьких клубів заявили, що ніколи не зустрічалися з ним, коли з ними зв'язався The Athletic.

Він став президентом «Анкарагюджу» у 2021 році, але його біографія пов'язана з політикою: він був одним із засновників ПСР, партії Ердогана, і був одним із членів парламенту у 2000-х роках. Офіційно це не підтверджено, але, судячи з повідомлень, його збираються виключити з партії. Коли ваша поведінка виходить за рамки дозволеного для авторитарного глави держави на кшталт Ердогана, ви розумієте, що облажалися.

Кумедно, що Коджа трохи більше року тому отримав нагороду за чесну гру від TFF. «Я зроблю все можливе, щоб зберегти дух чесної гри», – урочисто заявив він тоді. «Отримання цієї нагороди накладає на нас велику відповідальність за ті кроки, які ми робитимемо надалі».

Мабуть, це можна віднести до категорії «один крок вперед, два кроки назад».

Питання в тому, що тепер? Незважаючи на його відставку, наслідки для «Анкарагюджу» і Коджі будуть. Йому загрожує тривала заборона на футбольну діяльність від TFF, правила якої передбачають дискваліфікацію на термін до двох років.


Getty Images/Global Images Ukraine. Фарук Коджа

Але може бути й більше: ще одне положення дисциплінарних правил TFF свідчить, що будь-яка людина, визнана винною у кримінальній справі та засуджена до двох або більше років тюремного ув'язнення, автоматично позбавляється права займатися футболом довічно.

І це цілком може статися. «Він може отримати від одного до трьох років в'язниці за звинуваченням у спробі навмисного нанесення травми», – каже турецький спортивний юрист Аніл Дінчер. «Але є і специфічне для футболу правило – якщо хтось навмисно намагається завдати травми на футбольному полі, то покарання може збільшитися на 50%. Таким чином, його термін може скласти до чотирьох з половиною років. Судді – це як державні службовці, їх не можна чіпати».

Що стосується «Анкарагюджу», то здається неминучим, що їх змусять грати за зачиненими дверима та оштрафують, але Дінчер каже, що в статуті TFF немає нічого конкретного, що передбачало б будь-яке інше покарання, як-от штраф, зняття очок чи заборона на трансфери. Проте, жоден із цих варіантів не можна виключати.

Однак є більш широке і менш відчутне питання «Що тепер?». Багато представників турецького футболу, з якими поспілкувався The Athletic, сказали, що йдеться не тільки про те, що один президент збожеволів. Складається відчуття, що цей момент був неминучий, оскільки останніми роками різко зросла антисуддівська риторика.

Навряд чи минає хоч тиждень без того, щоб офіційний представник якогось клубу не заявив, що проти них існує якась величезна змова з незрозумілих причин.

Місяць тому чемпіони Суперліги 2022 року «Трабзонспор» випустив заяву, у якій заявив, що несприятливі рішення, ухвалені проти них у матчах із «Галатасараєм», «Хатайспором» і «Пендікспором», були «повністю навмисними» і що вони «не можуть назвати це помилкою судді». Але в цьому немає нічого нового: у лютому 2016 року велика група вболівальників вийшла на вулиці з червоними картками на знак протесту проти того, що суддя Деніз Атеш Бітнель вилучив чотирьох їхніх гравців під час матчу проти «Галатасарая» (поразка 1:2).

Президент «Фенербахче» Алі Коч заявив, що «дивні суддівські помилки» відбуваються в усій лізі і що він «втратив терпіння» щодо TFF. У минулому Коч стверджував, що судді намагаються «перегородити шлях» «Фенербахче» до чемпіонського титулу, а нещодавно запропонував уболівальникам, якщо вони бачать суддів на вулиці, фотографувати їх і взагалі не спускати з них очей.

Минулого року віцепрезидент «Галатасарая» Ерден Тімур заявив, що вони присвячуватимуть щотижневу програму на клубному телеканалі усім «неправильним» рішенням, які були ухвалені не на їхню користь.

Можна продовжувати й далі, але, безумовно, приклад, від якого моторошно холоне в душі, з'явився у 2019 році, коли Хасан Картал, колишній президент «Різеспора», заявив після поразки від «Галатасарая» з рахунком 2:3: «Якби у мене був пістолет, я б застрелив суддю. Я серйозно. Добре, що в мене його не було. Якби в когось був пістолет, вони б його вбили».

