Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Перша ліга
| Оновлено 06 грудня 2023, 04:40
763
0

КАДЕНКО: «Єдиний телепул працює у Першій та Другій лігах»

Президент ПФЛ Олександр Каденко підбив підсумки першої частини сезону

| Оновлено 06 грудня 2023, 04:40
763
0
КАДЕНКО: «Єдиний телепул працює у Першій та Другій лігах»
ПФЛ. Олександр Каденко

Президент ПФЛ Олександр Каденко підбив підсумки першої частини сезону, а також висловив надію, що на Олімпіаду заслужить право поїхати хтось із представників ПФЛ.

Спортивна складова

– Перш за все, хочу подякувати ЗСУ, всім захисникам і захисницям України за те, що ми маємо змогу провести спортивні змагання в Україні, не переривати традиції чемпіонату України з футболу. Як би не було важко, які б обставини не стояли наперекір, ми досягнули того, що змогли провести ігрову програму, намічену на липень-листопад 2023 року. В цьому плані ми задоволені спортивною складовою змагань, їхньою видовищністю та змістовністю.

Гідні новачки

– З приємністю відзначимо, що новачки цього сезону в нас гідні. Самі бачите: три команди з першої п’ятірки Другої ліги – це якраз клуби-дебютанти, а серед лідерів Першої ліги, клубів, які завоювали право зіграти в групі «Чемпіонська», відразу кілька – це або новачки дивізіону, або ті клуби, які відновили виступи після півторарічної паузи.

Виправдане рішення

– Якби на той момент клуби-члени ПФЛ не підтримали пропозицію зберегти місця в своїх лігах низці клубів, ми б багатьох із них втратили. І так ми розуміли, як важко тим клубам, які представляють регіони, що пережили бойові дії, розпочинати виступи. У багатьох були пошкоджені їхні стадіони, клубні бази. Було розграбоване майно. Проте велике бажання самих цих клубів, їхніх громад і вболівальників, допомогло їм відновитися в вітчизняному футболі.

Цікаві змагання

– Здивувань багато, адже до останніх турів осінньої частини в нас живе інтрига. Самі бачите: в Другій лізі лідер знову змінився й зовсім інша команда, ніж попередні власники перших місць, зимує на вершині турнірної таблиці. В Першій лізі до останніх секунд заключного туру першого етапу на вихід у групу «Чемпіонська» претендувало відразу кілька клубів. Ну, звісно, ми віддаємо належне найсильнішим командам дивізіону – нам приємно, що клуби рівня Карпат, Інгульця, Лівого берега зараз змагаються за першість. Але сила турніру визначається силою середняків, і ми бачили багато сенсацій. Навіть гранди втрачали очки. Що ж, до певної міри, напевно, ми змогли здивувати навіть маститих футбольних фахівців.

Інтерес збірних

– Я впевнений, що тренерські штаби всіх наших збірних регулярно стежать за нашими змаганнями. Як, до речі, й селекціонери з провідних клубів. Додам, що на молодіжному чемпіонаті Європи, де цього року так сильно виступила наша збірна, низка гравців пройшла змагання ПФЛ. Так чи інакше, ось стільки їх – хто пройшов школу клубів ПФЛ! Безпосередньо в наших змаганнях ось грали й здобували медалі Батагов і Назаренко у Дніпрі-1, Криськів – у Металісті 1925, Брагару – в Чорноморці, Салюк – у Балканах. Ми горді з їхніх успіхів, мріємо, щоб більше й більше наших талантів так гарно проявляли себе на високому рівні. Сподіваюся, на Олімпіаду заслужить право поїхати хтось із гравців із ПФЛ.

Потужні легіонери

– Легіонери у наших лігах високого рівня. Той же Ігор – провідний бомбардир Карпат, лідера Першої ліги. Тріо бразильців ЮКСА у складі Габріеля, Матеуса та Венді створило низку голів своєї нової команди. Ну, а Бабогло – вихованець українського футболу – зараз забиває за збірну Молдови в матчах відбіркового турніру чемпіонату Європи. Це якщо ми говоримо про легіонерів змагань ПФЛ.

Формат змагань

– Ми за ці роки випробували низку можливих форматів. Але коли війна закінчиться, коли вдасться подолати важкі часи в плані економіки, варто буде повернутися до традиційної схеми з двома колами та єдиною, цілісною Першою лігою, як і личить державі зі значним футбольним потенціалом, досить великою територією та кількістю клубів. Принаймні, до цього треба прагнути.

Потенційні новачки

– До того часу, поки клуби-новачки не отримають атестат на участь у професіональних змаганнях у Другій лізі, ми не можемо їх обговорювати. Це – виняткова прерогатива Комітету з атестації УАФ. Фахівці комітету проводять аналіз претендентів на професіональний статус, надають їм свої зауваження, слідкують за прогресом клубів. Якщо весь шлях проходять клуби правильно, в підсумку отримують право вийти в Другу лігу. Ми – тільки за те, щоб гідні такого рівня учасники підвищувалися в класі.

Зимовий Кубок

– Наразі ми проводимо опитування серед клубів ПФЛ. Приблизно знаємо кількість бажаючих взяти участь у турнірі та розуміємо, скільки команд можна прийняти найменше, а скільки – найбільше. В випадку, якщо клуби-учасники Першої та Другої ліг підтвердять свій інтерес, кубок буде розіграно. Адже головні його переваги – участь у гарному змагальному циклі на вітчизняних теренах – зберігаються й зараз. Мало хто зможе провести зимові збори за кордоном.

Партнери та спонсори

– Ми хочемо розвиватися в багатьох напрямках. Радує, що працює наш єдиний пул – матчі Першої та Другої ліг системно транслюються на YouTube-каналі ПФЛ, виготовляються підбірки найкращих голів і сейвів, публікуються післяматчеві коментарі. Все робиться оперативно, якісно – тож канал буде розвиватися. Мріємо про власний огляд туру, свої спецпроекти. Звісно, збираємося проводити в кінці сезону наші традиційні опитування на звання найкращого гравця та тренера в обох лігах. Визначаємо найкращі прес-служби, сайти, клубні соцмережі. Всі ці традиції збережені та будуть розвиватися й далі.

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.