Події понеділка також нагадали про інцидент 2022 року – за збігом, на тому самому стадіоні «Ер'яман», – коли після матчу «Анкарагюджу» – «Бешикташ» уболівальник вибіг на поле в явній спробі напасти на суддю, пробрався крізь групу гравців і вдарив колишнього нападника «Евертона» Дженка Тосуна в спину.


Getty Images/Global Images Ukraine. Жозеф де Соуза

У цей випадок втрутився бразильський захисник «Бешикташа» Жозеф де Соуза, який повалив чоловіка на землю. Але TFF не похвалила де Соузу і навіть не визнала, що проблема існує, а відсторонила його від гри на один матч. Після цього він сказав: «Ви згадаєте мене того дня, коли вони вб'ють гравця... або того дня, коли вони нападуть на суддю». Наприкінці минулого сезону він покинув «Бешикташ» і перейшов у китайський клуб «Пекін Гуоань».

Є надія, що цей інцидент змінить ситуацію; є страх, що ні, і що люди говоритимуть про Мелера і його травми кілька тижнів, а потім знову скотяться до токсичної конспірологічної риторики.

І це відбувається не тільки в Туреччині. У сучасному футболі так багато розмов крутиться навколо суддівства, хто і чому помиляється, легковажно розкидаючись звинуваченнями в корупції. У Великій Британії та інших країнах судді вже зазнають нападок на низьких рівнях.

Незгода з рішеннями – це одне, а якщо культура спорту настільки поглинена суддівством, що президент клубу відчуває в собі достатньо сил, щоб ударити суддю по голові, – це зовсім інше.

Якщо ви думаєте, що подібне не може статися де-небудь ще, ви майже напевно помиляєтеся.

Нік Міллер і Адам Левенталь, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Flying Cat
Деякі дійсно думають, що фізична шкода арбітрам може побороти суддівську корупцію? Насправді "риба гніє з голови", де арбітри це лише хвіст. 
anacreon
За любий фізичний напад на суддю давно мало бути по-життєве відсторонення. Неважливо чи футболіст, чи працівник клубу. Щоб знали наслідки. Те саме, коли вибігають на поле з трибун. Зараз легко вичислити. Вибіг? Все, більше ніколи ти не попадеш на стадіон, раз не вмієш себе вести.
Також  за ці цирки УЄФА могла б викинути турецькі клуби на рік з єврокубків, поки не розберуться в себе самі. В принципі за любі такі слова, як там щось несли про пістолет - треба також пожиттєво відсторонювати від футбола.
AndiM
Сподіваюсь українські недосудді подивились це відео, та наступного разу добре подумають чи ставити пенальті на користь шаХрая, за влучання м'яча по сраці. Рінаховські гроші - це звичайно добре , але мабуть життя і здоров'я все ж цінніше.
Miha Gorhuk
Якщо суддя приймає нечесне рішення яке нищить справедливе рішення , то чому б його не вклепати хоч разок , щоб у майбутньому знав що так робити не можна 
Выталкиватель парашутистов
Я всегда задавался вопросом - почему у нас в Украине, почти нет на сайтах видео, где болельщики или игроки команд дубасят арбитров, особенно в низших лигах, за областные и городские соревнования я скромно промолчу. Что-то не сильно у нас беспокоились, когда Беня-Коломойский,будучи вице-президентом ФФУ, побил лицо арбитру Годуляну после матча Днепр-Динамо в Днепропетровске,прямо в судейской комнате. А скольких случаев мы еще не знаем! А сколько было попыток физического устранения арбитров, кого травили в поездах и гостиницах, утром находили на пляжах с проломленными черепами.... Все по-тихому спускается на тормозах... Но когда-то рванет и у нас, 100 процентово, при таком судейском беспределе как сейчас. 
P,S. Информация для любопытных. В своем телефнном разговоре на днях с Зеленским , Чефереин попросил выпустить павелку на свободу, ведь он так много принес пользы европейскому и отечественному футболу. Что ответил ему Зеленский, пока не знаем... 
Игорь Нестеренко
Суддю на мило